Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Cze 2025 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Wygląda na to, że "nie udawaj Greka" nie wzięło się z przypadku. Grecja chyba zawsze w Polsce była uważana za kraj może jakby inny i czasem trochę dziwny (choć może lepiej powiedzieć egzotyczny), ale jednak przede wszystkim kojarzył się ze swobodą, siga-siga, pogodnym podejściem do życia i luźnym do obwarowań, zakazów i nakazów.

To, o czym poniżej zainspirowało mnie do założenia tematu. Ale może jeszcze jest coś innego, o czym nie wiem(y), a co można określić jako dziwne przepisy greckiego prawa... a może nawet bezsensowne czy głupie.

Według vlogerów (niżej linki) w Grecji weszły w życie ciekawe nowe przepisy:
- zakaz przewożenia zakupów poza bagażnikiem: czyli pietruszki i dwóch pomidorów na tylnym siedzeniu nie przewieziecie;
- obostrzenia dla kamperów, np. zakaz parkowania przy sklepie, przy plaży, w sumie to wygląda na to, że kamperem wolno parkować wyłącznie na miejscach specjalnie oznaczonych - rozumiem, że są miejsca, w których jakieś tam zakazy można ze względu na strukturę terenu, krajobraz, czy przyrodę wprowadzić, ale żeby to było normą, żeby nawet na przerwę w jeździe nie można się było zatrzymać, albo przy jakiejś atrakcji na godzinkę, oczywiście w miejscach ku temu rozsądnych;
- zakaz kupna/sprzedaży/posiadania oliwy z oliwek niebędącej oliwą oficjalnie przez państwo przebadaną i oznakowaną, zakaz rozdawania oliwy z oliwek !!!

W GRECJI NAWET NIE ZAPARKUJESZ KAMPEREM! (BiwakNews)

Zakaz parkowania kamperem w Grecji, i nie tylko!

Możesz to @Zeus skomentować? Ile praktycznie jest w tym prawdy? Jak to Grecy odbierają?

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#2 PostWysłany: 08 Cze 2025 15:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Miałem o tym pisać w maju, ale cięzko było się do głębić bo każda "partia" mówiła coś innego.

Miały być "zmiany" ale jakoś chyba jeszcze nie dogadały. Wiem tylko ze kampery mogą parkować tylko w "camper-stop" miejscach. I tu zaczynają schody, bo nie każde województwo ma "camper stop" tak jak Pieria (Riwiera Olimpijska) mówiąc turystom: u nas nie będziecie nocować.

Z drugiej strony, od lat jest prawo zakazujące dziki camping, ale na wyspach nie jest aż tak bardzo respektowane. Byłem teraz na Samos, a na plaży stał kamper z Estonii, co według prawa nie powinien ale chyba wszystkim to wali.

Znając zycie, jak się zacznie sezon na całego będą nowe zmiany
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Cze 2025 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Zeus napisał(a):
Byłem teraz na Samos

Nocleg w Zeus Hotel? :lol: :mrgreen:
Załącznik:
zeushotel.jpg
zeushotel.jpg [ 203.16 KiB | Obejrzany 1321 razy ]

#4 PostWysłany: 08 Cze 2025 19:49 
Awatar użytkownika

złoty
@Kri$ Widać kto nie czyta forum... ;)
Zeus napisał(a):
Czystym sumieniem polecam Hotel Zeus, w Ireon

https://www.fly4free.pl/forum/samos,1391,182094
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Cze 2025 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Haha ale wtopa. Ale nie da się czytać wszystkiego.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:37 
Awatar użytkownika

srebrny
@Zeus a jak to jest z tym przewożeniem na tylnej kanapie/siedzeniu? jak dokładnie brzmi ten przepis? w Grecji bywając (a za parę dni będę ponownie), to rzucam na tylne jakieś bluzy i małe plecaczki? tego też nie wolno?

#7 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Powiem szczerze ze to ucichło i jakoś nie słyszałem zeby ktoś dostał mandatu. Tak samo jak z zakazem picia kawy/wody w trakcje jazdy dla kierowcy

Jak doczytuję, dotyczy jedynie duże zakupy a nie torebka z wodą lub ubrania.
 Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Cze 2025 09:57 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Z całym szacunkiem, ale widziałem dzieci przewożone bez fotelików (Kos i Korfu), ludzi jeżdżacych na motocyklach bez kasków (pewnie nie ma wymogu) ale reklamówka z zakupami będzie stanowiła problem? Śmiem wątpić.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Cze 2025 10:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co do kasku @vincenz nawet była ustawa, zeby pracownik stacji benzynowej nie tankował komuś na motorku bez kasku
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#10 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
@vincenz śmiesz wątpić, bo podchodzisz do tego na logikę - a przepis jest czasem (ostatnio coraz częściej) przepisem, po to żeby deregulować logikę i zastępować ją kasoprodukcyjną alogiką

@Zeus czy możesz w oryginale sprawdzić czy przy okazji tych nowych przepisów nie wprowadzili czegoś co ingerowałoby w przestrzeń pomiędzy fotelami? właśnie sobie przypomniałem, że na podłodze, za siedzeniem kierowcy będę woził zgrzewkę wody mineralnej (a na powrocie zgrzewkę Retsiny) i parasol plażowy

#11 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

5 dni temu weszły nowe prawa w kodeksie:

https://www.lifo.gr/now/greece/neos-kok ... i-prostima

W skrócie:

1. jest pouczenie/mały mandat jak pierwszy raz cię złapią a za drugi raz, duży mandat
2. Za obsługiwanie komórki w trakcje jazdy mandat do 4k eur i parę lat odebrania prawka
3. jazda pijany od 1k do 4k eur
4. kask/pasek/prędkosc
5. parkowanie w miejscach inwalidów mandat 2-4k eur

Oraz dzisiejsze przemówienia Mr Beana, pardon, premiera Grecji ze kary dla recydywistów będą wysokie

https://www.naftemporiki.gr/politics/19 ... ndynotita/

Co do produktów na tylnich siedzeniach, to jedynie info z 2024 ze takie prawo jest, i nic wiecej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Cze 2025 10:02 

niebieski
ciekawe, że za parkowanie i komórkę można dostać większy mandat niż za jazdę po pijaku :roll:

#13 PostWysłany: 11 Cze 2025 10:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pijaków na drodze w Grecji się nie spotyka aż tak dużo, jak w Polsce np. Ale z szybką jazdą/wyścigami/kręcenie rolek z jazdy autem to już tak
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość