Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lip 2015 17:58 

Cześć!

Będę w drugiej połowie września w Grecji (21.09-02.10) z moją dziewczyną.
Podróż rozpoczynamy na Krecie, a kończymy w Atenach.
Chcemy spędzić najpierw niecały tydzień na Krecie, później 2-3 dni na Santorini i 1-2 dni w Atenach.
Szukam sposobu jak najtaniej przedostać się z Krety do Santorini i z Santorini do Aten.
Czytałem posty na forum, szukałem informacji na innych stronach, ale trudno jest nam się zdecydować.

I. Kreta -> Santorini

Według strony http://travel.viva.gr/ w drugiej połowie września jedyną opcją przedostania się z Krety na Santorini są szybkie katamarany (Sea Jets i Hellanic Seaways) za prawie 60E.
Czy jest jakaś inna, tańsza opcja?
Jak z biletami - lepiej rezerwować online czy kupować na miejscu?

II. Santorini -> Ateny

W Atenach chcemy być na 1-2 dni od 30.09/01.10 do 02.10.
Znalazłem dwie opcje, które są najtańsze: prom Blue Ferries lub lot Ryanairem z Santorini do Aten.
Prom płynie z portu o 15:30 30.09, lub o 1:25 01.10.
Natomiast loty Ryanairem, te tańsze, są codziennie o 0:30.
Czy są jeszcze jakieś inne, tanie opcje?
Widzę, że Aegean Airlines ma kilka połączeń dziennie, niestety ceny są wysokie. Czy jest szansa, że ceny jeszcze spadną?

Problem polega na tym, że nie możemy się zdecydować co wybrać. :- )
Zależy nam na pewno na niskiej cenie, ale również na możliwie najlepszym wykorzystaniu czasu.
Zastanawiamy się czy lepiej wybrać rejs promem czy spędzić więcej czasu na Santorini.
Prom Blue Ferries płynie do Aten 7-8h, a z tego co się orientuję najtańsze bilety nie gwarantują nawet miejsca do siedzenia.
Czy ktoś z Was płynął tą trasą i mógłby opisać jak to wygląda, jak z miejscami, jakie widoki? Czy lepiej płynąć w dzień czy w nocy? Jak ze spaniem na promie? Jak z cenami biletów - czy jest szansa dostać te za 20E (Super Economy) lub za 30E (Special Economy)? Czym różnią się te bilety od siebie?

Lot Ryanem trwa krótko, ale w Atenach będziemy dopiero około 1:20, lotnisko oddalone jest o 25-30km od centrum, trzeba dojechąć jeszcze do jakiegoś hotelu, a cały kolejny dzień chcemy spędzić na zwiedzaniu Aten. Jak z transportem publicznym w Atenach w nocy, czy długo zajmie nam dojazd do centrum? Planujemy znaleźć nocleg gdzieś w środku Aten. Czy może lepiej szukać czegoś blisko lotniska?

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Może są jakieś inne opcje zorganizowania tych przejazdów, czekam na wszelkie sugestie.
Bardzo przydatne byłyby dla mnie opinie osób, które były już w tych miejscach i korzystały z tych środków transportu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 14 Lip 2015 18:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jakieś 8-9 lat temu, płynąłem statkiem z Pireusu do Santorini (rtn) jako wycieczka szkolna. Widoki ładne były jak płynęliśmy do Naksos (było widać świątynie Apolona) i jak płynęliśmy do Pireusu. Prom spoko. Mieliśmy bilety na deck, i mogliśmy siedzieć gdzie chcemy, oprócz salonu 1 klasy i siedzeniami lotniczymi. Prawdopodobnie te za 30 euro, to siedzenia typu lotnicze.

Co do transportu, został opisany przez ze mnie w dziale do/z lotniska.
 Profil Relacje PM off
MuchAdam lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Lip 2015 18:29 

Loty: 15
Kilometry: 20 474
Witam tez w tym roku wybralem taka trase tylko miesiac wczesniej. Co do odcinka kreta santorini to sa jeszcze loty z heraklionu za 50 eur Minoan Air
 Profil Relacje PM off
MuchAdam lubi ten post.

#4 PostWysłany: 14 Lip 2015 22:57 

Jako stary bywalec wysp Greckich poradzę Ci w skrócie:.
Z Krety poniżej ceny katamarana tj 60 e nie dostaniesz się na Santorini,chyba ,że z SItia raz w tygodniu w niedziele za 26 e promem Prevelis 6 godz przeprawy przez Anafi.
Bilety oprócz katamaranów dostępnę są zawsze przed rejsem w porcie po cenie z wyszukiwarki
http://travel.viva.gr/en/ferries/bookin ... e&hv=false
Wracając promem z Santorini do Pireusu lub Ryanem wybór należy do Ciebie,innego wyboru nie ma. Patrząc na daty dzisiaj ,nawet za 21 e lecisz ,a prom Blue Star tańszy nie będzie ok 35 e i cena stała. Nawet jak wylądujesz w nocy to autobus X95 zawiezie Cię do Syntagmy i tam... jak masz hotel to idziesz spać na kilka godzin. Autobus jedzie za 5e w nocy ok 50 min. Na promie nocnym i nie tylko, możesz na najtańszym bilecie typu Deck zająć każde miejsce,dosłownie wyłożyć się nawet na podłodze pod schodami ,w restauracji,w korytarzach do kabin i na zawnątrz. Siedzenia są ogólno dostępne i nikt w środku nie sprawdza biletów jakie kupiłeś.Tylko kabiny są sprawdzane.Bilet na prom pokazujesz przy wejściu i to wszystko.
Jeśli na wyszukiwarce znajdziesz te bilety za 20 e to patrz jaki prom i wejdż na stronę tego przewożnika w opcję online booking ,może będzie taniej,ale z życia wiem, że bilety za 20 e do i z Pireusu na wyspy są najtańsze w tej cenie,bywają promocje za 10e ale poza sezonem.
 PM off
MuchAdam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 15 Lip 2015 12:04 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w szczególności @andrzejdz za bardzo konkretne informacje.

Nie do końca jasna jest jednak dla mnie jeszcze kwestia biletów, dlatego mam dwa pytania:
1. Czy bilety na katamarany (Sea Jets i Hellanic Seaways) można kupić na miejscu, chwilę przed startem, w Heraklionie czy wyłącznie online?
2. Według strony Blue Ferries (http://www.bluestarferries.com/site/con ... c=2&query=) na trasę Santorini -> Piraeus dostępne są trzy rodzaje biletów typu Economy - SUPER ECONOMY za 20E, SPECIAL ECONOMY za 30E i ECONOMY za 37,5E.
Czym różnią się te bilety od siebie? Które z nich powinienem kupić?
Na stronie Blue Ferries nie można zarezerwować online biletów SUPER ECONOMY, dostępne są SPECIAL ECONOMY I ECONOMY - czym różnią się one poza ceną?
Natomiast wg strony http://travel.viva.gr/ bilety SUPER ECONOMY za 20E są dostępne i istnieje możliwość zakupu biletów online na tej stronie.

Która z opcji jest najlepsza, lepiej na miejscu czy online?
Mam już niemały mętlik w głowie, chyba za dużo sprawdzam :- )

Z góry dziękuję za odpowiedzi, wszelkie informacje są dla mnie bardzo pomocne.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lip 2015 12:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bilety na HER-JTR kupisz beż problemu na porcie

Różne klasy biletów:

SUPER ECONOMY - 20 € per person in Dodecanese routes
- The offer is valid in Economy class, for limited number of tickets, from/to Piraeus only.
- No discounts are applicable.
- Tickets must be issued upon booking.
- These tickets cannot be cancelled or converted to open date tickets or for another departure date.
- The ticket is issued in the passenger΄s name, is personal and non transferable.
- The SUPER ECONOMY category cannot be booked through the On-Line Booking System.

SPECIAL ECONOMY - 20% Discount on passengers΄ fares
- The offer is valid in Economy class, for limited number of tickets, in Piraeus-Dodecanese-Piraeus routes (from/to Piraeus only).
- No discounts are applicable.
- Tickets must be issued upon booking.
- These tickets can be cancelled or converted to open date tickets (according to Company΄s cancellation policy) or for another departure date. In case that passengers wish to travel when the offer is not valid any more, they can change their tickets and pay the difference.
- The ticket is issued in the passenger΄s name, is personal and non transferable.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Lip 2015 19:41 

Dziękuję.

Co z zakupem biletów na Blue Ferries - online czy na miejscu?
Z tego co widzę na http://travel.viva.gr/ mają najniższe ceny. Można znaleźć bilety nawet za 18,5E, a na stronie przewoźnika najtańsze bilety możliwe do zarezerwowania online są za 30-37,5E.
Czy ktoś próbował rezerwacji przez ten serwis?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2015 00:53 

Sprawdzałem te bilety,dotyczą tylko rejsów z i do Pireusu na obojętnie jaką wyspę nawet na odległy Rodos. Na stronie wyszukiwarki można online kupić taki supereconomy bilet odhaczając póżniej prowizję dla serwisu, tak aby nie doliczyło dodatkowej ceny.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego biletów w tej cenie nie można kupić online bezpośrednio u przewożnika.
Wiem tylko ,że jak zakupisz taki bilet na Viva.gr to jest on ważny,ale i tak z wydrukiem musisz zgłosić się w porcie po właściwy bilet i nikt nie ma prawa żądać dopłaty. Kilkakrotnie widziałem przy wejściu na prom jak jakieś osoby pokazywały kartkę /pewnie wydruk/ i normalnie wchodziły na prom.Tak więc z tym właściwym biletem i tak nie do końca mi wiadomo. Jednak każdy bilet na prom w Grecji kupiony w porcie ,agencji jest w postaci podwójnego kartonika z którego jedna część odrywana jest przy wejściu na prom.
Tak więc jeśli w twojej dacie jest bilet za 18,5 e, to kupuj go on line.Pamiętam jak 3 lata temu na Kos kupowałem bilet na Santorini,cena była ok 20 e na wyszukiwarce ale jeszcze przed wyjazdem moim. Jednak w kasie zapłaciłem ponad 36 i usłyszałem /promocja się skończyła/
 PM off
MuchAdam lubi ten post.

#9 PostWysłany: 19 Lip 2015 22:45 

Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź!

W takim razie chyba spróbuję rezerwacji przez ten serwis viva.gr, bo najbardziej się to opłaca.
Mam nadzieję, że nie będzie problemów...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lip 2015 08:57 

niebieski
[quote="Zeus"]Jakieś 8-9 lat temu, płynąłem statkiem z Pireusu do Santorini (rtn) jako wycieczka szkolna. Widoki ładne były jak płynęliśmy do Naksos (było widać świątynie Neptuna)
Witaj Zeusie-świątynia na Naxos poświęcona była oczywiście bogowi Apollo ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 20 Lip 2015 09:45 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@ MuchAdam - wspominasz o jak najlepszym wykorzystaniu czasu i również niskiej cenie - może warto poszukać lotów z Santorini do Aten? Są dość częste promocje i mogą one być znacznie tańsze od promów.

#12 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:27 

niebieski
Ja uważam, że mimo iż pływanie promami w Grecji podczas urlopu dobrze brzmi, to pływanie tymi promami po 8-10h non stop może skutecznie zepsuć kawałek urlopu.
Nie polecam więc, ma cykladach jest tak chillowo, że to nie będzie fajne płynąć tak długo.
Polecam samolot, nie wiem jak FR ale Aegan miewa dobre ceny powrotne z wyspy do Aten JMK JTR HER etc. poszukaj tematów
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Od dziś jest podwyżka w cenach za promy, o 10%
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Lip 2015 23:37 

Ta podwyżka za promy jest widoczna w cenniku http://travel.viva.gr/en/ferries/companies
Skończyła się -30% promocja na loty Ryana do Grecji
Darmowa komunikacja w Atenach to już historia. też drożeje.
Najtańszy dotąd bilet komunikacyjny na autobus /oprócz miejskiego/ za 1,6 e teraz będzie za 1,9
Cała podwyżka VAT-u przełoży się wzrost cen.
 PM off  

#15 PostWysłany: 16 Lut 2016 12:04 

Witam, mam teraz podobny problem jak kolega wyżej.

rezerwowałeś te bilety za 20 E na viva.gr??? wszystko było ok??
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Lut 2016 21:23 

Tak. Bilety ,raczej nr.rezerwacji ze strony Viva.gr mozna śmiało kupować. Nie pobiera prowizji,ale trzeba odznaczyć nawet opcję 1 e. Z wydrukiem rezerwacji w porcie przed rejsem odbiera się własciwy bilet na prom.
 PM off  

#17 PostWysłany: 25 Kwi 2016 15:40 

no niestety za długo myślałem nad tą rezerwacją i już jest drożej. jest 1 miejsce za 32 euro i 2 za 39,50, różni się to tym że przy bilecie za 32 pisze deck/salon [OIK] a przy droższym [OKP], czym się różnią??

na co jest miejsce do wpisania w rubryce o nazwie Αρχικό ?? jest tam miejsce na 1 literę lub cyfrę, nie mam pojęcia co tam wpisać

gdzie mam odznaczyć opcję 1.e i czego dotyczy? bo nie umiem tego odnaleźć.

i wie ktoś w których godzinach jest odbiór tych biletów? bo prom rusza o 7.30 a nie wiem czy tam są całodobowe kasy.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Kwi 2016 15:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Podaj screena albo nazwy firmy i daty, to ci pomogę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 25 Kwi 2016 16:49 

Ceny za 20e mogą jeszcze powrócić.Tak było w ub. roku na większości tras obsługiwanych przez BlueStar. W rubryce archiko/inicial/ wpisujesz pierwszą literę imienia. Opcji dodatkowych opłat, przy odznaczeniu odbiór biletu w porcie i płatność kartą już nie ma.
Bilet odbierasz nawet pól godziny przed rejsem, bo zazwyczaj takie punkty znajdujące się przy gate z którego odchodzi prom otwierają dopiero wtedy. W Pireusie są czynni różni pośrednicy i biura różnych armatorów ,jednak tam nie wydają biletów na podstawie rezerwacji.
 PM off  

#20 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:45 

Loty: 16
Kilometry: 28 434
hej! odświeże temat bo pytań mam kilka ;)
w końcówce sierpnia potrzebuje się dostać z krety na santorini, OW.
spędziłem już kilka godzin w rozeznawaniu się w temacie i stwierdam że nie ma opcji budget :/
1) prom z heraklionu raz w tygodniu w niedziele, najtańsze miejsca 28-30E, wypływa 18 a na santorini jest koło 1 w nocy, w moim przypadku dojazd z chanii do heraklionu autobusem +15E. Teraz pytanie, z tego co poczytałem to ten port to jakieś totalne zadupie, może ktoś tam był i wie czy jest jakiś transport publicznyw nocy?
2) prom chania - pireus 38E, (22:00 - 06:30, oszczędzam na noclegu ;), + prom pireus - santorini 32E ( 7:25 - 15:00). Czy jest szansa na przesiadkę w pireusie w 50min?? inna sprawa to punktualność tych promów więc wątpie czy to wogóle realne :/
3) katamaran za 62E (9:00 - 10:45), cena regularna, nieważne czy się kupi miesiąc czy dzień przed podróżą, +15E za autobus chania - heraklion, co daje abstrakcyjne 77E
Pytanie, na ile przed wypłynięciem trzeba się pojawić przy katamaranie?

Czy ktoś z Was wydostawał się z tego portu na santorini na własną rękę?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości