Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Antalya
#1 PostWysłany: 05 Paź 2025 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Cześć, przychodzę z poleceniem miejsca, gdzie warto zjeść, będąc w Antalyi:

CİĞERCİ EYÜP USTA - Çağlayan, Barınaklar Blv. No:41, 07230 Muratpaşa/Antalya, Turcja
Każdego dnia pobytu stołowaliśmy się u nich. Pyszne jedzenie, uczciwe ceny i co najważniejsze: nigdy nas nie oszukano w rachunku!
Przed jedzeniem dostaje się meze (cebula surowa, cebula pieczona/marynowana, kapusta marynowana, sos ostry, pietruszka naciowa, sałatka, chlebek lahmacun) - już tym można się jako tako najeść.
Opcje jedzeniowe: głównie mięsne, wege mogą zamówić hummus (przepyszny!!) oraz tzatziki albo na duży głód pitę z serem lub jajkiem.
Po posiłku kelnerzy oferują herbatę (również darmowa).
Niestety nigdy nie miałam okazji spróbować deseru, nie zmieściłabym :P w menu mają baklavę.
Obsługa jest miła i serdeczna, a jeden z kelnerów nawet zna trochę polskich słów.
Wiele knajp w Antalyi było przeciętnych, słabych lub oszukiwało w rachunkach, dlatego każdego dnia z radością wracałam właśnie do CİĞERCİ EYÜP USTA, bo czułam się tam bezpiecznie i pewnie.

Przy okazji dodam również miejsca, których należy unikać jak ognia:
- lodów na gałki przed kasą biletową przy wodospadach Duden - zabili nas ceną 400 TL za 2 porcje (małe) dla jednej osoby, gdzie na mieście zwykle płaciliśmy ok. 80-100 TL;
- knajp przy plaży Konyaaltı - nawet przy prostym zamówieniu typu kawa i herbata doliczają turystom 30-40% cen w porównaniu do menu
- zalecam ostrożność przy zamawianiu jedzenia na starym mieście (Kaleici), również płaciliśmy więcej niż pokazywano w menu

Jedzenie na lotnisku: horrendalnie drogie, np. 2 kawałki pizzy plus napój 15,50e, kanapki ok. 15-20e. Głównie opcje fastfoodowe (McD, KFC). Zdecydowanie lepiej wziąć prowiant ze sobą.
Woda do dostania tylko w knajpach, cena 2,5e-3e za małą butelkę, brak dużych butelek. Oczywiście brak wodopojów na lotnisku.
mk64 lubi ten post.

Błogi relaks nad Adriatykiem 🏖️ 4* hotel z all inclusive przy prywatnej plaży w Durres za 2589 PLN 🍹 Błogi relaks nad Adriatykiem 🏖️ 4* hotel z all inclusive przy prywatnej plaży w Durres za 2589 PLN 🍹
✨Luksusowa Gran Canaria na wyciągnięcie ręki ✨🌴 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Marriott za 1160 PLN 😍 ✨Luksusowa Gran Canaria na wyciągnięcie ręki ✨🌴 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Marriott za 1160 PLN 😍
 Temat postu: Re: Antalya
#2 PostWysłany: 05 Paź 2025 20:34 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
A dlaczego zgadzałaś się płacić więcej, niż cena w karcie?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Paź 2025 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Zmyliła mnie chyba europejskość Antalyi - w restauracjach zwykle nie liczę dokładnie, ile powinnam zapłacić, jeśli przedział cenowy jest dla nas OK, to zamawiamy z mężem jedzenie i mniej więcej wiemy, ile się spodziewać na rachunku. Nie liczę jednak dokładnie, ile powinnam zapłacić.
Dwa razy się postawiłam, ale teraz widzę, że sensowniej byłoby zapisywać z menu dokładne ceny przy zamówieniu i ew. kłócić się przy płatności, gdy nagle wyskakuje im wyższa kwota na terminalu. Gdy jednak idę do knajpy z obsługą, to głupio było mi się upominać o ponowne przeliczenie rachunku. Przy okazji, otrzymanie rachunku w knajpie również było rzadkością.
Sprawdziłam kilka miejsc (restauracji i kawiarni) również w okolicy hotelu i w opiniach widać, że praktyka oszukiwania turystów jest tam powszechna.

#4 PostWysłany: 06 Paź 2025 12:50 

Loty: 523
Kilometry: 1 159 431
srebrny
głupie jest upominać o ponowne przeliczenie rachunku, ale oszukiwanie klientów jest w porządku? :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość