Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 633 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 07 Sty 2026 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
shagrat napisał(a):
italy car rent w Katanii CTA via Holiday Autos - przyznam że nie zrobiłem dokładnego researchu, zabukowałem pierwszego nie-noname'a na liście bo logo kojarzyłem, ale niestety wypożyczalnia okazała się przebranżowioną mafią scamującą na niewidzialne rysy.

Nie miałem pełnego ubezpieczenia, bo to mam z Revoluta, zrobiłem też zdjęcia przy wypożyczeniu. Po oddaniu (kluczyk do skrytki, bo oddanie o 4 rano) odnalazły się dwie rysy za 520 euro łącznie, po krótkiej dyskusji mailowej i podesłaniu zdjęć obciążyli mnie właśnie na 260 euro. Wiem, że mogę już oddać sprawę do XCover, ale dla sportu jeszcze przejdę przez chargeback, bo to ich będzie trochę kosztować, a sku**a nie trawię.

No i mam update:
Santander Bank napisał(a):
Szanowny Panie,
odzyskaliśmy dla Pana pieniądze w procesie Chargeback.
Co to znaczy
Sprzedawca zaakceptował Pana roszczenie i uznał zasadność wprowadzonego przez nas Chargebacka. W terminie 3 dni roboczych zwrócimy na konto Pana karty 260 EUR (1136,67 PLN) i 22,73 PLN prowizji za przewalutowanie.
Wygrany Chargeback
Bardzo nam miło, że mogliśmy Panu pomóc poprzez usługę Chargeback. Polecamy się na przyszłość w przypadku płatności kartą.
Także tym razem nie było potrzeby korzystania z zewnętrznego ubezpieczenia, ale mimo wszystko ostrzegam przed italy car rent (a są b. popularni we Włoszech, ostatnio mijałem ich biuro na lotnisku w Bergamo), bo po co się potem przepychać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#622 PostWysłany: 19 Sty 2026 11:57 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
U mnie Locauto w Bergamo bez problemu - brane na 2 tygodnie przed wyjazdem przez discovercars, 23 euro dziennie za automat.
Ubezpieczenia nie bralem, auto mialo zaznaczone 11 uszkodzen, niewielkich, a przy oddaniu pani przeszla dookola z latarką, patrząc na koła oraz przednią szybę. Reszta pominięta.
Polecam.
Gadekk lubi ten post.

#623 PostWysłany: 19 Sty 2026 18:35 

Czy możecie polecić jakąś lokalną wypożyczalnię w Katanii? Potrzebuję Vana na 6 osób w pierwszej połowie kwietnia na 10 dni. Sieciówki i porównywarki za jednego vana ceny mają wyższe niż za trzy osobówki. A my wolelibyśmy jeździć jednym autem.

#624 PostWysłany: 19 Sty 2026 18:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

No ale z VANami to tak działa - to absolutnie normalne, że taniej jest wynająć 3 małe auta, niż jeden VAN.
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 20 Sty 2026 00:12 

Zdaję sobie sprawę, bo to nie "mój pierwszy raz", ale myślałam, że macie jakieś namiary.

#626 PostWysłany: 22 Sty 2026 10:55 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@Pati-Pat
Najtańszą opcją będzie Fiat Multipla.
 Profil Relacje PM off  

#627 PostWysłany: 23 Lut 2026 11:08 

Forum dużo mnie nauczyło w kwestii wynajmu samochodów, więc czas się choć trochę odwdzięczyć.

Wynajem samochodu na lotnisku Katania CTA, 25-30.01.2026 (5 dni)

Pośrednik: DoYouItaly

Wypożyczalnia: Automania

Samochód: Zarezerwowany "VW Golf lub podobne", opcja paliwowa full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.
Dostaliśmy Seat Arona z przebiegiem niecałych 49 tysięcy km.

Cena: 39,28 EUR.
W DoYouItaly można płacić w PLN, ale wolałem EUR.
Pierwsza rezerwacja na Opla Mokka za 326 PLN. Im bliższy termin, tym cena niższa, i zawsze taniej u pośrednika, niż bezpośrednio.
Rezerwacje można odwoływać bezkosztowo do ostatniej chwili.
Druga rezerwacja na VW Golf za 47,14 EUR i trzecia już ostateczna.

Ubezpieczenie zewnętrzne:Cover4Rentals - 26,59 EUR

Odbiór samochodu: Jeszcze przed wylotem było wiadomo, że będziemy spóźnieni minimum 2,5 godziny. Próba kontaktu przez e-mail z wypożyczalnią, żeby upewnić się, że nie będzie problemu z odbiorem. Brak odpowiedzi, ale problemu nie było, choć byliśmy chyba ostatnimi klientami przed zamknięciem biura. Wypożyczalnia z boku lotniska, w zasięgu krótkiego spaceru.
Trochę zamieszania, bo roaming nie zaskoczył i nie mogłem zatwierdzić operacji na karcie. Obsługa udostępniła WiFi ze swojego telefonu i poszło.
Bez wciskania własnego ubezpieczenia. Tylko informacja, że będzie konieczna blokada na 700 EUR.
Oględziny dosyć szczegółowe. Choć w nocy, to dało się wszystkie uszkodzenia zauważyć. Niektóre tak niewielkie, że mógłbym ich nie dostrzec, gdyby obsługa ich nie wskazała. Zauważone przeze mnie rysa na feldze została dodana do protokołu. Informacja, że nie musimy myć samochodu, podpis palcem na telefonie i protokół odbioru od razu na e-mail. Łańcuchy śniegowe (nie użyliśmy) do bagażnika po poproszeniu.
Zrobiliśmy jeszcze własną dokumentację fotograficzną i wideo, na wszelki wypadek.

Zwrot samochodu: Zajechaliśmy na parking, poszedłem do biura, ale nikogo nie były, choć kurtki wisiały na krzesłach. Próba kontaktu telefonicznego nieudana. Po kilku minutach, na parkingu, zauważyliśmy pana w firmowym polarze, więc go przechwyciliśmy. Oględziny samochodu mniej dokładne, niż przy wydawaniu. Nowy odprysk na masce nie został zauważony, albo został uznany za zbyt mały. Znów podpis na telefonie (tym razem rysikiem) i protokół od razy na e-mail. Zdjęcie blokady następnego dnia roboczego (piątek - poniedziałek).

Podsumowanie: 9.5/10.
Drobne zastrzeżenie do kiepskiej komunikacji niebezpośredniej (e-mail, telefon). Obsługa bezpośrednia bez uwag. Formalności przejrzyste.
Samochód? Za co się zapłaci, to się ma ;)
- najsłabszy silnik, jaki był montowany w tym modelu, ale na 1300 m npm się wdrapał;
- bez Full Link (Android Auto), bo może uda się zarobić na wynajmie GPS;
- do bagażnika ciężko upchnąć dwie średnie (rejestrowane) walizki;
- przypomnienie o serwisie olejowym przy każdym uruchomieniu silnika;
+ czysty;
+ nie palił za dużo.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#628 PostWysłany: 09 Kwi 2026 16:03 

Przeglądam ten wątek i widzę, że niemało przykrych doświadczeń spotyka ludzi przy wynajmie aut u makaronów. W ostatnich latach na krótkie wyjazdy raczej Hiszpania + Kanary i przez tyle lat albo Autoreisen albo jakaś Omega (bardzo często u Angoli)etc.. Nigdy nie było żadnych problemów żadnych zdjęć, doszukiwania się jakichś rys, prawie zawsze bez depozytów, czy jakichś blokad na karcie. Auto rezerwowałęm online, płatność prawie zawsze gotówką na miejscu. Jak z dodatkowym ubezpieczeniem (z reguły kilka euro na dzień) to w ogóle już miód malina bo często auto zostawiałem na parkingu na lotnisku w w podanej sekcji parkingowej z kluczykiem w osłonie słonecznej albo gdzieś obok, robiłem fotę z numerem miejsca parkingowego i tyle całych formalności.
Moje pytanie czy na Sycylii, a konkretnie w Palermo, bo tam teraz się wybieramy (pierwszy raz Włochy w ogóle) takie podejście to trzeba zapomnieć czy są jakieś wypożyczalnie, które ktoś przerabiał na takich "luźnych" zasadach?
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 09 Kwi 2026 19:12 

złoty
Dwa razy z rzędu korzystaliśmy z wypożyczalni Galdieri, rezerwacja przez pośrednika Doyouitaly/Doyouspain. Oba razy było właśnie tak jak piszesz - przyjaźnie, bez napinki, bez prób naciągania na dodatkowe ubezpieczenia itp., bez wyszukiwania uszkodzeń na siłę. Mam wrażenie, że to uczciwa firma.
Tylko cala procedura wynajmu standardowa - jeżeli wypożyczenie z udziałem własnym, to z kartą kredytową i blokadą na kilkaset euro, zwalnianą przy oddaniu auta.
Nie wiem, jaką mają praktykę przy pełnym "ubezpieczeniu" bezpośrednio u nich. Ale przynajmniej w tych okresach, co sprawdzałem, zdecydowanie korzystniej wychodziło z udziałem własnym i własnym ubezpieczeniem zewnętrznym w C4R. Blokady na karcie kredytowej nie ma się co bać.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 09 Kwi 2026 20:06 

W nocy wróciliśmy z Gran Canarii, gdzie za auto w Autoreisen za cztery pełne doby zapłaciłem z dodatkowym ubezpieczeniem za naprawdę świeżą toyotę auris w automacie 72e bez karty kredytowej, bez depozytu, gotówką na miejscu, a jak oddawałem to babka na parkingu na lotnisku siedziała w jakimś aucie i tylko niechętnie po kluczyk do mnie podeszła bo musiała przerwać siedzenie na telefonie. Nie sprawdzała nic, paliwa, karoserii, czystości w środku, kompletnie zero - Hola, Gracias, Asta luego i tyle było formalności. Teraz patrzę na tyle samo dni w Palermo na podobnych warunkach czyli bez karty kredytowej i depozytu albo z jakimś minimalnym i jakieś najtańsze Pandy to koszt w granicach lekko ponad 1000pln. Chyba na następny krótki wypoczynek przeproszę się ze zdradzoną tym razem Hiszpanią ;)
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 10 Kwi 2026 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
ale nawet Kanary są wyjątkiem, i to nawet biorąc pod uwagę samą Hiszpanię, więc czemu oczekiwać że gdziekolwiek indziej będzie podobnie?

z niewielkimi wyjatkami - nie jest & raczej nie będzie

a poza tym - nie chcę wchodzić w wielką dyskusję, ale chyba nie jest wielklim zaskoczeniem że jak ktoś udostępnia wam sprzęt o wartości 20-30-40K € (który w dodatku łatwo uszkodzić / sprawić, by nie mógł zarabiać, i to niekoniecznie z winy najemcy), to chce ~1/20 jego wartości jako zabezpieczenie? albo ewentualnie jakieś niekoniecznie tanie ubezpieczenie (często podwajające cenę najmu)
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#632 PostWysłany: 21 Maj 2026 22:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Palermo PMO.

Pośrednik: economycarrentals

Wypożyczalnia: Sicily By Car

Samochód: miałem rezerwację na Fiata Pandę lub podobny. Dostałem Opla Corsa. Opcja paliwowa full-full, nieograniczony przebieg, podstawowe ubezpieczenie.
Cena: 22,96 euro za 1 dzień w kwietniu; zaliczka 1,50 EUR płacona w momencie rezerwacji, reszta przy odbiorze.

Odbiór samochodu: Byłem na niedzielnej jednodniówce i nie chciałem bawić się w odbiór samochodu za lotniskiem wybrałem więc Sicily By Car z biurem w terminalu, choć były opcje poza lotniskiem tańsze nawet o połowę. Przede mną jedna osoba do wynajmu, potem formalności dość szybko. Swojego ubezpieczenia na siłę nie wciskali - powiedziałem, że mam już zewnętrzne. Dokumentacja wynajmu na maila. Depozyt na karcie kredytowej 200 EUR + kwota dopłaty za wynajem. Samochód odbierałem samodzielnie z parkingu, więc oczywiście sesja foto – tym razem długo, bo Corsa mocno porysowana, zrobiłem chyba ze 30 zdjęć, w tym nawet dachu.
Auto miało ponad 28 tys. km przebiegu. Jeździło się bardzo przyjemnie. Przejechałem 200 km (lotnisko – Trapani i okolice – lotnisko). W drodze powrotnej złapałem nerwa, bo jakieś 20 km przed lotniskiem wpadłem w korek z powodu zamknięcia jednego pasa, a rezerwy czasowej za bardzo nie miałem. Na szczęście skończyło się na niecałych 15 minutach i popędziłem w kierunku lotniska. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mój Ryanair do Modlina ma opóźnienie… :roll:

Zwrot samochodu: tam jest trochę problem, żeby zatankować, bo bezpośrednio przy trasie z Trapani stacji nie ma, więc podrzucam 2 lokalizacje dla ułatwienia:
Q8 https://maps.app.goo.gl/AbQ2rGmeRqdu6Bcx6
Pompa Bianca - wyglądająca na nieco prymitywną, ale tania i wszystko hulało https://maps.app.goo.gl/Mxr1uH371E6RuLiv5
Na lotnisko potem 5-7 minut jazdy.
Zwrot bezproblemowy, sprawdzenie stanu paliwa, obejrzenie auta czy nie ma nowych, dużych uszkodzeń. Depozyt z karty zwolniony dzień po wynajmie, rozliczenie dopłaty za wynajem dokładnie w takiej wysokości w jakiej miało być.

Podsumowanie: Wszystko bardzo dobrze, polecam wypożyczalnię.

Dodam jeszcze tipy na parkowanie w Trapani: na Piazza Vittorio Emanuele https://maps.app.goo.gl/9oCKJLPP6U9YjFdZ7 jest duży parking publiczny, strefa C3. Od 1 października do 31 maja w niedziele parkowanie bezpłatne, w pozostałe dni 0,70 EUR/h w godz. 8-20. W sezonie (czyli czerwiec-wrzesień) płatny codziennie całą dobę - 1 EUR/h.

Z kolei jeśli chcecie podjechać samochodem pod kolejkę do Erice, to miejcie na uwadze, że najbliższe parkingi są płatne - do 3h kosztuje 5 EUR, powyżej tego czasu 1 EUR/h. Natomiast prawie tuż za rogiem jest darmowy parking - niestety niewielki, więc w sezonie pewnie trudno złapać tam miejsce https://maps.app.goo.gl/SxVAfqqA4MnZRK6N9
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#633 PostWysłany: 22 Maj 2026 06:59 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
https://maps.app.goo.gl/GVBHrV9MRRmF6Fg98

https://maps.app.goo.gl/gdGMdC7S52HcWxpH9

https://maps.app.goo.gl/UMJwbnRJcnxpz1ZN6

I jeszcze kilka w pobliżu. Chcę tylko dodać, że potrzeba 20-70 km (zależy od modelu) aby wskaźnik poziomu drgnął o jedną kreskę w dół. To lotnisko ma stację dość daleko i nie po drodze.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 633 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości