Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Katania
#21 PostWysłany: 25 Kwi 2023 17:09 

Loty: 9
Kilometry: 10 731
Po zeszłotygodniowym pobycie w Katanii mogę z ręką na sercu polecić pizzę w Voglia di Pizza di Santagati Alfio (https://goo.gl/maps/1uRCsL2aVYKSpWyg6). Tanio, co prawda pizza raczej na jedną osobę, ale jest przepyszna. Nie potrafiliśmy sobie odmówić wizyty praktycznie codziennie. Pizza tylko na wynos chyba, że w sezonie wystawią ze dwa stoliki, ale to tyle - na więcej nie ma miejsca.
 Profil Relacje PM off  

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#22 PostWysłany: 26 Kwi 2023 16:58 

niebieski
zysio napisał(a):
Tanio, co prawda pizza raczej na jedną osobę, ale jest przepyszna.

tanio, tzn ile np? ;)
dla mnie "tanio" w Katanii to np. 3,30 za Margheritę..
np. w samym centrum, w pizzerii Del Centro, również pizza w sam raz na 1 osobę.
https://goo.gl/maps/2ZQjLqZPuaneVrhe9
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Kwi 2023 14:57 

Loty: 9
Kilometry: 10 731
Trochę drożej bo 3,50 za margheritę, najdroższa pizza 6,50 eur ;) Del Centro już się tu przewijało więc podałem coś innego jeżeli ktoś będzie w pobliżu.
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#24 PostWysłany: 24 Gru 2023 00:12 

srebrny
4989341 napisał(a):
Al Tortellino / tanie makarony
https://maps.app.goo.gl/GhmGioong6bGKktb7 Przyzwoita klasyczna garmażerka. W środku znajduje się duży bufet z gotowymi daniami. Jeśli się chce zjeść na miejscu to obsługa przygrzewa danie i podaje je do stolika na porcelanie i z normalnymi sztućcami. Co do oferty to nawet i kotleta niczym z polskiego stołu też się tutaj dostanie. Wyżyny smaku to nie są ale faktycznie jest tutaj tanio.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Maj 2025 22:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Kebab Fatima - normalny 4 euro, duży 6 euro, z dużą ilością warzyw i zieleniny do wyboru, naprawdę świetny. Byłem tam dawno temu i z sentymentu wróciłem i się nie zawiodłem :)

Z trochę innej beczki - Caffe Bellini, Aperol za 3 euro, blisko centrum i ze świetnym widokiem. Inne drinki w tej samej cenie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:18 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
niebieski
Polecam knajpe z tapasami i winem, byłem tam dwa razy i wiem, że kolejna wizyta w Katanii to wizyta w Vermut,

https://www.google.com/maps/place/Vermu ... FQAw%3D%3D

Jak ktoś ma ochote na zakup świeżych owoców morza, warzyw, owoców, i innych tematów, to polecam to targowisko, sami lokalsji bez masowej turystyki

https://www.google.com/maps/place/Marke ... FQAw%3D%3D

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Lis 2025 18:21 

Na jedzenie przed wylotem z Katanii, blisko lotniska polecam Bar Giganti. Niezły makaron za 4 EUR, czyli jak darmo.
Dojście z lotniska to jakieś 15 min, ale ponad połowę idąc ulicą. Widziałem, że dowozili do terminala na lotnisko co przed lotem byłoby fajną opcją, ale nie wiem jak się u nich zamawia (po angielsku mówili raczej słabo).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Lis 2025 19:26 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
W Włoszech w wielu miejscach tylko aplikacja i po włosku.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Mar 2026 23:33 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
L'Oste Pazza (https://maps.app.goo.gl/4ZuWjJNZRvfnx3e49)
Restauracja po drodze z dworca Catania Centrale w stronę centrum Katanii, która otwarta jest w godzinach 12:30 - 15:30 i 19:30 - 23:30. Jeśli ktoś standardowo je obiad w okolicy godziny 15, to bez problemu da się jeszcze złożyć zamówienie.
W restauracji oprócz standardowych dań, można zamówić Menu Fisso Di Pesce (Fixed Fish Menu) za 18 EUR lub Menu Fisso Di Carne (Fixed Meat Menu) za 15 EUR, które składa się z dwóch dań oraz dodatków (grillowane warzywa, pieczone ziemniaczki lub sałatka).
Załącznik:
LOstePazzo1.jpg
LOstePazzo1.jpg [ 255.88 KiB | Obejrzany 387 razy ]

Paccheri with swordgish and aubergines and tomato
Załącznik:
Komentarz do pliku: Paccheri with swordgish and aubergines and tomato
LOstePazzo3.jpg
LOstePazzo3.jpg [ 195.21 KiB | Obejrzany 387 razy ]

Grilled fish (squid, prawn, swordfish)
Załącznik:
Komentarz do pliku: Grilled fish (squid, prawn, swordfish)
LOstePazzo5.jpg
LOstePazzo5.jpg [ 192.43 KiB | Obejrzany 387 razy ]

Spaghetti alla Norma
Załącznik:
Komentarz do pliku: Spaghetti alla Norma
LOstePazzo2.jpg
LOstePazzo2.jpg [ 135.6 KiB | Obejrzany 387 razy ]

Palermo style chicken cutlet + baked potatoes

Załączniki:
Komentarz do pliku: Palermo style chicken cutlet + baked potatoes
LOstePazzo4.jpg
LOstePazzo4.jpg [ 182.83 KiB | Obejrzany 387 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 07 Kwi 2026 20:22 

Właśnie wróciłem z tygodniowego pobytu: Palermo + Catania. Cel: znalezienie najlepszej budżetowej lokalnej restauracji:
W Catania polecam tylko 1 lokal :

Gastronoma il faro Catania
Jedzenie jest przepyszne - w jednym lokalu mają tradycyjną włoską kuchnię a w drugim m.in lokalnego kebaba ( nie próbowałem ). Ogromne porcje wychodzą już z napojem około 6-7 euro za osobę jedząc na miejscu.

Cała reszta: jest po prostu okei ale cenowo razy dwa. Pizza ? Najlepsza w Palermo - polecę w wątku poświęconym Palermo.
 Profil Relacje PM off
FUX uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 08 Kwi 2026 12:54 

niebieski
mieszkałem w Catanii jakiś czas i regularnie tam bywam, mieszkam na Malcie, więc mam rzut beretem :)
z tanich i dobrych miejscówek gdzie chodzą głównie lokalsi polecam Antichi Sapori da Zuccaro, blisko Piazza Cutelli
rodzinna mała knajpka, z dość krótką lista menu, codziennie kilka makaronów do wyboru, jakieś mięsa itp.

edit: polecam brać na wynos, bo po opiniach na mapach google widać że zdarzają się przypadki naciągania turystów nieznających języka.
na wynos wiemy ile za co płacimy i nie doliczają nam coperto.

porcja makaronu - 2,50
lasagne - 3,50
cały dwudaniowy obiad: makaron na pierwsze, jakieś mięsko na drugie i przystawka + napój to 8 euro

Image
Image

https://maps.app.goo.gl/qv49cA35gr5eiGLi9

UWAGA: jest to miejsce na lunch / obiad, nie kolację... czynne do 15:30, po 15 nie ma co przychodzić bo nic już nie zostanie.

edit: polecam jeszcze pizzerię przy placu Cutelli, nazywa się po prostu Pizzeria Cutelli, dla mnie najlepsza Margherita w mieście, za 6 euro chyba teraz, czyli bardzo rozsądnie cenowo, pizze mają od 4 do 12 euro. cenowo najtaniej jest wyżej wymieniona Pizzeria del Centro, ale tamta nie umywa do Cutelli, i Cutelli to klasyczna pizza w stylu neapolitańskim.
czynne w godzinach 19-23, wtorki nieczynne
https://maps.app.goo.gl/pGTv6JJxd9TCnwxR8

Ostatnio edytowany przez harti, 09 Kwi 2026 09:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#32 PostWysłany: 08 Kwi 2026 15:47 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Msz opinię, pierwszą z brzegu.
Ta pierwsza knajpa.

Skusiliśmy się na to miejsce cenami wywieszonymi na ścianach, dużą ilością Sycylijczyków spożywających posiłki i tym, że była ciągła kolejka po jedzenie na wynos.. obsługiwał nas starszy Włoch, który naciągał na konkretne posiłki. Niestety nie mówił po angielsku i nie poinformował nas w żaden sposób ile kosztują „specjały” które nam wcisnął. Za talerz 4 rybek (bardzo dobre) plus deskę mięs, jeden talerz warzyw (groszek, pieczarki, ziemniaki, zapiekany bakłażan) policzyli nam 160 EUR!!!! Jestem w szoku, ale też nasza wina, że daliśmy się naciągnąć 😓 ewidentnie naciągają turystów. Swoim odpuszczają te sztuczki, stąd taka ilość miejscowych….
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 09 Kwi 2026 07:46 

niebieski
no masz rację, nie przeglądałem opinii, ale widzę że turyści się skarżą na jakieś dziwne akcje.

ja tam mieszkałem po sąsiedzku przez dłuższy czas, znam język, więc mnie traktowali jako swojego, dlatego moje doświadczenia są bardzo dobre zarówno jeśli chodzi o obsługę jak i niskie ceny.
zresztą, ja tylko biorę tam na wynos i wiem ile płacę, tyle ile w cenniku, bez żadnych coperto i innych cuda-wianków

w tej sytuacji cofam rekomendację, można ew. brać na wynos, i płacić tyle co jest napisane w menu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość