Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9281 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 465  Następna
Autor Wiadomość
#4461 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Chciałem dokonać rezerwacji biletu za mile. Telefonowałem na polską infolinię, ale zdziwiła mnie stawka podana przez call center.
Czy mógłby ktoś bardziej obeznany zerknąć na poniższą trasę?
Chciałem dokonać rezerwacji podróży z Tel Avivu do Lagos, jak niżej:

01:00 / 5:20 Tel Aviv - Addis Abeba (Ethiopian Airlines)
przesiadka w Etiopii - 16h 45 min
22:05 / 1:20 Addis Abeba - Kair (Ethiopian Airlines)
przesiadka w Egipcie - 15h 35 min
16:55 / 21:50 Kair - Lagos (Egypt Air)

Bilety w interesującej mnie dacie są dostępne. Chodzi mi o lot w klasie ekonomicznej. Stawka milowa jakiej się spodziewałem to 17 000 mil.
Niestety ku mojemu zdziwieniu Pani powiedziała, że system pokazuje jej 35 000 + dopłaty w okolicach 40 zł. Poprosiłem o sprawdzenie klasy. W odpowiedzi usłyszałem, że to klasa ekonomiczna. Trasa została zaś, jak mnie poinformowano podzielona na 2 osobne bilety. Na pytanie dlaczego, Pani stwierdziła, że nie mogę mieć 2 przesiadek. Po zakończeniu rozmowy pomyślałem, że może chodziło jej o kilka regionów w ramach tych przesiadek.
Jednak wszystkie powyższe 4 kraje - Izrael, Etiopia, Egipt i Nigeria są przypisane do jednego i tego samego regionu: Middle East, Caucasus, North, West & Central Africa.
Ostatnio miałem 2 przesiadki w ramach jednego biletu nagrody i nie było mowy, o żadnym traktowaniu podróży, jako kilku osobnych biletów. Czy to błąd pracownika infolinii? Jaka powinna być wg Was stawka za taki lot?
 Profil Relacje PM off  

Weekend w Bukareszcie 🏛️🇷🇴 Loty i 4* hotel w centrum miasta za 349 PLN 🔥 Weekend w Bukareszcie 🏛️🇷🇴 Loty i 4* hotel w centrum miasta za 349 PLN 🔥
First minute na Krecie 💙 7 dni w 4* hotelu z all inclusive za 1978 PLN First minute na Krecie 💙 7 dni w 4* hotelu z all inclusive za 1978 PLN
#4462 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wewnątrz jednego regionu bilet w jedną stronę może składać się maksymalnie z 2 lotów.
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#4463 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozumiem, czyli ew. żeby były 3 loty, musiałbym próbować pierwszy odcinek zmienić na lot Turkishem do Stambułu?
Turcja jest już w regionie Europy.
 Profil Relacje PM off  

#4464 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak tylko stawka podskoczy do 20 k

Edit : tylko liczę i tak Ci zabraknie jednego segmentu bo TLV-IST-ADD-CAI- LOS to 4
najprościej byłoby VIE( czy co tam łatwego z dolotów na lotnisko obsługiwane przez ET)-ADD-CAI-LOS
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#4465 PostWysłany: 08 Sty 2020 21:28 

Witam,

Mam następujący problem. Lecę jutro do Nowego jorku przez Oslo z Warszawy (bilety kupione za mile M&M). Pierwszy rejs realizowany przez LOT, drugi przez SAS. Dziś okazało się że muszę zabrać ze sobą jeszcze jedną walizkę i w związku z tym chciałbym dokupić bagaż. Jest późno więc mogę to zrobić tylko na lotnisku natomiast nikt z LOTu ani z SASu nie był mi w stanie powiedzieć czy muszę wykupić go oddzielnie na pierwszy i drugi rejs czy opłata będzie jedna.

Cena w Locie to 500 zł natomiast w Sasie 89 euro. Jeśli muszę zapłacić jedną z tych kwot to jestem to w stanie przeżyć natomiast płacenie prawie 1000zł i wykupywanie bagażu w każdej z lini oddzielnie średnio mi się widzi i wole się gruntownie przepakować.

Jedyna wskazówka jaką dostałem to iść na odprawę i się dowiedzieć. Wolałbym wiedzieć oczywiście dziś żeby ewentualnie poprzekładać rzeczy.

Czy ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam,
Jan
 Profil Relacje PM off  

#4466 PostWysłany: 08 Sty 2020 21:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@chester0, tylko u mnie wchodzi w grę start z Tel Avivu.
Lecę do Izraela na prawosławną Wielkanoc, a potem chciałbym spalić mile M&M na podróż do Afryki.
Myślałem o locie OW, a z Nigerii, można w miarę tanio wrócić do Europy, do Mediolanu liniami Air Italy.
Chciałem sobie zrobić 2 jak najdłuższe stopy, żeby coś zobaczyć po drodze. Teraz już rozumiem, że w ramach jednego regionu, tj. Afryki jest to niemożliwe.
Szkoda...
 Profil Relacje PM off  

#4467 PostWysłany: 08 Sty 2020 23:27 

jankur napisał(a):
Witam,

Mam następujący problem. Lecę jutro do Nowego jorku przez Oslo z Warszawy (bilety kupione za mile M&M). Pierwszy rejs realizowany przez LOT, drugi przez SAS. Dziś okazało się że muszę zabrać ze sobą jeszcze jedną walizkę i w związku z tym chciałbym dokupić bagaż. Jest późno więc mogę to zrobić tylko na lotnisku natomiast nikt z LOTu ani z SASu nie był mi w stanie powiedzieć czy muszę wykupić go oddzielnie na pierwszy i drugi rejs czy opłata będzie jedna.

Cena w Locie to 500 zł natomiast w Sasie 89 euro. Jeśli muszę zapłacić jedną z tych kwot to jestem to w stanie przeżyć natomiast płacenie prawie 1000zł i wykupywanie bagażu w każdej z lini oddzielnie średnio mi się widzi i wole się gruntownie przepakować.

Jedyna wskazówka jaką dostałem to iść na odprawę i się dowiedzieć. Wolałbym wiedzieć oczywiście dziś żeby ewentualnie poprzekładać rzeczy.

Czy ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam,
Jan

Pierwsze pytanie, jaki masz status ? Jak gold w *A to nie jest żaden problem. Jeżeli masz silver w locie czyli FQT to sytuacja tez nie jest chyba taka zła. Coś kojarzę że w przypadku lotów łączonych decyduje ten przewoźnik który rozpoczyna podróż i przyjmuje bagaż. Z silverem masz dwie walizki w LOT bez łachy więc problem w jedną stronę odpada. W drugą stronę nadasz w SASie odpłatnie ze te 89 dolców.
Jeżeli nie masz żadnego statusu to zawsze można kupic on line bagaż dodatkowy taniej.

https://www.lot.com/pl/pl/moj-dodatkowy-bagaz

Masz 20% taniej od tych 500 zł co się poinformowano. Ale jak wylot jutro to może być już za późno i wtedy tylko lotnisko zostaje :(
 Profil Relacje PM off  

#4468 PostWysłany: 09 Sty 2020 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 220 210
srebrny
Czyżby znowu strona miles more nie wyszukiwała lotów United?
 Profil Relacje PM off  

#4469 PostWysłany: 09 Sty 2020 22:18 

Właśnie się zorientowałem, że wyzerowało mi mile statusowe :evil: a mówimy o 16 K.

Czy jest jakaś możliwość ich odzyskania? Jestem Frequent Flyerem.

Dzięki z góry za wszelkie wsparcie i pomoc
 Profil Relacje PM off  

#4470 PostWysłany: 09 Sty 2020 22:21 
Awatar użytkownika

złoty
statusowe są zerowane zawsze na początku roku, natomiast premiowe zostają, więc te 16k będzie w premiowych, a na status trzeba zbierać od nowa
 Profil Relacje PM off  

#4471 PostWysłany: 09 Sty 2020 22:26 

wiem, ale wyleciało mi to zupełnie z głowy, a jakby nie patrzeć, to możliwość update na business w locie krajowym, albo jakiś gift do hotelu za jakieś 50/60E, więc mi szkoda.
 Profil Relacje PM off  

#4472 PostWysłany: 09 Sty 2020 22:40 

srebrny
Mile statusowe - tak jak wskazuje ich nazwa służą wyłącznie do zdobycia statusu - jeśli w roku kalendarzowym zdobędziesz ich 35 tys to uzyskasz status FTL, a przy 100.000 status SEN.
Tych mil nie można wykorzystać do upgrade czy nagród - do tego służą mile premiowe.

Tak że nic nie straciłeś.

#4473 PostWysłany: 10 Sty 2020 10:49 

niebieski
Czy podając nieuważnie nr LHFT podczas dokonywania zakupu na stronie LH nie mam możliwości podmienić na nr ETFT podczas check-inu online? Ktoś miał taką sytuację? Przy okienku na lotnisku podmienią?
 Profil Relacje PM off  

#4474 PostWysłany: 10 Sty 2020 10:55 

A nie możesz podmienić podczas edycji rezerwacji podając kod rezerwacji ? To można zrobić nawet wcześniej, przed checkinem. Jeżeli nie wchodzi przez LH, może przez stronę Austriana się uda ?
 Profil Relacje PM off
bugs lubi ten post.
bugs uważa post za pomocny.

#4475 PostWysłany: 10 Sty 2020 11:15 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Na Austrian można tylko dodać numer, ale potem nie da się już edytować.
bugs lubi ten post.

#4476 PostWysłany: 10 Sty 2020 11:42 

niebieski
Na stronie LH widniał tylko nr LHFT, bez możliwości modyfikacji.
Problem rozwiązany tak: telefon do LH z prośbą o dodanie nr ETFT. Następnie check-in na stronie OS bez problemów.
Dzięki za dobrą wskazówkę @columbus!
 Profil Relacje PM off  

#4477 PostWysłany: 10 Sty 2020 14:33 

Loty: 759
Kilometry: 1 320 807
srebrny
Nie zauważyłem żeby gdzieś to się pojawiło - mając FTL albo SEN można sobie wyrobić status w Europcar (odpowiednio Executive lub Elite). Wystarczy podac nr konta w M&M i Europcar automatycznie zrobi status match. Status bedzie ważny 2 lata.

https://privilege4lufthansa-miles-and-m ... =en&ctr=US

Statusy opisane tutaj:

https://www.europcar.com.pl/privilege

Bonusy FTLa:
Darmowy weekend wraz z awansem na wyższy poziom
Darmowy upgrade (o jedną kategorię pojazdu wyżej)
Darmowy weekend za trzeci wynajem raz do roku
Voucher o wartości 20€ na piąty wynajem

Bonusy SEN:

Darmowy weekend wraz z awansem na wyższy poziom
Darmowy podwójny upgrade (o dwie kategorie pojazdu wyżej)
Darmowy weekend za trzeci wynajem raz do roku
Bezpłatny dodatkowy kierowca
Voucher o wartości 30€ na piąty wynajem
2 ludzi lubi ten post.

#4478 PostWysłany: 10 Sty 2020 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
Automatyczny status match dziala juz od zeszlego roku. Wrzucalem tutaj: miles-more-promocje-milowe-i-nie-tylko,1574,1394&p=1212773#p1212773

Darmowy weekend jest wazny na auto klasy C, D i musi obejmowac sobote/niedziele. Nie ma zadnych doplat (jak np. w Hertz).
Dla Elite Vip co roku na urodziny kupon o wartosci €30 (czesto wielorazowego uzycia ;)).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#4479 PostWysłany: 10 Sty 2020 21:14 

złoty
Do tego, darmowy weekend ma trzy doby! (Przetestowane). Może być czwartek-niedziela (przetestowane) lub sobota-wtorek.
I można dodać sobie kolejne dni (też przetestowane).
 Profil Relacje PM off  

#4480 PostWysłany: 10 Sty 2020 21:52 

Loty: 759
Kilometry: 1 320 807
srebrny
Z tego co widzę, to żeby ten weekend wykorzystać to powinien przyjść jakiś mail od nich? I można go wykorzystać od razu dostają status z matcha?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9281 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 465  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bonifacy, kameander, seal, Wintermute oraz 6 gości