Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 26 Mar 2025 15:51 

złoty
mucha napisał(a):
Lot KTW-WAW-TBS i anulowany drugi odcinek na 5tyg przed lotem. Tego dnia LO nic do TBS nie ma więc proponują lot dzień przed lub dzień po co mi wyjątkowo nie odpowiada. Konsekwentnie odmawiają zmiany na inne linie a są w tym dniu dostępne loty LO+LO+LH, LO+A3+A3, LO+TK+TK itp.

marek2011 napisał(a):
U mnie niedawno w przypadku odwołania z wielotygodniowym wyprzedzeniem odcinka z rezerwacji i to krajowego nie zrobiłem nic wcześniej, na mniej niż 24 h przed wylotem, system pozwolił na mocno dowolne zmiany planu podróży w oryginalnej dacie, w tym też nieruszonego odcinka LO, na LH/TK itp., co bez problemu uczyniłem i poleciałem do celu kompletnie inną trasą. Bilet wprawdzie z automatu się nie wystawił po zmianie rezerwacji on-line, ale po telefonie agent LO bez problemu ticketował to, na co zmieniłem. Oczywiście trudno przewidzieć czy za każdym razem i w każdej konfiguracji tak to zadziała, ale to jest jakieś rozwiązanie jeśli jesteś wystarczająco flex in case.

Wielokrotne prośby przez formularz nic nie dawały, ale zgodnie z tym co napisał @marek2011 na 24h przed wylotem (a w zasadzie nawet jeszcze wcześniej) mogłem samodzielnie zmienić na stronie na alternatywne loty, w moim przypadku system zaproponował KTW-WAW-MUC-TBS (LO+LO+LH). Bilet się z automatu nie wystawił, po interwencji na infolinii bilet przyszedł (chociaż proste to nie było, musieli konsultować z wyższą instancją).
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#142 PostWysłany: 26 Mar 2025 18:00 

Loty: 371
Kilometry: 752 590
srebrny
Mocne ;) Problem w tym, że nie dla każdej podróży można iść tak po bandzie, bo pojawiają się dodatkowe ryzyka.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 27 Mar 2025 22:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wkurzające jest to, ze dzwonisz, dopytujesz o przebukowaniu na inne linie, dostajesz negatywne i zarazem durne odpowiedzi ze nie da się, a po jakimś czasie inna osoba na spokojnie zmienia loty na inne linie w sojuszu.

Zwrot za zgubiony bagaż (4 dni jechał z Warszawy do egzotycznego Luksemburga) dostałem dziś, a odpowiedz za reklamację z 14/2 (z prośbą o przebookowanie na inny lot *A) do dziś nie dostałem.

No nić, poczekam chwilę, liczę ze dostanę coś z customer goodwill od nich (w milach/voucher) a jak nie, to będą kolejne kroki.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 18 Kwi 2025 11:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Oczywiście na moją reklamację olali, brak goodwill customer, czyli jakieś mile za brak odpowiedzi na poprzedą reklamację z 14/2, za zagubiony bagaż.

Chociaż hitem jest podpis "specjalisty" dział reklamacji, bez nazwiska.

Załącznik:
lot_bycie_burakiem.jpg
lot_bycie_burakiem.jpg [ 72.17 KiB | Obejrzany 1272 razy ]

Więc teraz sprawa zostanie skierowania do mediów oraz do sądu.

A jeszcze lepsze, mail wysłany z no_reply więc nie będę mógł się odwołać oraz nie wspomnę, ze nawet nie podali moje imie, w Szanowny panie....

Załącznik:
lot_bycie_burakiem2.jpg
lot_bycie_burakiem2.jpg [ 13.15 KiB | Obejrzany 1245 razy ]
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.
Maciek737 uważa post za pomocny.

#145 PostWysłany: 18 Kwi 2025 13:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Zachowanie A3 w podobnej sytuacji lepsze:
Dwa osobne bilety z OTA, jeden rejs odwołany z powodu strajku. A3 zmienił tydzień przed KRK-ATH na WAW-ATH dzień wcześniej, odmówili zmiany na inne linie z KRK.

Wcześniej zgłosiłem taką prośbę, odpowiedzieli, że oddadzą za hotel do 60 EUR i LOT KTW-WAW. Całkiem gładko, no ale to nie była zmiana rozkładu, a siła wyższa. Mam jednak wątpliwości, czy LO poczuwałby się do fundnięcia powyższych wydatków...
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#146 PostWysłany: 02 Kwi 2026 12:54 

złoty
mucha napisał(a):
Lot KTW-WAW-TBS i anulowany drugi odcinek na 5tyg przed lotem. Tego dnia LO nic do TBS nie ma więc proponują lot dzień przed lub dzień po co mi wyjątkowo nie odpowiada. Konsekwentnie odmawiają zmiany na inne linie a są w tym dniu dostępne loty LO+LO+LH, LO+A3+A3, LO+TK+TK itp.

Wielokrotne prośby przez formularz nic nie dawały, ale zgodnie z tym co napisał @marek2011 na 24h przed wylotem (a w zasadzie nawet jeszcze wcześniej) mogłem samodzielnie zmienić na stronie na alternatywne loty, w moim przypadku system zaproponował KTW-WAW-MUC-TBS (LO+LO+LH). Bilet się z automatu nie wystawił, po interwencji na infolinii bilet przyszedł (chociaż proste to nie było, musieli konsultować z wyższą instancją).

TBS i anulacje na tym kierunku mnie prześladują. TBS-WAW anulowane na kilka miesięcy przed lotem. Liczyłem na samodzielną zmianę 24h przed zgodnie z powyższym schematem, jednak stronka self-accomodation nie proponowała nic oprócz LO na 2 dni później, coś się przycięło i nawet na inne dni nie dało się zmienić na rejsy LO.

Infolinia beton, na lotnisku też beton. Proponowali tylko LO dzień przed albo dzień po, nie chcieli słyszeć o *A pomimo że dostępne były opcje LH+LO+LO albo TK+LO+LO czyli w zasadzie tylko jeden odcinek z inną linią.
Zakupiłem więc samodzielnie lot LH i wysłałem reklamację z żądaniem zwrotu kosztów. Reklamacja odrzucona. Poszło przedsądowe wezwanie do zapłaty, też odmowa zapłaty. Rzecznik Praw Pasażerów przy ULC też niezbyt pomocny bo jedyne co może zaproponować to postępowanie ADR, na które LO i tak nie wyraziło zgody.

Czy myślicie że mam szansę ugrać coś w sądzie? Niby są wyroki TSUE korzystne dla pasażera w podobnych sprawach.

#147 PostWysłany: 02 Kwi 2026 13:52 

srebrny
Moim zdaniem szanse są minimalne, twoje postępowanie w tej sprawie będzie działać na twoją niekorzyść. Ale wyroki sądów są nieodgadnione...
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 02 Kwi 2026 14:39 

HON fly4free
Spory sądowe są rozstrzygane a casu ad casum, więc trudno przewidzieć. Liczy się całokształt, materiał dowodowy itp. Pytanie, czy między anulowaniem lotu wiele miesięcy wcześniej a próbą samodzielnej zmiany dzień czy na bardzo krótko przed faktycznym powrotem kontaktowałeś się różnymi drogami z LO, dostałeś odmowy, masz to udokumentowane. Poza tym podróż jak rozumiem już była rozpoczęta, skoro to był powrót z TBS, więc to też może ewentualnie przemawiać na niekorzyść: po pierwsze świadczy niejako o jej akceptacji, skoro zdecydowałeś się korzystać z biletu wiedząc dużo wcześniej o zmianie i nic z tym nie robiąc, plus czekanie do ostatniej chwili z rezerwacją biletu w LH; przynajmniej tak rozumiem opisaną sekwencję zdarzeń.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 02 Kwi 2026 19:51 

złoty
@marek2011 tak, telefonicznie raz czy dwa prosiłem o zmianę na linie alternatywne, spotkało się to z odmową. Jeśli konsultanci za każdym razem wpisali remark do rezerwacji, to ślad będzie, ja rozmów nie nagrywałem.

Podróż jeszcze nie była rozpoczęta w momencie anulacji lotu. W miejscu docelowym musiałem być daną liczbę dni i nie mogłem przesunąć powrotu o dzień przed albo po (a LOT tylko proponował własne loty 24h przed albo 24h po). Oczywiście mogłem bilet zwrócić i za 3x drożej kupić bilet w LH/TK/itp. ale liczyłem jednak że uda się samodzielna zmiana gdy będzie 24h do lotu. Tak się nie stało.

LOT w odp. na reklamacje powtarza że "W przypadku anulacji ogłoszonych z takim wyprzedzeniem obowiązujące przepisy oraz międzynarodowe regulacje lotnicze nie nakładają na przewoźnika obowiązku przepisania biletu na połączenia obsługiwane przez inne linie lotnicze.".
Ale zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. b rozporządzenia (WE) nr 261/2004, w przypadku odwołania lotu pasażerowi przysługuje prawo do zmiany planu podróży (reroutingu) do miejsca docelowego w najwcześniejszym możliwym terminie. Rozporządzenie nie precyzuje w tej sytuacji terminu kiedy anulacja miała miejsce, to ma zastosowanie jedynie w przypadku kwalifikacji do odszkodowania (a tego się nie domagam) - chyba że coś źle rozumiem?

#150 PostWysłany: 02 Kwi 2026 20:30 

srebrny
Cytuj:
Podróż jeszcze nie była rozpoczęta w momencie anulacji lotu. W miejscu docelowym musiałem być daną liczbę dni i nie mogłem przesunąć powrotu o dzień przed albo po

Z jakiego powodu musiałeś?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 02 Kwi 2026 20:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Operacyjnego.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 02 Kwi 2026 20:50 

srebrny
Zauważyłeś, że nie było to pytanie do ciebie, tylko do @mucha?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 02 Kwi 2026 21:17 

HON fly4free
IMHO LO miał obowiązek zmienić na alternatywę w tej samej dacie, jeśli takie było Twoje życzenie jako paxa i alternatywa była oczywiście dostępna (a na takiej trasie jest). To, że LO ze względów handlowych z mniejszym lub większym wyprzedzeniem sobie kasuje różne rotacje, a potem zostawia paxów z alternatywą: zwrot albo lot w innym dniu (czasem 2-3 dni wcześniej / poźniej) własnymi połączeniami to wiemy - jest to niestety ich praktyka od lat. To linia sieciowa, sojuszowa, więc nie ma absolutnie żadnego excuse poza względami czysto ekonomicznymi.

Ale sądy sądzą, jak zawsze, po swojemu, więc trudno przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem wynik sprawy. Trochę jest orzeczeń korzystnych dla pasażerów w takich wypadkach, w Polsce i w Europie (na bazie tych samych przepisów), ale nie wszystkie i nie zawsze. Przepisy 261 są w tym zakresie nie do końca precyzyjne, więc pozostawiają pewne pole do interpretacji; w Polsce do niej się przyłożył z resztą kiedyś tam też ULC popierając to stanowisko narodowego, że w zasadzie to przewoźnik wskazuje, jaki termin jest najwcześniejszy możliwy - znów IMO całkowicie błędnie, ale zdanie konkretnego sądu może być inne, biorąc całokształt danej sprawy (kiedy odwołano lot, jaka była propozycja alternatywna linii, jakie były działania paxa w tej sprawie, jakie koszty zmiany na innych przewoźników itp.), możliwą wykładnię itp.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 03 Kwi 2026 08:47 

złoty
boots napisał(a):
Z jakiego powodu musiałeś?

A jakie to ma znaczenie? Czy konferencja naukowa z pracy w tym wypadku ma większą wagę niż trzydniowe urodziny przyjaciół? Skoro zawieram umowę przewozu to liczę że linia lotnicza się z niej wywiąże. A jeśli nie, to że zrobi wszystko, co racjonalnie możliwe aby zminimalizować problemy. W tym przypadku tego nie zrobiła. Nikt nie wymaga wynajęcia private jeta, ale przebukowanie na linie z którymi współpracuje (i to tylko na jednym odcinku bo pozostałe to LO) to nie jest olbrzymi koszt. Doskonale wiemy że między sobą linie nie płacą stawek komercyjnych tylko idą płasko 'po kosztach'. W LOT jest nawet wewnętrzna tabelka na co przebukowywać 'chętniej' a na co nie. LH jest zdecydowanie preferowana, TK mniej (nawet AF/KL jest w tej tabelce wyżej od TK, chyba się nie lubią z kebabami).

marek2011 napisał(a):
Trochę jest orzeczeń korzystnych dla pasażerów w takich wypadkach, w Polsce i w Europie (na bazie tych samych przepisów)

Dlatego też mam motywację aby iść z tym do sądu. Identycznej sprawy nie znalazłem ale wiele podobnych już tak.
Maciek737 lubi ten post.

#155 PostWysłany: 03 Kwi 2026 11:48 

srebrny
W procesie rozpoznawania sprawy ta kwestia, jak i twoje działania lub zaniechania przez te kilka miesięcy od informacji o odwołaniu lotu do daty planowanego powrotu, powinna mieć kluczowe znaczenie, choćby w kontekście art.5 k.c.
Ale widzę, że kolejny raz ty wiesz lepiej.
Pozywaj przewoźnika, trzymam kciuki.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 02 Cze 2026 11:40 

niebieski
Dopadł mnie skasowany lot na 7 tyg. przed lotem więc mail/infolinia/czat „zwrot lub alternatywny tylko LOTem.”
Z automatu zaproponowali alternatywny: wylot tego samego dnia jednakże przylot na miejsce około 2 a.m. czyli kolejnego dnia.
Echo na prośbę o zmianę na LH.
Rozumiem, że szkoda czasu na przepychanki.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 02 Cze 2026 13:49 

Loty: 545
Kilometry: 1 226 030
złoty
Lot jest bardzo wrogi wobec klientów jeśli chodzi o odwołane loty. Trzeba duzo samozaparcia i walki, żeby zmienili na coś innego niż LO.mi się po 3 tyg udało wywalczyć zmianę
Grzenio1970 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość