Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2026 09:09 

Utknąłem na Filipinach i potrzebuje rady kogoś mądrzejszego ode mnie :-D

Bilet kupiony przez My Trip

Manilia- Singapur - Philipines Airlines
Singapur-Bahrain-Manchester Gulf Air

Wszystko na jednym bilecie ( jeden numer biletu dwa PNR)

Gulf anulował lot, tradycyjnie odsyła do My Trip
My Trip nie chce ze mną rozmawiać. Wylot planowany na 19 marca a oni maja dużo pracy więc najwcześniej moze raczą ze mną rozmawiać na 5 dni przed wylotem.

Pierwsze Loty Gulf są planowane na 24 marca ale jeśli przestrzeń powietrzna nad Bahrajnem nadal będzie zamknięta to odwołają

Wczoraj bilet Emirates na odwołanej trasie Singapur - Manchester kosztował jakieś 1000 zł , dziś to jest już 1500, jutro gdy My Trip może ze mną pogada zakładam ze będzie jeszcze drożej.
Domyślam się ze My Trip nie zechce wziasc tych kosztow na siebie. Tylko ja tez nie zamierzam za to płacić. Jeszcze wczoraj ok, byłaby niewielka dopłatą, dziś cena jest wysoka . Juto pewnie bedzie jeszcze gorzej. To Oni ze mną nie chcą rozmawiać a nie ja z nimi. Nie zamierzam płacić za ta imprezę.

Co byście zrobili?

Ja widzę 4 opcje , i żadna mi się nie podoba

1- Jechać jutro do Manilii i próbować wyżebrać jakieś przebukowanie w biurze Gulf Air
2- Lecieć normalnie do Singapuru 19 marca , i w Singapurze domagać się od Gulf Air przebudowania i pokrycie kosztów hotelu
3- Próbować jutro rozmawiać z My Trip i zapłacić spore pieniądze za to ze nie chcieli ze mną wcześniej rozmawiać.
4- wyskoczyc z kasy, poprzesiadac się, wrócić do domu a po powrocie zająć się windykacja. Tyle ze w najlepszym razie odzyskam te swoje 950 zł które zapłaciłem My Trip za bilet więc będę na sporym minusie

Opcja 3 najmniej mi się podoba.
W opcji 2 nie jestem pewien czy odzyskam kasę za Hotel, a w Singapurze to będą spore pieniądze. Do tego znam to miasto, drogo jak diabli, nie chce tam utknac
Opcja pierwsza będzie trudna.Gulf nie należy dno żadnego sojuszu, myślę ze trudno będzie ich zmusić do przebudowania biletu na inna linie.

Ktoś ma jakiś pomysł?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
#2 PostWysłany: 13 Mar 2026 10:37 
Awatar użytkownika

srebrny
@Sate
Obawiam się, że najbardziej realna będzie opcja nr. 4 ze zwrotem kosztu anulowanego biletu.
1500 PLN z Azji w EK brzmi obecnie jak promocja o ile to operujące obecnie (EK315 / EK353 do DXB + EK019 / EK021 do MAN).
Przedwczoraj wracałem awaryjnie w EK ze Sri Lanki za 3900 PLN :/

#3 PostWysłany: 13 Mar 2026 12:26 

nie, to o 3000 za duzo. Jestem w tej dobrej sytuacji ze sam siebie nie zwolnie za lenistwo :-D . Nie musze na gwalt wracac i nie zaplace 3k haraczu. Sprzedali bilet wiec powinni mnie zabrac z Filipin i dostarczyc na miejsce . 300- 500zl ok, nie bede sie czapial ale nie 3000. Wiem ze tyle to teraz kosztuje ale ja nie kupowalem biletu teraz....
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2026 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 561
Kilometry: 1 077 142
srebrny
@Sate Skoro nie musisz wracać, to siedź tam i czekaj aż ceny spadną do akceptowanego przez ciebie poziomu lub Gulf Air zacznie znowu latać.
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Mar 2026 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Sate napisał(a):
Sprzedali bilet wiec powinni mnie zabrac z Filipin i dostarczyc na miejsce

Pytanie, czy coś (przepisy / regulamin) ich do tego obliguje ?
Patrz przykład AirArabii, anulowali bilety bez możliwości zmiany i koniec.

#6 PostWysłany: 13 Mar 2026 13:14 
Awatar użytkownika

niebieski
G9 to przykład dość skrajny, w dodatku low-cost.
Mam nadzieję, że polscy pasażerowie wylotowi eskalują ten problem i za brak możliwości zmiany na inny termin G9 dostanie po łapach. To w ramach narracji o komunizmie z EU, która sączy niestety powrzechnie.

Gulf air ewakuował samoloty wczoraj do Arabii Saudyjskiej, tak więc nie sądzę, że zaczną latać z dnia na dzień.

Biorąc pod uwagę, że bilet jest agencyjny, a wlasnych lotow nie zapewnią (taką opcję biuro właśne pewnie by zaakceptowało) pełny zwrot i czekanie na lepsze ceny to najpewniejsze rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Mar 2026 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
@Maciek737 Pasażerowie wylotowi wezmą pełny zwrot za wszystkie odcinki i zapomną. Problem mają przylotowi, którzy musieli wydać X razy więcej żeby wrócić do Polski - a tych już EU niestety nie obejmuje.

#8 PostWysłany: 13 Mar 2026 14:33 

Emirates, Qtar potrafia przebukowac loty na inne linie i nie płaczą. Nie widze powodu dla którego inne linie miały by tego nie robić. Bilet to umowa z ktorej przewoznik powien sie wywiazac. Upieram sie przy przebukowaniu bo w obecnej sytuacji nawet jesli My Trip nie wyrabie jakiejs kosmocznej prowizji za zwrot to i tak będę ponad 3000 do tyłu. To nie jest fair.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2026 14:50 

srebrny
Masz rację, upieraj się.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Mar 2026 15:04 

srebrny
@sate
Rozumiem Cię ale w dzisiejszych czasach możesz się upierać i.... zostaniesz w Azji. Jakby co, to zawsze będziesz mógł pozwać MyTrip do sądu, hmmm czyżby przypadkiem w Szwecji? Może w Bahrajnie?
To linia spoza EU, masz lot do EU, czytałeś ich warunki? Prawo EU Cię nie chroni, angielskie chyba jest analogiczne do EU, więc też nie.
Proponuję posłuchać przedmówców, pogodzić się ze stratą w obecnej sytuacji i wziąć sprawę w swoje ręce. Jak możesz czekać na wznowienie lotów to czekaj, choć przy MyTrip anulacja może nastąpić nawet jak będziesz czekał na nową propozycję, to nieobliczalny pośrednik w takich sytuacjach. Jak nie chcesz czekać to musisz sobie znaleźć nowy bilet. Koszt biletu OW zapewne otrzymasz spowrotem, być może po jakiejś prowizji MyTrip.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Mar 2026 15:12 

-- 13 Mar 2026 14:08 --

opo napisał(a):
@sate
Rozumiem Cię ale w dzisiejszych czasach możesz się upierać i.... zostaniesz w Azji. Jakby co, to zawsze będziesz mógł pozwać MyTrip do sądu, hmmm czyżby przypadkiem w Szwecji? Może w Bahrajnie?
To linia spoza EU, masz lot do EU, czytałeś ich warunki? Prawo EU Cię nie chroni, angielskie chyba jest analogiczne do EU, więc też nie.
Proponuję posłuchać przedmówców, pogodzić się ze stratą w obecnej sytuacji i wziąć sprawę w swoje ręce. Jak możesz czekać na wznowienie lotów to czekaj, choć przy MyTrip anulacja może nastąpić nawet jak będziesz czekał na nową propozycję, to nieobliczalny pośrednik w takich sytuacjach. Jak nie chcesz czekać to musisz sobie znaleźć nowy bilet. Koszt biletu OW zapewne otrzymasz spowrotem, być może po jakiejś prowizji MyTrip.

-- 13 Mar 2026 14:09 --

opo napisał(a):
@sate

-- 13 Mar 2026 14:12 --

Poki co nie wybieram się do sądu z my trip. Wiem że to nie jest rzetelna firma. Ja tylko probuje wrocic za rozsadne pieniądze do Europy. Nic więcej
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Mar 2026 17:10 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Sate napisał(a):
Emirates, Qtar potrafia przebukowac loty na inne linie i nie płaczą. Nie widze powodu dla którego inne linie miały by tego nie robić. Bilet to umowa z ktorej przewoznik powien sie wywiazac. Upieram sie przy przebukowaniu bo w obecnej sytuacji nawet jesli My Trip nie wyrabie jakiejs kosmocznej prowizji za zwrot to i tak będę ponad 3000 do tyłu. To nie jest fair.

Jakbyś nie wiedział to z Qatarem jest akurat teraz problem.
Nawet ludzie strajtkuja w Bangkoku pod ich biurem i co ? I nic - nie wpuszczaja ich do biura.
Wiec jak miales zamiar leciec doManiali do biura to zebys nie skonczyl jak Ci w Bangkoku :D

Posiedzisz 2 tyg dluzej, wydasz wiecej kasy na miejscu i albo Gulf zacznie latac i wrocisz, albo kupisz bilety - moze beda juz tansze o 100-200zł :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Mar 2026 17:17 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 590 480
niebieski
Sate napisał(a):

Nie wydaje mi się żeby Qatar przebudowywał na inne linie (chyba, że coś się ostatnio zmieniło). Kuzynce na samym początku przesunęli lot powrotny na jakiś odległy termin więc sami kupili nowe bilety i wracali z KUL przez LAX

#14 PostWysłany: 13 Mar 2026 18:04 

Z problemami bo gigantyczne kolejki ale przebukowuja. To potwierdzone info. Ludzie wychodza z ich biur z nowymi biletami.
A co do kolejek, i numerkow. No coz, to akurat potrafie zrozumiec. Przeciez nie mogi tej sytuacji przewidziec.
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 13 Mar 2026 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
niebieski
Olencjaaa napisał(a):
Sate napisał(a):

Nie wydaje mi się żeby Qatar przebudowywał na inne linie (chyba, że coś się ostatnio zmieniło). Kuzynce na samym początku przesunęli lot powrotny na jakiś odległy termin więc sami kupili nowe bilety i wracali z KUL przez LAX

Qatraczyk przebukował (wylot w miniony wtorek) mojej 7 osobowej grupie bez problemu na inne linie w ramach jednego sojuszu i zamiast SIN-DOH-CPH-POZ wracaliśmy SIN-KUL-MCT-LHR-WAW-POZ na MH, WY, BA i ostatni odcinek LO mimo że inny sojusz, finalnie dotarliśmy 23 H poźniej niż planowano do domu,ale już nie kruszyliśmy kopi o to.
Olencjaaa lubi ten post.

#16 PostWysłany: 13 Mar 2026 23:56 

Dzieki wszystkim za rady. Wrzucam update bo komus moze sie przydac. Po 4 godzinach na czacie i rozmowie z czterema konsultantami obiecali przebukowac. Jedna przesiadka mniej i 25 marzec . Manilia-Bahrain-Manchester. Koszt to ok.30 zl. Tyle kosztowala mnie butelczyna przyzwoitej whisky bo z nimi ciezko tak na trzezwo romawiac :-).

Ostatnio edytowany przez Sate, 14 Mar 2026 00:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 14 Mar 2026 00:18 
Awatar użytkownika

Loty: 454
Kilometry: 785 172
niebieski
Obyś wrócił zgodnie z planem. Ale ciesz się powoli.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 14 Mar 2026 00:24 

oby... zrobilem to co bylo do zrobienia. Za cholere nie chcieli sie zgodzic na przebukowanie na inna linie. Doskonale wiem ze jest duze ryzyko ze skasuja. Ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :-D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Mar 2026 13:30 

niebieski
Ty nie masz żadnego problemu , sam wspomniałeś,że nie pracujesz na etacie więc jaki jest problem posiedzieć gdzieś w Azji z miesiąc dłużej? Myślisz ,że sytuacja będzie trwała w nieskończoność? Pomyśl sobie w jakiej sytuacji są ci ,którzy pracują na etacie a ich szefostwo nie jest wyrozumiałe i elastyczne...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość