Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9572 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479  Następna
Autor Wiadomość
#9481 PostWysłany: 13 Mar 2026 22:19 

Loty: 811
Kilometry: 1 440 121
srebrny
Nie zgodziłem się bo nie miałem na co. Ściana w PL i DE. Więc oddadzą za nowe bilety + EU261. Ogólnie żenujące podejście.
3 ludzi lubi ten post.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#9482 PostWysłany: 14 Mar 2026 00:38 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 707
platynowy
zrobiłem pooling dwóch kont, zostało to obustronnie zaakceptowane, a teraz u osoby zaproszonej "trwa weryfikacja" od 25 lutego. Czy to normalne, że to tyle trwa?

Załączniki:
mm.jpg
mm.jpg [ 5.14 KiB | Obejrzany 1744 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#9483 PostWysłany: 14 Mar 2026 00:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy ktoś próbował zwrócić bilet za mile nie zwracałny pod kątem odzyskania podatków ?
 Profil Relacje PM off  

#9484 PostWysłany: 14 Mar 2026 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 707
platynowy
Tak, wpadają jakieś ochłapy. Tak samo, jak przy niewykorzystaniu 'normalnego' biletu. Oczywiście trzeba zadzwonić.
 Profil Relacje PM off  

#9485 PostWysłany: 16 Mar 2026 10:32 

-- 16 Mar 2026 09:32 --

Co się stało z dostępnością lufy? Znikły wszystkie dynamiczne
 Profil Relacje PM off  

#9486 PostWysłany: 16 Mar 2026 11:54 

Loty: 402
Kilometry: 562 417
niebieski
Ale jakie konkretnie? Bo sprawdzam teraz kilka europejskich i działa jak zawsze.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9487 PostWysłany: 17 Mar 2026 16:53 

Ciekawosta: nie mam KK od wymaganych 3 miesięcy ale mile już pokazuje jako ważne bezterminowo:

Załączniki:
Zrzut ekranu 2026-03-17 155332.png
Zrzut ekranu 2026-03-17 155332.png [ 6.99 KiB | Obejrzany 1393 razy ]

#9488 PostWysłany: 17 Mar 2026 19:03 

Loty: 111
Kilometry: 191 036
niebieski
To po pierwszej transakcji już się robią mile bezterminowe,
 Profil Relacje PM off  

#9489 PostWysłany: 17 Mar 2026 23:01 

Czy ktoś z Was praktykował zakupy u partnerów przez inną osobe niż właściciel karty Miles&More?

Kolega robi przez Amazon obrót ok. 5k miesięcznie, podałem mu dane do konta i dogadałem się z nim, żeby podawał mój numer karty M&M. Konto amazon jest na niego, a konto M&M na mnie (inne imie, nazwisko, adres). Czy mile będą wpadać normalnie?

Kolega od podstawówki, więc zaufany :D
 Profil Relacje PM off  

#9490 PostWysłany: 18 Mar 2026 16:44 

Loty: 402
Kilometry: 562 417
niebieski
Moim zdaniem ryzykowne. Włącznie z tym, że M&M może zablokować konto. W warunkach zakupów wyraźnie jest napisane: „Właścicielem konta Amazon musi być posiadacz karty Miles & More.”
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#9491 PostWysłany: 23 Mar 2026 22:43 

niebieski
Rezerwujecie pokoje przez Hotels&Cars by Rocket Agoda? Stawki ciut wyższe, wiadomo ... ale sporo mil.
Też tak macie, że sciągają z karty od razu nawet jak jest opcja "pay later" czy tylko ja taki pechowy ?
 Profil Relacje PM off  

#9492 PostWysłany: 23 Mar 2026 23:18 

Kilka razy rezerwowałem przez pay later i nic mi nie ściągnęło, ani nie zrobiło blokady. Płaciłem rzeczywiście na miejscu po przyjeździe. Teraz też mam kilka aktywnych rezerwacji na wakacje. Raczej czasami mam problem z zapłaceniem kartą od razu i właściwie pozostaje mi tylko wybór opcji pay later.
Siemion uważa post za pomocny.

#9493 PostWysłany: 24 Mar 2026 10:28 

Rezerwowałem przedwczoraj z opcją pay later i też od razu mi ściągnęło z karty.
 Profil Relacje PM off
Siemion uważa post za pomocny.

#9494 PostWysłany: 24 Mar 2026 12:11 
Awatar użytkownika

niebieski
man4business napisał(a):
Tak jak napisałem (i sam kiedyś zrobiłem) - rozdzieliłem moją rezerwację tak, że ja miałem swój PNR, reszta rodziny - osobny. Wystąpiłem o upgrade za eVouchery, na decyzję czasem czeka się do prawie przed lotem. Dostałem taki up (to był, dokładnie pisząc, lot FRA-JNB na B747). Na miejsce na upper deck wysłałem żonę :) a sam poszedłem siedzieć w Y, tak więc, jeśli masz taki plan to możesz tak zrobić. Inaczej się nie da, bo system jest dość sztywny, możesz jeszcze zrobić up dla nawet trzech osób do Y+ (zakładam zużycie 1 eVoucher/pax), ale to jest bez sensu.

Załoga nie miała obiekcji co do płci? Bo właśnie chcę tak wykorzystać wygasający voucher, ale na infolinii M&M Pani powiedziała, że owszem upa za swój voucher mogę zrobić dla obojętnie kogo, ale jeśli upa zrobię dla kolegi (ma wyższą klasę - potrzebny 1 voucher), a będę tam chciał posadzić swoją drugą połówkę (niższa klasa - wymagane 2 vouchery), to załoga może się nie zgodzić...

#9495 PostWysłany: 24 Mar 2026 19:46 

niebieski
Ja zrobiłem taką podmianę 2 tygodnie temu na FRA-IAH. Na wejściu od razu pokazałem karty pokładowe i powiedziałem, że ja mam miejsce w biznesie, a kolega w eko i że chcemy się zamienić. Stewki na to z uśmiechem na ustach, że nie ma problemu.

Zakładam, że zaimki dla nich nie mają znaczenia. Koniec końców liczba pasażerów się zgadza i załodze nie robi różnicy czy ten Pan czy inna Pani będzie w biznesie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9496 PostWysłany: 27 Mar 2026 11:38 

Cześć, prośba o poradę od bardziej doświadczonych. Z końcem marca wygasają mi mile, nie mam ich dużo, 55tys. Jakieś porady jak najlepiej je na szybko wykorzystać jeśli w najbliższym czasie nie planuję podróży?
W ostatni weekend sierpnia biegnę maraton w Sydney, szukam lotów dla dwóch osób, opcji jest wiele, linii, miast, połączeń, może ktoś doradzi czy te mile można jakkolwiek sensownie wykorzystać na tę rezerwację, czy to za mało na tak długą podróż?
 Profil Relacje PM off  

#9497 PostWysłany: 27 Mar 2026 12:05 

Loty: 111
Kilometry: 191 036
niebieski
Żeby dostać się do Syd to ciężko, jedynie to użyć mile jako dolot do innego lotniska w Europie, żeby stamtąd taniej polecieć do SYD, bo wyloty z PL są drogawe.

A ajlepiej to by było założyć KK z Pekao i dostac ochronę mil żeby się nie zmarnowały. Bo za tyle to można w najmilszym poniedziałku mieć 2 bilety do USA. Ale nie wiem czy by się udało tak szybko ogarnąć.
 Profil Relacje PM off  

#9498 PostWysłany: 27 Mar 2026 12:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Niewielkie dopłaty występują w połączeniu LO i OZ przez ICN.
 Profil Relacje PM off  

#9499 PostWysłany: 28 Mar 2026 10:45 

Moja ostatnia przygoda z MM :shock: :lol:
W zeszłym roku kupiłem za mile na rodzinny wyjazd 3 bilety w biznesie do Chin, ze zniżka SEN. Wylot LH, powrót LX.
LH zlikwidowała połączenie POZ-MUC, przez co system nas przepisał POZ-FRA-MUC-PEK.
Zadzwoniłem do MM w WAW, gość powiedział, ze miejsca i tak mamy gwarantowane na tych lotach, ale nie musimy tego teraz potwierdzać, wtedy bilet pozostaje otwarty
i jeśli znajdę sobie jakieś ciekawsze połączenia, to mam zadzwonić i mi zmienia (widywałem przez te parę miesięcy jakieś loty via BKK, ICN itd, ale oczywiście "oni nie widzieli dostępności u siebie") . Liczyłem po prostu na znalezienie jakiegoś urozmaicenia, a nie znowu ta stara poczciwa LH :lol:
W pewnym momencie przyszedł email (z automatu), ze dają mi ileś tam czasu na decyzję, inaczej bilet zostanie anulowany - ja o tym... zapomniałem.... :shock:
Jednego dnia idę spać, sprawdziłem maila, licząc na zmianę rozkładową Etihadu, a tam - email z LH, ze bilety zostały anulowane przez brak odzewu. Z nerwów bezsenna noc i czekanie jak na zbawienie na 9:00, żeby WAW zaczęła pracować. Agent na infolinii chciał pomoc i je przywrócić, ale..."nie mam miejsc... proszę dzwonić do Niemiec".
Po ostatnich przebojach z filipińska i afrykańską obsługą, obiecałem sobie, ze będę wszystko załatwiał w WAW, ale mus to mus.... Próba połączenia z niemieckim agentem się nie udała, połączyło mnie z RPA (wnioskuje po akcencie). 40min na tel, ale kobieta krok po kroku przywracała połączenia, daty już +/-1, połączenia tez inne ale dawała rade.... na końcu magiczne "muszę uzyskać zgodę" (wtedy minuta jest wiecznością)... ale uzyskała... Potem kolejne 2 dni nerwówki i czekania na wystawienie numerów biletów (bo co jeśli kasjerowi coś się nie spodoba, w końcu juz nie mam zniżki SEN), bilety przyszły i stres minął.... Z ciekawości podejrzałem te bilety i się okazuje, ze nas wpisali już nie w klasy nagrodowe "I", ale w Z i J. Liczę po cichu, ze system się pomyli i przyzna nam za to mile do programów (kiedyś tak mi się udało z LO przy anulacji, w nowym bilecie bylo dalej "I", ale w MM wpadły mile jak za C).
MM daje mile za kwotę z biletu, wiec przezorne wpisaliśmy program turkisha, który daje mile "za literkę". Dam znać w maju jaki był efekt, czy coś wpadło ;-)

W trakcie tej bezsennej nocy juz znalazłem alternatywne połączenia pełnopłatne i już się pożegnałem w głowie z 33k pln, żeby nie zawieść rodziny przez własne zaniedbanie :lol:

O co mam żal do MM/LH? Przed anulacją z automatu, powinien przyjść email/sms z przypomnieniem 24h przed albo ktoś mógłby zadzwonić.
 Profil Relacje PM off  

#9500 PostWysłany: 28 Mar 2026 11:46 

niebieski
Spokojnie dostaniesz mile w TK, ale jak masz konto połączone z rodziną to mają jakiś błąd techniczny, albo przynajmniej w moim przypadku mieli, i musiałem feedbacki wypisywać i się wykłucać o poprawną ilość mil odpowiadającym literkom Z a nie P. Ostatecznie dostałem co do mili oczekiwanej na każdego pasażera.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9572 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość