Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Petra
#221 PostWysłany: 25 Sty 2025 17:23 
Awatar użytkownika

platynowy
bepa22 napisał(a):
.... Więc nam takie 7h bez problemu wystarczyło.

A nawet jeśli nie, to 2 glowne szlaki da sie zrobic na upartego w 1 dzien. A 2 dni to juz na spokojnie i luziku. Zwłaszcza, że każdy następny dzień kosztuje "grosze" w porownaniu do pierwszego.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#222 PostWysłany: 26 Sty 2025 14:16 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Każdy ma oczywiście inną wrażliwość i preferuje inne tempo zwiedzania. Jeden powie, że pół dnia w Angkor to aż nadto (bo przecież to tylko "kamienie"), innemu będzie mało 3 dni.

Wracając do tematu Petry: uważam, że to wspaniałe miejsce, byłem jednak na jednodniowym zwiedzaniu i wystarczyło mi czasu, żeby bez pośpiechu zobaczyć to, co chciałem: szlak do Monastyru oraz Al-Khubtha. Zacząłem chwilę po 7 rano, wychodziłem po 17, koniec końców wyszło ponad 30 km, uważam jednak, że dla przeciętnie sprawnej fizycznie osoby żaden ze szlaków nie będzie "trudny".

Uwaga do nocnego zwiedzania: na stronie internetowej w dalszym ciągu widnieją stare reguły, nie mam pojęcia czy przymykają na nie oko czy po prostu wobec tak fatalnej frekwencji zdecydowano się je zmienić. W każdym razie pod koniec grudnia wpuszczone został osoby niemające w ogóle biletu na "normalne" zwiedzanie Petry. Była to para turystów z USA robiąca jednodniówkę w Jordanii, forum powinno być z nich dumne. ;)

Bilety na nocną wizytę kupowane w kasie przy wejściu, 17 JOD (wyłącznie gotówką). W mojej ocenie warto, choć wpływ na odbiór zdecydowanie mógł mieć brak tłumów. Dla mnie dużo bardziej magicznym doświadczeniem był sam spacer przez Al-Siq w oświetleniu lampionów, aniżeli samo "przedstawienie" przy Skarbcu.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 27 Wrz 2025 20:22 

srebrny
Przeczytałem kilka ostatnich stron tego wątku oraz wszystko co dot. Little Petra i zastanawiają mnie kombinacje z tą atrakcją (taxi z głównego wejścia za 7 JOD, jeepy za 5 JOD, zamieszanie z odpowiednim wejściem, strata czasu itp.). Wydaje się, że zamiast tego można kupić bilet na 2 dni, który kosztuje 5 JOD więcej, czyli tyle ile te jeepy i Little Petrę odwiedzić na spokojnie kolejnego dnia z samego rana lub nawet tego samego (jeśli starczy czasu). Oczywiście to ma sens jak ma się samochód, którym można podjechać na parking obok (maps.me od parkingu pokazuje 150 m i 2 min. na pieszo). Kwesta argumentu, że idzie się w przeciwną stronę, to pewnie opcja dla tych co wchodzą nieco później, czy już jak dojadą wycieczki, których najprawdopodobniej teraz jeszcze nie ma za wiele.
Pytanie, czy moje rozumowanie jest słuszne, czy czegoś jeszcze nie wiem, o czym wiedzą osoby, które tam były?

___
Aktualizacja
Odpowiem sobie sam, bo już wiem o co chodzi :) Całość nie dotyczy Little Petra (która swoją drogą je za darmo, a jeśli ktoś chce przewodnika, to oferty zaczynają się od 10 JOD), tylko skrócenia drogi do Ad-Dajr.
A przy okazji to Petra by Night podrożała - od 1 maja 2025 cena to 30 JOD (wcześniej było to 17 JOD).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość