Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 09 Paź 2024 18:27 

Zastanawiam się nad zakupem biletu lotniczego z Turkish Airlines z godzinną przesiadką w Istambule. Lot jest łączony, ale czy godzina wystarczy żeby się przesiąść? :? Czy jakbym nie zdążyła to mi bez problemu przebookują na kolejny lot?
 Profil Relacje PM off  

💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴 💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴
Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎 Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎
#102 PostWysłany: 09 Paź 2024 18:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A temat przeczytany. Bo odpowiedz jest...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 03 Mar 2025 14:50 

Lece do Tajwanu liniami Turkish Airline z przesiadką w Stambule. Wg informacji dla podróżujacych do Turcji na gov.pl wymagania jest recepta przetłumaczona na język turecki i potwierdzona przez konsula (!) Planuje mieć leki w bagażu rejestrowalnym. Moje pytanie brzmi po pierwsze czy Turkish airlines nadają sami bagaż jeśli mam tranzyt i lecę dalej tą samą linią lotniczą? Po drugie czy ktoś miał doświadczenie z wwozem leków do Turcji/ tranzytem na lotnisku gdzie były przestrzegane powyższe przepisy?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 03 Mar 2025 14:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Primo, leki się nie daje do rejestrowanego jak są do własnej potrzeby
Secundo, info gov.pl dotyczy ludzi którzy lecą docelowo do Turcji, a nie tranzytowo
Tertio, jak jesteś w strefie tranzytowej, nie potrzebujesz żadne zaświadczenie
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... rkiye.html
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 03 Mar 2025 15:44 

niebieski
Cytuj:
Primo, leki się nie daje do rejestrowanego jak są do własnej potrzeby

A dlaczego ?

Podróżuję zawsze z solidną apteczką (zabieram leki praktycznie na każdą ewentualność), to są 2 duże kosmetyczki, dobrze ponad 1 kg, do krajów egzotycznych, gdzie dostęp do służby zdrowia / aptek jest ograniczony, jeszcze więcej....
... i zawsze wożę w bagażu głównym. Poza tym np. termometr rtęciowy w podręcznym nie przejdzie...

Do podręcznego zabieram minimum, żelazny zapas na 2-3 dni, gdyby coś - odpukać - przytrafiło się w czasie lotu lub bagaż nie doleciał
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 03 Mar 2025 15:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No np. zgubią ci bagaż i dostaniesz po tygodniu. I leki które masz do przeżycia krążą gdzieś po lotnisku Stambule.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 03 Mar 2025 15:55 

niebieski
Oczywiście.
Jeśli leki są brane na stałe, to tylko do podręcznego.
Ja zabieram asekuracyjnie, na wszelki wypadek.
Nb. nie na każdym wyjeździe się przydają, ale silny antybiotyk już kilka razy postawił mnie na nogi i pozwolił kontynuować podróż bez straty dla programu
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 26 Mar 2025 01:00 

Pytanie czy ryzykować ? Wylot w sierpniu KRK-IST, lądowanie 10:30, wylot IST-TAS 12:30
Nie mam tego na jednym bilecie i mam niestety bagaż nadawany - nie kupiłem jeszcze IST/TAS - nie wiem czy ryzykować ?
Nie byłem jeszcze ani w IST ani też w takiej sytuacji stąd pytam doświadczonych oblatywaczy świata ;)
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 26 Mar 2025 01:09 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Jeżeli lot będzie różnymi liniami i trzeba będzie ponownie nadać bagaż to ja to widzę marnie.
To olbrzymie lotnisko, będziesz musiał przejść kontrolę paszportową (a wcześniej do niej dojść), potem udać się do nadania bagażu po czym przejść security, ponownie kontrolę paszportową i pod gate.
Przy braku opóźnień i braku kolejek to wykonalne ale na dużym ryzyku.

Ja bym wziął późniejszy lot, a jeśli nie ma tego samego dnia to nawet zrobiłbym jednodniowego stopa w Istanbule.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#110 PostWysłany: 26 Mar 2025 09:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli nigdy nie byłeś w IST, to 2h na oddzielnych biletach i bagażem to nierealne
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 26 Mar 2025 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
przy złych wiatrach kontrola paszportowa + odbiór bagażu i już nie zdążysz na nadanie bagażu.

Na takie przesiadki licz minimum 3h
Rockriderr lubi ten post.
Rockriderr uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 01 Kwi 2025 22:04 

Hej - wiem, że było już sporo pytań, ale podróżuję z rowerem, więc dodam i swoje.

Planuję kupić dwa osobne loty na stronie dwóch przewoźników.

Pierwszy: Kraków - Istambuł (IST) z LOTu, który ma planowy przylot to Istambułu o 10:30
Drugi: Istambuł (IST) - Ulaanbaatar z Mongolian Airlines, który ma wylot o 14:10

Czy 3h 40 min to wystarczający czas na odbiór roweru i ponowne go nadanie? Czy będę musiała przejść przez kontrolę paszportową podczas przesiadki?

Moja druga opcja to wylot z Krakowa do Istambułu dzień wcześniej i czekanie na lotnisku 27h (raczej ciężko się będzie gdzieś ruszyć z 23 kg kartonem, chyba że można nadać bagaż do Mongolian Airlines dzień wcześniej).

Pozdrawiam,
Weronika
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 01 Kwi 2025 22:06 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To czas wystarczający przy założeniu, że pierwszy lot nie złapie żadnego opóźnienia. Tak, będziesz musiała ponownie przejść wszystkie kontrole.
 Profil Relacje PM off
werka-bez-rowerka lubi ten post.
werka-bez-rowerka uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 01 Kwi 2025 22:12 

A czy istnieje jakieś ubezpieczenie podróżne, które by pokryło nowy bilet (w razie gdybym nie zdążyła na drugi lot przez opóźnienie pierwszego samolotu)?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 01 Kwi 2025 22:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 02 Kwi 2025 09:51 

Dzięki, znalazłam rozwiązanie. Polecę dzień wcześniej i skorzystam z przechowalni bagażu, żeby pozwiedzać miasto.

40/50 pln za 24h brzmi jak bardzo dobra cena. Można także zostawić rower/bagaż sportowy, co nie jest oczywiste przy przechowalniach bagażu. Zostawiam link, może komuś się przyda:
https://www.istairport.com/en/services/ ... ?locale=en
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 01 Paź 2025 00:26 

czesc :) ,
czy w IST przesiadka 1h5min na bilecie łączonym liniami Turkish Airlines jest mozliwa ? Na stronie mam taka propozycje lotu i sie mocno zastanawiam czy to realne ?
jesli proponuja taka opcje to chyba realne i powinni poczekać czy raczej nie ?
ps. dodam ze temat przeczytany ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na taki przypadek ;)
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 01 Paź 2025 00:57 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@bzul: jeśli to na jednym bilecie to bierz, to jest w odpowiedzialności linii lotniczej. Jak nie będzie opóźnień zdążysz jak nie to Cię przesadzą do innego samolotu.
 Profil Relacje PM off
bzul lubi ten post.

#119 PostWysłany: 01 Paź 2025 08:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co za przypadek, odpowiedz juz padla na twoje pytanie

istambul-nowe-lotnisko-przesiadka,1158,166674?start=80#p1699954
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 29 Paź 2025 13:59 

Loty: 155
Kilometry: 478 688
Cześć ;)
Podobny problem jak powyżej - myslicie że przesiadka 1,2 h jest do robienia , wracam z KUL 16.35 i lece do KRK o 17.55 ?
Ostatnio w Dubaju dzien przed lotem przesuneli nas na nastepny lot chyba 7 h pożniej :cry:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość