Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sty 2026 13:37 

Proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak uzyskać wizę tranzytową do ZEA/Dubai. Czy komuś się to udało? Ja jestem w martwym punkcie od kilku dni, w wyjad już wkrótce.

Lecę z partnerką na Filipiny z dłuższą przesiadką w Dubaju (12h). Chcielibyśmy wyjść z lotniska i zwiedzić troszkę miasto. Ja na paszporcie polskim mogę to zrobić bez żadnej wizy, ale partnerka ma paszport filipiński (jest legalnym rezydentem Polski) i z tego co się zorientowałem potrzebuje wcześniej wizy, gdyż nie ma podobno możliwości dla niej opcji visa-on-arrival.

Szukałem w Google i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, jak uzyskać / jak złożyć wniosek o 48-godzinną wizę tranzytową do Dubaju.

Zgodnie z wyszukiwaniem w Google / odpowiedzią AI:

"Filipino citizens must obtain a transit visa in advance to leave the airport during a stopover in Dubai. These visas are exclusively arranged through UAE-based airlines (like Emirates, Etihad, or flydubai) or licensed travel agencies.

Transit Visa Options
48-Hour Visa: Usually free of charge

How to Apply
Book Your Flight: You must have a confirmed onward ticket to a third destination (not returning to the Philippines).
Use Your Airline Portal: Log in to your airline’s website (e.g., Emirates "Manage Booking") to find the visa application link."

Jednak na stronie flydubai, gdy zarządzam swoją rezerwacją, nie ma żadnej informacji ani linku dotyczącego wizy. Znalazłem jedynie tę informację:
https://www.flydubai.com/en/flying-with ... ubai-visas

Następnie przechodzę dalej i widzę to:

"Apply for your Dubai (UAE) visa through flydubai
If you’re travelling to Dubai with flydubai from any of our destinations, or if you’re a UAE resident and wish to apply for visas on behalf of family or relatives travelling to Dubai with flydubai, you can contact flydubai travel shops to find out if they can help with your UAE visa application.
Please note: only selected flydubai travel shops can help with UAE visa applications. We advise you to contact the travel shops to find out more. Below are the location maps in the UAE:"

Klikam na „Dubai”, ale wyświetla się jedynie mapa Flydubai Travel Shop Deira, Dubaj, ZEA, zlokalizowanego przy ulicy Al Ittihad więc jakby poza lotniskiem w ogoóle. Brak linku, brak strony internetowej, brak numeru telefonu.

Więc jak właściwie mam złożyć wniosek o wizę tranzytową?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 30 Sty 2026 13:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jest coś takiego jak konsulat

https://www.mofa.gov.ae/en/missions/warsaw
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Sty 2026 13:45 

srebrny
A próbowałeś zadzwonić na infolinię flydubai, czy oni w tym temacie w ogóle są w stanie pomóc czy powinieneś ogarnąć to samodzielnie ? Może dostałbyś jakieś pomocne wskazówki ?
 Profil Relacje PM off
alamar lubi ten post.

#4 PostWysłany: 30 Sty 2026 16:22 

-- 30 Sty 2026 15:00 --

Zeus napisał(a):
Jest coś takiego jak konsulat

https://www.mofa.gov.ae/en/missions/warsaw

Tak, dzwoniłem na ich numer: 22 222 20 20, ale dziś nikt nie odbiera.
Mają też adres email podany na stronie więc myślę wysłać im wiadomość.

-- 30 Sty 2026 15:22 --

greg2014 napisał(a):
A próbowałeś zadzwonić na infolinię flydubai, czy oni w tym temacie w ogóle są w stanie pomóc czy powinieneś ogarnąć to samodzielnie ? Może dostałbyś jakieś pomocne wskazówki ?

Pierwsze co zrobiłem to właśnie skontaktowałem się z flydubai, ale przez email. Mają numer do kontaktu ale tylko lokalny (+971 600 54 44 45).

Poprosiłem o pomoc i odpisali tak:

„Jeżeli wymagana jest wiza, prosimy o kontakt z najbliższymi punktami flydubai Travel Shops w Twoim kraju, tam gdzie są dostępne, w celu uzyskania pomocy przy wniosku wizowym. Nasi partnerzy podróżniczy mogą pomagać klientom, którzy znajdują się w tranzycie i potrzebują wizy 48- lub 96-godzinnej. Możesz również sprawdzić tę możliwość bezpośrednio u swojego agenta podróży.”

Znalazłem na ich stronie, że mają taki w Krakowie: https://www.flydubai.com/en/help/contact?city=krakow
ale gdy zadzwoniłem do nich to powiedzieli, że w ogóle nie zajmują się sprawami wizowymi.

Po ponownych kontakcie z customer service flydubai odpisał
"Jeśli partner podróży flydubai nie jest w stanie pomóc w złożeniu wniosku wizowego, wówczas — jak informowaliśmy wcześniej — możesz również sprawdzić tę możliwość bezpośrednio u swojego biura podróży lub u innego zewnętrznego usługodawcy.
Rozumiemy Twoje obawy, jednak nie jesteśmy w stanie przyjmować wniosków wizowych drogą mailową."

Kupiłem bilet przez booking, ale cała rezerwacja jest przez gotogate. Ani jedni ani drudzy też nie pomagają w sprawach wizowych.

Jeszcze znalazłem takie coś (https://u.ae/en/information-and-service ... ansit-visa) i jest napisane, że tylko linie lotnicze albo agencja/biuro mogą pomóc uzyskać tą wizę - ale nie w moim przypadku bo tam jest tylko wymienione Etihad Airways i Emirates Airline.
"Who can apply for your transit visa?
Only the UAE based-airlines you are travelling through can arrange your transit visa prior to your journey. If your trip is through a travel agency, the agency can also help you get the visa, but all visas are routed through the airline. Airline agents can apply online for transit visas through one of the following means:
the eChannels portal
the UAEICP app for Apple and Android
online channels offered by the relevant General Directorate of Residency and Foreigners Affairs (GDRFA) in each emirate."

Znalazłem też jakieś trzecie firmy (jak ta: www.uaevisa.ae), które niby pomagają ale koszt 79 USD i mieszanie opinie trochę mnie zniechęcają ze skorzystania takiej opcji.

Ostatnio podbity przez alamar, 30 Sty 2026 16:22
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość