Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2024 23:50 

Hej, na początku października wyjeżdżam na 8 dni na Maltę z dzieckiem.
Mam problem gdzie się zatrzymać - szukam jakiejś miejscowości obok piaszczystych plaż z łagodnym wejściem do wody. Co polecacie? Jak na razie wyczytałem że Mellieha spełnia te wymagania, ale noclegi tam na booking w promieniu kilometra od plaży .. drogo sobie życzą
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜
Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖 Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖
#2 PostWysłany: 11 Wrz 2024 00:18 

Melieha jest bardzo dobra. Ładna plaża, łagodne zejście i długo jest płytko. Do tego woda w październiku będzie bardzo ciepła. Moim zdaniem warto zatrzymać się w górnej (głównej) części miejscowości gdzie są restauracje i kawiarnie oraz sklepy, bo przy samej plaży za wiele nie ma. Można sobie zawsze zejść spacerem z górki do plaży, albo zjechać jeden przystanek autobusem. Mozna też wybrać się do golden bay, która jest równie ładna, a położona dość blisko od Melieha. Jak nie autobus to bolt da radę. Na plażowanie to chyba najlepsza lokalizacja na Malcie.
Co do hoteli to Maritim Antonine Hotel & Spa , Solana Hotel & Spa -oba godne polecenia. Gdyby szukać jednak blisko plaży to Luna Holiday Complex, a najlepszy i najdroższy db Seabank Resort + Spa All Inclusive. Tu warto szukać pakietu bezpośrednio na stronie hotelu, bo często dodają darmowy transfer z i na lotnisko poza sezonem.
 PM off
harti lubi ten post.

#3 PostWysłany: 11 Wrz 2024 20:14 

niebieski
kolega wyżej dobrze Ci radzi. jedyne miejsce na Malcie gdzie jest piaszczysta plaża z płytką wodą i zazwyczaj bez fal + dobre połączenie komunikacją miejską to właśnie Mellieha, a właściwie Ghadira Bay. Niestety przy samej plaży jest tylko 1 czy dwa hotele, ale dość drogie, ceny obniżają dopiero od listopada. W głównej części miasta (Mellieha), czyli na górze, jest spory wybór hoteli, proponuję szukać czegoś blisko głównej drogi, tej którą jeżdżą autobusy. Zjazd z miasta do plaży zajmuje 5 minut, to kilka przystanków.

Co do cen, to odpuść sobie drogi booking, pytaj bezpośrednio w hotelu, mailowo lub telefonicznie, lub korzystaj z takich wyszukiwarek jak Agoda.com trip.com czy vio.com , a nawet porównywarkę cen na mapach Google. Możesz też sprawdzić ceny w hotelu przy promach na Gozo, nazywa się Paradise Bay Resort, on powinien być tańszy niż hotele w Mellieha, a stamtąd jest bardzo dobre połączenie autobusowe do plaży Ghadira i jedzie się 5-7 minut, blisko hotelu jest też mała plaża Paradise Bay.

o samych plażach możesz sobie poczytać na tej stronie, są wypisane wszystkie piaszczyste
https://rudeiczarne.pl/najpiekniejsze-p ... aze-malta/

tak wygląda plaża Ghadira w połowie listopada

Alternatywnie, jeśli Mellieha jest za droga to polecam St Paul's Bay (Bugibba), tu są najtańsze hotele, i największy ich wybór, stąd dojazd autobusem do Ghadira zajmuje 20-25 minut. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało, mieszkam na Malcie, właśnie w St Paul's Bay.

koniecznie wybierz się na plażę Riviera (Ghajn Tuffieha), mała, ale ładnie położona i sąsiednią Golden Bay, uznawaną za najlepszą plażę na Malcie. Ja lubię też Ramlę na Gozo, jest największa i ładnie położona, słynie z pomarańczowego piasku.

tu jest plaża Golden Bay pod koniec stycznia

a tu słynna Ghajn Tuffieha (Riviera), w zimie, gdy jest zielono.. w lutym

Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 11 Wrz 2024 20:48 

Zbanowany
niebieski
harti napisał(a):

Co do cen, to odpuść sobie drogi booking, pytaj bezpośrednio w hotelu, mailowo lub telefonicznie, lub korzystaj z takich wyszukiwarek jak Agoda.com trip.com czy vio.com , a nawet porównywarkę cen na mapach Google.

Kol. @harti
Duzy plus za uswiadamianie ludziom, ze booking jest jednym z drozszych serwisow do rezerwacji hotelowych.
Niestety nadal znajduja sie osoby, dla ktorych jest on pierwszym wyborem, choc niemal zawsze da sie znalezc dany obiekt taniej...

Ja tylko dodam, ze oprocz sposobow, ktore wymieniles, zwlaszcza w przypadku lepszych hoteli i podrozy z dziecmi, warto korzystac z niemieckich biur podrozy, czesto trafiaja sie tam naprawde niezle okazje na pobyty.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Wrz 2024 20:56 

Dzięki wszystkich za odpowiedzi
@harti przepiękne filmy.
Widziałem stronę z plażami - jest super - skorzystamy.
A co polecacie zwiedzić? Jak na razie mamy w planach: Blue Lagoon i wyspa Comino, Valetta
Wynajęlibyśmy samochód, ale mam trochę niepokój związany z opiniami o Malcie, wąskich drogach, braku parkingów i przede wszystkim lewostronny ruch
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Wrz 2024 09:23 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@lamcpp ruch jest lewostronny, a drogi są wąskie i dziurawe. Ale z parkingami nie było tak tragicznie z tego co pamiętam. Ja się zdecydowałem na wynajem auta i nie żałuję, bo to upraszcza znacznie dotarcie do wielu miejsc. A do samej jazdy można się przyzwyczaić dość szybko. Dla wygody możesz wypożyczyć automat, żeby się nie motać z biegami.
Pamiętaj o przejściówce do kontaktów - Malta ma brytyjskie gniazdka.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości