Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Cze 2024 13:23 
Awatar użytkownika

Hej Grupa,

Przeryłem wyszukiwarki i nie mogę znaleźć czegoś co by spełniało moje oczekiwania.
Szukam serwisu mapowego (światowego), który miałaby następujące możliwości:

- działanie jako wersja web oraz jako aplikacja mobilna,
    - możliwość zaznaczania punktów dla nas ważnych z możliwością przypisywania im kategorii (np. hostele, sklepy, atrakcje itd.),
    - możliwość dodawania komentarzy-notatek do tych punktów (opis, linki itd.),
    - możliwość wgrania śladu trasy GPX, KML (np. szlak rowerowy), który by się wyświetlał cały czas na mapie,
    - możliwość udostępniania (współdzielenia) takiej mapy dla innych użytkowników (współtowarzyszy podróży), by mogli również uzupełniać informacje, tworzyć komentarze-notatki.

Zależy mi na tym by był to swoisty planer podróży, gdzie najpierw planujemy wyprawę, a później w podróży korzystamy z informacji zawartych w tej mapie.

Do tej pory korzystałem z Google Maps - ale wg mojej wiedzy ma ona sporo niedociągnięć i braków. Np. nadane kategorie (serduszka) nie wyświetlają się w wersji mobilnej, dodane komentarze nie wyświetlają się po najechaniu na punkt, itd.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Tomek
 Profil Relacje PM off  

Ryanairem za niedługo już tam nie dolecisz 🇵🇹 Lizbona + island hooping po Azorach od 914 PLN 😍 Ryanairem za niedługo już tam nie dolecisz 🇵🇹 Lizbona + island hooping po Azorach od 914 PLN 😍
Zimowy city break w słonecznym Algarve 🏖️🌞Loty do Portugalii i 4* hotel w Albufeirze za 739 PLN Zimowy city break w słonecznym Algarve 🏖️🌞Loty do Portugalii i 4* hotel w Albufeirze za 739 PLN
#2 PostWysłany: 13 Cze 2024 13:41 

złoty
Znam kilka serwisów i aplikacji, które mogą spełniać Twoje wymagania. Oto niektóre z nich:

### 1. **Mapy.cz**
- **Web i mobilna wersja**: Tak, dostępna jest zarówno wersja web, jak i aplikacja mobilna.
- **Zaznaczanie punktów i kategorie**: Możliwość dodawania punktów, oznaczania ich różnymi ikonami i przypisywania kategorii.
- **Komentarze i notatki**: Można dodawać opisy do punktów.
- **Ślady GPX i KML**: Obsługuje wgrywanie i wyświetlanie tras GPX i KML.
- **Udostępnianie map**: Możliwość udostępniania map innym użytkownikom, którzy również mogą je edytować.

### 2. **Komoot**
- **Web i mobilna wersja**: Tak, dostępna jest wersja web oraz aplikacja mobilna.
- **Zaznaczanie punktów i kategorie**: Możliwość tworzenia "Highlights" (punktów interesu) z opisami i zdjęciami.
- **Komentarze i notatki**: Dodawanie notatek do punktów.
- **Ślady GPX i KML**: Możliwość wgrywania tras GPX i KML.
- **Udostępnianie map**: Możliwość udostępniania tras i współpracy z innymi użytkownikami.

### 3. **Locus Map**
- **Web i mobilna wersja**: Przede wszystkim aplikacja mobilna, ale synchronizuje dane z chmurą.
- **Zaznaczanie punktów i kategorie**: Możliwość dodawania punktów z różnymi ikonami i kategoriami.
- **Komentarze i notatki**: Możliwość dodawania notatek do punktów.
- **Ślady GPX i KML**: Obsługuje wgrywanie i wyświetlanie tras GPX i KML.
- **Udostępnianie map**: Udostępnianie punktów i tras z możliwością edycji przez innych użytkowników.

### 4. **MyMaps (Google)**
- **Web i mobilna wersja**: Tak, dostępna jest wersja web oraz aplikacja mobilna (choć mniej rozbudowana).
- **Zaznaczanie punktów i kategorie**: Możliwość dodawania punktów, przypisywania im kategorii.
- **Komentarze i notatki**: Dodawanie szczegółowych opisów i notatek.
- **Ślady GPX i KML**: Obsługuje wgrywanie tras GPX i KML.
- **Udostępnianie map**: Możliwość współdzielenia map z innymi użytkownikami.

### 5. **CalTopo**
- **Web i mobilna wersja**: Tak, dostępna jest wersja web oraz aplikacja mobilna.
- **Zaznaczanie punktów i kategorie**: Możliwość dodawania punktów, przypisywania im kategorii.
- **Komentarze i notatki**: Dodawanie szczegółowych notatek i komentarzy.
- **Ślady GPX i KML**: Obsługuje wgrywanie tras GPX i KML.
- **Udostępnianie map**: Możliwość współdzielenia map z innymi użytkownikami, którzy mogą je edytować.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Cze 2024 15:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jako wspomaganie google maps (lub główna aplikacja czasem) również polecam mapy.cz
Poza tym co w poście powyżej, to można ściągać mapy offline w aplikacji i jest bardzo dużo szlaków pozaznaczanych.

#4 PostWysłany: 02 Lip 2024 00:14 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Podłączam się pod pytanie, ale ja zupełnie innego rodzaju aplikacji do planowania podróży bym potrzebował.
Chciałbym aplikację, która pozwoli mi wskazać miejsca w których będę w trakcie podróży, ale nie w skali województwa, tylko świata. Przykładowo, by mi narysowała, odpowiednio ładnymi liniami, z którego do którego miasta będę leciał, pomiędzy jakimi portami będę płynął promem, gdzie jachtem, rowerem, kajakiem, a gdzie pociągiem, samochodem i autobusem - i by to wszystko mi pokazała na trasie np. dookoła świata.
Do tego dobrze by było, bym mógł wpisać w nią daty poszczególnych postojów i czasy podróży.

Aktualnie czasem używam Tripline.net, ale mam poczucie, że to trochę upośledzona aplikacja i nie wszystko robi tak, jakbym chciał.

Macie coś lepszego?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości