Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Paź 2025 10:33 

niebieski
Krótkie resume podróży Kongo - Angola we wrześniu:

1. Wylot z Warszawy (Ethiopian)
2. Przylot do Brazzaville
3. Brazzaville
4. Całodniowa wycieczka do parku Lesio Louna (goryle)
5. Przejazd do Pointe - Noire
6. Wycieczka do Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center
7. Przejazd do Kabindy
8. Prom z Kabindy do Soyo + nocny bus do Luandy
9. Luanda
10-11. Wycieczka do wodospadów Calandula oraz formacji skalnych Pedras Negras
12. Luanda cd + nocny bus do Bengueli
13. Benguela
14. Całodniowa wycieczka do Lobito
15. Benguela
16. Benguela + nocny bus do Luandy
17. Luanda
18. Wylot do Polski
19. Powrót do Warszawy

Byłem z synem. Wyjazd nad wyraz udany.
W Brazzaville mieszkaliśmy w parafii u polskiego misjonarza. Wikt i opierunek. Oczywiście odpowiednio odwdzięczyliśmy się. Ksiądz pokazał nam stolicę, a także - z własnej inicjatywy - zawiózł nas nawet do Point - Noire i uczestniczył w wycieczce "na szympanse". A że była akurat niedziela to jeszcze odprawił mszę w środku dżungli. I to było dla nas największe przeżycie w czasie całej afrykańskiej eskapady.

W Brazzaville wiele do oglądania nie ma, najciekawsza była wycieczka do parku z gorylami. Przy czym - uwaga ! - dla osób, które tropiły i widziały goryle w innych krajach (Uganda / Rwanda / DRC / Gabon / Kamerun, etc) taka eskapada raczej będzie rozczarowaniem. Mnie nie stać na wydanie kwoty bliskiej 1000 USD (niezależnie uważam takie koszty za nieprzyzwoicie wysokie, promujące turystykę wyłącznie dla bogaczy), zatem wersja okrojona (a taka jest dostępna w Lesio Louna) była OK i jestem zadowolony :).

Z kolei Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center to rezerwat pod auspicjami fundacji (niedawno zmarłej) Jane Goodall. Można tam obserwować (z łódki) karmienie szympansów. Polecam.

Angola to kraj bardzo łatwy i tani do samodzielnego podróżowania. Noclegi braliśmy z booking.com. Na miejscu dalekobieżne autobusy firmy Huambo (bdb standard), a do lokalnego zwiedzania wykorzystywaliśmy taksówki z aplikacji Yango, za grosze. Tylko na 2-dniową wycieczkę do Calandula i Pedras Negras wynająłem auto z kierowcą, aby oszczędzić na czasie i uprościć logistykę.
Pozytywne wrażenie zrobiła Luanda: miasto czyste i zadbane, sporo ciekawej architektury kolonialnej, ale też ładne nowoczesne budownictwo.
Bardzo malownicza nadatlantycka promenada...

Jadaliśmy w restauracjach z "ichniejszej" górnej półki, co oznaczało wydatek rzędu maks. 20 USD za 2 os. za bardzo smaczny posiłek z piwem. Na początku pobytu usiłowaliśmy coś zjeść w przydrożnej knajpce, ale, hmm, estetyka i zapach skutecznie nas zniechęciły... Potem już nie próbowaliśmy...

Ludzie generalnie życzliwi i pomocni, zdjęcia bez (większego) problemu, czasami sami proszą o fotkę, a nawet robią selfie z białasami.
Uważać jednak trzeba: w Bengueli motocyklista usiłował synowi zerwać aparat. Na szczęście szyja i pasek wytrzymały.

W obu krajach praktycznie nie widzieliśmy turystów. W Kongo w parku spotkaliśmy parę Francuzów, zaś w Angoli może kilka osób przez cały pobyt.

Zapraszam do pytań, o ile takowe się pojawią.

PS. Moderatorów proszę o przeniesienie do innego wątku, jeśli uznają za stosowne.
 Profil Relacje PM off
20 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 27 Paź 2025 12:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A jaki koszt tej wyprawy?

#3 PostWysłany: 27 Paź 2025 14:49 

niebieski
Nie prowadziłem szczegółowych notatek.

Największe wydatki to:
- goryle: 480 USD/2 os (w tym transport z/do Brazzaville)
- szympanse: 230 USD/2 os
- wodospady: 235 USD/2 os (2-dni: auto z kierowcą i przewodnikiem) + hotel "po drodze" w Malanje 25 USD/2 os BB + obiad kierowcy 5 USD

hotele po 20-30 USD/pokój 2 os
prom Cabinda - Soyo 20 USD/os
nocny bus Soyo - Luanda 10 USD/os
nocny bus Luanda - Benguela 14 USD/os

inne wydatki groszowe

Ostatnio edytowany przez PawelSz, 28 Paź 2025 09:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Paź 2025 00:58 

Loty: 203
Kilometry: 343 807
niebieski
Hej, czy możesz podpowiedzieć, gdzie można wykupić oglądanie goryli za kwotę 240 dolarów za osobę, jak wynika z Twojego wpisu. Jak praktycznie wygląda taka wersja okrojona, czy goryle te są na wolności oraz wygląda oglądanie szympansów za 100 dolarów?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Paź 2025 09:28 

niebieski
Jasne, że mogę..

GORYLE:
Tu masz wszystko: https://dancingpandas.com/2024/04/repub ... illa-trip/

Stąd brałem kontakt, Thomas odpowiada błyskawicznie (lub jego pracownica, jeśli on jest niedostępny)
Opis i zdjęcia zgodne z rzeczywistością (tyle, że w naszym przypadku widzieliśmy 2 sztuki, nie 3)
Rezerwowałem z 2-tyg. wyprzedzeniem, płaciłem (gotówka) w biurze w Brazzaville w przeddzień wycieczki.

Dokładne ceny w CFA:
Auto 169.000/1-3 os
Wizyta 45.000/1 os
Entry tax: 15.000/1 os

Dodatkowe aktywności w parku, niezależne od goryli:
nocleg: 30.000/1-2 os
rejs w poszukiwaniu hipopotamów i krokodyli: 100.000/ 1-2 os (wzięliśmy i zwierzaki były)
trekking 15.000/ 1-7 os

Aha, jeśli masz czas i determinację (zwłaszcza to drugie 😉) i sam dotrzesz do parku (technicznie jest to możliwe), to zapłacisz tylko 45.000 + 15.000 = 60.000 CFA / 100 USD
Bowiem, jak widać, najdroższy jest transport z/do Brazzaville autem 4 x 4 (zwykle auto nie dojedzie, ale moto-taxi już tak).

SZYMPANSE
Kontakt Achille + 242 06 66 12 781 (whatsap)
70.000 CFA / 116 USD / 100 EUR / sorry, w poprzednim poście pomyliłem waluty EUR/USD, szczęśliwie różnica nieduża

Wycieczki odbywają się tylko w weekendy (sob-ndz). O 8.00 rano trzeba się stawić w wiosce Bas Koilou, ok. 50 km od Pointe – Noire (droga przyzwoita, wystarczy zwykłe auto).
Stamtąd zabiera łódka (są kamizelki 😊), rejs do rezerwatu trwa ok. godziny. Obserwuje się karmienie 2 grup szympansów, w różnych miejscach, cały czas z łódki, ale z bliska. W grupie kilkanaście osobników.
Każde karmienie trwa ok. 10-15 minut. Powrót w taki sam sposób.
Rezerwowałem z 2-tyg. wyprzedzeniem, płatność na początku rejsu (gotówka).

TIP: w Kongo kurs bankowy EUR/USD do CFA jest stały. ALE: przy wymianie w Western Union (i tylko tam) dostaje się około + 6-7 % więcej (banknoty 50 i 100 EUR/USD tylko).
Podpowiedział mi to właśnie Thomas „od goryli”. W Brazzaville punktów WU jest kilkanaście (także na lotnisku). Ceny, które podałem oczywiście uwzględniają wymianę po tym lepszym kursie.

Kurs oficjalny 1 EUR - 655 CFA, 1 USD – 563 CFA
Western Union: 1 EUR - 700 CFA, 1 USD – 600 CFA
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
13 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości