Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Costa Cruises
#21 PostWysłany: 15 Wrz 2025 22:39 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
srebrny
To że ceny wycieczek na statku są grubo przesadzone, to było tutaj wielokrotnie pisane. Różnica, w porównaniu do oferty u busiarza w porcie potrafi być x3. Jedyna sytuacja kiedy trzeba brać wycieczkę ze statku, to jest czas na styk.

Od siebie dodam, że miałem zarezerwowane 2 albo 3 wycieczki ze statku, ale na żadnej jeszcze nie byłem :D Zawsze albo statek ją anulował, albo my z jakiś przyczyn niezależnych.

Ciekawi mnie ta grupa Rainbowa, bo tego będzie coraz więcej. Zastanawiałem się jaka będzie różnica między Tui, czy Rainbow, a biurami specjalizującymi się w rejsach, Jak widać rozchodzi się o obsługę, a cenowo to chyba nawet gorzej w typowym biurze podróży wychodzi.
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN
Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐 Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐
#22 PostWysłany: 25 Lis 2025 01:14 

Byłem na początku listopada 2025 na Costa Toscana na krótkiej trasie Savona - Marsylia - Barcelona.

W terminalu w Savonie (o ile dobrze rozumiem jest to terminal własny Costa Cruises, w sensie że Costa sama go prowadzi) zapytałem osobę która mi robiła check-in, czy muszę pozbyć się wody z bagażu podręcznego. Dostałem informację, że woda powinna przejść przez kontrolę bezpieczeństwa. Szok. W ogóle podszedłem z wodą do check-in tylko dlatego, że praktycznie od razu po wejściu na terminal była już obsługiwana grupa, którą miałem przydzieloną i nie zdążyłem się pozbyć wody. (Costa w terminalu okrętowania przydziela grupę od 1 do tam pewnie z 40 i wywołuje po kolei te grupy, żeby ludzie nie stali w ogromnych kolejkach do stanowisk check-in).

No i rzeczywiście w Savonie wniosłem na pokład Costa Toscana 2 butelki po 0.5 litra gazowanej wody mineralnej - w trakcie okrętowania (przejście przez inne bramki kontroli bezpieczeństwa w Savonie, teoretycznie obsługa bardziej wyczulona no bo większa szansa na suszarkę i tak dalej). Nie wyciągałem z plecaka, nikt ich nawet nie oglądał.

Powiedzmy, że na pokładzie personel potwierdził, że można wnosić wodę. Zatem w Marsylii miałem w plecaku dwie butelki 0.75 litra wody mineralnej, ale o takim w sumie kształcie jak butelki od wina (w sensie, że zwężające się ku górze). Akurat Toscana stała na Terminalu A, czyli na tym najdalszym stanowisku przy budynku z fioletowym dachem, gdzie był jakiś (prawdopodobnie) archaiczny rentgen do bagażu. Plecak przejechał bez problemu.

W Savonie zwróciłem też uwagę na osoby wracające na statek, które miały wręcz butelki wody w ręku czyli nawet nie schowane do plecaka/torby.

Dodam, że byłem wcześniej na Costa Fortuna (2025) oraz na Costa Favolosa (2024). No i na obu tych starszych statkach przynajmniej jeden dystrybutor z niesmaczną wodą był dostępny praktycznie do 23:00 - ponieważ przejście przez bufet nie było ograniczane. Na Costa Toscana wszystkie dystrybutory w niesmaczną wodą jakie udało mi się zlokalizować znajdowały się w głównej restauracji bufetowej na pokładzie 8. Natomiast najprawdopodobniej skoro bufetowe śniadania czy obiady są też w tych restauracjach na tyle statku (na pokładach 6 i 7) to tam pewnie też są dystrybutory z niesmaczną wodą (tylko ja ich nie zarejestrowałem w pamięci). W każdym razie restauracje bufetowe na Costa Toscana są zamykane poza godzinami posiłków i zwyczajnie nie da się do nich wejść, czyli również nie da się skorzystać z dystrybutora z wodą poza godzinami posiłków.

Czyżby możliwość wnoszenia własnej wody w butelkach z lądu była dostępna na Costa Toscana tak po prostu? Skoro Costa Smeralda to statej tej samej klasy, to czy tam również obowiązują podobne zasady?

Druga informacja - na telewizorach w Costa Toscana jest kanał ze szkoleniem dla personelu (taki z logo Carnival Maritime) i tam między innymi wyświetlała się plansza zatytułowana "List of prohibited items in accordance with SEC-1010", a na niej między innymi:
* telefony satelitarne
* urządzenia ERIPB (nadajniki ratunkowe do lokalizowania np. na morzu)
* skanery szerokopasmowe - to jest akurat logiczne, można nimi pewnie "podsłuchiwać" komunikację między członkami załogi
* zestawy do tatuażu - to jako ciekawostkę zamieszczam

Zwracam uwagę na te telefony satelitarne, ponieważ w wątku ogólnym było info, że ktoś się wybierał ze swoim Starlinkiem na Costa. Może to tylko zalecenia SEC-1010 i Costa nie ma ich wdrożonych, tylko tak sobie umieściła w szkoleniu?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Lis 2025 11:42 

srebrny
Wnoszenie wody i ogólnie napojów niealkoholowych jest jak najbardziej dozwolone praktycznie na każdym statku. Często wynosiliśmy ze sobą bidony napełnione ze statku i później zawsze się z jakąś częścią bez problemu wracało.

Pamiętam, że jedyna sytuacja gdzie kazali pozbyć się wody przed załadunkiem to Carnival w Australii ale oni są ze świata do góry nogami, więc się nie zdziwiliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 25 Lis 2025 15:13 

srebrny
Na statkach Costy nigdy nie było problemów z wnoszeniem wody w butelkach.
Z kolei żadnych napojów (również wody) nie można wnosić na statki NCL. Z nielicznymi wyjątkami jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Mar 2026 21:05 

srebrny
Ktoś pisał chyba w którymś wątku ale nie mogę znaleźć gdzie, że na stronie Costy są do wykonania zadania za punkty (logowanie w aplikacji/ankiety/quizy). Za pojedyncze zadanie jest 200/300 pkt i udało mi się wbić dzięki temu na status silver.

Jak już tutaj ktoś wspominał sam program lojalnościowy tyłka nie urywa, ale na jesieni zamierzam przetestować co mają na myśli pisząc Limited edition C|Club gift. Do tego gratisowa pizza (którą i tak będę miał w pakiecie My Italy). Z wartych uwagi to jeszcze butelka wina na powitanie.
Jeszcze niby jest jakiś upgrade kabiny ale muszę się zorientować o co tam chodzi.

Ktoś wie jak to działa w przypadku kabiny? Jeśli ja jestem silver, to żona automatycznie też?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Mar 2026 21:26 

srebrny
@bruce09lili - każda osoba pracuje osobno na swój status ale jeżeli w kabinie są osoby o różnych statusach a jakiś przywilej jest przyznawany na kabinę to będzie pod uwagę brany najwyższy status pasażera z kabiny - i w praktyce tak to u Costy działało

Nie wiem jak jest obecnie z giftami. Kiedyś dawali modele statków (bardzo porządne, metalowe), duże ręczniki basenowe, torby, plecaki i nie pamiętam co jeszcze. Na niektórych rejsach dostawałem ankietę, co chcę dostać, gdzie była lista i krzyżykiem trzeba było zaznaczyć co się chce. Ale to było przed pandemią, jak jest teraz to nie mam pojęcia.
 Profil Relacje PM off
bruce09lili uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 12 Kwi 2026 20:08 

srebrny
Nie wiem czy już to gdzieś było wspomniane, ale dla mnie to nowość: pakiet napojów My Drinks Meals, czyli napoje dostępne podczas śniadania/lunchu/kolacji. Cena na rejsie 8 dni to 168 Euro vs 266 Euro za My Italy.
 Profil Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 25 Maj 2026 22:40 

Pisałem do nich maila odnośnie tego upgrade kabiny, bo też wbiłem status samymi ankietami. Odpisali, że nie przysługuje, bo w ciągu ostatniego roku nie odbyłem z nimi żadnego rejsu.

bruce09lili napisał(a):
Ktoś pisał chyba w którymś wątku ale nie mogę znaleźć gdzie, że na stronie Costy są do wykonania zadania za punkty (logowanie w aplikacji/ankiety/quizy). Za pojedyncze zadanie jest 200/300 pkt i udało mi się wbić dzięki temu na status silver.

Jak już tutaj ktoś wspominał sam program lojalnościowy tyłka nie urywa, ale na jesieni zamierzam przetestować co mają na myśli pisząc Limited edition C|Club gift. Do tego gratisowa pizza (którą i tak będę miał w pakiecie My Italy). Z wartych uwagi to jeszcze butelka wina na powitanie.
Jeszcze niby jest jakiś upgrade kabiny ale muszę się zorientować o co tam chodzi.

Ktoś wie jak to działa w przypadku kabiny? Jeśli ja jestem silver, to żona automatycznie też?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Maj 2026 11:52 

niebieski
No mogę uchylić rąbka tajemnicy "Limited edition C|Club gift". Ja dostałem dezodorant 50 ml z logo Costa. Tak na oko wartość 0,50 EUR. Tak, że jest na co czekać :D
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#30 PostWysłany: 26 Maj 2026 12:13 

srebrny
@WuWa - a za jaki status ?
Przyznam szczerze, że w przeszłości te prezenty były fajne. Modele statków (bardzo dobrej jakości), ręczniki kąpielowe, plecaki, torby...
Dewaluacja programu niestety postępuje.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Maj 2026 12:35 

niebieski
Akurat na tym forum to Ty to wiesz i ja to wiem, że Costa po covidzie to nie ta sama Costa co przed. Na dzisiaj mam status Silver, ale wszystkie punkty przed covidowe swoim nowym regulaminem mi 2 lata temu wykasowali. Nota bene utrzymać nawet ten marny status silver będzie ciężko, bo co 3 lata kasują zdobyte wcześniej punkty. Nie mówiąc już o tym, że następny próg czyli złoty jest przy 30.000 punktów (silver 5.000 punktów) co czyni go praktycznie nieosiągalnym, przynajmniej przy moim sposobie rejsowania (często, ale kabina wewnętrzna a nie suita). Aczkolwiek może gdybym pływał wyłącznie z Costą a nie z różnymi armatorami to może po 35 rejsach miałbym ten złoty status (tylko po co? :roll: ).
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość