Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym
#301 PostWysłany: 29 Sie 2023 22:31 

platynowy
Podpisuję się pod polecaną wcześniej Trattorią Luzzi:
https://www.google.com/maps/place/Tratt ... ?entry=ttu
Ceny bardzo niskie (makarony za 6-8 eur, całość dla 2 osób z przystawkami, daniem głównym i napojami zamyka się często w 35 eur), domowa atmosfera, dania przepyszne.
Wieczorami kolejki, ale idzie sprawnie, a na dodatek kolejkowy swoim humorem miło urozmaica czekanie. Część stolików ma widok na Koloseum, kolacja z widokiem rekompensuje więc kilkunastominutowe oczekiwanie na stolik.

Na tarasie widokowym przy Vittoriano usiedliśmy na piwko w Caffetteria Italia al Vittoriano
https://www.google.com/maps/place/Caffe ... ?entry=ttu
O jedzeniu się nie wypowiem, ale napoje z widokiem na Koloseum i piękną panoramę Rzymu robiły robotę. Na dodatek urzekł nas też kelner Damiano, który miło, lecz nienachalnie zagadywał nas swoim naprawdę pięknym językiem polskim.

On też polecił nam na wieczór Restaurację Coso https://www.google.com/maps/place/Coso+ ... ?entry=ttu
Położona przy via del Corso, ale ukryta trochę w bocznej uliczce, przez co mniej zatłoczona. Gdy przyszliśmy, około 20:00, była wręcz pusta, zarówno w ogródkach, jak i w środku, co nie nastawiało nas zbyt optymistycznie. Później nieco się zapełniła, ale nadal nie była jakoś mocno obstawiona, biorąc pod uwagę jej położenie. Co nas dziwi, bo jedzenie było obłędne, przystawki i dania główne ponadprzeciętne, a ceny normalne. Polecam bardzo na kolację z dala od tłumów
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych
Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN
#302 PostWysłany: 14 Sty 2024 22:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
Obiema rękami podpisuję się pod rekomendacją @tunczaj dla Saltimbocca San Lorenzo na via dei Falisci
Pinsa z burratą i mortadelą znakomita. Wzięliśmy jeszcze olive ascolane, czyli faszerowane mięsem smażone oliwki - również bardzo dobre. Deser semifreddo al pistachio - niebo w gębie :D
Załącznik:
80-IMG_20231015_212559314.jpg
80-IMG_20231015_212559314.jpg [ 161.2 KiB | Obejrzany 1880 razy ]
Załącznik:
82-IMG_20231015_215931840.jpg
82-IMG_20231015_215931840.jpg [ 201.31 KiB | Obejrzany 1880 razy ]

Z kolei na Zatybrzu zjedliśmy obiad w Il Miraggio Via della Lungara 16A
Poprawnie, ale bez szału. Kwiaty cukinii z mozarellą i dwa makarony (po 10 EUR) - carbonara była lepsza niż cacio e pepe. Oferują również menu del giorno - jedno danie z napojem za 10 EUR.
tunczaj lubi ten post.

#303 PostWysłany: 20 Maj 2024 15:53 

Loty: 97
Kilometry: 163 121
niebieski
Moje polecajki i niepolecajki z 5. dniowej wyprawy do Rzymu:

Cukiernie

Maritozzi najlepsze dostaniecie w Regoli Pasticceria, przez cały wyjazd zjadłem z 10 tych bułek. Tylko w tej cukierni bułeczka była taka super delikatnie mięciutka, nie wiem czy tak powinno być, ale najbardziej mi spasowało, dodatkowo za drugim razem spróbowałem tam ptysia z nadzieniem pistacjowym i o matko bosko, pyszne było :D
Lokal ma 2 wejścia, jedno na kawe i ciastko na miejscu, mało miejsc głównie stojące. Obok sama cukiernia żeby wziąć na wynos lub zapłacić kartą jak się wzieło w kawiarni rzeczy :p

Załącznik:
IMG_0427 Duży.jpg
IMG_0427 Duży.jpg [ 98.85 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

Drugie i trzecie miejsce to: POMPI (ja akurat próbowałem obok Watykanu), oraz Roscioli Caffè Pasticceria

Lody to zdecydowanie Günther, który ma kilka lokazliacji
Załącznik:
IMG_0442 Duży.jpg
IMG_0442 Duży.jpg [ 136.61 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

Oraz całkie dobre były w Guttilla Alta Gelateria Italiana - PRATI koło Wattykanu

Pizza na kawałki jadłem chyba w 4-5 polecanych miejscach i najlepsze jednak w Bonci Pizzarium, całkiem dobre były w Pizza Florida

Załącznik:
IMG_0308 Duży.jpg
IMG_0308 Duży.jpg [ 201.74 KiB | Obejrzany 1523 razy ]
Załącznik:
IMG_0395 Duży.jpg
IMG_0395 Duży.jpg [ 148.61 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

Na makaronach troche się zawiodłem, szeroko polecane Osteria da Fortunata to nic specjalnego, dobrze że jadłem w środe to czekałem tylko z 10min w kolejce. Jakbym czekał w weekendowej kolejce z 40min to bym się zdenerwował.
Załącznik:
IMG_0283 Duży.jpg
IMG_0283 Duży.jpg [ 194.34 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

W Tonnarello, które też jest mocno polecane było dużo lepiej, myślę warto spróbować jak nie ma dużej kolejki. Mi się udało, że byłem 4 w kolejce to poszło raz dwa.
Załącznik:
IMG_0331 Duży.jpg
IMG_0331 Duży.jpg [ 109.88 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

W Trattoria Luzzi było poprawnie, jak na te ceny to spoko. Nic szalonego ;p
Załącznik:
IMG_0416 Duży.jpg
IMG_0416 Duży.jpg [ 173.36 KiB | Obejrzany 1523 razy ]

W Cacio e Pepe, które jest na uboczu przez co nie ma bardzo turystów, jest bardziej lokalnie.
Załącznik:
IMG_0357 Duży.jpg
IMG_0357 Duży.jpg [ 226.49 KiB | Obejrzany 1523 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#304 PostWysłany: 25 Sie 2024 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 94 496
Główne moje pytanie - czy wiecie gdzie można zjeść dobre flaczki w Rzymie?

Przy okazji także, gdzie polecacie dobre obiady (mniej oczywiste dania dla turysty i bardziej oczywiste jak carbonara, lasagne)?

P.S. Także zapytam o supermarkety w pobliżu Via Firenze, stacji metra Repubblica i Termini,
Madera Lizbona Barcelona Ibiza Neapol Ischia Rzym Florencja Piza Bergamo Rimini Wenecja Paryż Londyn Bruksela Brugia Amsterdam Berlin Drezno Wiedeń Budapeszt Praga Wilno Ryga Tallinn Karlskrona Stavanger Ateny Lefkada Patra Saloniki Larnaka Pafos Nikozja TelAviv Jerozolima
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 25 Sie 2024 13:21 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Wbij sobie mercato i po temacie.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 13 Sty 2025 19:36 

A czy ktoś może polecić jakieś fajne miejsce w centrum na wieczorno/nocnego drinka?
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 28 Sty 2025 14:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Smaczną i stosunkowo niedrogą pizzę neapolitańską w przyjemnej atmosferze zjadłem w Gino Capitone
 Profil Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

#308 PostWysłany: 31 Sty 2025 16:22 

złoty
Gdybyście przypadkiem byli w rejonie "Valle Aurelia" (na zapleczu Watykanu) to zajrzyjcie do Pinsa & Gusto https://maps.app.goo.gl/UqyitymYA749xgHs8 . Miejsce jest przedziwne. Po pierwsze nie ma szyldu nad wejściem. Po drugie wystrój jest zrobiony na ładną restaurację ale ceny ma jak w tanim osiedlowym barze. Do wejścia do środka skusiła mnie duża kolejka ludzi czekających po odbiór zamówień na wynos i zajęte wszystkie miejsca siedzące w środku.
Lokal oferuje Pinsę w dwóch rozmiarach. Mała (dla jednej osoby) kosztuje 6-7 EUR, duża (dla dwóch osób lub jednego głodomora) 12-13 EUR. Placki robią bardzo dobre i nie żałują składników na wierzch. Ponadto wypieczona tutaj pinsa zachowuje pewną chrupkość i można ją zjeść z przyjemnością nawet na drugi dzień na zimno.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#309 PostWysłany: 07 Lut 2025 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Polecam pizze na kawałki:
Pizzeriia Boccaccia kawałek pizzy za 3,5 eur. Smacsznie i niedrogo
Pizza Florida tutaj cena za 100g różnie od 2 do 4 eur również pysznie

Jeśli chodzi o restauracje to zdecydowanie do polecenia:
Coso Ristorante
A na Zatybrzu koniecznie Capo de Fero Roma

A czego nie polecam to przewde wszystkim Pizzeria Napoletana - kiepskie doświadczenie.

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#310 PostWysłany: 05 Maj 2025 16:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Fajna mapka, od taste atlasa

Image

tasteatlas.com/rome
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#311 PostWysłany: 15 Cze 2025 19:54 

Loty: 105
Kilometry: 139 701
Trafiliśmy przez przypadek na lokal Pinsallegra (https://maps.app.goo.gl/S4qjhXtGuSD8xFrg6) - opisany przez właścicieli jako True Roman Pinsa :) . Do wyboru ponad 50 różnych smaków - wszystkie w stałej cenie 7 EUR. Można brać na wynos.

Zdeycydowaliśmy się na wersję Bufala. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale całkiem smaczne, fajne jako przekąska dla dwóch osób.

Tak się prezentuje:
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości