Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
niebieski
hej, mam 7h w Abu Dhabi lecąc do Kuala Lumpur. Chciałbym w tym czasie wyjść na miasto pozwiedzać. Rok temu mając przesiadkę w Katarze, moja dziewczyna nie mogła wyjść na miasto (jedynie jakby miała jakiś akt małżeństwa ze mną) - o ile dobrze pamiętam - i mogliśmy pójść zwiedzać tylko z zorganizowaną wycieczką lotniska. Jak to jest w Abu Dhabi? Możemy wyjść tak o? Znalazłem parę tematów, ale wydaje mi się, że byli to sami mężczyźni.

Ostatnio edytowany przez Czesuaf 27 Lip 2016 10:37, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 424 008
Według mojej wiedzy nie ma z tym żadnego problemu.
Dla całkowitej pewności możesz wysłać pytanie konsulatowi - odpowiadają na maile - consular.warsaw@mofa.gov.ae
 Profil Relacje PM off
Czesuaf uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Może wyjść sama bez problemu. 100% :)
kspr lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Możecie wyjść tak o.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok dzięki. Wszystko jasne ;) Ogarnę tylko potem co potrzeba podbić itp.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lip 2016 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli chcielibyście zobaczyć Wielki Meczet, to może niech Twoja dziewczyna weźmie jakąś chustę na głowę. Niby abaję czy hidżab można otrzymać taką na miejscu, ale byłem świadkiem, gdy już przy bramie wejściowej pracujący tam robotnicy zaczęli krzyczeć i pokazywać dziewczynie idącej z odkrytą głową, żeby ją okryła. Wyciągnęła z plecaka chustę, założyła ją i już było ok.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 27 Lip 2016 10:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok! Wielki meczet wygląda super, ale lądujemy o 19:25 - chyba już będzie zamknięty?

Jeszcze pytanie - orientuje się ktoś, czy wizy są płatne?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lip 2016 10:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Darmowe.
Polecamy opcję search.php
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 27 Lip 2016 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 280
Kilometry: 596 382
niebieski
Abu Dabi - wielki meczet koniecznie.
Zarówno w dzień jak i w nocy. Ja byłem w marcu o 22 i było jeszcze otwarte - jak sie nic nie zmieniło: godziny otwarcia: sobota – czwartek, 9:00 – 22:00, ostatnie wejście o 21:30.
Nawet tylko z zewnątrz warty zobaczenia (gdyby było zamknięte). Nakrycie glowy dają na miejscu, ale warto mieć swoje, żeby nie stać w kolejce :)
Do meczetu z miasta dojedziesz autobusem 54 (troche się jedzie - prawie godzinkę - kawałek jest, jechałem 4 razy, cena 2 dirhamy w jedna stronę).
Kobieta po mieście porusza się bez problemów :)
pozdrawiam
jasiek1212 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 27 Lip 2016 16:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Kurde długo tym autobusem! Ale no chociaż miasto idzie zobaczyć szybciej (bo 7h to nie aż tak dużo w sumie, po odjęciu wszystkiego lotniskowego pewnie zostanie 4h). Bardzo dziękuję za radę jak dojechać i do której otwarte. Raczej się nie załapie na samo wejście bo lądujemy po 19 grubo także no... nie wiadomo. Ale fajnie by było bo naprawdę robi wrażenie. No niemniej na pewno zobaczę z zewnątrz.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Lip 2016 16:43 

oprócz chusty niech dziewczyna pamięta o długim rękawie, długiej spódnicy lub luźnych spodniach. W ubiegłym roku miałam koszulę z rękawem 3/4 , luźne spodnie i chustę a jednak nie weszłam, musiałam wracać do wypożyczalni, która jest blisko parkingu. Później już nie było problemu ale w czarnej abaji było mi wyjątkowo gorąco.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Lip 2016 17:13 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Jeśli chce się wypożyczyć nakrycie przy meczecie, to należy mieć przy sobie do zostawienia w depozycie...dowód osobisty. :shock:

Pani się upierała, że musi być ID i nie chciała słyszeć o paszporcie. Generalnie bardzo nieuprzejma obsługa w wypożyczalni, ale meczet zdecydowanie wart zobaczenia.

#13 PostWysłany: 29 Lip 2016 07:39 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
Czesuaf - mamy identyczną sytuację w październiku, przesiadka w Abu Dabi - lądowanie ok. 19:15 i 7 godzin oczekiwania na lot. Tak samo chcemy zobaczyć meczet, na stronie internetowej wyczytałem, że faktycznie czynny do 22, więc nie będzie problemu. Ja jednak bardziej rozważałem dojazd taksówką spod lotniska, żeby zaoszczędzić trochę czasu - no a w Emiratach taksówki przecież nie są bardzo drogie. Bardziej mnie zastanawia jaka jest procedura wyjścia na zewnątrz przy przesiadce, bo nigdy nie miałem okazji. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to wygląda? Jeżeli chodzi o te 7 godzin... to meczet zwiedza się chyba około godziny, więc czasu powinno wystarczyć.. tylko wydaje mi się, że po meczecie powinniśmy już kierować się na lotnisko, bo pewnie nie starczy już na nic innego czasu, a może się mylę?
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Lip 2016 07:55 
Awatar użytkownika

niebieski
W zasadzie tak samo, jak gdyby Twoim portem docelowym było Abu Dhabi. Z tym, że oczywiście nie odbierasz bagażu rejestrowego (ten będzie nadany do lotniska docelowego - oczywiście przy założeniu, że całą podróż masz na jednym bilecie). Przechodzisz skanowanie bagażu podręcznego, kontrolę imigracyjną (przed którą wypełnia się krótki wniosek), w paszport wbijają Ci wizę i już. Pamiętaj tylko o powtórnej kontroli bezpieczeństwa przed kolejnym lotem i związanym z tym obostrzeniami. No i nie będziesz musiał iść do checkin, bo karty pokładowe dostaniesz na lotnisku, gdzie zaczynasz podróż.
 Profil Relacje PM off
ozim lubi ten post.
ozim uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 29 Lip 2016 08:42 

W zasadzie tak myślałem, ale wolałem się upewnić :D dzięki za odpowiedź! Podróż jest na jednym bilecie, bagaż rejestrowany nadaję w Warszawie do miejsca docelowego.

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2016 12:06, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Lip 2016 09:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, poknociłem w głównym poście. W katarze mogliśmy wyjść na miasto normalnie, chodziło o hotel. Wtedy trzeba mieć akt małżeństwa. Piszę, bo nie chcę kogoś wprowadzić w błąd, a nie mogę zedytować posta.

Co do aktualnego wątku:
Serio taksówki w ZEA są tanie? To w takim razie chyba też wybiorę taxi.
@ozim - coś oprócz meczetu planujesz zobaczyć?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Lip 2016 10:02 

Ja powiem tak - ja się nie znam się to mogę się wypowiedzieć :D W Emiratach nie byłem, będę miał dopiero 2x przesiadkę w Abu Dabi w październiku. Jednak Emiratami się dość mocno zainteresowałem z tego względu, że już jakoś w kwietniu kupiłem bilet na tydzień na przełom styczeń/luty do Dubaju. Taksówki, z tego co wyczytałem, relatywnie nie są drogie. Trzeba jedynie wsiąść do zrzeszonych taksówek w kolorze kremowym, nie dać się namówić na przejażdżkę luksusami, bo będzie kosztować :) Nie jestem pewien czy akceptują płatność w innych walutach, więc dobrze by było mieć przy sobie lokalne dirhamy.

Wydaje mi się, że zdążę zwiedzić jedynie meczet, mimo że 7 godzin to niemało. Dwa tygodnie po tej przesiadce mamy kolejną, identyczną w Abu Dabi, więc może wtedy zdołamy zobaczyć coś innego, ot choćby przejść się deptakiem.

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2016 12:06, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Lip 2016 10:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak. w ZEA taksowki sa bardzo tanie. Pamietam ze placilem 10-15-20 AEDow i poruszalem sie zarowno w Dubaju jak i Abu Dhabi po sporej czesci miasta.

#19 PostWysłany: 29 Lip 2016 11:18 

niebieski
W Abu Dhabi tylko taksówkami. Bardzo tanie i nie trzeba zastanawiać się nad komunikacją miejską. W Dubaju już trochę co innego, bo jest metro i tramwaje. Wielki meczet bardzo polecam, warto to zobaczyć - ciekawie pochodzić po największym dywanie na świecie :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Lip 2016 12:15 
Awatar użytkownika

srebrny
slusznie ktos tu zauwazyl ze trzeba wziac odpowiednia, zwykla taksowke, co akurat na lotnisku w Abu Dhabi nie jest takie najbanalniejsze, bo stoja tam rozni dziwni naciagacze i rozne firmy [rowniez majace swojego przedstawiciela drukujacego potwierdzenia i paragony, wiec wszystko wyglada bardzo legitnie] ktore zapewniaja przejazdy gdzie-popadnie za cene 2 - 3 x wyzsza niz normalnie.
Takze dopytajcie o postoj zwyklych taxowek, no i platnosc w nich tylko gotowka.

Ostatnio edytowany przez rw30, 29 Lip 2016 12:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość