Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z Francji:
euroairport-bazylea-dojazd-z-fr,1302,76220

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 11 Kwi 2025 17:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 335 642
Testowałem w lutym dojście na nogach na lotnisko z centrum miasta. Tak sie złożyło że w SKM w Wawie podczas próby zakupu biletu na lotnisko zorientowałem się że lecę z nieważną kartą bankomatową. Dojazd z lotniska miałem flixbusem przez Colmar ale powrót planowany był już komunikacją szwajcarską. Miałem w razie czego jakieś euro na wymianę ale stwierdziłem że jak będę stał ok z czasem to się przejdę.

Z ostatniej mojej atrakcji wypisanej do obejścia tj. bramy Spalentor do lotniska gooogle maps pokazywało 6,30 km /1,5 h i mniej więcej tyle szedłem. O ile jeszcze pierwsze 1/3 trasy można uznać za względnie ciekawe bo idzie się uliczkami miasta, to potem reszta trasy jest delikatnie mówiąc monotonna. Nie ma praktycznie nic ciekawego na czym można zawieść oko.

Ciekawostką jest że ulica którą się idzie na lotnisko jest faktycznie eksterytorialna, tzn. znajduje się na terenie Francji, krzyżuje się z ulicami francuskimi ale nie ma na nią żadnego wejścia czy zjazdu. Oczywiście nie ma też żadnej kontroli, nie ma też żadnego punktu granicznego - jak np. przy autostradzie czy na ulicy Elsässerstrasse.

Mojego postu nie należy traktować jako zachęty na oszczędzeniu na komunikacji miejskiej tylko krótkie info potwierdzające że da się zrobić spacerek. Chodnik jest cały czas. Swoją drogą spotkałem też kilka osób co robiło spacerek na lotnisko tą trasą.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#102 PostWysłany: 12 Maj 2025 08:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy z lotniska mozna sie wydostac bezposrednio do Colmar/Strasburg
autobusem jakiegos lokalnego przewoznika poza Flix i Blablabus?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 12 Maj 2025 11:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 890 501
Do Colmar można pociągiem. Kiedyś był na pewno autobus z lotniska na dworzec kolejowy po stronie francuskiej. Ewentualnie można też pójść z buta (fragment trasy udało się stopem). Wiem, bo flix koncertowo wyrolował mnie na tej trasie kasując bilety kilka dni przed podróżą ze względu na rzekome skasowanie kursu (a w rzeczywistości overbooking, bo mój autobus widziałem potem podjeżdżający na przystanek w Colmar. Z kolei w drodze powrotnej flix miał tak duże opóźnienie na przyjeździe do Colmar, że znowu musiałem jechać pociągiem, żeby zdążyć na samolot :roll: Warto więc od razu mieć na tą trasę przygotowany plan B.
correos lubi ten post.

#104 PostWysłany: 12 Maj 2025 12:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pozostaje mi odswiezac strone SNCF kazdego kolejnego dnia by sprawdzac promocje na pociag
i dopiero ulozyc kolejnosc skokow - roznice sa spore np Saint Louis- Strasbourg od 11 e do 28,50 e za OW
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 12 Maj 2025 16:57 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Z lotniska w zasięgu buta masz stację kolejową Saint-Louis la Chaussée https://maps.app.goo.gl/TEnbwUyVn1fcuB7q6
skąd możesz z przesiadką albo czasem bezpośrednio dojechać i do Colmar i do Strasbourga.

Jeżeli przerażają Cię ceny pojedyńczych przejazdów pociągiem w Alzacji to rozważ bilet 24h na wybrany region (od całej Alzacji, po poszczególne mniejsze regiony).
Działa na pociągi 2. klasy w wybranym regionie oraz komunikację miejską. W tym dojazdy do pierwszych stacji/przystanków po stronie szwajcarskiej i niemieckiej.

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tari ... B-solo-24h

Jak będziesz podróżował w weekend albo święta to rozważ bilet grupowy (2-5 osób). Działa na podobnej zasadzie tylko, że na konkretny dzień, a nie 24h.

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tari ... pe-journee

Uważam, że €39.10 za możliwość jeżdżenia po całej Alzacji w 5 osób to uczciwa cena.

Powyższe bilety kupisz np. we francuskim autobusie 11, obsługującym lotnisko tylko pokaż mu nazwę tego biletu żeby wybrał właściwy ze swojego terminala do sprzedaży biletów.

Niestety kierowcy tej linii słyną z zamiłowania do gotówki i ściemniają, że nie obsługują płatności kartą płatnicza, ale jak się uprzesz to wyciągnie terminal spod lady
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#106 PostWysłany: 13 Maj 2025 08:33 

srebrny
Jest może jakaś mapka z granicami Département du Haut-Rhin?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 16 Maj 2025 09:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
informacyjnie
wczoraj rowno z miesiecznym wyprzedzeniem wpadla duza pula biletow po 11 e. trasa Bazylea-Strasburg
strona SNCF platnosc robilem karta ZEN, w email informacja, ze nalezy wydrukowac bilet na stacji
ale na stronie z potwierdzeniem platnosci znajduje sie link do ADD TO GOOGLE WALLET oraz mozliwosc wydruku pdf biletu

promocyjne bilety takze na trasie Strasbourg-Colmar-Saint Louis/Bazylea
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#108 PostWysłany: 02 Cze 2025 07:48 

Loty: 100
Kilometry: 170 683
niebieski
Czy dobrze roumiem, że jeśli zakupię ten bilet, to będzie na nim mogło podróżować 2-5 osób mimo, że w opisce jest 1 podróżny? Bo widzę, że przy wyborze ilości jest napisana ilość podróżnych dorosłych.
Załącznik:
alsace.png
alsace.png [ 31.78 KiB | Obejrzany 1969 razy ]

#109 PostWysłany: 07 Lip 2025 22:42 

Czy ktoś bardziej zorientowany w temacie mógłby mi powiedzieć jak po wylądowaniu dostać się na przystanek flixbusa jadącego do Zurychu? Będę leciał linią Wizzair z Krakowa
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 07 Lip 2025 22:45 

złoty
A to co jest na stronie napisane to nie wystarcza?
"Informacje o przystanku
The stop is located on the French side of the airport on the lower level (level 2)."
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#111 PostWysłany: 07 Lip 2025 22:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 890 501
@Wallander78 na lotnisku są dwa wyjścia - Szwajcaria i Francja. Innymi słowy kierujesz się do wyjścia na Francję i tam przed terminalem na poziomie 2 znajdziesz przystanek flixbusa kierującego się do Zurychu.
Wallander78 lubi ten post.
Wallander78 uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 07 Lip 2025 22:53 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Wyjdź na stronę francuską i idź na przystanek przed lotniskiem.

Gdybyś wyszedł na stronę szwajcarską, to przejście do Francji jest tylko na poziomie odlotów (to chyba poziom 3), więc wtedy trzeba wejść piętro wyżej, przejść granicę i zejść z powrotem na poziom przylotów, gdzie są autobusy.
 Profil Relacje PM off
Wallander78 lubi ten post.

#113 PostWysłany: 07 Lip 2025 23:40 

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i informacje
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 14 Paź 2025 17:52 

Manuel napisał(a):
Z lotniska w zasięgu buta masz stację kolejową Saint-Louis la Chaussée https://maps.app.goo.gl/TEnbwUyVn1fcuB7q6
skąd możesz z przesiadką albo czasem bezpośrednio dojechać i do Colmar i do Strasbourga.

Jeżeli przerażają Cię ceny pojedyńczych przejazdów pociągiem w Alzacji to rozważ bilet 24h na wybrany region (od całej Alzacji, po poszczególne mniejsze regiony).
Działa na pociągi 2. klasy w wybranym regionie oraz komunikację miejską. W tym dojazdy do pierwszych stacji/przystanków po stronie szwajcarskiej i niemieckiej.

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tari ... B-solo-24h

Jak będziesz podróżował w weekend albo święta to rozważ bilet grupowy (2-5 osób). Działa na podobnej zasadzie tylko, że na konkretny dzień, a nie 24h.

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tari ... pe-journee

Uważam, że €39.10 za możliwość jeżdżenia po całej Alzacji w 5 osób to uczciwa cena.

Powyższe bilety kupisz np. we francuskim autobusie 11, obsługującym lotnisko tylko pokaż mu nazwę tego biletu żeby wybrał właściwy ze swojego terminala do sprzedaży biletów.

Niestety kierowcy tej linii słyną z zamiłowania do gotówki i ściemniają, że nie obsługują płatności kartą płatnicza, ale jak się uprzesz to wyciągnie terminal spod lady

A czy na ten grupowy bilet mozna dojechac do Basel SBB? Formalnie jest to juz druga stacja w Bazylei ( po Basel st Johann). Moze ktos wie?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 15 Paź 2025 09:09 

złoty
Tak, można jechać do dworca SBB pociągami TER, zgodnie z warunkami obowiązywania biletu.
Cytuj:
Bâle gares SNCF, SBB (CFF) ou Saint-Jean (en train) : le titre permet de s'y rendre en TER Fluo
 Profil Relacje PM off
Pavlini lubi ten post.

#116 PostWysłany: 24 Lis 2025 10:44 

srebrny
W wątku pojawił się temat zakupu taniego biletu 4-przystankowego, który rzekomo miałby umożliwiać dojazd między lotniskiem a przystankiem Im Wasenboden. Nie wiem, czy to coś nowego, czy zawsze tak było, ale na stronie TNW widnieje informacja, że ta krótka podróż jest ograniczona nie tylko liczbą przystanków (4), lecz też dystansem: maksymalnie 2 km, więc na tym bilecie, zgodnie z regulaminem, nie dojedziemy na lotnisko (to ponad 4 km). Aplikacja po wybraniu trasy również każe kupować bilet za 6,6 CHF.

Cytuj:
With the SBB, a short journey corresponds a maxiumum of 2 km.
https://www.tnw.ch/en/tickets-preise/bi ... elbillette
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 24 Lis 2025 11:46 

złoty
@kek - 2 km dotyczą tylko podróży pociągiem, dla autobusów/tramwajów liczą się przystanki i punkty taryfowe, nie dystans.
Pisałem już kiedyś dlaczego ten bilet nie działa na lotnisko: viewtopic.php?p=1541839#p1541839
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość