Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Paź 2024 16:07 

Sytuacja o której napisałem to przylot KRK AUH by W62093. Planowy przylot 15.40 rzeczywisty 16.30. Transfer autobusem lotniskowym do Dubaju-biletow na godz. 17.00 brak ale możliwy na 18.00. W autobusie RTA miejskim do Batuta w Dubaju miejsca były na każdy kurs ale tylko dla ludzi mających min 25,00 Dhs na karcie NOL (brak automatu RTA oraz możliwości zapłaty u kierowcy). Dla komunikacji miejskiej z karta hafilat do centrum A1/A2 może 40 osób które nie mogły się zabrać z lotniska z tego może 35 osób to Polacy z rejsu W6.
 Profil Relacje PM off  

Sułtański start wakacji w Alanyi 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy Plaży Kleopatry w Turcji od 2599 PLN 😍 Sułtański start wakacji w Alanyi 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy Plaży Kleopatry w Turcji od 2599 PLN 😍
✨Kawiarnie, wzgórza i spokojny portugalski vibe 😍🌇 City break (z weekendem) w Lizbonie za 809 PLN 🤩 ✨Kawiarnie, wzgórza i spokojny portugalski vibe 😍🌇 City break (z weekendem) w Lizbonie za 809 PLN 🤩
#22 PostWysłany: 22 Paź 2024 11:08 

analizując ostatnie wpisy na forum i informacje na stronie https://admobility.gov.ae/en/pb-bus-ser ... ilat-cards (podwyżki cen) wychodzi na to że przy chęci posiadania biletu tygodniowego na wszystkie linie konieczny jest zakup karty za 10AED + minimalne doładowanie 10AED + 7-day Pass za 35AED - wtedy po mieście jeździmy w ramach 7-Day Pass a z/na lotnisko w ramach tego doładowania - może ktoś potwierdzić lub skorygować?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:05 

Jeśli ktoś ma możliwość wynajęcia auta w Abu Dabi lub poruszania się taxi i rezygnacji z komunikacji to szczerze polecam. Przez jeden dzień nie miałem auta w Abu Dabi i to była udręka. Autobusy jeżdżą bardziej wg Google maps (a nie swojego rozkładu), doładowanie tylko gotówką i nie wydaje reszty (czyli ile wrzucisz tyle doładuje). Jest niewiele automatów, w których można doładować saldo i nie czekać na aktualizację 2h - w większości automatów wrzucasz kasę, ładujesz kartę, a środki pojawiają się na niej... po 2h :D doładować kartą dt/ct można w kilku dosłownie punktach centralnych (typu dworce, spore kolejki). Niektóre automaty przekazują niejasne info np. dostępny balance 10 aed przy czym karta była pusta. Naliczanie opłat za przejazdy to też czarna magia - jeździliśmy razem wsiadajac i wysiadając na tych samych przystankach i skończyliśmy z innym saldem końcowym :D Komunikacja przeładowana, nigdy nie wiesz czy wsiądziesz (albo wysiądziesz...), a autobusów jeździ jak na lekarstwo (przyspieszone linie w środku dnia potrafią jeździć co 40-60min, a zwykłe autobusy lubią zatrzymywać się na przystankach oddalonych o 200m od siebie). Trasa do pokonania autem wg google maps autem 7min, komunikacją 1h. Autem 15min, komunikacja 1h30m. Podsumowując, ogromna strata czasu i energii
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 21 Mar 2025 11:15 

Po prawo przy wyjściu z lotniska jest spore białe stanowisko z kartami miejskimi, tam wam pan wyrobi i załaduje kartę, on akceptuje karty płatnicze, to ważne, bo żaden z automatów na przystankach już nie, tam tylko gotówka najlepiej w małych nominałach, a i z tym jest problem, bo czasem chwyci banknot, czasem go odda, i tak trzeba próbować po kilkanaście razy z różnymi banknotami. My w półtora doby zwiedzania zużyliśmy nieco poniżej 20 AED na głowę, a wszędzie dojeżdżaliśmy autobusami. Zaznaczam, że przez miasto jedzie się bardzo długo i w autobusie może być tłoczno. Aha! nie ma już kart "temporary" tych darmowych dla turystów.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Mar 2025 17:29 

niebieski
Karolina_s napisał(a):
W Abu Dhabi funkcjonują darmowe busy, które poruszają się pomiędzy najważniejszymi atrakcjami miasta.
Szczegóły tutaj:
https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/around-the-emirate/shuttle-bus

O jakie QR kody tu chodzi? Czy to nie jest przypadkiem tylko dla posiadaczy Abu Dhabi Pass?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Mar 2025 17:44 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
Nic nie trzeba, wsiadasz i wysiadasz kiedy chcesz.
gmak lubi ten post.

#27 PostWysłany: 11 Kwi 2025 17:04 

niebieski
Nie sprawdziłem, bo pojechałem samochodem. Chodziło m.in. o Luwr, gdzie zadaszony parking był bardzo drogi, a darmowy gdzieś daleko.
W tej chwili zadaszony jest za darmo, bo ulica Jaques Chirac jest dalej zamknięta z powodu budowy Guggenheim Museum.

BTW, bilety musiałem kupić bezpośrednio na poniedziałek po Ramadanie, bo u wszystkich pośredników poniedziałki były wyłączone, ale wyjątkowo było czynne w Eid.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Cze 2025 22:46 

Grzegorz40 napisał(a):

W Dubaju kierowcy nie sprzedają biletów na autobusy miejskie. Zamiast tego musisz użyć karty Nol, która jest kartą inteligentną akceptowaną we wszystkich środkach transportu publicznego, w tym autobusach, metrze, tramwajach i autobusach wodnych. Karty Nol możesz kupić i doładować na stacjach metra i autobusowych, w centrach obsługi klienta RTA, automatach i niektórych sklepach całodobowych. Dla turystów lub osób odwiedzających na krótki okres dobrym wyborem jest Nol Red Ticket. Pozwala zapłacić za przejazd lub kupić jednodniowy karnet na nieograniczone podróże w ciągu 24 godzin, co kosztuje około 20 AED. Jeśli planujesz korzystać z transportu publicznego częściej lub przez dłuższy okres, Nol Silver Card może być bardziej opłacalna. Kosztuje 25 AED i obejmuje 19 AED kredytu, oferując niższe ceny za przejazd niż Red Ticket
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Wrz 2025 22:37 

Grz Mal napisał(a):
analizując ostatnie wpisy na forum i informacje na stronie :https://admobility.gov.ae/en/pb-bus-service/hafilat-cards (podwyżki cen) wychodzi na to że przy chęci posiadania biletu tygodniowego na wszystkie linie konieczny jest zakup karty za 10AED + minimalne doładowanie 10AED + 7-day Pass za 35AED - wtedy po mieście jeździmy w ramach 7-Day Pass a z/na lotnisko w ramach tego doładowania - może ktoś potwierdzić lub skorygować?

Tak, to prawda, ale wolę, żebyś potwierdził ceny, ponieważ mogą one ulec zmianie i mogły już wzrosnąć.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Sty 2026 19:32 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
niebieski
kilo41 napisał(a):
My w półtora doby zwiedzania zużyliśmy nieco poniżej 20 AED na głowę, a wszędzie dojeżdżaliśmy autobusami.

Czy to znaczy, że przy 3 dniach lepiej kupić tą tygodniową kartę za 10 + 35 AED? Wychodzi mi, że nie - bo za dojazd z/na lotnisko trzeba płacić osobno, a po mieście wychodzi podobnie co bez tej karty.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Sty 2026 22:53 

niebieski
Wsiadając do autobusu (a2) przyłożyłem kartę do przedniego czytnika, piknęło na zielono. Wysiadając próbowałem przyłożyć do 2 czytników przy środkowych drzwiach, ale pojawił się czerwony x. Przyłożyłem do przedniego czytnika i piknęło na zielono.

Dlaczego tak?

Trzeba tymi samymi drzwiami wysiadać? Środkowe czytniki są inne?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Sty 2026 16:10 

Na przełomie stycznia i lutego będę w Abu Dhabi, najpierw tylko nocleg po przylocie i przed porannym wyjazdem do Dubaju na kilka dni, a na koniec 2 dni w stolicy. Z tego co się zorientowałem, to dla turysty chyba wystarczy darmowy wariant karty Hafilat CST, ale mam pytanie odnośnie doładowywania. Co prawda źródło tej informacji nie jest najbardziej solidne (Gemini :lol:), ale powiedzcie czy rzeczywiście jest problem z doładowywaniem Hafilata kartą płatniczą i trzeba płacić gotówką? Na zdjęciu automatu na poprzedniej stronie (to chyba z lotniska?) wyraźnie widać slot na karty płatnicze, ale może są jakieś problemy z ich funkcjonowaniem?

Pytanie nr 2: trochę mnie przestraszyliście tymi relacjami z tego jak funkcjonują autobusy miejskie linii A1 i A2 kursujące na lotnisko. To jest jakiś absurd żeby nie móc odjechać z lotniska, bo w autobusie miejskim nie ma miejsc siedzących. Walizki też muszą mieć swoje osobne foteliki? :lol: Czy na dzień dzisiejszy nadal tak to tam funkcjonuje?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 08 Sty 2026 23:00 

niebieski
Właśnie wróciłem, więc odpowiem:

Są dwa rodzaje kart Hafilat:

1. "Anonymous" (papierowa, darmowa)
* Sama karta kosztuje 0 AED.
* Da się samemu doładować w automatach, niestety automaty przyjmują tylko gotówkę. W automatach da się także sprawdzić saldo karty.
* Da się doładować w punktach obsługi (przez personel), np. na lotnisku, na dworcach autobusowych. Tu przyjmują też karty bankowe.
* Nie da się doładować ani sprawdzić salda online (przez stronę).
* Jest ważna przez miesiąc.

2. "Personalized" - różnice w stosunku do "Anonymous":
* Sama karta kosztuje 10 AED.
* Da się doładować online (nie miałem więc nie sprawdziłem ale tak powiedzieli w punkcie obsługi).
* Nie wiem ile jest ważna, ale jak rozumiem dłużej (znacznie dłużej?)

Dodatkowo:
* Automatów do doładowania jest dość dużo, ale czasami tworzą się kolejki (widziałem taką na ~15 osób), więc radzę nie odkładać doładowania na ostatnią chwilę.

Strona o tych kartach: https://admobility.gov.ae/en/pb-bus-ser ... ilat-cards

Co do mojego pytania o przykładania karty w autobusie:
* Można przykładać do dowolnych czytników przy wejściu i wyjściu, nie musi być ten sam.
* Czasami konkretny czytnik czytniki po prostu nie działa - trzeba użyć innego.

Jeśli chodzi o autobusy A1, A2 na lotnisko:
* Tak, jeśli brak miejsc siedzących, to autobus nie bierze osób. Byłem świadkiem, jak na jednym przystanku ktoś wszedł, ale musiał wyjść bo nie miał gdzie usiąść
* Nie wiem czy to częste. Na przystankach początkowych (na lotnisku/w mieście) było w tych autobusach dość luźno. Do tego chodzą często więc bym się tym nie przejmował.
* W normalnych autobusach miejskich nie ma takich zasad - można stać.

Jeśli chodzi o samą komunikację i autobusy:
* Google Maps działa dość dobrze do wyznaczania trasy.
* W centrum komunikacja nie działa źle - wystarczająco dużo przystanków i linii.
* Na peryferiach jest z tym gorzej. Trasa (z koniecznością dojścia do przystanku, poczekania na autobus, przesiadki) może wynieść np. 2h. Warto sprawdzić GoogleMaps i rozważyć taksówkę, czas może się skrócić np. do 20-30 minut.
* W autobusach jest dość zimno. Dobrze mieć ze sobą dodatkową bluzę/wiatrówkę (do ubrania na podkoszulek).

Taxi:
* Koszt taxi to 5 AED na start + 1.82 AED za każdy kilometr
* Najprościej po prostu machnąć na jadącą taksówkę jeśli żadna nie stoi w pobliżu.
* Można wezwać telefonicznie: 600 53 53 53
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
TKR uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 10 Sty 2026 00:14 

Dzięki za odpowiedź. Czyli ten slot na kartę w automacie biletowym to widocznie miejsce na włożenie samej karty Hafilat. Trochę gotówki zawsze warto mieć, ale to jednak dziwne, że w tak rozwiniętym, nowoczesnym kraju jest problem z czymś tak podstawowym jak płatność kartą.

Z tymi autobusami A1 i A2 to niezła komedia. Chodzi zapewne o to, że w ten sposób próbują podtrzymywać "premium" wizerunek miasta unikając fotek, na których turyści są stłoczeni w autobusach jak sardynki. Szkoda, że taka polityka może prowadzić do nerwowych sytuacji na przystanku. Sumarycznie A1 i A2 jeżdżą pewnie dość często, ale biorąc pod uwagę że jadą w różnych kierunkach, to realnie robi się pewnie jeden autobus na jakieś pół godziny. Jak się komuś śpieszy i nie dostanie się do autobusu, w którym jest mnóstwo wolnego miejsca, to myślę że może tam od czasu do czasu dochodzić do ciekawych scen. Jako że zależy mi na jak najszybszym dostaniu się ba kwaterę, żeby móc jak najwcześniej rano ruszyć do Dubaju, to muszę chyba brać pod uwagę alternatywę w postaci taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Sty 2026 22:49 

niebieski
Dodatkowo są darmowe busy pozwalające na objechanie interesujących miejsc:

"Experience Abu Dhabi Shuttle Bus"
"Al Ain Shuttle Bus"

https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-t ... huttle-bus
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość