Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z Francji:
euroairport-bazylea-dojazd-z-fr,1302,76220

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Lip 2022 13:36 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@Tomo14
Na takim bilecie nie można pokonać tej trasy, ponieważ po drodze są Taxpunkte (oznaczone jako pochyłe kreski na trasie linii na mapie) - jest ich więcej niż 4 po drodze z lotniska do dowolnego przystanku w mieście. Na bilecie krótkoodcinkowym można co najwyżej legalnie pojechać na cargo.
Załącznik:
obraz_2022-07-11_133500616.png
obraz_2022-07-11_133500616.png [ 50.2 KiB | Obejrzany 8554 razy ]

Cytuj:
The Short Distance Ticket (Kurzstreckenbillett)
Short Distance Tickets are valid for journeys up to a maximum of four stops or four taxpoints, even if several zones are travelled through. A taxpoint counts the same as a stop when determining the tariff. With the SBB, a short journey corresponds a maxiumum of 2 km.

https://www.tnw.ch/en/tickets-preise/bi ... elbillette
https://www.tnw.ch/assets/files/content ... n-2021.pdf

Generalnie polecam sbb.ch albo aplikację SBB do weryfikacji (i/lub zakupu biletu) - tam są taryfy wszystkich przewoźników w Szwajcarii.
 Profil Relacje PM off
czarodziejka_bj lubi ten post.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#82 PostWysłany: 11 Lip 2022 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Dobrze zatem, że nie było żadnej kontroli - bo bym się nie wytłumaczył, że nie habilitowałem się z ich stref w komunikacji :lol:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 02 Kwi 2023 23:58 

złoty
Przylot na 23. Na drugi dzień chciałbym zobaczyć Miluzę. Wydaje mi się, że najsensowniejszym będzie nocowanie na lotnisku. Jak to teraz u nich wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 03 Kwi 2023 00:26 

W tamtym roku miałem lądowanie w okolicach 23.
Co mogę ci polecić to dojazd do Miluzy, niż spanie na lotnisku. Bez problemu się wyrobisz.
Z lotniska wychodzisz na stronę Francuską i jedziesz autobusem miejskim do Saint-Louis Gare.
O 23.51 jedzie ostatni autobus (połączenie realizowane przez SNCF, pociągi o tej porze już nie jeżdżą). Bilety możesz zakupić przez ich stronę.

Sama Miluza o 1 w nocy była wypustoszała, pozamykane restauracje i sklepy.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 03 Kwi 2023 10:02 

złoty
@Latambochce Też patrzyłem na to połączenie ale to jest wysoce ryzykowny plan. Na ten kurs o 23:51 z dworca w Saint-Louis trzeba dojechać z lotniska. Ostatni autobus miejski linii 11 na tej trasie odjeżdża o 23:35. Dla mnie to za duże ryzyko, że pieniądze za hotel w Miluzie pójdą w błoto.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 03 Kwi 2023 10:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 890 501
@KL_user w miarę blisko lotniska (tzn. można piechotą) jest hotel F1 - zwykle niedrogi. Nie ma wybitnych ocen, ale na jedną noc chyba znośny.
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 03 Kwi 2023 10:29 

złoty
@Kashpir Na stronie Accora z ich kontem klienta pokazuje mi cenę 213 zł za rezerwację elastyczną w tym przybytku. Nie pozostaje nic innego jak zaryzykować.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#88 PostWysłany: 03 Kwi 2023 10:52 

złoty
@KL_user @Kashpir
Spałem w tym F1 kilka razy, jest akceptowalny.
Droga z/do lotniska jest oznaczona - po wyjściu z francuskiej strony trzeba się kierować znakami na stację kolejową (hotel jest po drodze między lotniskiem a stacją Saint-Louis la Chaussée).

Kilka uwag:
- Ostatnio po drodze na parkingu lotniska był w pewnym miejscu park kamperów dokładnie na środku wyznaczonej trasy pieszej, na dokładkę kawałek dalej chodnik służył jego mieszkańcom za toaletę - trzeba patrzeć pod nogi :roll:
- Wejście do hotelu F1 jest od strony autostrady - trzeba wejść w pierwszą, nieoświetloną ulicę za wiaduktem (Chem. du Hoellhof). Jest też druga ulica od tyłu hotelu, ale tam brama jest zamknięta.

Załączniki:
obraz_2023-04-03_105142014.png
obraz_2023-04-03_105142014.png [ 91.89 KiB | Obejrzany 7862 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 09 Maj 2023 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 58
Kilometry: 65 080
Cześć, wszystkim!

Jaki jest obecnie koszt biletu obejmujący trasę lotnisko EuroAirport Bazylea - Dworzec Główny SBB? Czy nadal po tej trasie kursuje autobus linii 50? Z góry dziękuje za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 09 Maj 2023 20:45 

platynowy
https://www.basel-airport.com/bus.php

BVB BUS LINE 50 

By this bus line passengers can transfer between Basel Airport from the Swiss sector to Bahnhof SBB station or to downtown Basel (Basel Bahnhof SBB) within 23 minutes. 

Schedule

From 04:53 am to 00:35 am, every 10 minutes. 

Board it outside the airport terminal at the Swiss sector (level 2). 

Fares

Adult single ticket fare is 3.10 CHF, since is 2 zones. 
 Profil Relacje PM off
mexico lubi ten post.

#91 PostWysłany: 10 Maj 2023 16:24 

złoty
@Kothson - to nie jest oficjalna strona lotniska, a informacje o strefach i cenach są mocno nieaktualne.

@mexico - aktualne ceny i rozkład znajdziesz na sbb.ch albo w aplikacji SBB (tylko zwróć uwagę, że domyślnie pokazują się ceny z Halbtaxem i by sprawdzić ceny bez zniżek trzeba zmienić na "full price" po wybraniu połączenia).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
mexico uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 30 Maj 2023 02:01 

Hej!
Czy dobrze widze, że single ticket z lotniska to obecnie 6,10, a dobowy na kilka stref 9,90? Zupełnie nie opłaca się brać 2 x 6,10..
Coś podejrzanie tanio mi to wygląda :)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 30 Maj 2023 15:29 

złoty
@mariolka - generalnie w Szwajcarii prawie nigdy nie opłaca się brać 2x OW, bo bilet dzienny/24h (ważność zależy od danego związku taryfowego) zwykle kosztuje tyle, co 2 bilety jednorazowe.

W przypadku Bazylei faktycznie ten bilet dzienny (czyli ważny do 5:00 dnia następnego) za 9,90 obejmuje też strefy lotniskowe.
 Profil Relacje PM off

#94 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:34 

złoty
Jakby to kogoś interesowało. Wyjście z lotniska w kierunku hotelu F1 jest słabo oznaczone. Tabliczki z napisem "Accès de la ville" nie tworzą ciągu który prowadzi pieszego jak po sznurku. Ja szedłem w ten sposób https://mapy.cz/s/kagahofore i wydaje mi się, że to jest najszybsza droga. Na końcowym odcinku trasy potrzebna jest latarka "czołówka" bo wiadukt i ulica są nieoświetlone.

Hotel F1 poza godzinami pracy recepcji jest automatyczny. Przy wejściu w automacie trzeba wpisać numer rezerwacji, zapłacić za nocleg i wtedy dostaje się kod otwierający drzwi główne i do pokoju. W środku czysto. Również wspólne prysznice i klozety były czyste. Co do pokoju mam mieszane uczucia. Zamiast telewizora z radością powitałbym sensowne wieszaki do zawieszania swojej garderoby. Ściany są oklejone tapetami z reprodukcjami starodawnych plakatów turystycznych. Na pokojowym grzejniku jest napisane, że dziewiętnaście stopni to idealna temperatura. Nie można jej zmienić bo sterowanie ogrzewaniem jest automatyczne. Przy wejściu jest dostępny automat z kawą i batonikami. Można też kupić dwa dania gotowe i odgrzać je w mikrofalówce. Śniadania u nich nie jadłem. Ale jak ktoś chce to jest ono dostępne od szóstej godziny i kosztuje 4 EUR. W zamian będzie po włosku czyli kawa z rogalikiem. Podsumowując. Jak się sypia po hostelach to warunki noclegowe odpowiadają temu standardowi i są dobre.

Przez przypadek dowiedziałem się, że istnieje specjalna linia autobusowa Fryburg - Neuenburg am Rhein - Lotnisko BSL (strona francuska) https://www.freiburger-reisedienst.de/index.php . Bilet z Fryburga kosztuje 24,99 EUR w jedną stronę i 45,99 EUR w obie strony. Linia kursuje dwanaście razy dziennie w jedną stronę i można nią dojechać na lotnisko nawet na czwartą rano, a w drugą stronę wydostać się z lotniska piętnaście minut po północy.
 Profil Relacje PM off
Klebek uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 24 Lis 2023 09:04 

Na innym wątku jest napisane , że posiadając w ręce rezerwację na hotel w Bazylei który oferuje ( Bazel Card ) można jechać autobusem 50 z lotniska do Bazylei bez biletu,
czy ktoś może potwierdzić że przechodzi taki myk ?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 24 Lis 2023 09:39 

niebieski
Wygląda na to, że rezerwacja wystarczy. Znalazłem takie info na stronie https://switzerlanding.com/basel-card/
How to Get Basel Card?
Your accommodation will issue you with the BaselCard directly. If you have not received it, please contact them directly.
How Can I Use The BaselCard From The Airport?
If you are traveling from the airport of main Basel train station, proof of your accommodation is enough to travel to your accommodation directly. Then you can get the BaselCard upon check-in.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#97 PostWysłany: 19 Gru 2023 10:23 

zielo53 napisał(a):
Na innym wątku jest napisane , że posiadając w ręce rezerwację na hotel w Bazylei który oferuje ( Bazel Card ) można jechać autobusem 50 z lotniska do Bazylei bez biletu,
czy ktoś może potwierdzić że przechodzi taki myk ?

Tak, wystarczy, potwierdzali mi to w hotelu.
 PM off  

#98 PostWysłany: 13 Lut 2024 14:23 

Witam! Czy wynajmował ktoś samochód na lotnisku Bazylea-Miluza-Fryburg? Pytam, bo formalnie lotnisko jest na terenie Francji a samochodem chcemy jeździć po Szwajcarii. Zastanawiam się czy formalnie nie ma z tym problemu, chodzi też o wybór wyjścia (czy biuro wypożyczalni jest dostępne przy wszystkich wyjściach?!). Może ktoś pomóc?
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 16 Lut 2024 16:21 
Awatar użytkownika

Dawno nie byłem na lotnisku i auta tam też nie wypożyczałem, ale myślę że nie masz się o co martwić. To dość logiczne że będą wypożyczalnie obsługujące oba kraje, bo mimo że formalnie lotnisko jest na terytorium Francji, to obsługuje również Bazyleę, która jak wiadomo w EU nie jest. Droga prowadząca z Bazylei na lotnisko, mimo że też leży we Francji jest traktowana jako dojazdówka i nie ma na niej posterunku celnego (co innego A35 na której posterunek jest). Przybliż sobie lotnisko na mapie Google i przykładowo SIXT ma biuro po francuskiej stronie terminala, które kieruje na stronę z domeną francuską, ale jest też dodana pinezka na parkingu po szwajcarskiej stronie kierująca na sixt.ch.
 Profil Relacje PM off

#100 PostWysłany: 13 Gru 2024 22:32 

Transport publiczny w Bazylei jest świetnie zorganizowany, autobusy i tramwaje jeszczą bardzo często, są nowe i czyste. Jak już było wyżej, z lotniska na dworzec jedzie autobus nr 50 i mając rezerwację hotelu w Bazylei, w którym otrzymamy kartę BaselCard, możemy nim jechać z lotniska do miasta bez kupowania biletu. Karta BaselCard obejmuje bezpłatny transport publiczny (z wyjątkiem podróży do Vitra Design Museum i cable car) i zniżki 50% na wymienione atrakcje (muzea, zoo, teatr, bus tour, cable car i kilka innych).
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość