Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lis 2025 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
Moje podsumowanie wyjazdu w 2025 roku.

Chiny
Alipay działa super, WeChat działa czasem, gotówka działa prawie wszędzie i zawsze mieli wydać resztę. Krążą po forum i po Facebooku mity, że z gotówką się nie da. Nie tylko się da, ale wręcz jest konieczne. Najpierwsza atrakcja, do której się udaliśmy (ogrody botaniczne Fairy Lake w Shenzhen, czyli dość popularna atrakcja) akceptowała tylko gotówkę za bilety (i nie była to żadna chwilowa awaria). Więc polecam od samego początku mieć trochę gotówki. Jeśli masz poprawnie aktywowanego Alipaya, to przynajmniej w regionie Guangdong nie ma się co bawić w WeChat.

Hong Kong
Dość powszechnie akceptowane są karty, z gotówką też nie ma problemu. Alipay działa tylko jaka osobna specjalna apka Alipay HK, ale z zagranicznym numerem telefonu nie da się korzystać.

Makau
Osobna waluta, pataca. Alipay i WeChat nie działają, chyba że w specjalnej wersji HK lub Macau, której bez chińskiego numeru nie można aktywować. Podsumowując, trochę płaciliśmy kartą, a głównie gotówka, co było minimalnie uciążliwe, bo większość bankomatów wypłacała banknoty od 500 MOP wzwyż (czyli około 230zł). Chyba dopiero siódmy bankomat miał banknoty 100 MOP. Zamiennie przyjmowane są dolary hongkońskie HKD i yuany CNY, ale najczęściej w stosunku 1:1, więc zależnie od aktualnego kursu to 5-10% straty.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 19 Lis 2025 16:36 

HKD to MOP to jest stały kurs 1HKD=1,03MOP, więc to 3% no ale to w tym przypadku oni są stratni ;) W Makau wszedzie w sumie da się płacić kartą, tak samo jak w HK.

A w Chinach to nawet żebracy mają kody na Alipay, wziałem gotówkę i potem nie miałem co z nią zrobić. To, że jakieś miejsce nie zaakceptuje AliPay i WeChat jest bardzo, bardzo malo prawdopodbne. Ale karty to tam jedynie w hotelach i drogich sklepach.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 19 Lis 2025 16:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Bo z ta gotowka to kolega lekko przesadził. Mozna ale po co. Ali pay. Wechat pay. I juz.... czasami sie narwi. Przynajmniej u mnie. Alwnw sumie zawsze jakoś przeszło jedno z tych 2.
A w Macau za bus faktycznie trzeba lokalna waluta I np zaden bankomat na arrival terminala promowego niebjest bezpłatny na Revo visa.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lis 2025 17:58 
Awatar użytkownika

platynowy
tydzień wstecz Hongkong
pociag lotnisko-miasto, metro, kolejka na Wzgórze Wiktorii, sklepy spozywka - wszedzie bezproblemowa akceptacja Revolut Visa

karta mastercard ZEN - metro odmowa akceptacji wiec juz do konca pobytu nie uzywalem
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 19 Lis 2025 21:23 

srebrny
Ja to bym jednak zalecał mieć trochę gotówki w Chinach. Transakcje są przeprowadzane online więc zasięg wystarczy stracić lub rozładować telefon i nagle nie mamy jak zapłacić. Pamiętajcie też że jest limit 15000 rmb zdaje się na płatność Alipay bez dodatkowej weryfikacji oraz że jest prowizja za płatność powyżej 200 rmb. Jak się ma darmowe wypłaty z bankomatu to przy większej płatności będzie taniej gotówką.
Co do WeChatpay to raz mi się zdarzyło tylko jak kupowałem mandarynki od jakiejś babci co nie miała Alipay.
Należy też pamiętać że aplikacje płatnicze pozwalają też na dodanie karty na autobus czy metro (w każdym mieście oddzielnie i nie zawsze się daje) co oszczędza nam czas w przypadku metra lub w ogóle umożliwia podróż w przypadku autobusów w niektórych miastach.
Dodatkowo w aplikacji są mini aplikacje więc możemy korzystać np. z DiDi (lokalny uber) bezpośrednio z poziomu Alipay lub korzystać z zakupów grupowych na jakieś kawy czy burgery co pozwala na procentowo dość spore oszczędności. Choć moja walka z zamówieniem takiej herbatki trwała kwadrans to oszczędziłem 60% czyli trochę ponad złotówkę. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lis 2025 23:11 

Prowizja to fakt - ale ja podczas całej podróży może że 2 razy zapłaciłem powyżej 200 rmb na raz. W Starbucksie mi się udało w Szanghaju zapłacić normalna karta.

15000 rmb też nie jest jakimś dużym problemem, bo to ponad 7k PLN. Chiny są dość tanim państwem, a w hotelach można płacić kartami.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lis 2025 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 764
Kilometry: 1 119 779
HON fly4free
Tam gdzie jest wyższy rachunek (transport czy hotele) zwykle da się płacić kartą
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Lis 2025 00:01 

niebieski
Instalujesz Alipay, podpinasz kartę np. Revolut do aplikacji i jazda. Prawie wszędzie udało mi się tym płacić w Szanghaju.

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Lis 2025 22:15 

srebrny
Jedna uwaga, bo właśnie się złapałem na tym, że okradłem chińczyka jeżdżącego po nocach taxi. Gdy korzystacie z didi przez Alipay to płatność nie jest pobierana automatycznie. Trzeba zapłacić manualnie po przejeździe. Łatwo o tym zapomnieć gdy jedziecie na lotnisko taxi by wrócić do kraju i od tego momentu całe Alipay już wam właściwie nie jest do niczego potrzebne. Ogólnie gdyby jakoś mnie teraz nie naszło to sam nie wiem czy w ogóle ktoś by to ściągnął.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Lis 2025 01:56 

platynowy
Ściągną nie ściągną, nie zamówisz kolejnego kursu bez opłacenia poprzedniego. Pewnie lo jakimś czasie samo się ściągnie i mogą doliczyć jakąś opłatę. Kierowca pewnie nie będzie stratny.

Z metrem jest za to inaczej - kilka dni temu w Chongqing nie chciał mi zadziałać na wyjściu ze stacji kod QR w Ali. Pracownik, widząc że mam problem, coś tam poklikał i sam popróbował, ale widząc że mam kartę na metro i wygenerowany kod nie otwiera bramki, po prostu mnie wypuścił bokiem (niby bez płacenia).

Po kolejnym kursie w apce pojawiła się informacja, że mam do uzupełnienia informacje na temat tego przejazdu. Jeśli tego nie zrobicie w ciągu kilku dni, system naliczy po prostu maksymalną stawkę za przejazd. Po dodaniu ręcznym stacji na której wysiadłem, wszystko wróciło do normy.

Okazuje się, że coś jest z czytnikami na bramkach metra w Chongqing (w innych miastach nigdy taki problem nie wystąpił) i czasem nie rozpoznają kodu z prostego powodu. Alipay po wyświetleniu QRa z karty "transportowej" rozjaśnia ekran telefonu na 100%. No i jest zbyt jasny dla czytnika 🤦 Bardzo pomaga opcja dim screen (Android).
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 21 Lis 2025 09:35 
Awatar użytkownika

platynowy
@adam1987 w pewnym momencie Ali sie upomni o platnosc i nie pozwoli dalej zamawiać.
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 21 Lis 2025 11:58 

srebrny
Nie byłby to wielki problem bo ja już zamawiać nie będę ;)
Ogólnie zobaczyłem że kierowca dostał 45rmb za 30km trasy i jeszcze musiał ze swoich pieniędzy zapłacić na wstępie za przejazd płatną drogą. Ja zapłaciłem 66rmb plus przejazd drogą płatną 12 rmb więc spore te prowizje mają.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lis 2025 16:13 

platynowy
W przypadku elektryków, prąd kosztuje tu relatywnie bardzo mało, więc płaci się głównie za czyjąś pracę. Natomiast wiele razy jadąc autem spalinowym zamówionym przez Didi, zastanawiałem się jak to się wszystkim opłaca. Prowizja to jedno, nasze platformy też sowicie kasują. Natomiast benzyna kosztuje obecnie ok. 7.5 cny za litr więc niecałe 4 pln. Co prawda tanio, ale takie Didi nadal kasuje w dużym uproszczeniu średnio 1pln/km.

A tak przy okazji, to miałem ostatnio parę razy jechać zwykłą taksówką. Wszystko raczej krótkie kursy po mieście, głównie Nanchuan i Wulong. I zaplacilem tyle samo albo nieznacznie mniej niż pokazywało Didi.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Sty 2026 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
tomczas napisał(a):
Instalujesz Alipay, podpinasz kartę np. Revolut do aplikacji i jazda. Prawie wszędzie udało mi się tym płacić w Szanghaju.

Przez tydzien pobytu w Chinach uzywalam tylko AliPay. Nigdzie nie chcieli gotowki, ani WeChat. Ja mialam dwie angielskie karty podpiete, ale uzywalam w sumie jednej. Musialam podac dane paszportu, zeby miec dostep do kart na metro w Pekinie i Szanghaju. W miejscach, gdzie skanuje sie kod i trzeba wpisac kwote, musialam miec wlaczony internet.

#15 PostWysłany: 21 Sty 2026 11:59 

correos napisał(a):
tydzień wstecz Hongkong
pociag lotnisko-miasto, metro, kolejka na Wzgórze Wiktorii, sklepy spozywka - wszedzie bezproblemowa akceptacja Revolut Visa

karta mastercard ZEN - metro odmowa akceptacji wiec juz do konca pobytu nie uzywalem

Hejka, moglbys mi powiedziec jak to wyglada obecnie w transporcie miejskim? Przykladalo sie karte do bramki, na wejsciu i wyjsciu, czy kupowalo bilety w maszynie? A jak placiles w restauracjach/barach? przydaje sie zapytac czy akceptuja karte Visa/MC czy nie bylo takiego problemu?

pozdrawiam,
fricozoid
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Sty 2026 12:25 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
w metrze zawsze karta Revolut, w restauracjach, sklepach karta, niektore male punkty tylko gotowka. Kolezanka miala Octopusa i z niej korzystala. Raz w autobusie na wiosce na koncu szlaku w gorach plantosci tylko Octopusem albo gotowka. Kierowca powiedzial aby zaplacic za druga osobe tym samym Octopusem trzeba odczekac 10 min (a moze 5?), mialam na szczescie wystarczajaco drobnych zeby zaplacic za przejazd gotowka. Na lotnisku HKG w jednej restauracji, akurat tam gdzie chcialam jesc, tylko Octopus.
 Profil Relacje PM off
fricozoid lubi ten post.

#17 PostWysłany: 21 Sty 2026 12:56 

agnieszka.s11 napisał(a):
w metrze zawsze karta Revolut, w restauracjach, sklepach karta, niektore male punkty tylko gotowka. Kolezanka miala Octopusa i z niej korzystala. Raz w autobusie na wiosce na koncu szlaku w gorach plantosci tylko Octopusem albo gotowka. Kierowca powiedzial aby zaplacic za druga osobe tym samym Octopusem trzeba odczekac 10 min (a moze 5?), mialam na szczescie wystarczajaco drobnych zeby zaplacic za przejazd gotowka. Na lotnisku HKG w jednej restauracji, akurat tam gdzie chcialam jesc, tylko Octopus.

Hejka, Czyli kombinacja gotowka z HSBC + karta dalaby rade zeby tam przezyc? Niekoniecznie trzeba zakladac tego octopusa? A jak mozna potem z niego kase odzyskac jesli sie nie wydalo wszystkiego? Faktycznie lipa jak nie mozna zaplacic za 2 osoby od razu. Np bedac w 2 osoby a majac 1 karte juz jest problem.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Sty 2026 13:09 

złoty
agnieszka.s11 napisał(a):
Raz w autobusie na wiosce na koncu szlaku w gorach plantosci tylko Octopusem albo gotowka.

To pewnie nie był autobus tylko minibus. Wszystkie minibusy w Hong Kongu nie akceptują kart płatniczych (tylko cash albo Octopus).
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Sty 2026 13:24 
Awatar użytkownika

złoty
w autobusie każdy musi przyłożyć swoją karte tylko przy wejściu, a jak nie działa to gotówka, na lotnisku jest atm HSBC więc można wypłacić
 Profil Relacje PM off
fricozoid lubi ten post.

#20 PostWysłany: 21 Sty 2026 23:07 

Pamiętajcie że gotówka musi być odliczona. Żadnej reszty nie dostaniecie od kierowcy.
I potwierdzam że minibusy (zielone) nie przyjmują kart Visa/Mc - tylko Octopus lub odliczona gotówka.
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość