Wikipost
Prawa pasażera - lot odwołany lub opóźniony: lot-odwolany-lub-opozniony,15,2646
Odszkodowanie za opóźniony lot Ryanair: odszkodowanie-za-opozniony-lot-ryanair,15,68109

Jeśli Wizzair, w odpowiedzi na reklamację odmówił wypłaty odszkodowania lub nie udzielił odpowiedzi w terminie 30 dni od złożenia, a my uważamy, że odszkodowanie nam przysługuje mamy następujące opcje dalszej walki:
ADR - składamy wniosek, gdy lot jest z lub do Wielkiej Brytanii UK
Pozew sądowy - można występować samodzielnie (Wizz Air Hungary LTD. spółka akcyjna nienotowana na giełdzie, Oddział w Polsce, Wolności 90, 42-625 Pyrzowice) lub przez pośredników specjalizujących się w walce o odszkodowania lotnicze

ULC - już dawno się tym nie zajmuje i nic nam nie pomoże.

Temat o pośrednikach: posrednicy-w-odszkodowaniach-za-loty-ceny-opinie,1498,134286&start=260

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209
Autor Wiadomość
#4161 PostWysłany: 01 Sty 2026 23:36 
Awatar użytkownika

srebrny
https://www.wizzair.com/en-gb/information-and-services/about-us/news/wizz-air-calls-to-act-immediately-on-poor-air-traffic-control-in-europe
Na stronie wizz jest info o problemach z koordynacja lotów w Europie w tym dniu w zwiazku trudnymi warunkami atmosferycznymi. Na wiele bym nie liczył ale napisać można.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
#4162 PostWysłany: 01 Sty 2026 23:44 

platynowy
Standardowa ścieżka: formularz wizzair -> odmowa -> pośrednik. Pewnie nie ty jeden ten lot próbowałeś reklamować, więc szybko się dowiesz na czym stoisz.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#4163 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:34 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Opózniony lot o 3 godziny i (jakze ważne 5 minut) na koniec stycznia. Claim złozony , po 4 dniach decyzja o wypłacie 400 euro , po kolejnych 4 dniach odszkodowanie na koncie,
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#4164 PostWysłany: 22 Mar 2026 17:20 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 33 738
travellista napisał(a):
szii napisał(a):
Czy ktoś. kto dochodził roszczenia od Wizzair na lot Chania-Warszawa 22 lipca 2024 - W6 1324 ma do podzielenia się jakimś progresem w sprawie? AirCompensa we wrześniu zaprzestała przyjmowania zgłoszeń, z uwagi skierowanie jednej sprawę do sądu, aby zweryfikować czy Wizzair przekazuje prawdziwą informację. Złożyłam dziśzapytanie w airCompensa, ale może przy okazji ktoś tutaj wie coś więcej już, pozdrawiam :)

Koleżanka w końcu wywalczyła swoje odszkodowanie za ten właśnie lot przy pomocy DelayFix, oczywiście był sąd i komornik...

Cześć, nam też się udało, po złożonym pozwie i wygranej sprawie, wizzair zapłacił dopiero po złożeniu przez nas wniosku i wydaniu przez sąd klauzuli wykonalności.
Argumentacja wizzair, że opóźnienia były spowodowane globalną awarią microsoft 2 dni wcześniej, nie przekonały sądu.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#4165 PostWysłany: 25 Mar 2026 23:04 

niebieski
Taka budująca historia: Aż trudno uwierzyć, że to Wizzair. Lot Warszawa - Reykjavik odwołany w tym samym dniu ze względu na fatalną pogodę na Islandii. Z automatu pasażerowie dostawali nocleg w Courtyard przy lotnisku i nowy lot następnego dnia.

A zawsze myślałem, że w przypadku tego przewoźnika to pod górkę w takich sytuacjach i trzeba samemu szukać hotelu a potem wnioskować o rekompensatę.
 Profil Relacje PM off
terrop lubi ten post.

#4166 PostWysłany: 26 Mar 2026 22:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy jest jakiś sposób aby się dowiedzieć, kiedy wizz zmienił godziny lotów? Kupowałem bilet przez OTA, nie wiem czy dostałem @ z informacją o zmianie. Mam przeczucie, że stało się to na mniej niż 14 dni przed podróżą.

#4167 PostWysłany: 26 Mar 2026 22:18 

niebieski
Może podaj o jaką trasę konkretnie ci chodzi to jest szansa ,że ktoś z forumowiczów kupował to samo bezpośrednio i odpowie kiedy dostał info@ o zmianie.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#4168 PostWysłany: 26 Mar 2026 22:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

NCE-KRK 29.03
miriam lubi ten post.

#4169 PostWysłany: 30 Mar 2026 12:44 

niebieski
Wizzair mi przyznał odszkodowanie po 600 euro na osobę po interwencji w węgierskim urzedi lotniczym.
Napisali ze 8-10 business days ma kasa być na koncie lecz minęło juz 14 business days i nic.
Na maila juz nie odpisują. Macie jakiś inny pomysł gdzie napisać?
Pisałem na: officialcases7@customerservices.wizzair.com

#4170 PostWysłany: 03 Kwi 2026 22:31 

niebieski
W ciągu tygodnia dostałem zwrot 250euro za overbooking i ponad 100zł za taxi z lotniska i zakupy jedzenia. Zatem procedura działa i dość szybko.

PS
Początkowo byłem "wolontariuszem za 100euro" (co by przetestować tą ścieżkę), ale życzliwy Pan z check-in skasował mi w systemie tą opcję do mojej rezerwacji. W kasie później , podobnież, kobieta mocno doradzała, żeby na przyszłość tego nie klikać-bo żadna korzyść.
 Profil Relacje PM off  

#4171 PostWysłany: 04 Kwi 2026 08:22 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 259 229
niebieski
Dostałem odszkodowanie , ale minimalnie mniej niż mi przysługuje . czy ktoś wie z czego to może wynikać?
Dziękuję za skontaktowanie się z Działem Obsługi Klienta Wizz Air.

Wysłaliśmy więc odszkodowanie w kwocie 1,249.99 EUR na konto bankowe i pieniądze będą do Państwa dyspozycji w ciągu 10 dni roboczych.

powinno być 1250, a finalnie wpłyneło 1248 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#4172 PostWysłany: 30 Kwi 2026 13:57 

Cześć,

Wizzair anulował mi lot z Funchal do Gdańska 29/03. Powrót zorganizowałam samodzielnie następnego dnia, jednak lot był do Katowic, skąd wypożyczyłam auto i wróciłam do Gdańska. Od razu złożyłam reklamację o zwrot wszystkich kosztów, zapewniono mnie na infolinii, że Wizzair pokrywa kosztu powrotu - alternatywny lot, hotele, taksówki, jedzenie itp.

W odpowiedzi na reklamację dostałam informację, że zwrócą mi jedynie koszty dodatkowego noclegu na Maderze oraz taksówki do i z hotelu. Odrzucili za to koszty jedzenia w drodze z Katowic do Gdańska oraz koszt wynajmu auta, paliwa oraz opłaty za autostradę. Odpisałam im, że zgodnie z prawem powinni uwzględnić również pozostałe koszty powrotu do miejsca docelowego - Gdańska. W odpowiedzi od nich dostałam jedynie poniższą formułkę:

"W odniesieniu do Państwa roszczenia pragniemy poinformować, że nasze stanowisko w tej sprawie pozostaje niezmienne.

Należy pamiętać, że Wizz Air uznaje prawo każdego klienta do poszukiwania alternatywnej metody rozwiązania swojej sprawy z właściwym organem."

Nie dostałam żadnej informacji dlaczego nie pokryją tych kosztów, w oparciu o co?

Zastanawiam się jakie dalej kroki mogę podjąć? Czy pisać im kolejnego maila, że zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 261/2004 należy mi się zwrot wszystkich kosztów? Czy skierować tą sprawę dalej, np do sądu ?

Jakie macie doświadczenia? Nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość