Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2015 09:51 

niebieski
Cześć,
Powoli planuje wyjazd do Włoch na około 5-6 dni w połowie kwietnia.
Chodzi o szczególną okazję (związane z pytaniem ;-)) co chciałbym Połączyć ze wspaniałym wyjazdem.
Bardzo bym chciał zobaczyć Wenecje, Cinque Terre. W Rzymie byliśmy ale umieściłem go ponieważ uważam że tam zawsze warto wrócić.
Nie mam wybranego miejsca na tą specjalna chwilę.
Jedynie luźne pomysły jak np. Ogród pomarańczy w Rzymie.

Tutaj zwracam się do Was o wszelką pomoc, jak najlepiej zaplanować taki wyjazd czy powyższa lista jest sensowna i realna, a jeżeli tak to w jakiej koeljnosci(jestem z Warszawy, więc w grę wchodzi Modlin i Okęcie), wolę Fr że względu na większy bagaż w cenie.
Proszę Was również o wszelkie sugestie gdzie nocować, ile nocy.
Pozdrawiam :-)
 Profil Relacje PM off  

Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊 Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊
#2 PostWysłany: 10 Lis 2015 09:55 

niebieski
Zapomniałem dodać, że myślałem też o locie do Pizy i zwiedzaniu Florencji, Sieny i Cinque Terre, ale słyszałem opinie że w Toskanii bez samochodu wiele się traci, a mam obawy co do wynajmu auta we Włoszech i odstraszają mnie kaucję.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lis 2015 10:13 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Jeśli lecisz do Pizy, to może tam też nocuj. W październiku byłem właśnie w Pizie z myślą o Cinque Terre. Latem również spałem w Pizie, pojechaliśmy z myślą o plażowaniu w Viarregio, ale jeden dzień spędziliśmy we Florencji. Z Pizy we wszystkie te miejsca jeździliśmy pociągami. Jak potrzebujesz informacji pytaj :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lis 2015 10:29 
Awatar użytkownika

Podoba mi się plan z Pisą a to dlatego, że możesz się tam tanio dostać (przynajmniej tak było w tamtym roku) i jak słusznie zauważyłeś, masz kilka miast wartych zobaczenia w rozsądnej odległości.
Wenecja też oczywiście jest warta odwiedzenia tylko sporo czasu spędzisz w aucie / pociągu.

Moim zdaniem zawsze się traci, nie mając własnego środka lokomocji bo po prostu nie możesz stanąć tam gdzie chcesz :) Ja bym zrobił tak: zsumuj koszt podróży pociągami i porównaj go z kosztem wynajmu auta + paliwo. Myślę, że jesteś w stanie wynająć auto za 200 EUR na 6 dni do tego paliwo hmm 100 EUR + autostrady z 20 EUR? Pociągiem pewnie będzie taniej tylko, że pociąg nie stanie Ci akurat tam gdzie będzie ładny widok, czy jakieś interesujące miejsce:) A tak, wyskakujecie z autka z lubą i podziwiacie widoki :)

Druga sprawa jest taka, że będziecie musieli się przemieszczać z bagażami, jeśli weźmiecie tego sporo to może być problem. Samochód daje Ci też możliwość znalezienia noclegu trochę dalej od centrum ale za to znacznie taniej. Ja byłem swoim autem w Cinque Terre i skorzystałem właśnie z takiej możliwości - wynająłem sobie świetny hotel w przyzwoitej cenie 3 km od Riomaggiore. Bez samochodu, byłbym zdany na autobusy które jeżdżą rzadko albo musiałbym wynająć coś w centrum za znacznie wyższą cenę.

Czego się boisz jeśli chodzi o wynajem auta? Kaucję Ci przecież zwrócą a Toskania jest bezpieczna jeśli chodzi o prowadzenie pojazdów. To nie Neapol i okolice :)

Moja rekomendacja (6 dni):

1. Przylecieć do Pisy i spędzić wieczór na Piazza del Duomo. Hotel wynająć sobie nie w samym centrum tylko tak z 15-20 min piechotą od niego, będzie taniej.
2. Rano wynająć sobie auto w lokalnej wypożyczalni. Pojechać do Sieny, spędzić tam jeden dzień.
3. Następnego dnia wyjazd do Florencji po drodze możesz zahaczyć o Monteriggioni. Masz większość dnia na Florencję.
4. Kolejny dzień we Florencji :)
5. Rano wyjeżdżacie do Cinque Terre, moim zdaniem wystarczy jeden dzień na zobaczenie miasteczek. Nocujecie gdzieś w pobliżu.
6. Następnego dnia powrót do Pizy.

W sumie trzeba liczyć jakieś 500 km i 8 godzin łącznie w aucie.

Chętnie bym zobaczył jak to się ma do kosztów pociągów i czasu podróży + oczekiwaniu na pociąg na dworcu itd.

Udanej wycieczki!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lis 2015 10:39 

niebieski
Zależy jak spędzasz czas na miejscu, ale w moim przypadku, wyjazdy na południe Europy, są skupione przede wszystkim ma aspekcie kulinarnym (a do posiłków wino), więc samochodem nie bardzo się da ;) Uprzedzając dalsze pytania zwiedzam również atrakcje turystyczne i wracam do miejsc sprawdzonych :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lis 2015 18:49 

niebieski
Sprawdziłem loty do Pizy i są tylko dwa razy w tygo- w środy i niedzielę.
Niestety raczej nie możemy sobie pozwolić na cały tydzień urlopu, więc w grę wchodzi pięć dni (sroda-niedziela).
Jak najlepiej rozplanowac te dni, co zobaczyć? Co z tej listy jest tego warte- Cinque Terre, Florencja+Ufizzi, Siena, Lucca, San Gimignano.

Powiedzcie proszę czy jednak doradzacie pociągi, megabus czy wynajęcie samochodu (mam 25 lat więc może być drożej, a kaucja w wielu wypożyczalniach to 1500e)- te dwie rzeczy mnie zastanawiają.

I pytanie generalne z innej beczki, czy na tak wyjątkowa okazję wybralibyscie Toskanie i mała objazdowke po niej czy jednak Wenecje wraz z Bolonia?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lis 2015 19:40 

niebieski
Zawsze możesz wrócić do Bolonii (lata w poniedziałki). Przylatujesz do Pizy (nie wiem, o której jest lot). Kolacja w miejscu dla tubylców (mogę polecić ze 2).
Kolejny dzień Cinque Terre (pociągiem).
Do Florencji, Bolonii też dojedziesz pociągiem :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lis 2015 11:51 

niebieski
Zmodyfikowałem plan i obecnie przedstawia się następująco:

1.Przylot do Pizy i nocleg.
2. Przejazd pociągiem do Cinque Terre rano, nocleg w którymś z miasteczek
3. Pół dnia w Cinque Terre, przejazd pociągiem do Florencji i nocleg
4. Cały dzień we Florencji i drugi nocleg w mieście
5. Przejazd do Wenecji pociągiem, pół dnia jestem w Wenecji, nocleg
6. Cału dzień w Wenecji, wieczorem przejazd do Bolonii gdzie nocujemy
7. Odlot porannym samolotem z Bolonii do Polski

Zastanawiam się czy warto we Florencji nocować dwie noce, czy galeria Ufizzi jest rzeczywiście warta poświęcenia na nią czasu, kiedy nie ma go w nadmiarze.
Doradźcie proszę też czy to dobrze, że Pize potraktowałem tylko jako wieczorny spacer oraz że w Bolonii spędzilibyśmy jedynie kilka wieczornych godzin przed porannym odlotem.

Ponieważ ostatni nocleg jest tylko po to, żeby z samego rana wsiąść w samolot w Bolonii, zacząłem też myśleć o odwrotnym planie czyli locie do Bolonii, następnie od razu przejazd do Wenecji (bez żadnego pobytu w Bolonii), dwa dni w Wenecji, potem dwa pełne dni we Florencji, półtora w Cinque Terre i ostatni nocleg w Pizie, na koneic wtedy zostaje ostatni dzień do godziny 16 w Pizie. (w tej konfiguracji jest jeden nocleg mniej co wpływa na koszt wyjazdu)

Która z opcji wydaje Wam się sensowniejsza?
Wiem, że wiadomość obszerna i dużo pytań ale jest to dla mnie bardzo ważny wyjazd dlatego tak męczę :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Lis 2015 18:58 
Awatar użytkownika

totti napisał(a):
Doradźcie proszę też czy to dobrze, że Pize potraktowałem tylko jako wieczorny spacer

Moim zdaniem tak.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lis 2015 09:51 

niebieski
totti napisał(a):
Zmodyfikowałem plan i obecnie przedstawia się następująco:

1.Przylot do Pizy i nocleg.
2. Przejazd pociągiem do Cinque Terre rano, nocleg w którymś z miasteczek
3. Pół dnia w Cinque Terre, przejazd pociągiem do Florencji i nocleg
4. Cały dzień we Florencji i drugi nocleg w mieście
5. Przejazd do Wenecji pociągiem, pół dnia jestem w Wenecji, nocleg
6. Cału dzień w Wenecji, wieczorem przejazd do Bolonii gdzie nocujemy
7. Odlot porannym samolotem z Bolonii do Polski

Zastanawiam się czy warto we Florencji nocować dwie noce, czy galeria Ufizzi jest rzeczywiście warta poświęcenia na nią czasu, kiedy nie ma go w nadmiarze.
Doradźcie proszę też czy to dobrze, że Pize potraktowałem tylko jako wieczorny spacer oraz że w Bolonii spędzilibyśmy jedynie kilka wieczornych godzin przed porannym odlotem.

Ponieważ ostatni nocleg jest tylko po to, żeby z samego rana wsiąść w samolot w Bolonii, zacząłem też myśleć o odwrotnym planie czyli locie do Bolonii, następnie od razu przejazd do Wenecji (bez żadnego pobytu w Bolonii), dwa dni w Wenecji, potem dwa pełne dni we Florencji, półtora w Cinque Terre i ostatni nocleg w Pizie, na koneic wtedy zostaje ostatni dzień do godziny 16 w Pizie. (w tej konfiguracji jest jeden nocleg mniej co wpływa na koszt wyjazdu)

Która z opcji wydaje Wam się sensowniejsza?
Wiem, że wiadomość obszerna i dużo pytań ale jest to dla mnie bardzo ważny wyjazd dlatego tak męczę :)

Trochę za dużo masz Cinque Terre. Piza niewarta dużej ilości czasu, więc jak w dzień #2 rano jedziesz do 5terre i stamtąd chcesz wybyć wieczorem dnia #3 to trochę dużo. Choć zależy czego oczekujesz.
Dzień nr 6 modyfikuj tak, że wyjazd z samego rana do Bolonii i tam spędź cały dzień. Na Wenecję szkoda aż tyle czasu
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lis 2015 09:59 

niebieski
Zgadzam się z powyższym.
Dzień #1 wieczór i nocleg w Pizie.
Dzień #2 Rano do Cinque Terre. Tam cały dzień i bym wrócił na nocleg do Pizy. Żeby mieć łatwiejszy start w dniu #3 (dużo łatwiejszy dojazd z Pizy do Florencji niż z 5 Terre).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lis 2015 12:10 

niebieski
A co sądzicie o zamianie lotnisk i takim planie?

1. Przylot do Bolonii, wieczór w niej i nocleg.
2. Rano przejazd do Wenecji, jeden nocleg
3. Pół dnia dalszego spacerowania wśród kanałów i przejazd do Florencji, nocleg
4. Cały dzień we Florencji, drugi nocleg w tym mieście
5. Po śniadaniu przejazd do Cinque Terre, nocleg w którymś z miasteczek.
6. Cinque Terre do około 17,18 i przejazd do Pizy, wieczorny spacer, nocleg
7. Powrót do Polski rano
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Lis 2015 12:14 

niebieski
Jak dla mnie za dużo czasu na 5 Terre. Pomiędzy miasteczkami będziecie się poruszać pociągiem/statkiem?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Lis 2015 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja zdecydowanie polecam pociągi, rok temu robiliśmy trasę po Ligurii (od Ventimiglii - granica fr-wł.) do Pizy i Lukki pociągiem i kupując dość wcześnie (w maju na sierpień) udało nam sie zapłacić niedużo za bilety Trenitalia.

Nie wiem czy jesteś bardzo uparty co do Wenecji (mnie osobiście nie powaliła), ale wg mnie trochę Ci psuje całą trasę,bo jest w zupełnie innym kierunku niż reszta i chyba też za dużo naraz.
Ja bym zrobiła przylot do Bolonii lub Florencji i stamtąd dalej Lukka-Piza-Cinque Terre (noclegi dość drogie, może np. w La Spezi?). Dalej pojechałabym na północ - po drodze możecie stanąć w Rapallo skąd można autobusem udać się do Portofino, piękne miasteczko. Pojechałabym w stronę Genui i Mediolanu i wróciła z Bergamo :) Chyba, że Mediolan Cię nie interesuje, ale inaczej musisz robić 2x te same trasy i trochę szkoda czasu, wg mnie lepsza opcja z przylotem i odlotem z różnych miast.
My w Pizie spędziliśmy dosłownie z 2,5h, lepiej więcej czasu poświęcić na Lukkę, jest bardzo klimatyczna. Co do Cinque Terre to w 1 dzień można je "oblecieć", miasteczka dzielą stacje, które pokonuje się w kilka minut, w kwietniu powinno być nieźle, niezbyt duże tłumy (latem jest masakra).
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Lis 2015 13:38 

niebieski
Pomysł dobry. Warto zobaczyć też Genuę
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Lis 2015 16:25 

niebieski
znowu dziękuję Wam za odpowiedzi :)

Bilety kupione. 20.04 Modlin-Piza i 26.04 Bolonia-Modlin

W związku z powyższym zaplanowałem to tak:

1. Piza od 16 do wieczora i nocleg
2. Przejazd do Cinque Terre
po drodze zostawiam bagaże w miejscu gdzie chciałbym spać w La Spezii. Jest to słaby punkt programu ponieważ muszę specjalnie szukać mojego "hotelu" i zostawiać tam walizki (planowałem wstepnie nocować w http://www.lungomarespezia.it ) i wracać na dworzec w celu dalszej jazdy do Cinque Terre.
3. z La Spezia do Portovenere i w połowie dnia wyruszamy do Florencji, gdzie nocujemy
4. Cały dzień we Florencji, w tym galeria Ufizii (tu pytanie o bilety, będzie to sobota czy wtedy kolejki mogą być długie?). Ponownie nocleg we Florencji.
5. Przejazd z samego rana do Wenecji, gdzie nocujemy jedną noc na wyspie
6. Pół dnia w Wenecji, pół w Bolonii, gdzie nocujemy przed porannym lotem w dniu następnym.

Czy mój ostateczny plan przypadł Wam do gustu :) ?
Czy macie jakieś rady, wskazówki, propozycje modyfikacji :)?
Będę naprawdę wdzięczny za każdą wypowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 14 Lis 2015 16:44 
Awatar użytkownika

Bilety do Uffizi koniecznie kup przez internet - rezerwujesz godzinę wejścia i czas oczekiwania redukujesz do zera. Udanej podróży!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lis 2015 12:11 

niebieski
Bilety tu: http://www.b-ticket.com/b-ticket/uffizi/venue.aspx --> Acquista
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Lis 2015 12:33 

Loty: 11
Kilometry: 11 822
We wrześniu swoją wycieczkę po Włoszech też zaczynałam w Pizie i myślę, że powinieneś się zastanowić czy już pierwszego dnia nie jechać do La Spezi. 5 minut od Pola Cudów jest dworzec, więc zobaczysz co trzeba, a będziesz miał więcej czasu na Cinque Terre.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Lis 2015 19:57 

niebieski
Maciek78 napisał(a):

Wielkie dzięki, już sprawdziłem stronę i liczy 4E za bilet (do 25 roku życia, rozumiem, że skończone 25 wciąż się wlicza) i 6,25E za kupno poprzez stronę.
Czy w przypadku, gdy mamy dwa dni we Florencji polecacie odwiedzić zarówno Uffizi jak i Galeria Accademia?
Czytałem też o Ogrodach Boboli i pałacu Pitti ale nie wiem czy warto.

Co do braku noclegu w Pizie to nie wiem czy u nas by się to sprawdziło ponieważ lądujemy 15:20 więc w Cinque Terre bylibyśmy pewnie koło 18, a zwiedzanie wtedy już nie bardzo ma sens.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości