Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Paź 2012 17:01 

czy mógłbyś dać namiary do tak taniego hostelu jak na warunki sztokholmskie ?

City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
#22 PostWysłany: 03 Paź 2012 18:29 

Loty: 50
Kilometry: 103 695
Hej,
Ja podobny trip zrobiłam pod koniec sierpnia. Zamknęłam sie w 440 zł za wszystko łącznie z hostelem (niestety nie udało mi się znaleść hosta przez CouchSurfing, z którego często korzystam - cena byłaby o całe 115 zł tańsza). Ja nocowałam tutaj:

http://www.citybackpackers.org/
Porządny, czysty odnowiony i bezpieczny hostel w samym centrum z pzystępnymi cenami jak na Szwecję ;)

Sztokholm piękny, ale jak cała skandynawia drogi. Więc nauczona doświadczeniem z Norwegii oprócz tradycyjnie jedzenia na 2 dni wziełam ze sobą również pustą butelkę na wodę z krany - na prawdę jest bardzo dobra ;)
Może nie zwiedziłam wszystkich opisanych wyżej miejsc, ale za to pływałam statkiem wycieczkowym między wyspami - bardzo polecam koszt 100 SEK i nielimitowane przejazdy przez 24h, oraz bardzo polecam widowiskowa zmianę warty przez Pałacem !
Zdjęcia i więcej opisu na dwóch postach na moim blogu:

http://laupinka.blogspot.com/2012/08/kr ... wecji.html
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 01 Lis 2012 19:52 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
Jest to najświeższy temat dotyczący Sztokholmu, więc może dorzucę tutaj nieco info praktycznych od siebie.
Polecam na początku wybrać się do dużej informacji turystycznej (adresy były już podawane na forum), albo pierszego lepszego spotkanego muzeum. Tam szukajmy folderu w filoletowej oprawie, który będzie nazywał się jakoś w stylu '84 museums in stockholm' (powinien leżeć obok swojego szwckojęzycznego odpowiednika '84 museer i stockholm' w pomarańczowej okładce). Tam znajdziecie mapkę z zaznaczonymi wszystkimi muzeami, stawkami za wejście i wyróżnionymi terminami kiedy wejściówki są DARMOWE. Dla przykładu Muzeum Nobla we wtorki od 17 do 20 albo muzeum techniki w środę wieczorem (nie pamiętam godziny).

Polecam też skorzystanie z usług tej grupy: http://www.freetourstockholm.com/ . Mają 3 typy tour'ów: wycieczki po mieście (super dużo ciekawostek jak na przykład odwiedzenie "Hej market", który jest zwykłym targiem, ale słynie z tego, że wszyscy sprzedawcy krzyczą "hej" za klientami: naliczyliśmy 10 w ciągu 2 minut), po starym mieście i po metrze (bo w Sztoku ma ono to do siebie, że każda stacja jest urządzona w jakiś kreatywny i oryginalny sposób, np. rysunki dzieci przeniesione na ściany jak malowidła).

Polskie legitymacje studenckie działają w muzeach bez problemów (a przynajmniej my się nie spotkaliśmy, żeby ktoś odmówił sprzedaży ulgowego).

Baaaaaardzo polecam muzeum muzyki (dojazd tramwajem numer 7), tylko wiedzcie, że zabawa jest tak dobra, że warto poświęcić przynajmniej z 4 godzinki. Koszt: 50 koron.

Jak znajdziecie gdzieś pocztówki w standardowej cenie 3 korony, szukajcie dalej - całe gro kosztuje jedną koronę, znaczki można kupić w 7eleven. Podobnie z magnesami - można dostać za mniej, niż 20 koron (i to nie gdzieś daleko, tylko przy Gamla Stan).

Na Skavście można wziąć darmowe woreczki strunowe do płynów.

Dobry (przede wszystkim sycący) i stosunkowo niedrogi obiad można zjeść w MAX (szwedzki macdonalds): 63 korony za hamburgera, frytki i napój (z płatnymi dolewkami, które mogą się opylać przy większej ilości osób). Jeśli poprosi się o cenę studencką (zazwyczaj nie trzeba pokazywac legitki) napój jest powiększony do 0,5 (standard 0,4), frytki też są większe i dochodzi darmowy sos.

Oczywiście najtaniej wychodzi w IKEA, ale obie sztokholmskie są na wygwizdowie, więc opcja jest dobra tylko dla osób, które nocują blisko, albo mają sieciówkę (250 koron z czego 20 za kartę magnetyczną - opcja 3dniowa) i dużo czasu: hotdog 5 koron, szwedzkie klopski 9 koron; ceny do sprawdzenia na szwedzkiej wersji strony IKEA.

Chyba na tyle ;)

#24 PostWysłany: 11 Sty 2013 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 650 467
niebieski
czy byl ktos z was w muzeum wina i spirytualiow? Warte zobaczenia wstep kosztuje 100sekk czy to bardziej taki expirience jak w heineken museum w amsterdamie czy raczej nie ma ewentualnych degustacji czy prob. Albo moze ktos odwiedzil muzeum tytoniu? No i jakie muzea polecacie, ktore mozna zakwalifikowac do tzw. Muzeow interaktywnych tak jak w Polsce np. Muzeum PW.

#25 PostWysłany: 13 Sty 2013 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Robaku napisał(a):
czy byl ktos z was w muzeum wina i spirytualiow? Warte zobaczenia wstep kosztuje 100sekk czy to bardziej taki expirience jak w heineken museum w amsterdamie czy raczej nie ma ewentualnych degustacji czy prob. Albo moze ktos odwiedzil muzeum tytoniu? No i jakie muzea polecacie, ktore mozna zakwalifikowac do tzw. Muzeow interaktywnych tak jak w Polsce np. Muzeum PW.

mogę polecić Muzeum Techniki http://www.tekniskamuseet.se/

#26 PostWysłany: 14 Sty 2013 00:38 

niebieski
Cytuj:
Albo moze ktos odwiedzil muzeum tytoniu?

http://www.tobaccoandmatch.museum/

na terenie skansenu, bez dodatkowych opłat, na pół godziny zwiedzania chyba że ktoś jest filumenistą;
pozwala zrozumieć jeden z powodów szwedzkiego dobrobytu (safety matches); no i mam zdjęcie przy największym (?) cygarze świata
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 16 Sty 2013 02:07 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 650 467
niebieski
Ale warto? Można coś sprobować , coś zapalić?
Jakiś gift w cenie wejścia?

#28 PostWysłany: 26 Sty 2013 00:45 

niebieski
:D :D :D tytoń wszędzie jest w defensywie, jadąc do Szwecji chodziło mi po głowie spróbowanie snusa, ale potrzebowałbym instruktażu od jakiegoś tubylca-praktyka;

samo muzeum jest niewielkie, bardzo tradycyjne i macie szanse być jedynymi zwiedzającymi, w ogóle Skansen dla nas raczej mało ciekawy, szczególnie jeśli pamiętamy siermiężną polską wieś sprzed 20 lat; nam się podobały głównie surykatki i lemury, ale dawno nie byliśmy w żadnym innym zoo; po prostu poświęciliśmy jeden dzień na Djurgarden (Vasa, Nordiska, Skansen)

wracając do innych atrakcji w Sztokholmie:
- atrakcja trudniej dostępna to zwiedzanie ratusza z przewodnikiem i opowieści o organizacji bankietów noblowskich
- atrakcja bezpłatna to wybranie dnia z bardziej uroczystą zmianą warty (orkiestra, konie, zabawna musztra, komendy wykrzykiwane sopranem, kawalerzyści w okularach etc.)
- żadna atrakcja, ale jeśli mamy czas i bezpłatne przejazdy, to w różnych miastach jedziemy sobie gdzieś w rejony nieturystyczne, aby wyrobić sobie opinię jak to normalnie wygląda; tutaj pierwszy autobus, który nadjechał był akurat "3" z pętlą przy kompleksie szpitalno-badawczym Karolinska, a po drodze wysiedliśmy, bo zauważyliśmy zamknięty ruch na przecznicach z powodu ulicznej wyprzedaży (każdy wystawia, co mu niepotrzebne - straszny badziew jak na tak bogaty kraj)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Sty 2013 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 154 406
niebieski
Polecam darmową wycieczkę po Parlamencie z przewodnikiem w języku angielskim.
Odbywają się na pewno w niedzielę o 13.30 (wtedy byłem), jednak z tego co pamiętam w sobotę chyba też.

Wejście od Riksgatan. Drzwi są oznaczone plakatem. Czeka się na ochroniarza, który wpuszcza do środka.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 31 Sty 2013 21:05 

Witam.
Jedziemy we dwójkę na weekend do Sztokholmu. Ma ktoś jakiś pomysł jak spędzić noc z soboty na niedzielę?Nie chcemy brać hotelu. Pierwszy autobus na lotnisko mamy o 3.30.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Lut 2013 11:24 

Nasz weekend wyszedł około 600zł w tym prom około 300zł i nocleg 100zł. Prawda jest jednak taka, że nie odwiedzaliśmy miejsc z płatnym wstępem (nie do końca z naszej winy, na Muzeum Vasa byliśmy nastawieni). Tak czy inaczej nie da się tam względnie normalnie funkcjonować bez gotówki.

Jakby ktoś był zainteresowany, moja relacja Gdańsk-Nynashamn(prom)-Sztokholm
http://karoltp.geoblog.pl/podroz/20466/ ... -z-gdanska
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 22 Lip 2013 08:48 

Hej, a ja w Sztokholmie spędziłam tylko jeden dzień, również niskobudżetowo :)
W moim wpisie http://www.odkrywcaswiata.blogspot.com/2013/03/jeden-dzien-w-sztokholmie.html znajdziecie krótki poradnik cenowy, z przykładowymi cenami hoteli i jedzenia oraz komunikacji.

#33 PostWysłany: 27 Sie 2013 23:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 561 467
Chyba za późno się wybrałem z tym pytaniem (wyjeżdzam jutro rano), ale zapytam. Czy ktoś wie, czy ichnie bilety 1dniowe są jednodniowe (znaczy się ważne w dniu skasowania) czy 24-godzinne? Pasuje mi taki bilecik na 24h, bo 2 takie bileciki to już się średnio kalkuluje.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:11 
Awatar użytkownika

Pózno odpowiadam ale moze komus innemu sie przyda;)
Kupowalismy bilet na 72h i Pani w informacji powiedziala ze jest wazny przez 72 godz od pierwszego przejazdu

Dodatkowo jak kupuje sie bilet w informacji ( przynajmniej na dworcu tym gdzie flybussarna staje) to nie placi sie za wyrobienie żółtej karty 20SEK jak gdzies czytalam, płaci sie tylko za bilet.

Image
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:16 

Loty: 524
Kilometry: 1 162 601
srebrny
Vojtas napisał(a):
Polecam darmową wycieczkę po Parlamencie z przewodnikiem w języku angielskim.
Odbywają się na pewno w niedzielę o 13.30 (wtedy byłem), jednak z tego co pamiętam w sobotę chyba też.

Wejście od Riksgatan. Drzwi są oznaczone plakatem. Czeka się na ochroniarza, który wpuszcza do środka.

Również polecam - byłam w sobotę. Mozna się dowiedzieć też wielu ciekawych rzeczy ;) Było dużo chętnych więc lepiej przyjść wcześniej

Mogę też polecić płatna wycieczkę po Ratuszu - odbywają się tam bale po wręczeniu Nobla.

Fajny jest też skarbiec w Pałacu Królewskim oraz Muzeum Vasy

#36 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:30 
Awatar użytkownika

poza tym warto przepłynąć sie promem w cenie biletu, w prawdzie płynie tylko kilka minut ale zawsze to jakas rozrywka, my trafilismy na extra pogode więc chłoneliśmy klimat miasta zamiast włoczyć sie po muzeach, ale co kto lubi ;)
super zjeść nad wodą, miejsc takich mnóstwo można znaleźć w centrum sporo, warto miec swoje jedzenie bo niestety jest dosć drogo chyba ze chcecie sie stołować w fastfoodach to tam jest do cenowo do zniesienia.
Piwo w pubie jedno z drozszych które w zyciu piłam 59SEK

Image
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Wrz 2013 12:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 561 467
Roku napisał(a):
Czy ktoś wie, czy ichnie bilety 1dniowe są jednodniowe (znaczy się ważne w dniu skasowania) czy 24-godzinne?

aaabbb napisał(a):
Kupowalismy bilet na 72h i Pani w informacji powiedziala ze jest wazny przez 72 godz od pierwszego przejazdu

Też odpowiem, po co ktoś ma się męczyć z odpowiedzią :) Bilet 24h jest to bilet na 24h od momentu skasowania, a nie jednodniowy (ważny tylko w dniu skasowania). Czyli skasowany o 15 np ważny jest do 15 następnego dnia. Cena to 115 SEK + 20 SEK za wyrobienie karty.

micca napisał(a):
Czy ktoś z Was płynął statkiem przez archipelag sztokholmski?

Ja płynąłem. Kilka razy. W różnych porach dnia i nocy. Największy wypas, to szamać śniadanie w restauracji na statku i obserwować przez wielkie okna widoczki w archipelagu. Zarzucę fotki (z otwartego pokładu, a nie z restauracji :P)
Image Image Image Image
Image Image Image Image
Image Image Image Image
Image Image Image Image
Image Image Image

Co zaś się tyczy samego Sztokholmu, to to co wyżej napisano. Gamla Stan i najważniejsze budynki, parlament opera (blisko Gamli). Warto przejść się nabrzeżem z Gamli do Muzeum Wazy (Cena 130 SEK chyba za muzeum). Widoki przefajne podczas tej ok. godzinnej pieszej wędrówki. Oprócz tego dotarliśmy do położonego na przedmieściach Drottningholm (drugi pałac królewski). Warto, choć na pewno nie jest to najpiękniejszy pałac królewski w Europie.

Image

Metrem do Brommy, a później każdy autobus bodajże jadący w tym kierunku.

Ktoś już wspomniał o Gondolen. Wieży widokowej. Można wejść za darmo. Wejście jest w tym łączniku pomiędzy dwoma wieżowcami. Z jednego z nich jest wejście (wjazd windą) na Gondolen. Wchodzić śmiało, bez krępacji. Nikt o nic nie pyta. Do samego Gondolen jest też wjazd bezpośredni z dołu, ale kosztuje 10 SEK. Można zaoszczędzić na toaletę (tyle kosztuje WC w Sztokholmie właśnie).

Image Image Image

Oprócz tego podrzucę może dwa fajne miejsca w metrze, posiadaczom biletów. To stacje Solna Centrum i Kunsstadtgarden. Mnie się podobały :)

Image Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 19 Gru 2013 22:13 
Awatar użytkownika

Wcale nie trzeba aż tak dużo wydawać na wizytę w Sztokholmie :) Nasza ekipa była tam tydzień, odwiedziliśmy najpopularniejsze muzea. Ale wcześniej ustaliliśmy sobie niezły plan, przez co nasz budżet mógłby zamknąć się praktycznie w opłacie za wstęp do Skansenu i Muzeum Okrętu Vasa + 2 złote za bilet w dwie strony.

Dlatego takich, co chcą przyoszczędzić zapraszam do przeczytania spisu porad: http://nasze-slady.blogspot.com/2013/12 ... olmie.html
Oraz relacji z pobytu: http://nasze-slady.blogspot.com/2013/12 ... cznie.html

Pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:30 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
hej,
testował ktoś pojedyncze bilety na posiadana już kartę SL Access Card (wg ich stronki jeśli posiadam tą kartę to mogę załadować bilet na 1 strefę nie za 36 SEK a za 25 SEK, kwota minimalna to 100 SEK do załadowania co daje 4 bilety).
http://sl.se/en/Visitor/Tickets/Visitor-tickets/

orientuje się ktoś czy w lutym kursuje statek z Nybroviken na wyspę Djurgarden?

#40 PostWysłany: 07 Mar 2014 09:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Mi żona wierci dziurę w brzuchu już od jakiegoś czasu, że chce zobaczyć ten statek "Waza" wyciągnięty z Bałtyku, który jest na jednym ze zdjęć - podobno robi wrażenie.
W tym roku i tak mamy już za dużo Skandynawii w rozkładzie jazdy ale w przyszłym roku, to już chyba nie będzie wyjścia i trzeba będzie w końcu jechać do Sztokholmu :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości