Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Wrz 2014 22:22 

Witam

Za kilka dni bede na 2 dni w Sztokholmie i dopracowujac szczegoly szukam najlepszej opcji zakupu biletow dla 2 osob w te i z powrotem. Jest to w ramach zony A, czyli 2xnormalny (wyjazd z centrum do hotelu) i 2xnormalny (powrot rano).
Kupujac jednorazowe wychodzi 4x36sek, a jak jest z zakupem tej karty chipowej za 20sek? Moge kupic 1szt i kasowac dla siebie i dla zony, czy kazda osoba musi ja miec osobno dla siebie- wlasnie tego nigdzie nie moge sie doczytac.
Pzdr
 Profil Relacje PM off  

Tajlandia w porze suchej ☀️🌴 Phuket na 15 dni za 3292 PLN (loty z dużym bagażem + ⭐⭐⭐⭐ hotel) 💦👙 Tajlandia w porze suchej ☀️🌴 Phuket na 15 dni za 3292 PLN (loty z dużym bagażem + ⭐⭐⭐⭐ hotel) 💦👙
All inclusive nad Morzem Czerwonym 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem za 1914 PLN All inclusive nad Morzem Czerwonym 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem za 1914 PLN
#2 PostWysłany: 08 Wrz 2014 22:33 
Site Admin
Awatar użytkownika

kermit napisał(a):
Witam

Za kilka dni bede na 2 dni w Sztokholmie i dopracowujac szczegoly szukam najlepszej opcji zakupu biletow dla 2 osob w te i z powrotem. Jest to w ramach zony A, czyli 2xnormalny (wyjazd z centrum do hotelu) i 2xnormalny (powrot rano).
Kupujac jednorazowe wychodzi 4x36sek, a jak jest z zakupem tej karty chipowej za 20sek? Moge kupic 1szt i kasowac dla siebie i dla zony, czy kazda osoba musi ja miec osobno dla siebie- wlasnie tego nigdzie nie moge sie doczytac.
Pzdr

Bilety jednorazowe (godzinne) za 36 sek możesz kupić w automatach biletowych na prawie każdej stacji metra, a sam bilet to wydruk, który musisz pokazać przy wchodzeniu osobie siedzącej w budce, to otworzy Ci drzwiczki :)
A moim zdaniem nie ma co dokładać jeszcze 20 sek na kartę (chyba, że kolekcjonujesz :) )
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Wrz 2014 22:50 

Rzecz w tym ze bilet z karty to 25sek (a nie 36sek), a minimalne naladowanie karty to 100sek- idealnie tyle ile nam potrzeba. Poza tym jak wizz faktycznie zacznie latac z Lbna to moze jeszxze raz tam polece:-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:13 

niebieski
Ja bym kupiła kartę. Nie wiem jak mówi regulamin, ale w praktyce nie będzie trudno użyć jednej na dwie osoby. Z drugiej strony, machasz wydrukowanym świstkiem przed szybą - bo z reguły nikt na to nie patrzy dokładnie - i sezam otwiera się... nawet wielokrotnie :roll:

#5 PostWysłany: 08 Wrz 2014 23:36 

No wlasnie... tym sie rozni moja "wiedza" teoretyczna od waszej praktycznej. Akurat nie zalezy mi na jezdzie w strachu, a jade akurat nie metrem tylko pociagiem oznaczonym J (3 przystanki do alvsjo) Zdaje sie ze tu nie ma goscia wpuszxzajacego tylko jakis kasownik w pociagu. Czy ta karta faktycznie obsluzy dwie osoby jadace w tym samym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Wrz 2014 00:30 
Site Admin
Awatar użytkownika

kermit napisał(a):
No wlasnie... tym sie rozni moja "wiedza" teoretyczna od waszej praktycznej. Akurat nie zalezy mi na jezdzie w strachu, a jade akurat nie metrem tylko pociagiem oznaczonym J (3 przystanki do alvsjo) Zdaje sie ze tu nie ma goscia wpuszxzajacego tylko jakis kasownik w pociagu. Czy ta karta faktycznie obsluzy dwie osoby jadace w tym samym czasie?

Nie wiem jak na innych stacjach, jednak na T-centralen i Solna na Pendeltrag (linia J) tez jest ten gość wpuszczający jak w metrze, nie ma kasownikow na stacji. A przekazanie sobie karty niestety przez te bramki tez jest utrudnione :(
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:21 

złoty
Mam takie pytanie: czy na bilecie jednorazowym (tym 75minutowym) za 36SEK można się przesiadać na inne środki transportu albo wyjść z metra i wróć na jednym bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:12 

Loty: 477
Kilometry: 818 682
niebieski
Można.
Jeśli chodzi o ceny biletów, to dodam, że dla osób poniżej 20 roku życia bilet 75 minutowy kosztuje 20 SEK.
jotpol uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 18 Maj 2015 18:48 

Kupował ktoś z Was bilet 24h przez internet? Albo tą aplikacją mobilną (na numer polski)?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Kwi 2016 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Planuję zobaczyć 4 Sztokholmskie stacje metra: 3 z nich znajdują się w zonie A czyli: T-Centralen, Kungstradgarten, Stadion a jedna w Zonie B czyli Solna Centrum. Jaki bilet do tego polecacie kupić? 1 jednorazowy na zonę A i jeden jednorazowy na zony AB? Jest opcja na zakup tylko biletu AB ale obiawiam się, ze w 75 minut nie zdążymy. Koszty biletów to odpowiednio 36 i 54 korony, razem 100. Bilet 24h jest za 115 koron i tu moje pytanie czy jest ważny na wszystkie zony? Ewentualnie jakiś inny pomysł na zobaczenie tych 4 stacji najtańszym nakładem środków?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Kwi 2016 21:43 

Loty: 32
Kilometry: 54 109
timu napisał(a):
Planuję zobaczyć 4 Sztokholmskie stacje metra: 3 z nich znajdują się w zonie A czyli: T-Centralen, Kungstradgarten, Stadion a jedna w Zonie B czyli Solna Centrum. Jaki bilet do tego polecacie kupić? 1 jednorazowy na zonę A i jeden jednorazowy na zony AB? Jest opcja na zakup tylko biletu AB ale obiawiam się, ze w 75 minut nie zdążymy. Koszty biletów to odpowiednio 36 i 54 korony, razem 100. Bilet 24h jest za 115 koron i tu moje pytanie czy jest ważny na wszystkie zony? Ewentualnie jakiś inny pomysł na zobaczenie tych 4 stacji najtańszym nakładem środków?

Bilet 24h jest ważny na wszystkie strefy, ale z tego, co pamiętam jest dostępny tylko z kartą SL.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2016 22:13 

niebieski
Jako szczęśliwy mieszkaniec tego genialnego miasta, pozwolę sobie zabrać głos:

1. CAŁE metro (hela tunnelbanenätet) jest w Strefie A - Solna centrum też, czyli zapomnij o B, o AB etc.

2. Na NIEBIESKIEJ linii ciekawa jest też "sportowa" stacja Stadshagen. Kungsträdgården wcale nie rzuca (mnie) na kolana, ale de gustibus......... Aha, jeśli jedziesz teraz, to nie zapomnij o wiśniach na Kungsträdgården! Cudowne :)
T-centralen - tak, ale właśnie i tylko na poziomie niebieskiej linii ;-)
Nie lekceważyłbym Rådhuset i Tensta (choć ta leży stosunkowo daleko), zresztą prawie cała niebieska jest świetna. Solna centrum to majstersztyk, bez dyskusji :twisted:

3. Jeśli Stadion, to na CZERWONEJ linii polecam też Tekniska Högskolan.

Moja trójka to: Solna centrum, T-centralen i Stadion. :geek:

Pamiętaj też, że NIGDZIE nie kupisz żadnego z biletów za gotówkę i że jeśli wybierzesz bilet inny niż jednorazowy, to będziesz też potrzebować SL Access-kort w cenie 20 SEK (jednorazowy zakup).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Kwi 2016 22:19 

A ja proponuje nie dziadować, tylko kupić dobóweczkę i pojeździć sobie do woli :). Ja zawsze tak robię bo te kolejki podmiejskie są tam rewelacyjne. Fajne okolice można obejrzeć. Plusem jest też, że na 24h można dojechać do strefy C czyli np. do Sodertajle. Ja zawsze tak jeżdżę na Skavstę. od Sodertajle Syd. kupuje sobie dopiero bilet na pociąg do Nykoping.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#14 PostWysłany: 22 Kwi 2016 22:49 

niebieski
A jeśli dobóweczka lub dłużej, to polecam Vaxholm, cudownie romantyczne miejsce, już teraz urocze, a co dopiero za kilka tygodni, miesiąc, latem <love> :oops:
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Kwi 2016 23:03 

srebrny
MinioMinio napisał(a):
A ja proponuje nie dziadować, tylko kupić dobóweczkę i pojeździć sobie do woli :). Ja zawsze tak robię bo te kolejki podmiejskie są tam rewelacyjne. Fajne okolice można obejrzeć. Plusem jest też, że na 24h można dojechać do strefy C czyli np. do Sodertajle. Ja zawsze tak jeżdżę na Skavstę. od Sodertajle Syd. kupuje sobie dopiero bilet na pociąg do Nykoping.

No właśnie. W porównaniu z Göteborgiem, gdzie na wszystkie strefy bilet kosztuje już fortunę, stolica jest pod tym względem świetna i zawsze namiętnie objeżdżam cały region. I pomyśleć, że gdy byłem pierwszym razem, nie było jeszcze wydurniania się z tymi kartami elektronicznymi, lecz sprzedali mi normalnie tygodniówkę na papierze, jak człowiekowi. Zresztą koleżanka była dwa lata temu, pożyczyłem jej swoje karty, a w centrum SL też jej sprzedali chyba 3-dniowy w wersji papierowej, czym mnie zażyła.
No cóż, Szwecja jest jednym z wiodących krajów, jeśli chodzi o odstraszanie przyjezdnych od komunikacji.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Kwi 2016 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Właśnie wróciłem ze stolicy Szwecji. Zdecydowaliśmy się na 24h bilet 115 sek+20 sek za kartę. Zwiedziliśmy 11 stacji metra, które jedt rewelacyjne, a przy okazji zaliczylismy na tym bilecie transport do Pałacu Drottningholm.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#17 PostWysłany: 24 Kwi 2016 19:57 

niebieski
kamwad napisał(a):

Pamiętaj też, że NIGDZIE nie kupisz żadnego z biletów za gotówkę

Przepraszam za błąd w moim poprzednim poście. Za gotówkę można wciąż kupować w Pressbyrån. Nie wiem czy każdy jeden bilet, ale ogólnie można :oops: :oops: :oops:

OT: Super pomysł z Drottningholm :P
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Maj 2016 01:05 

Nie ma potrzeby kupowania karty za 20kr jeśli chce się nabyć 24h lub 72h bilet(nie mówiąc o 75 minutowych strefowych)!!

Generalnie wszystkie ważne rzeczy można zobaczyć poruszając się na piechotę,ale koniecznie trzeba się przejechać T baną po wspomnianych stacjach i też by zobaczyć leżący na obrzeżach cmentarz Skogskyrkogarden(Woodland Cemetery)(w pobliżu jest też osiedle domów jednorodzinnych, po którym warto się przespacerować)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Maj 2016 01:16 

srebrny
MickeyTorpedo napisał(a):
Nie ma potrzeby kupowania karty za 20kr jeśli chce się nabyć 24h lub 72h bilet(nie mówiąc o 75 minutowych strefowych)!!

Nie ma? W 2009 mi dali na papierze. W 2011 bezczelnie doliczyli kartę, choć jej nie chciałem. A w 2013 była koleżanka i też dostała na papierze.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Maj 2016 00:06 

Wróciłem niedawno i nie trzeba. Dopiero jest konieczna jak się nabywa np. 7 dniową.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość