Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wenecja
#61 PostWysłany: 13 Gru 2022 00:29 
Awatar użytkownika

złoty
To ja będę jednak namawiał na nocleg, miałem taką samą sytuację w listopadzie, przylot późno popołudniowy do Marco Polo, przyjazd do Wenecji i ranny lot następnego dnia z Treviso, wziąłem tani nocleg koło dworca, pochodziłem wieczorem po mieście i rano o 6 busem na lotnisko, naprawdę warto wydać trochę grosza dla własnego komfortu, w końcu raz się żyje i nie warto na wszystkim oszczędzać, a ludzie wieczorem mimo chłodu siedzieli przy stolikach na dworze i jedli albo popijali spritza super atmosfera
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 13 Gru 2022 09:00 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
-- 13 Gru 2022 08:51 --

kostek966 napisał(a):
, ten post powyżej jest kompletnie bez sensu i może oddaje sytuację z przed wielu, wielu lat, kiedy siła nabywcza naszego portfela była niska, na dzisiaj to kompletna bzdura, oczywiście można trafić na gorszą knajpkę

Skoro pijesz do mnie, to się mylisz. Nie jesteśmy turystami, którzy z hotelu kradną kanapki ze śniadania.
😉

Wielka frajdę mamy z kupienia sobie chleba, szynki, oliwek, serów, wina i konsumpcji na świeżym powietrzu.
Nie stronimy także od restauracji, opis w wątku o Maderze, pójścia w klimatycznym miejscu na kawę czy lancz.

Zdania co do Wenecji nie zmienię.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 13 Gru 2022 10:30 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
FUX napisał(a):
Innym razem zimą, z 1-12 lat temu, gdzieś tam weszliśmy na przekąskę i zostawiliśmy 150 juro.
:

Nie wiem skąd takie doświadczenie bo wystarczy chwila rozeznania i sprawdzanie cen przed wejściem. Jest kilka rzeczy tańszych , są knajpy pod turystów z jedzeniem 10-20€ (czyli ceny jak w Warszawie) są knajpy i w dalszych miejscach od szlaków turystycznych z dobrym jedzeniem (ciut taniej niż przy turystycznych szlakach), są i pizzerie, w wielu knajpach pasty 8-16€.. Ceny owszem są nieco wyższe ale to chyba każdy wyczytał przed dotarciem na miejsce ale to nie jest jakiś kosmos.
Z jakością jedzenia jest jak wszędzie na całym świecie, jak nie poczytasz i pójdziesz do pierwszej lepszej knajpy to albo trafisz albo nie trafisz, pretensje do samego siebie można mieć w takim przypadku.

Cytuj:
Wielka frajdę mamy z kupienia sobie chleba, szynki, oliwek, serów, wina i konsumpcji na świeżym powietrzu.

W Wenecji jedzenie na schodach, ławkach, placach, ulicach, mostach czy pomnikach jest zabronione i może się skończyć grzywną w wysokości od 100 do 200 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 13 Gru 2022 16:03 

niebieski
Też mam pozytywne doświadczenia z Wenecji odnośnie cen, straszyli wszyscy że drogo ale okazało się że jest normlanie jak na północne Włochy, oczywiście jak ktoś chce tanio w knajpce na Placu Św. Marka to tak samo może szukać na Rynku Głównym w Krakowie, powodzenia :)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 13 Gru 2022 17:23 

złoty
marek2011 napisał(a):
Będzie to może i OT, ale chodzenie we Włoszech do MacDo czy innego BK to gwałt kulinarny zadany samemu sobie :lol:
Czasem nie ma innego wyjścia gdy "kiszki marsza grają". We Włoszech w Burger Kingu z kuponem z aplikacji stale dostępy jest pełny zestaw z dużym burgerem za 4,95 EUR. Jest to bardzo dobra cena jeśli chodzi o ilość i jakość na takie miejsce.
Natomiast jeśli chodzi o normalną gastronomię to jestem z obozem tych, którzy twierdzą że nawet w Wenecji i to w części na wodzie można się najeść i nie zbankrutować. Tylko faktycznie trzeba spędzić trochę czasu na poszukiwanie tanich lokali. A ja się nie chce szukać to wystarczy piętnaście minut jazdy komunikacją miejską do Mestre.
 Profil Relacje PM off
heide_berg lubi ten post.

#66 PostWysłany: 13 Gru 2022 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
jar188 napisał(a):
W Wenecji jedzenie na schodach, ławkach, placach, ulicach, mostach czy pomnikach jest zabronione i może się skończyć grzywną w wysokości od 100 do 200 EUR.

Tylko w wybranych miejscach, np. w najbliższym otoczeniu placu Św. Marka.

Można spokojnie wziąć np. ciepłą pizzę z Pako's Pizza & Pasta za 4 euro używając Too Good To Go i zjeść tutaj:

https://www.google.com/maps/@45.4359138 ... 312!8i6656
4 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 13 Gru 2022 23:47 

niebieski
KL_user napisał(a):
marek2011 napisał(a):
Będzie to może i OT, ale chodzenie we Włoszech do MacDo czy innego BK to gwałt kulinarny zadany samemu sobie :lol:
Czasem nie ma innego wyjścia gdy "kiszki marsza grają". We Włoszech w Burger Kingu z kuponem z aplikacji stale dostępy jest pełny zestaw z dużym burgerem za 4,95 EUR. Jest to bardzo dobra cena jeśli chodzi o ilość i jakość na takie miejsce.
Natomiast jeśli chodzi o normalną gastronomię to jestem z obozem tych, którzy twierdzą że nawet w Wenecji i to w części na wodzie można się najeść i nie zbankrutować. Tylko faktycznie trzeba spędzić trochę czasu na poszukiwanie tanich lokali. A ja się nie chce szukać to wystarczy piętnaście minut jazdy komunikacją miejską do Mestre.

Na każdym kroku masz świetne jedzenie lokalne, wchodzisz do małego sklepiku i zrobią ci takie panini czy inne jedzonko do ręki że zapomnisz o fastfoodach.
Nie potrzeba wiele szukać w Wenecji, unikasz tylko głównych ciągów komunikacyjnych turystów :)

Fajne miejsce na jedzonko jest też tu https://www.google.com/maps/@45.4343227 ... 312!8i6656
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#68 PostWysłany: 11 Maj 2023 14:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Polecam budżetowe miejscówki gdzie można zjeść tanio, szybko i do tego bardzo smacznie.
Pizza 2000
https://goo.gl/maps/fYgacr4mDyP9aYow8
Koniecznie trzeba zamówić całą pizzę i wtedy gość robi świeżą. Ten ze zdjęcia jest fanem Milanu, więc można śmiało pogadać o piłce. Lewandowski sobie nagrabił przejściem do Barcy, której gość bardzo nie lubi :) Przy malutkiej ladzie miejsce tylko dla 4 osób ale nam akurat się udało przyjść jak było pusto. Po chwili przyszły kolejne osoby. Według mnie pizza była jeszcze lepsza od tej z kultowego Pako's.
Pako's Pizza & Pasta
https://goo.gl/maps/Q2vXinz78AxCqYV26
Również najlepiej zamówić całą pizzę i wtedy jest robiona świeża. W okolicy San Marco ten lokal jest jednym z niewielu z gatunku budżetowych. Lokal bez miejscówek do jedzenia, więc trzeba bunkrować się gdzieś po kątach, byle nie na San Marco :)
Pasta & Pasta
https://goo.gl/maps/gEDPYBQK8ma2CDko9
Do wyboru 7 rodzajów robionego na miejscu makaronu i jeszcze więcej sosów plus dodatki. Gotują porcję makaronu osobno dla każdego klienta. Fajnie wygląda makaron gotowany w koszykach podobnie jak frytki :) Wiadomo, że podają aldente, więc czeka się tylko parę minut na pudełeczko z pyszną zawartością. Bolognese był naprawdę smakowity.

Załączniki:
pizza_1.jpg
pizza_1.jpg [ 213.99 KiB | Obejrzany 2066 razy ]
pizza_2.jpg
pizza_2.jpg [ 207.29 KiB | Obejrzany 2066 razy ]
pizza_3.jpg
pizza_3.jpg [ 178.73 KiB | Obejrzany 2066 razy ]
pasta.jpg
pasta.jpg [ 211.88 KiB | Obejrzany 2066 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 19 Sie 2023 08:09 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
Może ktoś poleci jakąś sprawdzoną , klimatyczną knajpkę gdzie można spędzić urodzinowe popołudnie i nie zbankrutować?
Menu raczej pod jakieś pasty/pizzę/coś klasycznego - bez owoców morza.

Na tą chwile namierzyłem dwie miejscówki:

Osteria al Cantinon
Ristorante Al Vagon

Może ktoś z Was był i może podpowiedzieć czy to będzie dobry wybór :)

Z góry dzięki za pomoc

#70 PostWysłany: 08 Sty 2025 22:04 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 1 219 297
Mam minimalnie ponad 4 godzinną przesiadkę w VCE za tydzień i nie mam ochoty siedzieć na lotnisku. W pieszej odległości jest miasteczko Tessera. Czy ktoś miał okazję gdzieś tam coś zjeść ? Najlepiej lokalne/pizza niż kebab :)

#71 PostWysłany: 23 Sie 2025 19:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko chciałem potwierdzić, że Pizza 2000 jest świetna. Bardzo dobra pizza, "normalna" starczyła za szybki obiad dla dwóch osób. Ale pomijając cenę była po prostu bardzo smaczna. Poza tym w Wenecji faktycznie można łatwo dobrze zjeść.

Skoro jesteśmy już w klimatach budżetowych, to w Corner Pub Venezia podają różne Spritzery za 3 euro.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość