Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Wrz 2024 14:25 

złoty
Drobne ostrzeżenie dla podróżujących z Revolutem i innych liczących głównie na płatności kartowe - w Austrii, przynajmniej na prowincji, daje się zauważyć wyraźny ruch w stronę gotówki i rezygnacji z przyjmowania kart. Wywieszki "Bares ist Wahres" i z przekreślonymi kartami płatniczymi są dość powszechne. Ktoś z polskimi przyzwyczajeniami do płatności bezgotówkowych albo liczący na zmieszczenie się w limitach darmowych wypłat Revoluta może się mocno naciąć. Warto wziąć ze sobą komfortowy zapas gotówki.

Na podstawie dwóch tygodni na prowincji (tydzień w Gasteinertal, tydzień w okolicach Bad Mitterndorf w Styrii) mam następujące wnioski:
- knajpy: pół na pół, w wielu miejscach wisiały wywieszki "cash only"
- kawiarnie: to samo
- schroniska w górach: w większości tylko gotówka
- piekarnie: pół na pół, też często przyjmowały tylko gotówkę.

Kartami można bez problemu płacić za:
- wstępy do atrakcji turystycznych
- w supermarketach
- na stacjach benzynowych

Za parkowanie w wielu miejscach można płacić aplikacją Easy Park. Co prawda dolicza 15% prowizji, ale płaci się dokładnie co do minuty, nie trzeba płacić w parkomacie "na wyrost", więc wychodzi na jedno, a jest wygodniej.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#2 PostWysłany: 02 Wrz 2024 14:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dodałbym: przechowalnie bagażowe (skrytki/typ) -> gotówką
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 02 Wrz 2024 15:57 

złoty
Tego typu przypadków jest oczywiście więcej. Korzystaliśmy np. z pralni samoobsługowej, w której trzeba było płacić nie tyle gotówką, ale wyłącznie monetami. Szczęśliwie sprawdziliśmy to wcześniej i zaopatrzyliśmy się w kilkanaście euro w metalu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 02 Wrz 2024 17:34 

Loty: 150
Kilometry: 181 117
niebieski
meczko napisał(a):
albo liczący na zmieszczenie się w limitach darmowych wypłat Revoluta może się mocno naciąć.

To z bankomatami też problem ?

#5 PostWysłany: 02 Wrz 2024 18:15 

Loty: 129
Kilometry: 193 649
Myślę, że chodziło o limit wypłat z Revoult , a nie brak bankomatów:)
'Wypłaty z bankomatów
Do 5 bezpłatnych wypłat z bankomatów lub 800 zł w miesiącu obrotowym (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej). Następnie naliczana jest opłata. Wynosi ona 2% wypłacanej kwoty, z zastrzeżeniem minimalnej opłaty w wysokości 5 zł za każdą wypłatę.'
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#6 PostWysłany: 02 Wrz 2024 19:29 

złoty
Chodziło mi głównie o limit 800 zł na miesiąc, bo to niecałe 200 euro. Dwie osoby pójdą 3 razy skromnie zjeść do knajpy i niewiele z tego zostanie.
Jeżeli chodzi o prowizje w bankomatach, to w tym roku nie korzystałem, ale pamiętam, że już 3 lata temu bezprowizyjny znalazłem dopiero za trzecim czy czwartym podejściem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Wrz 2024 20:11 

Loty: 150
Kilometry: 181 117
niebieski
@marcinkonra znam te limity, można mieć też wyższy

W każdym razie pierwszy wpis @meczko można było odebrać jako problem z bankomatami, dobrze, że wyjaśniliśmy ;)

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:02 

Podepnę się pod temat.
Jak to jest z prowizjami za wypłaty z bankomatów w Austrii? Oczywiście, wiem, że są :D , ale interesuje mnie, w których ich nie ma. Wystarczy mi 2-3, za którymi nie trzeba jeździć na drugi koniec miasta.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Paź 2024 19:36 

Problem jest nie tylko na prowincji. W Wiedniu też trafiłem na sporo miejsc, w tym knajp, gdzie płatność tylko gotówką.
Z bankomatami nie lepiej. Próbowałem chyba w pięciu i w każdym wywalało komunikat o prowizji...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Paź 2024 22:42 

niebieski
Nie znalazłem w Wiedniu bankomatu bez prowizji.
Co więcej w niektórych mialem problem z wypłatą kartą visa infiniti PKO, po prostu po kilku przerwanych (z powodu oplaty za wyplate) przeze mnie próbach wypłaty PKO zablokował ją.... jak łatwo się domyślić w sobotę popołudniu dodzwonieniem się na infolinię łatwe nie było...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Paź 2024 06:55 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Tak z ciekawości, 200-300 euro przy sobie to jakiś problem?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Paź 2024 07:59 

A czy ktoś napisał, że to był problem dla niego osobiście? Albo czy ktoś napisał, że nie miał tej gotówki w kieszeni i nie dał rady zrobić wspomnianych zakupów za gotówkę?
Zawsze mam jakąś określoną kwotę USD/EUR w kieszeni bez względu na to, czy to kraj strefy EUR, czy rupii indyjskich. Gdy ta kwota się kurczy, chociażby z powodów takich, jak w Wiedniu, to po prostu staram się ją uzupełnić w bankomacie, o ile to możliwe bez zbędnych kosztów. No i w Wiedniu okazało się to dla mnie niemożliwe, więc podzieliłem się swoim doświadczeniem na forum. Gdy to tylko możliwe, to płacę kartą. A że w Wiedniu w wielu miejscach się nie dało, to też podzieliłem się tym faktem na forum. Głównie skorzystają z tej informacji osoby, które w całości nastawiają się na płatności bezgotówkowe i/lub wypłaty z bankomatów.

Ostatnio edytowany przez Icek2024 18 Paź 2024 08:07, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 18 Paź 2024 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jakby ktoś szukał to całkiem niedawno bezprowizyjny w Wiedniu jeszcze był Vakifbank koło Stadtparku. Przetestowałem kilkukrotnie, bez problemów i niespodzianek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 18 Paź 2024 08:25 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
FUX napisał(a):
Tak z ciekawości, 200-300 euro przy sobie to jakiś problem?

Jeśli musisz zapłacić 350 Euro to w pewnym sensie tak, to może być problem. :D albo niedogodność polegająca na szukaniu bankomatu.
Ale zgadzam się, że najważniejsze, to być wypłacalnym.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Maj 2025 14:44 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
lukket napisał(a):
Jakby ktoś szukał to całkiem niedawno bezprowizyjny w Wiedniu jeszcze był Vakifbank koło Stadtparku. Przetestowałem kilkukrotnie, bez problemów i niespodzianek.

Vakifbank nadal wypłaca bez prowizji. Dostępne banknoty 10, 50 i 100€, można sobie wybrać dowolny zestaw.
W bankomatach na poczcie za to nawet nie próbujcie - prowizja 4,90€.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 05 Kwi 2026 20:08 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Bankomaty:
Bank Austria (UniCredit) - 6,95 EUR!
VKB (Volkskreditbank) - za darmo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość