Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2016 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 284 954
niebieski
W styczniu w pięcioosobowej grupie wybieramy się na parę dni na Cypr. Termin dokładnie jak w opisanej okazji na stronie głównej: http://www.fly4free.pl/larnaka-przedluz ... d-119-pln/.
Oczywiście nastawiamy się optymistycznie i wierzymy, że pogoda dopisze. Ale warto mieć plan B.
Co robić jeżeli będzie padać, wiać i będzie zimno. Czy ktoś poleci jakieś atrakcje pod dachem czy pod ziemią, gdzie niekorzystne warunki pogodowe nie będą miały znaczenia?
Będę wdzięczny za każdą poradę. Szukam czegoś raczej w okolicy Larnaki, ale i o odleglejszych miejscach chętnie poczytam, a i te na pewno przydadzą się innym.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 17 Sty 2016 00:26 

Wierzysz w internetowe prognozy? 23-26 niby pokazują 15-18 stopni i pochmurno z możliwością deszczu,w niedzielę 24 tego słonecznie,ale ja mam podejście ze pogoda zawsze będzie jaka by nie była. Upałów w styczniu trudno się spodziewać tam ,jednak bedzie OK i można pozwiedzać.Nawet jak popada to przestanie,wiatr niby 2-3 to jakby nie wiało.
Też lecę do Larnaki z tej okazji w tych dniach 23-26 stycznia Planu B nie mam,on sam będzie po 17 jak zrobi się ciemno,czyli knajpa i piwko. Zawsze też można posiedzieć wieczorem w hotelu lub połazić po sklepach w Larnace.Jednak od rana przez conajmniej 8 godzin dziennie zwiedzanie okolicy.Planuję przejść w Nikozji na stronę turecką w poniedziałek 25 tego /ponoć wystarczy już dowód i nic więcej/
Ps. Bierzecie auto? Czym jedziecie do SXF? bo ja mam problem z Legnicy rano. Musiałbym PB przez Wrocław wieczorem, ale co tam robić od świtu na lotnisku do odlotu.
 PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2016 18:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Zima na Cyprze to loteria pogodowa. Więc gdyby mocno padało przydała by się jakaś alternatywa. Na razie planu nawet na ładną pogodę nie mamy. Ale zakładam, że o atrakcję wtedy znacznie łatwiej.
Do Berlina jedziemy samochodem (mamy nieco ponad 150 km.), auto też na miejscu raczej wypożyczymy. Na razie przeglądam oferty.
Przy okazji wrócę do pytania, bo w czasie deszczu turyści się nudzą, to ogólnie znana rzecz:

Ma ktoś jakiś pomysł, doświadczenie co robić na Cyprze zimą, gdy akurat pada?

#4 PostWysłany: 17 Sty 2016 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Normalnie zwiedzać? :) I to nie ma być ani trochę ironiczne. Serio - peleryna, parasol i heja. Jeśli to nie będzie tajfun, a Wy planujecie mieć samochód i normalne spanie z miejscem na wysuszenie wieczorem rzeczy, to nie ma powodów, żeby jakoś się ograniczać :) Oczywiście plażowanie może jednak niekoniecznie ^^

#5 PostWysłany: 18 Sty 2016 12:40 

Dobrym zajęciem , podczas deszczowej pogody jest przebywanie w strefie SPA w hotelu. :D Kryty basen, sauna, jacuzzi itd.
Oczywiście, jeśli wcześniej nie pożałuje się tych paru euro więcej , i zarezerwuje nocleg w hotelu, w którym są te atrakcje. ;)
W Larnace ten hotel jest świetny

http://pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1904143-d230949-Reviews-Lordos_Beach_Hotel-Pyla_Larnaka_City_Larnaka_District.html

Za 3 osoby płaciłem 50 euro z HB. Warto. Elegancki , czyściutki hotel. Jedzenie bardzo dobre. Sniadanie i kolacja w formie bufetu + danie główne serwowane przez kelnera. Jak w dobrej restauracji. W normalnej tawernie za samą kolacje trzeba zapłacić minimum 40 euro/3 osoby. Atrakcje SPA gratis.

Pafos/ Coral Bay . Nie pomylić z hotelem o tej samej nazwie w Pafos city. :D Ten jest w Coral Bay na północ od miasta.

http://pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g776028-d1443711-Reviews-Alpha_Panareti_s_Royal_Coral_Bay_Resort-Peyia_Paphos_District.html

Po prostu rewelacja !!!
Ledwo 3 gwiazdki ?
Przekonaliśmy się , że to nic nie znaczy. Zdecydowanie zasługuje na więcej.
Takiego wypasionego noclegu dawno nie mieliśmy. Ogromny apartament z dwoma osobnymi łazienkami !!, dwoma tarasami, kuchnia z lodówką i zabudową [ kuchenka, gary, sztućce, naczynia itd], klima ,salon TV, osobna sypialnia. Może dlatego dostaliśmy takie królewskie lokum, że b.sympatyczna Polka siedzi w recepcji ? :D Najpierw pokazała nam trochę gorszy pokój, ale poprosiliśmy, żeby się lepiej postarała. 8-)
Zero Polaków. Byliśmy jedyni. Oczywiście kryty basen, jacuzzi, sauna itd. Wszystko zadbane i czyściutkie.
Na śniadanie wyłącznie produkty najwyższej jakości. żadnych rozcieńczanych "soków" z automatu itp. Bufet + serwowane przez kelnera "śniadanie cypryjskie" lub "angielskie". Oczywiście wybieraliśmy te pierwsze. :mrgreen:

Kolacja to prawdziwa poezja. W dobrej knajpie ciężko znależć takie przysmaki. Bufet + danie główne podawane przez kelnera. żadne "zapychacze" królujące najczęściej przy takich okazjach. Porządna wołowina, drób, sałatki, zupy, desery.
Cena z HB/ 3 osoby , 50 euro.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 21 Sty 2016 23:37 

Kiedy pada, zostajemy w domu albo wybieramy sie do mall'a na zakupy. Jezeli akurat wpada ulewa na okres weekendowy, to gwarantuje, ze centra handlowe beda zapchane, jak rowniez wszystkie kafejki. Bo kiedy pada, nie ma to jak spotkac sie na kawe ze znajomymi zeby pogadac. Cypryjczycy chodza na kawe od 10 rano po 10 wieczorem, wiec kafejki sa zawsze pelne... Ewentualnie mozna wybrac sie na "lunch" do sprawdzonej tawerny. W okolicy Larnaki jest jedna, ktora moge smialo polecic w Pervolii. Nazywa sie Soutsos i serwuje wysmienite owoce morza (polecam rybke - tsipoura, osmiornice i kalmary).

Zeby przejsc na strone okupowana wystarczy dowod. Zmienili nawet procedury do paszportu. Juz nie wypisuje sie swistka z danymi tylko skanuja strone w paszporcie. Nie wiem czy skanuja polski dowod, gdyz takowy mi wygasl kilka lat temu I nie mialam okazji testowac ;)

Ogolnie nie przejmowalabym sie ze bedzie padac. Jesli zapowiadaja deszcz to zazwyczaj pokropi troche i przestaje szybko. Deszcze nie trwaja dlugo o tej porze roku. Niebo moze byc zachmurzone owszem ale na solidny deszcz non stop jeszcze nie pora.

Udanego pobytu! :)
 Profil Relacje PM off
luki uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 22 Sty 2016 11:26 

A kiedy jest pora na deszcz , na Cyprze ? Jak nie teraz, zimą ? 8-)
Czyli jak pada, polecasz udać się do tureckiej, północnej części wyspy ?
Bo tam nie pada ? Czy jak ?
Ewentualnie udać się do galerii handlowej, bo podczas deszczu jest zatłoczona ? :mrgreen:
Wydaje mi się , że to raczej wada, niż zaleta.
Z pójściem do knajpy się zgadzam. To mój ulubiony sposób spędzania czasu, podczas kiepskiej pogody.
PS. Niczego się nie skanuje przy przechodzeniu na część turecką. Żadnych karteczek itp namiastek wizy.
Pokazujemy paszport lub dowód i tyle.

Ostatnio edytowany przez suszek, 26 Sty 2016 21:52, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sty 2016 11:54 
Awatar użytkownika

A może Kabare? :P Nikt o tym nie wspominał, ale deszczową porą jest to miłe miejsce na spędzenie wieczoru.
luki lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Sty 2016 11:57 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
niebieski
:lol: Też PADAĆ po "napojach chłodzących" i "CYPRysikach" :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sty 2016 12:08 
Awatar użytkownika

srebrny
na deszcz najlepsze sa warcaby a gdy podróżujesz solo to ksiazka

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sty 2016 12:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Albo pisanie pracy lic./inż./mgr. :P
 Profil Relacje PM off
kleyo lubi ten post.

#12 PostWysłany: 22 Sty 2016 23:42 
Awatar użytkownika

niebieski
jmyitaly napisał(a):
A może Kabare? :P Nikt o tym nie wspominał, ale deszczową porą jest to miłe miejsce na spędzenie wieczoru.

Jak byś mógł przybliżyć "Kabare". O co chodzi?
jmyitaly uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 23 Sty 2016 01:23 
Awatar użytkownika

To takie miejsce gdzie siedzisz w wygodnej kanapie, zamawiasz zimne piwko a za chwile przychodzi piękna złotowłosa z Mołdawii albo z Bog wie skad i chetnie z Tobą na początku "porozmawia" za 20eur :P pozniej jak sie polubicie to może Cię to kosztować już troche wiecej ale wszystko zależy od Ciebie :)

#14 PostWysłany: 23 Sty 2016 01:31 

srebrny
Hm, kiedy u nas są takie temperatury jak na Cyprze zimą i zaczyna padać, to ja wybiegam na dwór i krzyczę "Ale fajnie!".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 23 Sty 2016 12:43 

Anonymous napisał(a):
A kiedy jest pora na deszcz , na Cyprze ? Jak nie teraz, zimą ? 8-)
Czyli jak pada, polecasz udać się do tureckiej, północnej części wyspy ?
Bo tam nie pada ? Czy jak ?
Ewentualnie udać się do galerii handlowej, bo podczas deszczu jest zatłoczona ? :mrgreen:
Wydaje mi się , że to raczej wada, niż zaleta.
Z pójściem do knajpy się zgadzam. To mój ulubiony sposób spędzania czasu, podczas kiepskiej pogody.
PS. Niczego się nie skanuje przy przechodzeniu na część turecką. Żadnych karteczek itp namiastek wizy.
Pokazujemy parzport lub dowód i tyle.

Jak pada w naszej czesci Nikozji to pada tez po tureckiej stronie ;) Deszcz nie wybiera i nie pada po jednej lub drugiej stronie granicy... :idea: A na pore naprawde deszczowa to luty i marzec, w kwietniu juz pogoda mocno lepsza i nie raz naprawde cieplo. Ale w styczniu nie powiedzialabym aby byla to pora deszczowa, pokropi, poleje i za 20 minut przestaje...

Generalnie moj post wnosil informacje o tym jak spedzaja czas lokalni, a nie turysci. Bo turysci robia co chca :)

PS. W zeszly weekend jak szlam do kina to owszem Turcy skanowali moj passport, i dzis rano rowniez :) zupelnie jak na lotnisku. Natomiast Cypryjczycy jak zwykle siedzieli w kanciapie i pili kawe, bo nie ma to jak spotkanie przy kawie :)

-- 23 Sty 2016 11:51 --

jmyitaly napisał(a):
To takie miejsce gdzie siedzisz w wygodnej kanapie, zamawiasz zimne piwko a za chwile przychodzi piękna złotowłosa z Mołdawii albo z Bog wie skad i chetnie z Tobą na początku "porozmawia" za 20eur :P pozniej jak sie polubicie to może Cię to kosztować już troche wiecej ale wszystko zależy od Ciebie :)

To raczej "drink bar" gdzie wyzalasz sie zlotowlosej na ramieniu i stawiasz jej drinki a ona cie obskubuje z kasy hehehe atrakcja glownie dla panow.

Kabaret to raczej odpowiednik klubu ze striptizem, gdzie zlotowlose tancza na rurze i sie czesciowo rozbieraja. rowniez glownie dla panow.

Tak nawiasem mowiac, z 10-15 lat temu kiedy sprowadzali wasnie panie z europy wschodniej do pracy w takich kabaretach to na aplikacja wizowych pisali ze to "artystki". Taka ciekawostka.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Sty 2016 13:30 

srebrny
blondyna1 napisał(a):

Jak pada w naszej czesci Nikozji

A która jest nasza?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Sty 2016 14:07 

"Jak pada w naszej części Nikozji, to pada też po tureckiej stronie"

Wynika z tego , że "nasza" część to strona grecka. A "ich" część to strona turecka. :D
Koleżanka @ blondyna, do kina tam chodzi. :shock: :o
 PM off  

#18 PostWysłany: 23 Sty 2016 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 746 940
niebieski
W czasie deszczu także bym normalnie zwiedzał. To też może być ciekawe doświadczenie.
Przy okazji - jak byłem trzy miesiące latem na Cyprze to nie widziałem deszczu ani razu. Dopiero tak uświadomiłem sobie, że może istnieć coś takiego jak tęsknota za deszczem.

#19 PostWysłany: 23 Sty 2016 16:25 

Loty: 62
Kilometry: 123 318
w styczniu i lutym polecam wziąć ze sobą zarówno strój kąpielowy, jak i kurtkę i czapkę zimową ;) My ze znajomymi niedawno wróciliśmy z Cypru i wyglądało to tak, że rano na plaży w stroju kąpielowym, a wieczorem w kurtce zimowej i czapce. Ogólnie pogoda była bardzo zmienna. Wielkim plusem tego okresu jest za to bardzo mały ruch turystyczny i niższe ceny noclegów.

Jeżeli macie samochód i będziecie w okolicach Pafos, to polecam nocleg w "Club St. George" (jest na booking.com). Za 5 os. na początku stycznia płaciliśmy 37 euro. To nie jest hotel, ale raczej małe osiedle. My nocowaliśmy w nowiuteńkim apartamencie, który składał się z dwóch pokoi (każdy z osobną łazienką), trzech balkonów (z widokiem na morze) i salonu z aneksem kuchennym. W głównym budynku jest ogólnodostępne jacuzzi, sauna, siłownia i basen (co jest dużym plusem, gdy pogoda nie zachęca do spacerów i zwiedzania). Minusem jest to, że bez samochodu ciężko dojechać.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#20 PostWysłany: 23 Sty 2016 21:49 

srebrny
Bardzo fajne miejsce. Dojazd faktycznie trudny, choć nie niemożliwy. Nawet kościół tam mają...

Co do opadów - ja zaliczyłem przelotne (bardzo przelotne) deszczyki w sierpniu i październiku. A w kwietniu gradobicie mało nam balkonu nie urwałem. Ale to były kilkuminutówki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość