Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Kwi 2023 13:34 

Prześledziłem wątek i polecana była trasa H i taka chciałbym zrobić tylko pytanie czy nie będzie zbyt wymagająca jeśli będę miał w nosidełku 6 miesięczne dziecko? Planujemy być od rana żeby na spokojnie robić przerwy :P
 Profil Relacje PM off  

W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️ W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️
Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱 Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱
#42 PostWysłany: 05 Kwi 2023 15:50 
Awatar użytkownika

złoty
Z przerwami bez problemu, nie ma tam żadnych trudności technicznych i można się w wielu miejscach zatrzymać
 Profil Relacje PM off
Pepe5 lubi ten post.
Pepe5 uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 05 Kwi 2023 16:15 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
@Pepe5 uzupełniając rekomendację @kostek966, trasa H zaczyna się od wjazdu busikiem do punktu, z którego potem schodzimy w dół, zatem ten odcinek powinien być bezproblemowy a jeśli zaczniecie wcześnie, to większa szansa, że nie będzie tłumu. Chyba że mocno poza sezonem, to wtedy tym bardziej bez tłumu. Wg mnie bardziej problematyczny może być dalszy odcinek. Tzn, po opuszczeniu busa, zejściu do przystani i pokonaniu stateczkiem jeziora dotrzecie do punktu P3. A stamtąd szlak wiedzie do wodospadu i co prawda trudności technicznych na szlaku nie ma ale może być tam tłoczno i miejscami wąsko a zatem niezbyt komfortowo. Tym bardziej, że będzie to już późniejsza pora a dodatkowo tam docierają ludzie idący z różnych miejsc. Ale zawsze możesz w tym miejscu trasę zmodyfikować, zawrócić (i nie iśś do wodospadu) i przemieścić się busem, statkiem lub zrobić spacerem wzdłuż wschodniego brzegu jeziora do punktu początkowego. Piszę na podstawie moich wrażeń i doświadczeń z sierpnia 2021 r.
 Profil Relacje PM off
Pepe5 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 27 Maj 2023 23:05 

hej obecnie cena biletu na oficjalnej stronie to €40, pytanie co jeśli bilet miałbym na godzinę 8:00 a spóźnię się z przyjazdem lub odwrotnie, czy wpuszczą wcześniej. Obecnie, gdy sezonu jeszcze nie ma w pełni (1 czerwca) to nie powinien być problem?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 02 Cze 2023 22:13 

trochę martwe forum wiec sam odpowiem
jeśli jest jeszcze przed sezonem to nikt się specjalnie nie interesuje która godzina jest na bilecie, ważne ze piknie w urządzeniu. Byłem spóźniony 20 minut i nie było problemu.
Trasa H najlepsza bo kończy się spektakularnym wodospadem wielkim a zaczyna mniejszymi.
Można podróżować w te i z powrotem promami i autobusami.
 Profil Relacje PM off
Pudelek uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 08 Sie 2023 12:04 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
W mailu przy zakupie biletu jest napisane, że można wejść do godziny po czasie wejścia, więc te 20 minut spokojnie mieściło się w tym zakresie.

#47 PostWysłany: 01 Kwi 2024 17:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam bilety z Zadaru na Prijevoz Knežević do Jezior. Jak jest z punktualnością busa?
Jeśli przyjazd wg rozkładu jest na 10:20, a bilet kupię przez ostrożność na godz. 11:00, to czy wpuszczają wcześniej (jeśli tolerują spóźnienie do godziny)?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Kwi 2024 07:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Na drugą część znalazłam odpowiedź:
What if I arrive before or after the time selected when purchasing the ticket?
Entering the Park before the scheduled time indicated on the ticket is not allowed, while you may be late an hour at the most.

Pozostaje kwestia punktualności busa. Trzeba będzie zaryzykować chyba. :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 13 Kwi 2024 17:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Sama odpowiem i może komuś też się przyda. Prijevoz Knežević jedzie dość sprawnie i w zasadzie przyjazd o czasie.
Problemem może być toaleta wyłączona z użytku dla pasażerów, a wc przy głównym wejściu było akurat oblegane. Toalety są owszem w parku, jednak pierwsza dopiero po 2km, które zajmą co najmniej pół godziny. Jeśli się wejdzie z grupą, to się ciągnie nawet dłużej, także warto się zastanowić po 2h jazdy.
Zrobiłam trasę C w dużo krótszym czasie, niż napisane. Zgaduję, że oficjalne wyliczenia obejmują łącznie czas oczekiwania w kolejce na łódkę, a później na busik. Trasa wiedzie pod górkę, w drugiej części sporo ostrych kamieni - da się w adidasach, ale buty trekkingowe będą lepsze.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 17 Maj 2024 00:32 

Loty: 24
Kilometry: 32 586
-- 16 Maj 2024 23:28 --

Czy bus dojeżdża do obydwu wejść ? (A i B)?

-- 16 Maj 2024 23:32 --

kamiloosx napisał(a):
Czy bus dojeżdża do obydwu wejść ? (A i B)?

Odpowiem sobie, pominąłem jedną stronę forum - wyżej kolega napisał, że zatrzymuje się przy obu wejściach :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 30 Kwi 2025 11:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Odwiedziłem w tym miesiącu Jeziora Plitwickie więc byłem poza sezonem. Wstyd się przyznać że przed wizytą zastanawiałem się czy za tę cenę warto ale po czasie uważam że jak najbardziej tak i zadawanie sobie takich pytań jest wręcz nieuprawnione i niestosowne.

Zrobiłem sobie jednodniowy wypad z Zadaru flixbusem - cena w dwie strony 132 zł. Mogłoby być taniej ale z drugiej strony fajnie że w ogóle jest jakaś opcja dojechania nie wynajmując auta. Na pewno warto kupić bilet wcześniej bo był tyko jeden autobus i był on całkowicie pełny. Jak byłem w kwietniu to rozkład był tak zrobiony że był tylko jeden kurs dziennie: 08:30-10:25 i powrót 17:00-18:55. Dawało to zatem jakieś ~ 6 i pół godziny na miejscu. Bez różnicy było, czy się kupić bilet na autobus do wejścia nr 1 czy nr 2, powrót też można było dowolnie zmodyfikować. Wejście do parku 23 €.

Miałem bilet na 11 ale przewodnik bez problemu wpuścił mnie 20 minut przed czasem.

Ja stałem przed wyborem trasy H (8 900 metrów/ 4-6 godzin) i K (18 300 metrów 6-8 godzin). Ostatecznie zdecydowałem się na wariant K - rozmawiałem z przewodnikiem i czasy te są mocno zawyżone. Przewodnik mówił mi że on robi trasę K bez jakiś większych przerw w 4 godziny i też tyle samo mi wyszło a nie w 6-8 godzin jak jest na ich stronie. Ogólnie mam raczej dobrą kondycje ale trasa też nie była jakoś specjalnie wymagająca. Wbrew pozorom to nie odległość jest jakimś wielkim problemem ale niektóre podejścia i zatory w bardziej turystycznych miejscach - zwłaszcza te generowane przez turystów z Azji których jest bardzo dużo.

Image

Ja zaczynałem trasę z wejścia nr 2 więc jak skończyłem trasę przy wejściu nr 2 to miałem jeszcze 2 godziny zapasu. Więc przepłynąłem się po prostu łódką (płynie około 15 minut), obszedłem kilka punktów widokowych już poza parkiem i złapałem autobus z wejścia nr 1. Autobus zaczyna powrót z wejścia nr 1 więc jeżeli chce ktoś zając miejsce od okna to lepiej wracać z tego miejsca.

Ogólnie uważam że cena 23 € (czy w sezonie 40 €) nie jest jakoś bardzo wysoka za to co dostajemy. Po pierwsze park jest naprawdę spory, to nie jest atrakcja na 15 minut. Do tego miejsce jest tam wbrew pozorom różnorodne bo:
- idziemy wzdłuż linii jeziora ale idziemy też jakieś 50 metrów wyżej gdzie widać wszystko z góry
- mamy kilkanaście wodospadów do oglądania w różnych miejscach: Veliki Slap, Veliki prštavac, Mali prštavac
- jest sporo różnych punktów widokowych z czego do wielu mało kto dociera - np platforma widokowa która jest dostępna tylko idąc trasą K
- w cenie jest też rejs łódką

Na pewno warto ze sobą zabrać butelkę wody bo jednak trochę się idzie. Dodatkowo bedąc poza sezonem, zaletą jest mniejsza ilość ludzi. Natomiast o ile w samym Zadarze pogoda była na koszulkę, to mi w samej bluzie było już nad jeziorem zimno. Dwa razy padał też deszcz. Czuć że się jest jednak w górach. No i mogło być trochę więcej słońca.

Warto też pochylić głowę- nie wchodząc w tematy polityczne, nad pierwszą ofiarą konfliktu chorwacko-serbskiego (marzec 1991). Znajduje się tam miejsce przed wejściem nr 2 upamiętniające zabitego policjanta chorwackiego przez siły serbskie.

Mam wrażenie że sporo się traci wybierać krótsze trasy, kila zdjęć parku z różnych miejsc:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 30 Kwi 2025 13:21 

HON fly4free
"Zadawanie sobie takich pytań jest wręcz nieuprawnione i niestosowne" przepraszam za komentarz, ale uważam, że jak najbardziej stosowne - żeby pokazać jak bardzo potrafią zdzierać kasę z turystów (cena w sezonie 40 euro), to jest taka - cenowo - europejska wersja Petry...
 Profil Relacje PM off
terrop lubi ten post.

#53 PostWysłany: 30 Kwi 2025 13:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@man4business to był raczej taki skrót myślowy. Bo wiadomo że fajnie jakby bilety były po 5 czy 10 €. Ale naprawdę w cenie dostajemy chociażby bardzo dobrze przygotowany (zadbany) i oznakowany szlak.

Pod względem przyrodniczym mało co w Europie zrobiło na mnie takie wrażenie jak Jeziora Plitwickie. Dla mnie to jest atrakcja trochę porównywalna z jeziorem Jezior Kajyngdy. Tylko że to drugie jest w Kazachstanie gdzie lot kosztuje ~2000 zł i dojazd jest upierdliwy. A tutaj atrakcja jest w zasadzie rzut beretem od Polski czy to autem, czy Ryanairem do Zadaru za ~200-300 zł. I oto mi chodzi, że sumarycznie mając na uwadze cenę dotarcie do tego miejsca i odległości od Polski cena wejściówki nie jest taka wysoka.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 30 Kwi 2025 14:33 

złoty
Miałem farta, bo załapałem się na pandemiczną promocję i płaciłem za wstęp do Plitvic 80 kun (ok. 10 euro), ale takich cen już nie będzie, chyba że (odpukać!) w razie kolejnej pandemii :-)

Gdyby ktoś chciał zwiedzać na spokojnie nocując na miejscu, to jest sporo miejsc noclegowych w osadzie Mukinje tuż obok. Można stamtąd pieszo dojść leśną ścieżką do kasy biletowej nr 2.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 30 Kwi 2025 14:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@meczko domyślam się że piszesz o sezonie :) Ale akurat poza sezonem od stycznia do końca marca bilety są właśnie po 10€
https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan- ... rice-list/

Dodam jeszcze że warto bilety kupić online bo faktycznie w kasach są potem niedostępne (limit miejsc)
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#56 PostWysłany: 30 Kwi 2025 14:52 

złoty
To była końcówka maja 2021, czyli średni sezon - teraz by było 23 euro.
No i zdecydowanie nie było problemu z dostępnością miejsc :)
 Profil Relacje PM off
klapio lubi ten post.

#57 PostWysłany: 30 Kwi 2025 14:53 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Korzystając z okazji, gdyby ze względu na ograniczony czas przyszło wybrać tylko jedno miejsce: jeziora Plitwickie lub Park Narodowy Krka, na które warto postawić? :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 30 Kwi 2025 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Zdecydowanie Plitvice. Krka to taka popierdółka w porównaniu do Plitwic.
ciacho_majonez uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 30 Kwi 2025 15:13 

HON fly4free
Krka też jest ciekawa - ale koniecznie trzeba wziąć dodatkowo najdłuższy rejs statkiem (po drodze przystanek na wysepce z klasztorem) po jeziorze (a na końcowym przystanku zrobić "trek" w górę (nawet jest jaskinia), widoki bardzo ładne. Statek konieczny, bo do tego punktu, do którego dopływa owszem, da się dojechać, ale dojść to za daleko. Razem te atrakcje nadal pozycjonują Krka nieco poniżej Plitvic, ale nie jakoś bardzo...
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 18 Maj 2025 11:19 

Będziemy 26.05 jechać zZadaru do jezior Plitwickich, przyjazd mamy o 10:25. Czy lepiej kupić bilet przed przyjazdem, czy na miejscu i na 10:00 godzinę? Czytałem, że spóźnienie do 1h jest tolerowane. Czy może kupić na 11:00? Jak to wygląda w praktyce? Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość