Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sty 2013 18:34 
Awatar użytkownika

Witam serdecznie
i proszę o pomoc w temacie:
Lecimy na chwilkę do Luton 23stycznia tylko po to by moi znajomi pierwszy raz polecieli samolotem.
Prośba ma, to:
czy w odległości 2km od lotniska możemy gdzieś normalnie usiąść i nie wydać dużo,
a posiedzieć godzinkę?
Będziemy tam około 15 i wracamy po 20.
Z góry dziękuje, a w zamian służę pomocą w temacie wizzka.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 08 Sty 2013 21:33 

niebieski
Do Luton idzie się jakieś 45min, a autobus jedzie chwile, więc możecie udać się do miasta na fish&chips ;-) Taxi też raczej nie powinno być zbyt drogie z lotniska do miasta.

A jeśli chodzi o okolice lotniska, to jest hotel Ibis i Holiday Inn zdaje się, i tam w restauracji można usiąść, ale jakie koszt to już nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Sty 2013 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
W najgorszym razie na lotnisku pomiędzy przylotami a odlotami jest spore pomieszczenie z ławkami i raczej nietrudno tam o miejsce.
Jest też toaleta. Można rozłożyć kanapki i co tam się ma w oczekiwaniu na lot.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Sty 2013 22:36 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
możecie siąść w Starbucksie na lotnisku ;)

#5 PostWysłany: 08 Sty 2013 23:49 
Awatar użytkownika

bkolakowski napisał(a):
bede wracal tym samym samolotem co ty

I nie mów, że ja robiłem ci rezerwacje :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2013 00:52 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
Nie ma sensu siedzieć na lotnisku. W Luton jest fajne centrum handlowe z Poundlandem i Primarkiem w środku, warte odwiedzenia :) Taksówka to koszt ok. 10 funtów. Przy zrzucie w kilka osób to naprawdę nie wychodzi dużo. Nie polecam wracać pieszo bo cała droga z centrum na lotnisko jest pod górkę... :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Lis 2014 18:26 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Warto pojechać do tego centrum, bo prznosimy się w krótkim czasie do Azji.

Luton to jedno z najbardziej hindusko-pakistańskich miejsc w UK - dla kogoś nie spodziewającego się tego może być to lekki szok, ale oczywiście też atrakcja.

Jest McD, Poundland, Primark itp. - spokojnie znajdzie się miejsce do zrobienia zakupów, posiedzenia itd.

Bilet powrotny na autobus z lotniska kosztował w czerwcu 2014 3,20 GBP. Bardziej opłaca się kupować od razu powrotne, bo w jedną stronę to coś powyżej dwóch funciaków.

#8 PostWysłany: 22 Lis 2014 19:01 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Oczywiście trudno się nie zgodzić z kolegą Sudoku, odnośnie ludności hindusko-pakistańskiej.
Jednak Luton to miejsce w którym jest też bardzo dużo polaków.
Przechadzając się po mieście można poczuć się jak u siebie :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Lis 2014 19:01 

srebrny
A ja proponuję coś jeszcze innego, zwłaszcza, jak trochę się Wam spóźni samolot.
Lounge Aspire na lotnisku, wstęp na 3h kosztuje co prawda 19 GBP, ale macie nieograniczoną konsumpcję, kilka rodzajów piw do wyboru, jakieś mocniejsze alkohole, przekąski, ciepłą zupę.
Może się okazać, że koszt dojazdu do miasta Luton, piwo czy dwa w pubie i coś do jedzenia wyjdzie tylko nieco taniej, a sam lounge jest całkiem przyjemny i z reguły pustawy.

Tutaj więcej szczegółów.

http://www.executivelounges.com/lounges ... ort-lounge
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Lis 2014 19:41 

Opcja z Lounge Aspire brzmi naprawdę dobrze, szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Lis 2014 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
niebieski
Można też wybrać się na zakupy do asdy. To całkiem spory hipermarket i bliżej niż do centrum. Idzie się okrazajac lotnisko jakieś 30min.
 Profil Relacje PM off
cu86 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:18 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Używał ktoś Free Beer App ?
Działa?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:27 

sranda napisał(a):
A ja proponuję coś jeszcze innego, zwłaszcza, jak trochę się Wam spóźni samolot.
Lounge Aspire na lotnisku, wstęp na 3h kosztuje co prawda 19 GBP, ale macie nieograniczoną konsumpcję, kilka rodzajów piw do wyboru, jakieś mocniejsze alkohole, przekąski, ciepłą zupę.
Może się okazać, że koszt dojazdu do miasta Luton, piwo czy dwa w pubie i coś do jedzenia wyjdzie tylko nieco taniej, a sam lounge jest całkiem przyjemny i z reguły pustawy.

Tutaj więcej szczegółów.

http://www.executivelounges.com/lounges ... ort-lounge

Wkrótce czeka mnie kolejna przesiadka w Luton. Od 8 do 14. Ostatnio przesiedziałem te parę godzin w Lounge Aspire. Mam dosyć tego saloniku na dłuuugo. Uważam , że jest b.kiepski. A płacenie prawie 20£ za wstęp to duża rozrzutność :D .
Chyba udam się do centrum miasta Luton, obejrzeć te pakistańskie klimaty .
I teraz moje pytanie.
Autobus jaki, skąd, za ile ? Żeby sprawnie to poszło, bez straty czasu.
Czy są ulgi dla dzieci ? (11 lat)
 PM off  

#14 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:36 

Też raz tak miałem, a że otwierają primark i inne sklepy w Luton chyba o 9, a i w ogóle życie tam zaczyna się mniej więcej o tej porze spacerkiem poszliśmy ok. 25 minut na piechotkę (tak jak wyjazd na Londyn, na rondzie drogą wzdłuż hotelu chyba Ibis w dół, na kolejnym rondzie przy fabryce Opla Vauxhall w prawo i cały czas prosto do góry (za przystankiem po prawej stronie i sklepami po lewej droga idzie lekko ku górze) przez most i na kolejnym skrzyżowaniu w prawo i dalej prosto do Luton (nawet przyjemnie się idzie, oczywiście jak się ma tylko podręczny i się jest budżetowym podróżnikiem, któremu się chce ;) )

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 25 Cze 2015 10:51, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#15 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:43 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Jeśli autobus to zaraz po wyjściu z lotniska są stanowiska, i tam musisz znaleźć jadący do centrum.
Ale to trochę za wcześnie, lepiej z buta, bo tak jak wspomniał @gorny77 większość sklepów i galerię The Mall otwierają od 9.
Z tego co pamiętam to 1,5 £ lub 2,2 £ kosztuje autobus.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:43 

Jak najbardziej mi się chce. :D
Spacerek nie zaszkodzi. Dzięki @ gorny. Pójdę pieszo , bo mamy tylko plecaczki.
 PM off  

#17 PostWysłany: 05 Paź 2016 10:20 

Anonymous napisał(a):
Też raz tak miałem, a że otwierają primark i inne sklepy w Luton chyba o 9, a i w ogóle życie tam zaczyna się mniej więcej o tej porze spacerkiem poszliśmy ok. 25 minut na piechotkę (tak jak wyjazd na Londyn, na rondzie drogą wzdłuż hotelu chyba Ibis w dół, na kolejnym rondzie przy fabryce Opla Vauxhall w prawo i cały czas prosto do góry (za przystankiem po prawej stronie i sklepami po lewej droga idzie lekko ku górze) przez most i na kolejnym skrzyżowaniu w prawo i dalej prosto do Luton (nawet przyjemnie się idzie, oczywiście jak się ma tylko podręczny i się jest budżetowym podróżnikiem, któremu się chce ;) )

Wczoraj przeszedłem się z lotniska Luton do centrum miasta. 25 minut to trochę optymistycznie napisałeś. Prawie godzinę szliśmy. Na szczęście cały czas z górki. :D Ze 4-5 kilometrów jest do Malla.
Co do jedzenia w tym "kolorowym" dosłownie [ smagłolicych więcej niż białych na ulicach :mrgreen: ] miasteczku.
Chcieliśmy iść do knajpy typu all you can eat. Parę lat temu byliśmy w takiej w centrum handlowym "Galaxy". Niestety wywiesiła białą flagę i już jej nie ma. To samo z "chińczykiem", który był w środku Malla. Jedyna jaka się ostała to Jimmy`s na głównym placu miasteczka.

https://www.google.pl/maps/place/Jimmy's+Restaurants/@51.8801448,-0.4177341,17.83z/data=!3m1!5s0x487648445e440785:0x7edf0a3a1378415c!4m5!3m4!1s0x0:0x79c87480b70d6c62!8m2!3d51.880248!4d-0.4173182

Bufet lunchowy od 12 do 16 w cenie 7,99 funta. Napoje płatne dodatkowo. Warto. Bardzo duży wybór "towaru". Mięcha, sałatki, desery, lody itd. Nawet sushi się znalazło. Niektóre potrawy bardzo ostro przyprawione. Chyba żeby "zmusić " klienta do zamówienia napojów. 8-) Duży napój typu Cola, fanta 2,75 funta. Bo bez popicia się nie da wytrzymać. :twisted:
Ogólnie czyściutko, elegancko. Polecam....
 PM off
jasiek1212 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 22 Paź 2017 14:09 

Mam inne pytanie do osób które były w Primark na Oxford Street w Londynie i Luton. Czy jest duża różnica w zaopatrzeniu ?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Paź 2017 17:51 

niebieski
Dla osób mających ok. 3-4 godzin proponuję wycieczkę pieszą do zamku Someries, który znajduje się po drugiej stronie lotniska.
Ruiny tego zamku stanowią najstarszą ceglaną budowlę w Wielkiej Brytanii.

Poniżej ząłączam mapkę z trasą, którą można przejść pieszo. W miejscu, w którym czerwone linie stykają się, można zrobić skrót przebiegając przez dwie trzypasmowe ulice oddzielone niskimi barierkami (to nie jest autostrada, można po tej ulicy jeździć rowerem, więc przebiegnięcie jest realne - sam zrobiłem to w jedną stronę).

Załączam zdjęcie z sieci, ale byłem tam wczoraj, nic się nie zminiło. Miałem też dodatkową "atrakcję" w postaci myśliwych na lotnisku (stali za płotem, od strony płyty lotniska). Non stop strzelali do ptaków.

Po zewnętrznej stronie płotu, gdzie szedłem, było mnóstwo bażantów - co też jest nie lada atrakcją. Wielokrotnie wyskakiwały spod nóg z zarośli.

Załącznik:
Someries castle way.jpg
Someries castle way.jpg [ 112.22 KiB | Obejrzany 9453 razy ]

Załącznik:
Someries castle.jpg
Someries castle.jpg [ 414.37 KiB | Obejrzany 9453 razy ]
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 12 Mar 2018 14:15 

smieci napisał(a):
Można też wybrać się na zakupy do asdy. To całkiem spory hipermarket i bliżej niż do centrum. Idzie się okrazajac lotnisko jakieś 30min.

Dodatkowo koło sklepu mieści się najlepsza w Luton wg tripadwajzora klajpka z fish&chips "Wigmore Fish Restaurant And Take Away" - będę sprawdzał w czerwcu to opiszę wrażenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość