Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Kwi 2011 18:58 

W Porto z tego co pamietam nie było wiekszych problemów dojechałem za kika euro mertrem a własciwie takim pociągiem do centrum tak jak opisywali to poprzednicy mapka metra http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _Porto.jpg
Dalej pieszo i autobusami. Jest także taka winda na wysoki most tez w cenie biletu miejskiego.
Z tym że woda w Oceanie jest zimna nawet latem, ponizej 20 st niestety.
Tem pow w Porto w poszcz mies roku
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =160&R=160
Temp wody w Porto w poszcz mies roku
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... NOREGION=1
 Profil Relacje PM off  

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#22 PostWysłany: 10 Lip 2011 11:01 

linia 3M to linia nocna. Jeździ z centrum Porto (okolice Trindade, Aliaidos) na lotnisko. Autobusy odjeżdżają co godzinę. Czas podróży to około 30 minut.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 24 Paź 2011 23:53 

podróż metrem to właściwie podróż tramwajem, mnie zaś mało zawał serca nie dopadł, jak na stacji Trinidade zobaczyłam na monitorze że ten mój lot to jest o 55 min wcześniej ;), potem już na spokojnie po wyjaśnieniu wszystkiego na lotnisku wyszło, że to była godzina zamknięcia checkinu (tylko ska ja to mogłam wtedy wiedzieć :)), więc nie zestresujcie się tak jak ja...

#24 PostWysłany: 21 Mar 2012 22:50 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Witam,
chciałbym zapytać czy jest sens udawania się do Porto na 8.30 h ? Nigdy nie byłem w Portugalii i chciałbym chociaż kawałek Porto zobaczyć. Chodzi mi o lot z Barcelony z powrotem tego samego dnia. Przylot jest o 10.55 , wylot 19.25 także po odliczeniu odpraw itd pewnie czasu za wiele nie zostaje. Co sądzicie o takim pomyśle?
Pozdrawiam

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Mar 2012 23:21 

złoty
z lotniska do ścisłego centrum dojedziesz metrem w przeciagu 30-35 minut.
Samo 'centrum' Porto tj. dzielnica Ribeira, mosty, Clerigos - wszystko jest w zasiegu spaceru
przy odrobinie szczęścia załapiesz się jeszcze na zwiedzanie winiarni w Villa Nova de Gaia ;-)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Mar 2012 00:21 

Jak napisał Sorvali warto, tylko sprawdź sobie dobrze wcześniej na lotnisku o której musisz być na miejscu, jeśli nic się nie zmieniło to na tablicach są godziny zakończenia odprawy a nie godziny odlotów żebyś się niepotrzebnie nie zestresował.

Sorvali napisał(a):
z lotniska do ścisłego centrum dojedziesz metrem w przeciagu 30-35 minut.
Samo 'centrum' Porto tj. dzielnica Ribeira, mosty, Clerigos - wszystko jest w zasiegu spaceru
przy odrobinie szczęścia załapiesz się jeszcze na zwiedzanie winiarni w Villa Nova de Gaia ;-)

#27 PostWysłany: 22 Kwi 2012 11:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dla wszystkich zainteresowanych nocnym kursem z miasta na lotnisko w Porto. Autobus linii 3M - nocny - jeździ co godzinię (pełną) od północy do 5 rano i zaczyna swój kurs z Av. Aliados i na Pr. De Republica na którym wsiadaliśmy jest 3 minuty po godzinie. Cała trasa i godziny kursowania zamieszczam na zdjęciu rozkładu jazdy z przystanku na ww. placu. Kurs kosztuje 2,8 Euro od osoby i można zapłacić drobnymi u kierowcy. Kurs trwa ok. 25-30 minut. My mieliśmy trochę problem ze znalezieniem odpowiedniego przystanku na Pr. Boavista więc wyszukaliśmy w necie na stronie przewoźnika dokładną trasę: http://www.itinerarium.net/default.aspx?ul=en-US&tab=3.
Porto jest małe ale bardzo ładne. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w poruszaniu się po mieście bądź jakiś wkaszówek - proszę o kontakt na forum.

Załączniki:
Rozklad linii 3M.jpg
Rozklad linii 3M.jpg [ 178.01 KiB | Obejrzany 3835 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:00 

Loty: 37
Kilometry: 42 702
chyba sie pomyliles bo bilet kosztuje 1,80(z4) i nie trzeba kupowac u kierowcy tylko normalnie w automacie (jak sie nie ma karty to trzeba doplacic 50centow, ale zapewne zostala nam od poprzednich przejazdow, chociazby z lotniska do centrum:) ) dopuszczam do wiadomosci moj brak wiedzy bo dawno nie kupowalem u kierowcy biletu i moze cos zmienili, ale wiem ze w autobusach jest naklejka z informacja ze bilet kosztuje 1,8 (w lutym podniesli ceny z 1,75) pozdrawiam z Praca da Republica :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Kwi 2012 11:01 

złoty
czy ktoś może potwierdzić gdzie w Porto jest przystanek startowy REDE-EXPRESSOS do Lizbony?
wg google maps znajduję Campo 24 de Agosto - czy to tam , czy w innym miejscu (Campanha?, Sao Bento?)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 13 Maj 2012 13:03 

złoty
nie znalazłem wcześniej informacji, a myślę że komuś może się przydać bo znalezienie tego miejsca wcale nie jest łatwe.
z lotniska najlepiej pojechać metrem (jedna linia - fioletowa) na stację Sao Bento, koszt to 1,80 EUR + 0,50 z kartę(opłata jednorazowa)
będąc na Sao Bento, należy przejść ok 300 metrów ostro pod górę ulicą Rua 31 de Janeiro na plac Batalha. Przeciąć plac Batalha i dalej ulicą Rua de Santo Ildefonso ok 100 metrów po lewej stronie jest wjazd na parking podziemny. Na kamienicy jest napis GARAGEM ATLANTICO. W Porto są 4 różne dworce autobusowe, z tego odjeżdżają autokary m.in do Bragancy, Lizbony i Faro firmy REDE-EXPRESSOS.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 29 Cze 2012 19:08 

Wybieram się w przyszłym tygodniu do Porto. Mam pytanie odnośnie Andante Tour. Jaki jest jej dokładny zasięg, tzn. ile stref obejmuje? I druga sprawa - czy działa ona w zabytkowym tramwaju nr 1?

#32 PostWysłany: 29 Cze 2012 20:30 

Loty: 37
Kilometry: 42 702
http://www.metrodoporto.pt/en/PageGen.a ... eqId=21428
- wszystkie strefy
- wszystkie pojazdy lacznie z tramwajem i funicularem (oprocz zielonych autobusow ale one jezdza poza centrum porto glownie)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Sie 2012 13:02 

qbs napisał(a):
Ostanie metro jedzie ok. północy
Jeśli to dla Ciebie nie problem to radzę spać na lotnisku. Siedzenia nie są super wygodne ale jest spokojnie i w miarę cicho

A dokładnie o 00:36 - mam nadzieję, że mi to wystarczy, bo przylatuję z CRL o 23:40

#34 PostWysłany: 15 Sie 2012 13:13 

złoty
remi3 napisał(a):
A dokładnie o 00:36 - mam nadzieję, że mi to wystarczy, bo przylatuję z CRL o 23:40

spokojnie wystarczy, jak nie będziesz mieć opóźnienia i się trochę pospieszysz (czyt. znajdziesz szybko przejście podziemne na stację metra i biletomaty) to zdążysz jeszcze na pociąg który odjeżdża ok północy.
jeśli chodzi o nocleg to polecam hospedarię Almada na Rua do Almada 354 (3 minuty na piechotę od stacji metra Aliados) - pokój 2 osobowy z łazienką, lcd i balkonem za 12 EUR / osoba (swego czasu byli na booking.com, ostatnio nie widziałem ich ofert ale w maju Pani wciąż wynajmowała)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Wrz 2012 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam, potrzebuje malej pomocy. Przeczytalam caly watek, ale nie radze sobie na str komunikacji miejskiej. Przylatuje do Porto o 23.40 z CRL i jesli jest taka mozliwosc, chcialabym od razu dostac sie na dworzec i ruszyc do Lizbony.
Remi3, czy udalo ci sie bez problemow zdazyc na metro?
Wole chyba jechac pociagiem, zeby w miare wygodnie przespac sie chociaz pare h, czy o tej godzinie uda mi sie cos zlapac do Lizbony? Linki mile widziane :D

#36 PostWysłany: 27 Wrz 2012 22:16 

Magaa napisał(a):
Witam, potrzebuje malej pomocy. Przeczytalam caly watek, ale nie radze sobie na str komunikacji miejskiej. Przylatuje do Porto o 23.40 z CRL i jesli jest taka mozliwosc, chcialabym od razu dostac sie na dworzec i ruszyc do Lizbony.
Remi3, czy udalo ci sie bez problemow zdazyc na metro?
Wole chyba jechac pociagiem, zeby w miare wygodnie przespac sie chociaz pare h, czy o tej godzinie uda mi sie cos zlapac do Lizbony? Linki mile widziane :D

ja lecę dopiero 10.X...

#37 PostWysłany: 20 Sty 2013 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Potwierdzam komunikację linią 3M. Miało być metro, jedna babka z Porto mówiła nam, że jeździ ono do godziny pierwszej i to fakt. Ale raz, że drożej a dwa że dłużej. Z racji że musieliśmy jak najszybciej dotrzeć do hotelu bus okazał się najskuteczniejszy i chyba najtańszy, gdyż metro wychodzi raczej drożej ...
Dziś za kurs z Sao Bento do centrum handlowego w Giai zapłaciliśmy 2,90 E RT ;-)

Kurs, który zaczął się o 00:30 trwał ledwo 25 minut. Kierowca zasuwał jak rajdówką :-)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 21 Sty 2013 00:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Komor napisał(a):
zapłaciliśmy 2,90 E RT ;-)

możesz rozwinąć myśl i powiedzieć po ludzku albo co najmniej po europejsku
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Sty 2013 00:35 
Awatar użytkownika

srebrny
cypel napisał(a):
Komor napisał(a):
zapłaciliśmy 2,90 E RT ;-)

możesz rozwinąć myśl i powiedzieć po ludzku albo co najmniej po europejsku

Dwa dziewiecdziesiat euro w dwie strony.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Sty 2013 03:02 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Przepraszam, poleciałem na skróty.
Ale w Portugalii nie płacimy przecież etipem tylko EURO wiec to raczej jasne ;-)
Dziś mieliśmy kupić andante24, ale po przeliczeniu wyszło na to że i tak 1,80 EURO za 1 TITLE/way trzeba bedzie zapłacić extra doszliśmy do wniosku że kupujemy na pojedyncze jazdy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość