Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 22 Sty 2026 15:14 

Jak jest czas oczekiwania na przejściu granicznym? W jedną i drugą stronę
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#442 PostWysłany: 22 Sty 2026 15:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Od 5 minut do 12h lub więcej
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#443 PostWysłany: 23 Sty 2026 13:48 

srebrny
tak z kronikarskiego obowiazku, w roku 2025 byly otwarte dodatkowe przejscia graniczne dla ruchu pieszego/rowerowego:

11.05 Uśmierz - Wareż
07.06 Dyniska - Uhnów
16.08 Korczmin - Staje
25.10 Dyniska - Uhnów'

podejrzewam, ze w roku 2026 bedzie podobnie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#444 PostWysłany: 16 Mar 2026 14:32 

Loty: 246
Kilometry: 452 983
niebieski
Orientuje się ktoś może jak obecnie wygląda przejście piesze przez granicę Medyka/Szeginie? Ostatni raz byłem tam jakieś 8 lat temu i nie wiem czy od początku wojny coś się tam zmieniło czy nie, stąd dwa pytania:
1. Czy istnieją osobne okienka dla obywateli UE po stronie polskiej i/lub ukraińskiej? Jest tam osobna kolejka?
2. Ile mniej więcej zajmuje przejście całej kontroli przez obywatela Polski z Polski w stronę Ukrainy? (interesuje mnie dokładnie niedziela, około 7:00 rano)

Wiem że pytania może dość precyzyjne, ale a nuż ktoś był ostatnio i mógłby pomóc czy powinienem się gotować raczej na 15 minut czy na 4h stania :D

#445 PostWysłany: 16 Mar 2026 14:55 

Loty: 328
Kilometry: 340 322
niebieski
1. Po stronie polskiej jest pas dla obywateli UE, jest okienko (prawe). Jest też osobne wejście z zewnątrz budynku, gdy kolejka jest długa. Należy podejść i zadzwonić, a drzwi zaraz się otworzą (uwaga - trzeba szarpać). Po stronie ukraińskiej nie mamy uprzywilejowania, wszyscy stoją tak samo. Dopiero dochodząc w drodze powrotnej do polskiej kontroli znów mamy lewy pas dla UE i pierwszeństwo. Uwaga - Ukraińcy często wpychają się na ten pas i trzeba się wpychać przed nich - nie ma z tym problemów, puszczają chętnie, bo wiedzą, że są na straconej pozycji.
2. Oczywiście wszystko zależy od kolejki, ale nie spodziewałbym się z Polski na Ukrainę większych opóźnień (chyba że przechodzi wojsko ukraińskie, to niestety trzeba czekać). Zwróć uwagę, że godzina 7.00 to ukraińska 8.00, a o tej godzinie jest zwykle zmiana warty po stronie ukraińskiej i może być przejście wyłączone na kilka-kilkanaście minut.
Z Polski na Ukrainę jest zwykle przejście bezproblemowe, czasami na powrocie są większe kolejki. Ukraińcy dają do paszportu karteczkę, którą trzeba zdać w kiosku przy wyjściu z przejścia i na powrocie z tego kiosku trzeba pobrać karteczkę, którą zdaje się w okienku celnika. Po co to? Nikt nie wie.
 Profil Relacje PM off
Klebek lubi ten post.
Klebek uważa post za pomocny.

#446 PostWysłany: 17 Mar 2026 03:14 
Awatar użytkownika

platynowy
Klebek napisał(a):
2. Ile mniej więcej zajmuje przejście całej kontroli przez obywatela Polski z Polski w stronę Ukrainy? (interesuje mnie dokładnie niedziela, około 7:00 rano)

Wiem że pytania może dość precyzyjne, ale a nuż ktoś był ostatnio i mógłby pomóc czy powinienem się gotować raczej na 15 minut czy na 4h stania :D

Ostatnio przekraczałem PL->UA wlasnie w niedzielę rano (4 stycznia). Byłem jedyną osobą z unijnym paszportem przekraczającą granicę - poza tym była dość spora kolejka osób z paszportami UA. Od czasu 24 lutego przekraczanie granicy Polski z Ukrainą jest co do zasady bardzo sprawne

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Klebek lubi ten post.
Klebek uważa post za pomocny.

#447 PostWysłany: 12 Kwi 2026 18:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Szymon2020 napisał(a):
meczko napisał(a):
Jeżeli będziesz w pierwszym wagonie w pociągu z UA i jako jeden z pierwszych dojdziesz do kontroli, to szanse na zdążenie na ten IC są, ale bez gwarancji. Z kolejnych wagonów moim zdaniem bez szans.
Problem może polegać na tym, że nie będziesz jedynym próbującym tego manewru z pierwszym wagonem, więc tak czy inaczej możesz gdzieś po drodze utknąć w tloku.

Info z dzisiaj: doszedłem do kontroli jako pierwszy, siedząc w pierwszym wagonie :D i ledwo zdążyłem - zapasu było może 5 minut

20.22 rozkładowy przyjazd (opóźnił się ok. 5 min)
20.48 otwarcie drzwi pociągu (bo polskie służby musiały się przygotować). Oczywiście jak otwarli drzwi, to zaczął się wyścig.
21.00 odjazd IC do Krakowa

i pomimo, że pociąg do Krakowa był ostatnim dzisiaj (pomijając RegioJeta), to odjechał punktualnie. Pytań o skomunikowanie ze strony UA obsługi nie było

Btw co ciekawe, ze strony PL praktycznie brak kontroli celnej (tylko rtg) - dużo bardziej szczegółowo jest na pieszym w Medyce na wjeździe do PL

Koniec cyrków z bieganiem po wagonach.

Po przyjeździe do Przemyśla, jest osobna kolejka unijna.

Planując dalszą podróż weźcie pod uwagę słowa pogranicznika, że te pociągi są notorycznie spóźnione. Dziś luźne 75 minut
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość