Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zakynthos - skutery
#1 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:05 
Awatar użytkownika

Na wyspie popularne jest wypożyczenie skuterów, ale dwa pytania:
1) czy skuter można wypożyczyć nie posiadając prawa jazdy (w Polsce można prowadzić teoretycznie bez prawa jazdy)
2) jeśli nie można bez prawka, to czy jeśli ktoś ma prawo jazdy krócej niż 1 rok to zostanie mu wypożyczony czy nie?

Jakie tam panują zasady?

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
W 2012 trzeba było mieć prawo jazdy. I na skuter i na quady.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:27 

namtih napisał(a):
Na wyspie popularne jest wypożyczenie skuterów, ale dwa pytania:
1) czy skuter można wypożyczyć nie posiadając prawa jazdy (w Polsce można prowadzić teoretycznie bez prawa jazdy)
2) jeśli nie można bez prawka, to czy jeśli ktoś ma prawo jazdy krócej niż 1 rok to zostanie mu wypożyczony czy nie?

Jakie tam panują zasady?

Zasady są takie że nie ma zasad.
Teoretycznie na każdy skuter musisz mieć kategorię A prawka. Wypożyczałem dużo razy na wielu wyspach i tylko na Naxos chyba wszyscy byli w zmowie i nigdzie nie chcieli wypożyczyć. Na Zante napewno jest tak jak na innych wyspach,przecież to jedna Grecja.
Qada ,bo ma 4 koła dawali wszędzie na prawko B.
 PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lut 2014 12:40 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Teoretycznie na każdy skuter musisz mieć kategorię A prawka. Wypożyczałem dużo razy na wielu wyspach i tylko na Naxos chyba wszyscy byli w zmowie i nigdzie nie chcieli wypożyczyć. Na Zante napewno jest tak jak na innych wyspach,przecież to jedna Grecja.

Czyli jak się odpowiednio zagada to wypożyczą bez prawa jazdy, tak?

A rowerem ktoś próbował zjeździć wyspę?

#5 PostWysłany: 10 Lut 2014 12:56 

niebieski
Według prawa prawo jazdy jest wymagane, w rzeczywistości mało kto chce zobaczyć ten dokument. W umowę i ubezpieczenie możesz wpisać zmyślone dane i nie powinno być problemu.

Co do roweru moze być ciężko (spore różnice w ukształtowaniu terenu).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lut 2014 13:09 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 409 342
... gorzej będzie jeżeli coś się stanie, a na kamyczkach i wąskich drogach Zante łatwo o wywrotkę ... bez dokumentów kłopoty gwarantowane

#7 PostWysłany: 13 Gru 2014 15:14 

Loty: 11
Kilometry: 31 517
Nas zapytali po prostu czy potrafimy się tym obsługiwać i czy prowadziliśmy kiedykolwiek auto, nie pamiętam czy na pewno chcieli zobaczyć prawko. Wiem, łatwo się z nimi targuje i za cene skutera dostaliśmy quada :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Kwi 2015 18:33 

podpinam się jakie ceny za cały dzień ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2015 01:51 

Nie bede zakladal nowego tematu, tylko podbije ten.

Chce pozyczyc quada, ewentualnie skuter na 2-3 dni w Laganas, co by tym quadem zwiedzic cala wyspe. Jaki jest aktualnie dzienny koszt wypozyczenia quada/skutera, w tym terminie, czyli 2 polowa wrzesnia.

Czy mozna z nimi sie targowac ? Zjezdzaja z ceny ?

W Laganas ktos pozyczal quada, gdzie najtaniej ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2015 18:54 

Można się targować,a nawet trzeba. W pierwszej połowie września ceny ceny wahają się od 10-15 za skuter/ten 120 ccm drożej/ qad ok 20-25 warto zaznaczyć ,ze przy wynajmie skutera nawet 50 ccm żądają prawa jazdy kat.A, ale nie wszędzie.
 PM off
Marcin Cy lubi ten post.
Marcin Cy uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:02 

Wypożyczaliśmy 14 i 15.09.2015 w Kalamaki (obok Laganas) - quad duży 2 osobowy 25 e za 1 dzień, skuter 2 os 15 e. W niektórych wypożyczalniach nie pytają o prawko na motor i można wypożyczyć (chyba na własną odpowiedzialność, choć podczas kontroli policji pewnie będzie problem bo prawko jest wymagane), ale były wypożyczalnie gdzie pytając o wypożyczenie skutera, zaraz mówili że musi być prawko.
 Profil Relacje PM off
Arturwaw uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 23 Wrz 2017 14:29 

Jeśli chodzi o wypożyczenie skutera w miejscowości Alykanas,to bardzo polecam to miejsce

https://www.facebook.com/MarinosRentals ... e/?fref=ts

Wcześniej sprawdziłem dwie wypożyczalnie,za wypożyczenie na 5 dni oferowano mi cenę 15 euro/dzień (taniej nie mogą,bo ceny wszędzie są te same).
W Marinos dostałem cenę 60 euro za 5 dni(Kymco 125)- a dokładniej to odebrałem skuter 16-go około 18,a zwróciłem 22-go rano,więc myślę że naprawdę ok.Interes prowadzą ojciec i syn.Dodatkowo ten starszy dał mi mapy wyspy,opowiedział co warto zobaczyć,gdzie pojechać,poświęcił mi sporo czasu.Dla mnie serwis na super poziomie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Cze 2018 14:34 

Cześć! Wybieram się na wyspę i zamierzam wynająć skuter do zwiedzania. Może jest ktoś w stanie mi doradzić czy lepiej jest zarezerwować i wynająć skuter online czy rozejrzeć się za nim na miejscu. Będę w miejscowości Ano Vasilikos może jest ktoś kto może polecić jakąś wypożyczalnię w okolicy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości