Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Sie 2015 09:29 

W połowie listopada wybieram się na Filipiny, lot mam zarezerwowany Air China ze Sztokholmu-Arlanda. Do Sztokholmu w miłej cenie lata NorwegianAir, gdybym zakupiła u nich bilet, miałabym w Sztokholmie 3 godziny na przesiadkę. Muszę odebrać bagaż rejestrowany i nadać go ponownie. Myślę, że wyrobię się z czasem? Czy z Balic z których mam zamiar lecieć, bywają jakieś opóźnienia w listopadzie typu mgły itp? Śnieżyc się raczej nie spodziewam patrząc na ostatnie lata.

Ostatnio edytowany przez Zeus 27 Sie 2015 09:34, edytowano w sumie 2 razy
poprawa tematu
 Profil Relacje PM off  

Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴 Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴
City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN
#2 PostWysłany: 27 Sie 2015 09:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie chcę cię martwić, ale lotnisko w Krakowie, rok temu był zamknięty przez parę dni z powody mgły. 3 godziny na "nie pewną" przesiadkę z Krakowa w listopadzie, to ryzyko jest duże.
 Profil Relacje PM off
shiver lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Sie 2015 09:43 
Awatar użytkownika

srebrny
3 godziny wydaje się OK, ale nikt o zdrowych zmysłach Ci nie powie, że zdążysz ani tym bardziej nie przewidzi czy nie będzie opóźnienia, mgły, śnieżycy, strajku albo innego zdarzenia.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Sie 2015 09:58 

niebieski
W listopadzie w KRK to loteria z powodu mgieł. Ja leciałbym dzień wcześniej gdyby to była moja podróż.

#5 PostWysłany: 27 Sie 2015 13:14 

W takim razie polecę 11. Mam nadzieję, że nawet jakby rano były mgły, to jakoś się dostanę do wieczora do Sztokholmu żeby na drugi dzień na wieczór spokojnie odlecieć. Czy jeśli lotnisko nie działa przez mgłę to Ryanair całkowicie anuluje loty czy tylko je przesuwa?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Sie 2015 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
@ollinka
W zdecydowanej większości przypadków lot jest wtedy opóźniony lub ewentualnie pasażerowie przewożeni są do Katowic skąd odbywa się odlot.

#7 PostWysłany: 04 Wrz 2016 12:10 
Site Admin

Ja z kolei mam nieco inne pytanie, dokładnie dotyczące transferu między terminalami.
Z tego co zrozumiałem z oficjalnych info z netu żeby przedostać się pomiędzy terminalem 4 (krajówki) i 5 (międzynarodowe) potrzeba wyjść na zewnątrz (bus) lub przejść przez SkyCity - tak czy inaczej zaliczyć kontrolę bezpieczeństwa
Tymczasem do 5 chciałbym się dostać tylko ze względu na salonik - z kartą na krajówkę raczej mnie nie wpuszczą, ale może ktoś testował? (ew czy da się przejść z 4 do 2 bez kontroli żadnych?)

#8 PostWysłany: 13 Wrz 2017 14:20 

niebieski
Mam do wyboru połączenie CPH-ARN-HKG z dwugodzinną lub 40-minutową przesiadką, wszystko na metalu SASu.

Czy realna jest przesiadka w 40 minut? Jeśli nie, jakiej reakcji ze strony linii mogę się spodziewać? Lot dzień później? Inna linia (jaka?)?

No i czy jeśli CPH-ARN przyleci o czasie (lub spóźni się kilka minut), ale i tak nie zdążę na ARN-HKG, to czy jest szansa na odszkodowanie?

Edit: wszystko na jednym bilecie
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2018 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakiś update w temacie? ktoś cwiczył? 35minutowa przesiadka CPH-ARN-GDN, jesli nie pyknie to chyba nocka w ARN....

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2018 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
Ty masz bardzo duze szanse zdazyc, jesli oba loty sa w obrebie terminala 5. Ciekawe tylko jak Twoj bagaz :)
Na ARN wysiada sie z samolotu bezposrednio tymi samymi gejtami z ktorych sa odloty wiec jesli wszystko masz w ramach tej samej czesci lotniska (np A albo F) to przejscie zajmie Ci max 5 minut. Jesli musisz sie przedostac do innej czesci to pewnie 10-15 minut.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Wrz 2018 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie spodziewam się podobnej logistyki jak w CPH czy OSL, tam takie przesiadki cwiczyłem, zazwyczaj pozytywnie, ale bywało gorąco - raz specjalnie czekał na mnie samolot, innym razem z automatu przerzucili mnie na późniejszy lot, który nie psuł reszty połączeń. Torba w takich przypadkach nie dawała rady. Plus czasem była spora przebieżka, pechowo między najdalszymi możliwymi zakątkami terminalu. No i nie ma to jak wpaść spoconym jak szczur do samolotu, po czym okazuje się że siadasz obok wyjątkowo urody niewieście.... która dyskretnie się odsuwa ;-)
W przypadku tego konkretnego połączenia potencjalny problem jest taki, że do PL są pojedyncze połączenia, a nie co godzinę. A te 35 minut to już naprawdę na zapałkę, a doświadczenie mówi że 10-20 minut dośc często coś sie obsuwa w SASie, szczególnie w piątki.

#12 PostWysłany: 28 Wrz 2018 20:09 
Awatar użytkownika

niebieski
BrunoJ napisał(a):
ktoś cwiczył? 35minutowa przesiadka CPH-ARN-GDN, jesli nie pyknie to chyba nocka w ARN.......dość często coś sie obsuwa w SASie, szczególnie w piątki.

No dobra, spróbowałem, poniekąd trochę wymuszone przez czynniki wyższe. Rodacy, nie idźcie tą drogą. Chyba ze lubicie nieplanowane nocki na koszt linii lotniczych...

#13 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
@BrunoJ, lot przylatujacy sie opoznil czy jakies inne problemy?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Paź 2018 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Polowa siatki była spóźniona. Miałem trzy odcinki, co 10 minut dostawałem smsy o przesunięciach, ale przez dłuższy okres czasu przesuwały się wszystkie i wydawało się, że sie uda. Po czym środkowy zaczął się mocno opóźniać. Próbowałem w stanowisku SAS w lounge przebookowac na Waw, ale generalnie wszystko było pełne. Ostatecznie wiec musiałem lecieć kolejny odcinek wiedząc że już nie mam przesiadki. Pilot przepraszał mówiąc, że wcześniej były problemy techniczne i przez to się poprzesuwamy kaskadowo loty. Zobaczymy czy nie zgonią tego na pogodę...
I tak miałem szczęście, bo pasażerowie SAS plus dostali wcześni poranne loty, a niektórzy dopiero sobota wieczór. A ja po 12tej już lądowałem, tyle nocka zarwana.
Pomijam fakt ze sam kupowałem hotel bo „się skończyły” i zaczęli ludzi wysyłać 30km od lotniska. Wiec teraz jeszcze zabawa w claimy.
xyrxis lubi ten post.

#15 PostWysłany: 15 Sty 2022 23:49 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Mnie naprawdę się udało, pomimo wiatru i lotu ATR-72 i tego, że z 35 minut na przesiadkę zrobiło się 12 spokojnie zdążyłem, deboarding pod bramkę 10, boarding z bramki 17, oba loty z terminalu 5.
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.
horacy19 uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 26 Lip 2022 19:26 

Witam serdecznie. W związku z chaosem na lotniskach mam pytanie do osób, które bywają na lotnisku Arlanda i mają większe doświadczenie w temacie.
Planuję lot na trasie GDA-ARN-SAW i SAW-ARN-GDA. Loty wykonuje Ryanair i Pegasus. Planowany rozkład lotów:
GDA-ARN - 7:00 - 8:20
ARN-SAW - 11:40 - 16:15

SAW-ARN - 12:50 - 15:35
ARN-GDA - 18:15 - 19:35

Zastanawiam się czy mają w/w czas dam radę odebrać bagaż rejestrowany, odprawić się i ponownie go nadać, no i rzecz jasna wyrobić się na lot, czy też lepszą opcją będzie tylko bagaż podręczny? Z góry dziękuję za info :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Lip 2022 19:51 

platynowy
Jezeli loty nie beda opoznione to zdazysz. Jak beda opoznione to nie zdazysz. Mysle ze sam to wiesz i nikt nic bardziej odkrywczego Ci nie napisze. Sytuacje na lotnisku znasz.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Lip 2022 20:41 

Co do opóźnień lotów ro raczej nie zakładam. Bardziej martwi mnie ta kolejka do kontroli bezpieczeństwa. Z tego co wyczytałam to Ryanair ląduje na terminalu 4, a Pegasus odlatuje z 5. Z bagażem podręcznym też trzeba odstać kolejkę przy zmianie terminala? I jak ewentualnie ogarnąć fast track?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Lip 2022 20:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
Terminale 4 i 5 są połączone - mnie Ryanair wysadził przez rękaw na T4, idzie się w kierunku wyjścia, ale przed szklanymi drzwiami z wyjściem z lotniska są po lewej stronie ruchome schody, którymi można wjechać na T5.
KariKarw uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 26 Lip 2022 21:23 

Rozumiem więc, że jeśli się odprawię online w Pegasus to będę mogła przejść między terminalami bez konieczności odbycia kontroli bezpieczeństwa?
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość