Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Gru 2024 16:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy oni zajmują się tylko niemieckimi przewoźnikami/lotami z Niemiec? Zadziałają dla wszystkiego z całej grupy LH? Dolomiti, Swiss?

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#22 PostWysłany: 06 Gru 2024 17:35 

srebrny
Nie zadziałają
 Profil Relacje PM off
grondo uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 06 Gru 2024 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
Ja mam inny problem - powiedzieli, że wypłacili 15.11, a już jest 6.12 i pieniędzy jeszcze nie ma. Jak ich zapytałem kiedy wyślą, to powiedzieli, że wysłali i żebym sprawdził w banku.
Na prośbę o potwierdzenie przelewu jest cisza.

#24 PostWysłany: 09 Gru 2024 12:53 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek96 napisał(a):
Nie zadziałają

https://www.airdolomiti.eu/legal-info/a ... ion-boards

Sami się chwalą, że jednak można zagadać do http://schlichtung-reise-und-verkehr.de
"Air Dolomiti is a member of SÖP and we would like to inform you that there is the possibility to ask for a conciliation process free of charge if you have concerns relating to...."

#25 PostWysłany: 09 Gru 2024 12:59 

srebrny
Moja odpowiedź dotyczyła lotu "niemieckiego"?
Jeśli dobrze kojarzę, to nie. Nm
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Lut 2025 21:54 

niebieski
Czy w przypadku mieszanych przewoźników z grupy LH (Discover/LH) ma znaczenie do którego złoży się wniosek o odszkodowanie? Miałem lot TFS-FRA-POZ, opóźniony pierwszy odcinek realizowany przez Discover i nie zdążyłem na przesiadkę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 02 Lut 2025 09:47 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
Składasz do linii operującej zakłócony odcinek.
myca007 uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 12 Lis 2025 13:56 

Opózniony lot na stocku Lufthansy ale powrót spoza Unii(z USA) i linią nieeuropejską (United). Oczywiście Lufthansa nie chciała wypłacić odszkodowania mimo korzystnych orzeczeń trybunału EU w przypadku lotów operowanych. Dzięki Schlichtungsstelle Reise & Verkehr e.V. dostałem całe odszkodowanie bez prowizjii. Niestety minus 100 USD ( x 4 osoby) bo United dało vouchery na ich loty. Polskie kancelarie nie chciały tego wcale brać.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 08 Mar 2026 08:33 

Czy należy zgłaszać każdy odcinek?
Na infolinii Lufthansy twierdzą, że wystarczy jeden, bo reklamacja dotyczy i tak całej rezerwacji.
Moja sytuacja: wyleciałam opóźniona z Warszawy, nie zdążyłam na przesiadkę we Frankfurcie i do celu na Lanzarote dotarłam dookoła jeszcze przez Zurich dzień później. Loty różnych przewoźników, kolejno Lufthansa, Swiss, Edelweiss ( nie poleciałam Discover z Frankfurtu)
Do których mam pisać? Na razie napisałam do Lufthansa zaznaczając pierwszy lot, wysłałam skany biletów na tramwaj z Zurichu, ale nie odpisali nic w ciągu 30 dni.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 08 Mar 2026 09:50 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Gdzie chcesz pisać, skoro masz prosty formularz na stronie Lufthansy? Tam wybierasz z listy (po wprowadzeniu PNR rezerwacji) lot który był opóźniony (czyli pierwszy w twoim wypadku - z Warszawy do Frankfurtu). Wypełniasz wszystkie dane i czekasz.

Jeśli nawet będzie zły formularz, to przekieruje cie do odpowiedniego (np. gdy lot operuje Air Dolomiti).
kubus95 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 21 Kwi 2026 15:57 

niebieski
Strajk 12 lutego, odwołany lot, na miejsce dotarłem następnego dnia.
Claim zgłoszony, odpowiedź 7 kwietnia (należy się po 400EUR i zwrot.wydatków 76CHF). Kazali jednak dosłać numer konta, dane i potwierdzenie rezerwacji lub boarding pass. Wysłałem i od tego momentu cisza. Tylko nie wiem czy na dobry adres to poszło.

Ile mają czasu na odpowiedź lub przelew. Generalnie 60 dni na rozpatrzenie sprawy minęło.
Wysłałem też już zgłoszenie do niemieckiego "ULC".

#32 PostWysłany: 22 Kwi 2026 06:10 

niebieski
napisz jeszcze raz?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 22 Kwi 2026 10:25 

niebieski
gdyby to było takie proste

edit: dziś po południu przyszedł mail potwierdzający, że w ciągu 10 dni będzie przelew.

#34 PostWysłany: 04 Maj 2026 18:59 

niebieski
Wpadla mi dzisiaj odmowa wypłaty odszkodowania. Lot z GDN do MUC 30 kwietnia odwołany wiec sypnęła sie cała trasa, zostałem poinformowany 9 dni przed wylotem. Po zmianie rezerwacji doleciałem następnego dnia.

Odpowiedź od LH:

Bardzo nam przykro, że Twój rejs dotknęły zakłócenia. Przepraszamy za wszelkie niedogodności tym spowodowane.

Choć staramy się trzymać naszego rozkładu rejsów, niestety zdarzają się sytuacje poza naszą kontrolą, które sporadycznie mogą doprowadzić do opóźnień. Po zapoznaniu się z przesłanym zgłoszeniem uznaliśmy, że opóźnienie zostało spowodowane przez okoliczności uznawane za wyjątkowe i zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 261/2004 nie uprawniają one do otrzymania rekompensaty.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Maj 2026 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
@moss_LOT jak to w Lufthansie. Ostatnio mają politykę rodem z W6/FR. Także teraz → https://www.schlichtung-reise-und-verkehr.de/en/the-arbitration/your-conciliation-request-schlichtung-reise-und-verkehr/ . Sam z nimi walczę, wysłałem ostatnie przedsądowe wezwanie do zapłaty i czekam 14 dni. Potem już bez jakiegokolwiek czekania sąd. Będę dawał znać, bo jak im przyjdzie do głowy rozstrzygnięcie polubowne (jak dostaną pozew), to odmówię na rzecz procesu. Dokumentacja dowodowa jest zbyt silna i jednoznaczna. Także: bawimy się - polecam to samo! :)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#36 PostWysłany: 04 Maj 2026 20:14 
Awatar użytkownika

złoty
niestety nie ostatnio, taką politykę mają od kiedy pamiętam, widocznie mało kto dalej dochodzi swoich praw więc ciągną to latami, sam miałem 2 razy opóźnienia ewidentnie z ich winy a i tak odmówili, raz skończyło się w sądzie a raz przez SUV, łącznie 2:0 na moją korzyść.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Maj 2026 20:20 

Kurde, u mnie dzisiaj pierwszy lot opóźniony, przez co nie zdążyłem na drugi (LH sama przebukowała jeszcze przed wylotem z pierwszego) = łącznie 5 godzin opóźnienia. Po przeczytaniu waszych wpisów boję się, że u mnie też będą takie problemy :P

A jeszcze rozpatrują wniosek o odszkodowanie za odwołanie LH Cityline 9 dni przed wylotem...
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Maj 2026 17:20 

niebieski
Dzisiaj otrzymalem odpowiedź na moje odwołanie i przyznano mi odszkodowanie

moss_LOT napisał(a):
Wpadla mi dzisiaj odmowa wypłaty odszkodowania. Lot z GDN do MUC 30 kwietnia odwołany wiec sypnęła sie cała trasa, zostałem poinformowany 9 dni przed wylotem. Po zmianie rezerwacji doleciałem następnego dnia.

Odpowiedź od LH:

Bardzo nam przykro, że Twój rejs dotknęły zakłócenia. Przepraszamy za wszelkie niedogodności tym spowodowane.

Choć staramy się trzymać naszego rozkładu rejsów, niestety zdarzają się sytuacje poza naszą kontrolą, które sporadycznie mogą doprowadzić do opóźnień. Po zapoznaniu się z przesłanym zgłoszeniem uznaliśmy, że opóźnienie zostało spowodowane przez okoliczności uznawane za wyjątkowe i zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 261/2004 nie uprawniają one do otrzymania rekompensaty.
 Profil Relacje PM off
bergamoot lubi ten post.

#39 PostWysłany: 03 Cze 2026 18:48 

Czy ktoś dotknięty odwołaniami lotów Lufthansa Cityline dostał jakąkolwiek odpowiedź? Złożyłam wniosek o odszkodowanie 22/04 i nadal cisza z ich strony.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Cze 2026 19:20 

złoty
U mnie odpowiedzieli po kilku dniach z decyzją odmowną, ale na kolejnego maila już brak odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości