Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Sty 2026 20:08 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
niebieski
Cześć,

przylatuję w sobotę o 20 do AUH, hotel mam w Abu Dhabi, wylatuję we wtorek o 21. Czyli prawie pełne 3 dni.

Co powiecie na taki plan?
(Rozważałem też 1 dzień na Dubaj, ale transport tam i z powrotem to ~3h, nie ma sensu chyba)

Niedziela:
* Wielki Meczet Szejka Zayeda (rano)
* Qasr Al Watan – Pałac Prezydencki
* Corniche + centrum
* Observation Deck at 300 (Etihad Towers) lub Spacer przy Emirates Palace

Poniedziałek:
* Louvre Abu Dhabi (rano)
* Saadiyat Beach (po południu)
* Mamsha Al Saadiyat lub Yas Marina

Wtorek:
* OPCJA A: Pustynne safari (najbardziej „arabskie”)
* OPCJA B: Yas Island – nowoczesna rozrywka
* OPCJA C: Dates Market – daktyle i lokalne produkty, Souk Qaryat Al Beri – pamiątki + widok na meczet
* OPCJA D: Park Namorzynowy (Jubail Mangrove Park)

(Plany przygotowane przez AI...)
 Profil Relacje PM off  

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#2 PostWysłany: 02 Sty 2026 22:42 

Loty: 255
Kilometry: 423 004
niebieski
Etihad Towers masz na końcu listy z pierwszego dnia ale pamiętaj, że o ile nic się nie zmieniło, to na taras można wjechać tylko do południa.. Emirates Palace warto tez odwiedzić wcześniej bo jakoś późnym popołudniem i wieczorem już tylko w zasadzie na wysokość recepcji maksymalnie. Ale warto generalnie wejść na teren hotelu bo z tarasów przed nim jest najlepszy widok na Etihad Towers.
Natomiast pałac prezydencki warto odwiedzić po południu. Tak na ok dwie godziny przed zamknięciem bo na zamknięcie jest bardzo fajny pokaz świateł.
To mój filmik z tego pokazu:

piotrkr uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Sty 2026 11:43 

niebieski
@malediwy dzięki za uwagi, to zamienię kolejność:

Niedziela:
* Wielki Meczet Szejka Zayeda (rano)
* Observation Deck at 300 (Etihad Towers) lub Spacer przy Emirates Palace
* Corniche + centrum
* Qasr Al Watan – Pałac Prezydencki
 Profil Relacje PM off
malediwy lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Sty 2026 23:22 

niebieski
Jak wyszło:

Meczet:
1. W meczecie byłem po 11. Kolejek do kas nie było, ale potem były kolejki i duży tłok do oglądania sal. Żałowałem, że nie przełożyłem na wieczór albo na następny dzień.
2. Tam jest strefa czasowa "3 godziny później". Czyli np. 10 rano tam, to 7 rano u nas. Do tego dojazd autobusami do meczetu to np. 1h. Czyli żeby wstać, zebrać się, zjeść, dojechać, to trzeba by wstać o 5 rano "u nas" (8 rano "tam"). Dla mnie to mało realne, zwłaszcza zaraz po przylocie. Dobrze wziąć to pod uwagę przy planowaniu.

Transport:
1. dojazdy komunikacją miejską (busami) mogą trwać np. 2h (np. z "miasta" do Parku Namorzynowego). W takich przypadkach lepiej wziąć taxi - nie jest drogie.

Ostatecznie wyszło tak:

Niedziela:
* Meczet
* Observation Deck at 300
* Qasr Al Watan

Poniedziałek:
* Dates Market (targ daktyli)
* Targ rybny
* Pak Namorzynowy

Wtorek:
* Louvre
* Plaża
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2026 10:06 

Loty: 255
Kilometry: 423 004
niebieski
piotrkr napisał(a):
1. dojazdy komunikacją miejską (busami) mogą trwać np. 2h (np. z "miasta" do Parku Namorzynowego). W takich przypadkach lepiej wziąć taxi - nie jest drogie.
Dlatego ja zawsze (a byłem już czterokrotnie i w marcu wybieram się po raz piąty) biorę samochód z wypożyczalni. W Abu Dhabi przy największych atrakcjach parkowanie jest bezpłatne. Pod Etihad Towers nawet nie trzeba się wysilać, żeby miejsce parkingowe znaleźć bo obsługa odstawia samochód. Ogromny parking jest też przed Pałacem Prezydenckim a także bez problemu można wjechać do podziemnego garażu hotelu Emirates Palace. Przy meczecie parkingi bezpłatne są zarówno na powierzchni jak i jest bezpłatny parking podziemny. Trzeba tylko uważać na fotoradary bo nie ma żadnej tolerancji. Nawet 1 km/h powyżej dozwolonej prędkości już jest karane.
Trochę trudniej z parkowaniem jest w Dubaju w niektórych miejscach ale właściwie wszędzie da się uniknąć opłat albo są one niewielkie. Parking pod Muzeum Przyszłości mnie jedynie zaskoczył bo kosztuje 30 AED o ile dobrze pamiętam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość