Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Czy dajesz napiwki w restauracjach?
zawsze daję, czasem ewentualnie mniejszy 9%  9%  [ 19 ]
zwykle daję, chyba że coś nie było nie tak, to wtedy nie 57%  57%  [ 119 ]
zwykle nie daję, raz na jakiś czas dam, jak było naprawdę super 29%  29%  [ 60 ]
nigdy nie daję 5%  5%  [ 10 ]
Razem głosów : 208
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 05 Sty 2016 17:47 

Wszystko fajnie, tylko na podstawie wyników pojedynczego badania ankietowego nie określa się trendu. Chyba, że mówimy o jakimś potocznym pojęciu trendu, ale to już trzeba zapytać kogoś kto dysponuje wiedzą ze statystyki potocznej.
 PM off  

Egzotyka i tropiki 🌴🌊 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca oraz Lizbona w jednej podróży za 2745 PLN ☀️💛 Egzotyka i tropiki 🌴🌊 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca oraz Lizbona w jednej podróży za 2745 PLN ☀️💛
💣 Petarda 💣 Tanie loty do Tajlandii (Phuket) od 1751 PLN ☀️👙 💣 Petarda 💣 Tanie loty do Tajlandii (Phuket) od 1751 PLN ☀️👙
#222 PostWysłany: 05 Sty 2016 17:57 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
Moja była pisała licencjat o napiwkach m.in w gastronomii. Było to dobrych kilka lat temu, wg statystyk (dane od kelnerów) napiwki zostawiało ok 60% klientów. Pracę tą pisała w 2010 r w oparciu o poznańskie restauracje.

#223 PostWysłany: 05 Sty 2016 18:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Sadzac z kontekstu Kara chyba uzyla wlasnie potoczengo znaczenia slowa trend...
A jak widac, wynik ankietowy jest zblizony do przeprowadzonego badania. Jakkolwiek obydwa sa/moga byc obarczone wieloma bledami. Jednak zaskakujaca zbieznosc wystepuje.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 05 Sty 2016 18:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście. Pojedyncza ankieta, mała próba i niekoniecznie reprezentatywna. A skąd pomysł, że mogłoby by być inaczej? :-D
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 06 Sty 2016 02:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesli sam musze isc do baru i zamowic jedzenie to marne szanse ze zostawie napiwek.
Jesli przychodzi kelner do stolika to najczesciej zostawiam napiwek.

Kolejna sprawa to podejscie kelnera, mieszkam w Sydney i tutaj ludzie z hospitality sa zawsze mega mili, pogadaja, zaczepia, poprosisz o cos dodatkowego nigdy nie ma problemu, jakies dodatki typu ketchup czy woda w butelce zawsze za darmo.

Z tego co pamietam w Polsce to kelnerzy muchy w nosie, popros o cokolwiek to z taka mina ze juz sobie mysle ze na bank mi napluje :D

Wiec to wszystko zalezy od podejcia, tak sie utarlo ze sie daje napiwki, ale ja takze nie widze w tym zbyt wielu sensu, a daje tylko dlateog ze sie lubie dzielic.
 Profil Relacje PM off
Gadu-777 lubi ten post.

#226 PostWysłany: 06 Sty 2016 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
@fortuna błagam, jako człowiek, który jak mniemam coś świata zobaczył nadal bawisz się w takie generalizacje typu: a Sydney wszyscy są sympatyczni,a w Polsce każdy jest gburem. Ja jakoś nie spotykam się ze strony kelnerów z grubiaństwem, oczywiście poza sytuacjami wyjątkowymi, do których zapewne dochodzi także w Australii.
3 ludzi lubi ten post.

#227 PostWysłany: 06 Sty 2016 09:50 
Awatar użytkownika

niebieski
@dziabulek

tak bawie, i jak slusznie stwierdziles sa to generalizacje, wszedzie zdarzaja sie wyjatki :)

ja tylko przedstawilem swoja ogolna mysl :)
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 06 Sty 2016 09:54 

Wszystko zależy od kultury panującej w danym kraju.
U nas czasem daje czasem nie daje, zależy jak się zachowuje obsługa i czy mam gotówkę przy sobie.
Za to w Tajpej mój znajomy, który dorabia za barem i mieszkał kilka lat w Stanach, jedną z pierwszych rzeczy jaką mi powiedział tutaj to żeby nie dawać napiwków. Więc co kraj to obyczaj.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 06 Sty 2016 10:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@dziabulek ma rację.
Nie ma co generalizować. Czas PRLu w Polsce dawno minął i co za tym idzie jakoś obsługi poszła do góry. Wiadomo przecież, że jak nie zadbasz o klienta to nie wróci do Ciebie. Jasne że czasem zdarzają się naburmuszeni kelnerzy, co robią łaskę że Cie obsłużą. Ale bardziej bym to traktował jako wyjątek a nie regułę.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 08 Sty 2016 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
To co? Kiedy ktoś z forumowiczów nagra taki filmik? ;) ;) ;) http://joemonster.org/filmy/73866/Reakc ... ie_napisy_

#231 PostWysłany: 21 Mar 2016 14:39 

Loty: 51
Kilometry: 88 379
Cytuj:
Z tego co pamietam w Polsce to kelnerzy muchy w nosie, popros o cokolwiek to z taka mina ze juz sobie mysle ze na bank mi napluje :D

Ja tego nie zauważyłem :) A wiesz np. że w niektórych knajpach w centrach polskich miast kelnerzy pracują tylko za napiwki?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 21 Mar 2016 14:51 

Zbanowany
To w Polsce nie ma placy minimalnej, ze pracuja za napiwki tylko ?!
A co z ZUS i innymi stalymi pracowniczymi oplatami. Na czarno robia ?

Na forach zagranicznych czest jest dyskusja wlasnie o napiwki, widac po odpowiedziach ze amerykanie daja a europejczycy nie.
Wynika to chyba z roznic co jest zawarte w pensjach danych krajow. Jesli w USA nie masz skladki socjalnej, rentowej i niska stawke to nie dziwie sie ze tam drugie tyle zarabiaja z napiwkow a w Europie ludzie niechetnie daja napiwki bo wiekszosc pensji zawiera wszelkie doplaty plus sa stawki minimalne (taka sobie prace znalazles to taka pensje masz, trzeba bylo sie uczyc jak ktos powiedzial ostatnio).
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 21 Mar 2016 15:18 
Awatar użytkownika

niebieski
trochę O/T ale odpowiedź 2 to "zwykle daję, chyba że coś nie było nie tak, to wtedy nie"

Naprawdę nie czepiam się gramatyki, sama robię mnóstwo błędów stylistycznych po latach zagranicą, ale czy to nie powinno być
"zwykle daję, chyba że coś było nie tak, to wtedy nie" ?? - bo dla mnie to zapisane w sposób jaki jest w ankiecie oznacza "zwyklę daję, chyba że wszystko było OK, to wtedy nie"

Swoją drogą, to jest właśnie opcja, którą zaznaczyłam. ;)
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#234 PostWysłany: 21 Mar 2016 22:02 

Loty: 51
Kilometry: 88 379
Ludzie dają w Polsce napiwki chętnie. Trzeba tylko wiedzieć, że "klient nasz Pan". I jednocześnie lubić ludzi i dać się lubić ;)
I wtedy można pracować za minimalną stawkę ;) Albo i bez niej.
A z tym "taka sobie prace znalazles..." to też sprawa nie taka prosta.
 Profil Relacje PM off
dato lubi ten post.
dato uważa post za pomocny.

#235 PostWysłany: 22 Mar 2016 08:57 

Ja co do zasady daję chyba, że ktoś próbuje niejako "wymusić " napiwek wtedy na przekór nie ma opcji abym dał.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 22 Mar 2016 12:45 
Awatar użytkownika

radar napisał(a):
Ludzie dają w Polsce napiwki chętnie. Trzeba tylko wiedzieć, że "klient nasz Pan". I jednocześnie lubić ludzi i dać się lubić ;)
I wtedy można pracować za minimalną stawkę ;) Albo i bez niej.
A z tym "taka sobie prace znalazles..." to też sprawa nie taka prosta.

Potwierdzam. Jakoś ze starych czasów mi zostało, że te 10% (nie mniej niż 5zł) powinno być, chyba, że mam pretensje do obsługi czy kuchni... Aż mnie kobita op...la przy większych rachunkach.
 Profil Relacje PM off
radar lubi ten post.

#237 PostWysłany: 26 Maj 2016 10:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Szybki kurs jak zostawiać napiwki :mrgreen:
:arrow: http://kwejk.pl/obrazek/2671905/geniusz-zla.html

#238 PostWysłany: 26 Maj 2016 11:37 

@namteH, niepraktyczne bo nie do zastosowania z pięćdziesięciogroszówka :)
 PM off
namteH lubi ten post.

#239 PostWysłany: 26 Maj 2016 12:53 
Site Admin
Awatar użytkownika

Zostawiaj napiwek w rublach czy innych forintach ;)

Gesendet von meinem SM-A500FU mit Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 26 Maj 2016 12:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
@namteH, niepraktyczne bo nie do zastosowania z pięćdziesięciogroszówka :)

Oj tam, oj tam

Image
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości