Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sie 2025 15:51 

Witam, planuję wypożyczyć auto na terminalu 1 w Malpensie. Czy możecie polecić jakąś wypożyczalnie, która nie jest za droga ale przede wszystkim obsluga nie robi wałków na rzekomych uszkodzeniach karoserii. Auto będę zwracać o 4 w nocy, tak więc spodziewam się że raczej nie pracują o tej porze i wspólnego protokołu oględzin nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#2 PostWysłany: 01 Wrz 2025 10:48 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
Ja tydzień temu wróciłem z Malpensy i wiem na pewno, której wypożyczalni powinieneś tam unikać - GLDCAR.
To był mój trzeci wynajem auta na Malpensie ale we Włoszech wypożyczałem auta już kilkadziesiąt razy w całym kraju po samą Sycylię.
Po formalnościach w biurze, które akurat poszły dość szybko na odbiór auta czekałem ponad pół godziny. Miałem co prawda już klucze do samochodu ale auto miało drobne uszkodzenia, które nie były oznaczone na kontrakcie więc chciałem z kimś auto obejrzeć przed odjazdem ale... nikogo nie było... Byli goście, którzy sprzątali samochody itp. ale nikogo, kto mógłby zająć się moim samochodem. Ustawiła się już spora kolejka ludzi z tym samym problemem co ja kiedy przyszedł jakiś gość, który tylko oznajmił, żeby sobie porobić zdjęcia i jechać bo on i tak niczego nie może zaznaczyć już w systemie...

I teraz uwaga. Po zwrocie samochodu na moim koncie zniknęła blokada środków, która był zrobiona przy wynajmie ale pojawiło się obciążenie na kwotę 500 EUR. Po złożeniu reklamacji dostałem informację, że to jakaś opłata transgraniczna ponieważ wjechałem do Szwajcarii. Rzeczywiście byłem dosłownie 2 godziny w Lugano ale nikt mnie o takiej potencjalnej opłacie wcześniej nie informował. Ponadto, to był już mój trzeci taki wynajem kiedy z mieszkając w okolicach Jezioro Como jechałem do Lugano i nigdy takiej opłaty nie miałem i nigdy mnie nikt o takiej opłacie nie informował. Oczywiście zareklamowałem tą transakcję w banku ponieważ nie była ona przeze mnie w żaden sposób autoryzowana. Według mnie wypożyczalnia nie miała prawa obciążać mojej karty bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną Na blokadę środków się zgodziłem i potwierdziłem ją pinem natomiast blokada ta została zwrócona a z użyciem mojej karty dokonano innej transakcji bez mojej zgody i autoryzacji do czego moim zdaniem wypożyczalnia nie miała prawa.
Obecnie czekam na decyzję banku w tej sprawie.

#3 PostWysłany: 01 Wrz 2025 11:04 

srebrny
Ta opłata jest w warunkach najmu, najwidoczniej nie czytasz umów, które akceptujesz.
Pretensje kieruj do siebie, a nie do Goldcar.

https://www.goldcar.com/pl-pl/regulamin/

Cytuj:
3 - Where can I drive the vehicle?

You can drive the Vehicle exclusively in Italy (herein after “Territory”).

It’s strictly forbidden to drive the Vehicle abroad, in such case the circulation of the vehicle shall be considered as against the will of the Hirer.

I masz informację w Tarrif Guide:
Cytuj:
Cross border penalty - Penalty in case of unauthorized transit abroad - 500,00 € (VAT Exempt)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Wrz 2025 16:03 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
No rzeczywiście nie wczytałem się. Ale też też nie miałem z tym problemu wcześniej w innych wypożyczalniach.
Pozostaje jednak w takim razie kwestia tego, czy mieli prawo pobrać tą opłatę z mojej karty bez mojej zgody. Gdyby odjeli tą sumę z depozytu to bym rozumiał ale ja nie upoważniłem ich do dysponowania moją kartą.

#5 PostWysłany: 01 Wrz 2025 16:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Oczywiście mieli prawo, jeżeli koszt jest zasadny.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Wrz 2025 16:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
@malediwy depozyt przy wynajmie jest na zupełnie inne potrzeby - to twój udział własny w szkodzie (oczywiście jeśli do niej dochodzi). Wszelkie inne opłaty typu administracyjna, za sprzątanie, za przekazanie danych na potrzeby wystawienia mandatu czy też właśnie kara za przekroczenie granicy bez zezwolenia mogą być potrącane bezpośrednio z karty.
Natomiast warto pamiętać, że warunki wynajmu mogą się różnić między wypożyczalniami - jedna może zezwalać na wyjazd bez dopłat, inna - jak tutaj Goldcar - może tego całkowicie zabraniać. W czasach gdy pewnie zdecydowana większość samochodów w wypożyczalniach ma czujniki gps i jest w jakiś sposób monitorowana, można się spodziewać, że nawet wjechanie na 200 metrów na terytorium innego kraju zostanie odnotowane.

#7 PostWysłany: 01 Wrz 2025 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 218 290
srebrny
A jak mieli inaczej ściągnąć ten podatek?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Wrz 2025 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Takie rzeczy jak wyjazd zagranicę to się zgłasza z góry. Niektóre wypożyczalnie pozwalają, inne biorą drobną opłatę, a jeszcze inne zabraniają. Szwajcaria w szczególności jest ważna, bo jest poza UE.

Ja polecam wynajem w Alamo. To jest firma, która mnie nigdy nie zawiodła na całym świecie. Na Malpensie też u nich brałem i dali mi samochód kilka klas wyższy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości