Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2023 19:38 

Przed chwilą dostałem informację z SAPTCO, że moje połączenie autobusowe z Dammam do Manamy zostało skasowane i w najbliższych dniach/tygodniach zawieszają kursy. Jak inaczej (w miarę budżetowo) dostać się teraz do Bahrajnu z Arabii Saudyjskiej? (Są jakieś lokalne busy od granicy? Da się ją przekroczyć pieszo?)
 Profil Relacje PM off  

Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️ Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️
Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️ Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️
#2 PostWysłany: 12 Paź 2023 20:13 

niebieski
Sprawdź Uber (i jeszcze tańszy Careem), ceny z Dammam lub dalej Khobar do Manamy widzę od 120 SAR. Dodatkowo Katar (od granicy Saudi) 160 SAR, Kuwejt (od granicy) 180 SAR, od granicy Saudi do Abu Dhabi 500 SAR.

Pytanie, czy realnie są to taxy lokalne, które przekraczają granicę, ale oni tam sobie jeżdża jak my w Unii. Zatem skoro Uber oferuje taki kurs, to sądzę, iż ma takich kierowców.

Na samej granicy zawsze znajdziesz jakiś ziomków w swoich czołgach co Cię wezmą za free, czyli hitchhiking, wystarczy popytać. Może nawet są na FB jakieś lokalne grupy, gdzie się wspierają i oferują podwózki.

Możesz też zerkać na oferty na Couchsurfingu, niektórzy lokale chętnie pomagają.

.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Paź 2023 15:20 

Podbijam, czy ktoś znalazł jakieś połączenie z Dammam do Manamy? Niby na infolinii Saptco powiedzieli, że połączenie wróci, ale nie wiadomo co, jak i kiedy. Bądź może jakaś sprawdzona alternatywa, aby zrobić jednodniowy wypad?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lis 2023 21:14 

mikis napisał(a):
Przed chwilą dostałem informację z SAPTCO, że moje połączenie autobusowe z Dammam do Manamy zostało skasowane i w najbliższych dniach/tygodniach zawieszają kursy. Jak inaczej (w miarę budżetowo) dostać się teraz do Bahrajnu z Arabii Saudyjskiej? (Są jakieś lokalne busy od granicy? Da się ją przekroczyć pieszo?)

Udało się Tobie coś ustalić bądź znaleźć?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lis 2023 22:00 

niebieski
Ja ustaliłem, że wypożyczalnie da nam papier do wjazd do Bahrajnu, niestety tylko tyle, bo do Kataru i Kuwejtu nie chcą, mimo, że niby oferują "outside KSA document", czyli teoretycznie wszyscy sąsiedzi, ale pewnie się to zmieni dopiero jak wejdzie "common visa".

Cena 57 SAR, do odbioru razem z z autem na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lis 2023 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 140 206
niebieski
Udało mi się ustalić że jest tylko jedno połączenie w tygodniu:
Rijad - Manama tylko w czwartki...

Załącznik:
Screenshot_2023-11-04-07-40-52-93_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg
Screenshot_2023-11-04-07-40-52-93_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg [ 226.18 KiB | Obejrzany 1520 razy ]

Jeśli chodzi o jakie kolwiek połączenia to Dammamu w ogóle nie można wybrać jako jednej z opcji w wyszukiwarce połączeń... Czyżby aż tak ucięli siatkę połączeń? Nawet Rijad - Dammam ? Sprawa bardzo dziwna.
Na innych zagranicznych forach pisano o błędach na stronie SAPTCO.
Sam już nie wiem... Jeśli tak to będzie wyglądało to ja przystanę tylko na tripie KSA i jednak ten Bahrajn sobię odpuszczę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lis 2023 14:15 

ciachu25 napisał(a):
Ja ustaliłem, że wypożyczalnie da nam papier do wjazd do Bahrajnu, niestety tylko tyle, bo do Kataru i Kuwejtu nie chcą, mimo, że niby oferują "outside KSA document", czyli teoretycznie wszyscy sąsiedzi, ale pewnie się to zmieni dopiero jak wejdzie "common visa".

Cena 57 SAR, do odbioru razem z z autem na lotnisku.

Ciekawe jak to się ma do tego:

Tourists are not permitted to drive between Saudi Arabia and Bahrain in a hired car.

z oficjalnej strony turystycznej Bahrajnu: https://visitbahrain.bh/getting-to-bahrain/.

Warto uważać, bo nawet jeśli uda się wynająć auto z pozwoleniem na wjazd, to pytanie czy na granicy nie będzie problemów. Niestety, nie byłem w stanie znaleźć żadnego potwierdzenia czy jakimś turystom udało się wjechać tam wypożyczonym autem.
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Lis 2023 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Znalazłem informacje z pewnej opinii z google.
Z dworca z Manamy nie odjeżdżają autobusy do Dammam.
Działają tylko zbiorowe taksówki - jeepy.
Koszt takiego przejazdu to 10 dinarów, czyli jakieś 110 zł.
Myślę że ten sam sposób będzie działał w drugą stronę Dammam - Manama
 Profil Relacje PM off
piekariovic lubi ten post.

#9 PostWysłany: 17 Lis 2023 00:39 

Pytanie jak znaleźć ten transport jeepami, tak żeby nie utknąć w Bahrajnie przy robieniu jednodniowego wypadu? Jak dzwoniłem na infolinię SAPTCO, to powiedzieli, że lada moment połączenia wrócą bo modernizują stronę a to było dobre 2 tyg temu i niestety nic się nie pojawiło z powrotem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Lis 2023 13:42 
Awatar użytkownika

srebrny
zaczepiasz taksówkarza lub portiera w hotelu i mówisz ze chcesz do AS. Koszt taxi do hotelu w Dammanie około 500 zeta

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Lis 2023 17:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek te 500 PLNów to chyba trochę przesada...

@piekariovic w informacji którą znalazłem było napisane że zbiorowe taksówki odjeżdżają rano, więc nie wiem czy tak łatwo i przede wszystkim tanio da się zrobić jednodniówke. Tych taksówek należy szukać przy dworcu SAPTCO w Manamie. Swoją drogą też mam nadzieję że przywrócą te połączenia autobusowe.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Lis 2023 17:52 

Mnie interesuje połączenie z Dammamu do Manamy na jednodniówkę. Tylko wszystko się skomplikowało, gdy wycofali połączenie ze swojej strony. Może, ktoś jest na miejscu i mógłby zweryfikować jak na dzień dzisiejszy można się dostać?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Lis 2023 18:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@piekariovic kiedy będziesz w Dammam?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Lis 2023 19:09 
Awatar użytkownika

srebrny
@Cubero4
przesada? za dwie osoby to wychodzi 250 na łba, zabrali nas z hoteli w Manamie i odstawili do hotelu w Dammanie, ty znalazłeś za 110 do granicy, musisz jeszcze znaleźć chętnego co cię przewiezie przez granice no i musisz taxą dojechać na miejsce. Ile cię wyjdzie taniej? a może drożej?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Lis 2023 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
No Becek pewnie, że przesada. Bilety z WAW do DMM po 200 zł RT (przez tyle granic), a tu przez jedną 250!???
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 17 Lis 2023 19:35 
Awatar użytkownika

srebrny
generalnie taxi przez granice nie wozi
my jechaliśmy prywatnym Chevroletem Tahoe, to odpowiednik Bussiness class w TK

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#17 PostWysłany: 17 Lis 2023 19:44 

złoty
Co prawda przepłaciłeś 2 razy za transfer, ale za to zaoszczędziłeś 4BHD na wizie 8-) Stawiam dobre piwo, że za 150 SAR spokojnie ktoś zawiezie z dworca z Dammam, przecież tam na autobus SAPTCO czekało więcej taksówkarzy niż wszystkich pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Lis 2023 19:54 
Awatar użytkownika

srebrny
czego nie zrozumiałeś w zdaniu" taxi nie wozi przez granicę"?
100 do granicy pokazuję uber

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 17 Lis 2023 20:00 

złoty
Wszystko zrozumiałem, zwyczajnie ci nie wierzę. 3 sekundy w google wystarczy żeby zobaczyć, że normalne jeźdzą taksy do wyboru do koloru. Uber w tej chwili 128 SAR z Marina Mall w Dammam do WTC w Manamie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Lis 2023 20:07 
Awatar użytkownika

srebrny
ze tez nie wpadłem tydzień temu by cię o zdanie spytać, zaoszczędził bym tyle kasy :mrgreen:
oni tam na miejscu pojęcia nie maja , no trudno

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość