Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 08 Sty 2025 20:46 

srebrny
@meczko

Wydaje się to dziwne, ale faktycznie kilka lat temu sporo osób skarżyło się na FT o problemach z wjazdem do Chin i twierdzili że to z powodu tureckich pieczątek ( odmowa wydania wizy TWOV). Ale to było z 5 lat temu.
Szymon2020 lubi ten post.

Wycieczka do Jordanii w świetnej cenie 335 PLN 🔥😲 Loty + 3 noce w hotelu 😍👏 Wycieczka do Jordanii w świetnej cenie 335 PLN 🔥😲 Loty + 3 noce w hotelu 😍👏
🏝️ All inclusive w Tunezji 🍹 Tydzień w 4* hotelu na Dżerbie za 1199 PLN 🌴🌞 🏝️ All inclusive w Tunezji 🍹 Tydzień w 4* hotelu na Dżerbie za 1199 PLN 🌴🌞
#422 PostWysłany: 10 Sty 2025 21:07 

Cześć,
Pisze z zapytaniem bo w kwietniu wybieram się z Wiednia do Japonii z przesiadką w Shenzhen, i w drodze do Japonii mam przesiadkę około 13h a z powrotem 23h, czy będzie jakiś problem z wyjściem z lotniska 'na miasto' (ewentualnie w drodze powrotnej jakiś hotel na 1 noc) w obu przypadkach, czy tu ma zastosowanie ta tranzytowa forma bez-wizowa, bo na stronie MSZ niby Shenzen jest na tej liście, a i czy w Japonii, w której teoretycznie też jest ruch bezwizowy mogą się czepiać pieczątki z Chin? A druga sprawa, jak pierwsza oczywiście się potwierdzi, czy orientuje się ktoś może czy na lotnisku Shenzen jest jakaś forma przechowalni bagażu, czy tego typu miejsca, bo z tego co się chyba orientuje, niestety, linia chyba nie nada bagażu bezpośrednio z Wiednia do Osaki, może ma ktoś też doświadczenie z Hainian Airlines?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 10 Sty 2025 21:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Odpowiedź na pytania dotyczące wizy: obywatele Polski mogą aktualnie wjeżdżać do Chin bez wizy, więc nie będzie żadnego problemu z wyjściem na miasto - zarówno w jedną, jak i drugą stronę.
W Japonii nie będziecie mieć problemów z wjazdem z terytorium Chin (z ich pieczątkami w paszporcie).
 Profil Relacje PM off
Mateusz234g lubi ten post.
Mateusz234g uważa post za pomocny.

#424 PostWysłany: 11 Sty 2025 00:14 

Loty: 166
Kilometry: 375 053
niebieski
SPLDER napisał(a):
@meczko

Wydaje się to dziwne, ale faktycznie kilka lat temu sporo osób skarżyło się na FT o problemach z wjazdem do Chin i twierdzili że to z powodu tureckich pieczątek ( odmowa wydania wizy TWOV). Ale to było z 5 lat temu.

Tak jak wspomnial @SPLDER to odpowiem @meczko
Leciałem przez Pekin (stop over 20h - wychodziłem na miasto) , celnik sie przyczepił do mnie czemu mam tyle pieczątek z Turcji , a tam raptem było ich 8
2x tranzyt lotniczy przez Istambuł do Brazylii = 4 pieczątki
2x wakacje w Turcji = 4 pieczątki

(podałem 2x bo pieczątki dają na wlot i wyjazd - różnie kraje klepia te pieczątki)

W każdym bądź razie , współtowarzyszy puścili raz dwa a mnie trzymali przy okienku i sprawdzali 40 min - ale do sedna - pytania o Tureckie piećżatki były jako pierwsze - gdzie pieczątek mam sporo innych :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#425 PostWysłany: 31 Sty 2025 13:23 

Chcielismy zrobic petelke - HongKong> Macau> wjechac droga do kontynentalnych Chin do Zhuhai z Macau > dalej Guangzhou > Shenzhen i wrocic do HongKongu drogowym przejsciem z Shenzhen.

Przylatujemy do HKG i z niego wracamy. Czy taka trase da sie zrobic obecnie na wizach uzyskiwanych na przejsciach drogowych czy wczesniej starac sie o wize wjazdowa,
Problem z tymi strefami ekonomicznymi jak Shenzen i Guangzhou gdzie sa inne warunki wjazdu poprzez drogowe przejscia graniczne i ich ograniczeniami co do poruszania sie poza te strefy.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 31 Sty 2025 14:40 

złoty
Ogólnie jest możliwe skorzystanie z ruchu bezwizowego z terytorium Hong Kongu. Swoją podróż będziesz odbywał w ramach 30 dniowego okresu bezwizowego, więc lokalne przepisy i regulacje nie będą miały zastosowania. Do Shenzen kursuje bezpośredni prom z lotniska, wtedy granicę przekroczysz nie na przejściu drogowym.
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 31 Sty 2025 16:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy to odpowiedź ChataGPT?
Przynajmniej tak się to czyta.
Informacyjnie: w lewo, w prawo, w górę i dół (Shenzen, HG, Makau).
Można zwiedzać, przekraczać i zbierać pieczątki.
A z Shenzen jeżdżą do Hongkongu pociagi i autobusy (z lotniska).
Przejdcie granicy trochę zajmuje w godzinach szczytu (kolejki).
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#428 PostWysłany: 31 Sty 2025 17:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Fly2Sky napisał(a):
Chcielismy zrobic petelke - HongKong> Macau> wjechac droga do kontynentalnych Chin do Zhuhai z Macau > dalej Guangzhou > Shenzhen i wrocic do HongKongu drogowym przejsciem z Shenzhen.

Przylatujemy do HKG i z niego wracamy. Czy taka trase da sie zrobic obecnie na wizach uzyskiwanych na przejsciach drogowych czy wczesniej starac sie o wize

Na przejściu granicznym nie uzyskujesz wizy, a pieczątkę wjazdu (mówienie "wiza" jest mylące - przed lipcem 2024 na takie coś trzeba było mieć wizę, a teraz jest ruch bezwizowy do Chin)

jeśli pobyt w kontynentalnych Chinach nie przekroczy 30 dni, to robi się to zupełnie bezwizowo

Hongkong i Makau też bez wizy

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Fly2Sky uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 31 Sty 2025 17:34 

Tak na drodze HongKong-Shenzhen to wiem jak to funkcjonuje, ale na tej wjazdowej wizie do Shenzhen nie da sie podobno pojechac poza strefe Shenzhen i jest platna na granicy.
Pytalem sie nie o ta droge, tylko z Macau wjazd do miasta Zhuhai i pozniej dalej do Guangzhou i Shenzhen.

szymon2020 - dla mnie to wiza "visa on arrival" ten stempelek.
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 31 Sty 2025 17:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeszcze raz, bo mam wrażenie że nie jesteś przekonany: obecnie jako Polak - możesz przekraczać granice Chin (jak i SRA - Hongkong/Makau) BEZ WIZY do 30 dni.

Możesz to robić wielokrotnie.
I nie ma znaczenia czy zaczynasz w ChRL, czy w HK lub Macau.
 Profil Relacje PM off
B1916 lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#431 PostWysłany: 31 Sty 2025 17:49 

Pytam sie bo to nie takie oczywiste u nich, czynnikiem zmiennym sa jakie przejscie i do jakiej strefy skad sie dostajesz tak bylo kiedys HK-Shenzhen.
Ale w innym miejscu Zeus podal mi link i tam tak pisze odnosnie 'Chin' :
"Pamiętaj, że przyjezdnych w ramach bezwizowego ruchu tranzytowego obowiązują ograniczenia w poruszaniu się po ChRL - upewnij się przed przyjazdem, dokąd możesz podróżować po wjeździe do Chin przez dane przejście graniczne."

https://www.gov.pl/web/chiny/idp
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 31 Sty 2025 18:27 

platynowy
Obecnie akurat "oficjalna" strona rażąco wprowadza w błąd, wskutek bezmyślnych aktualizacji treści.
Cytujesz z niej stare regulacje, które odnoszą się do stosowanego wcześniej tranzytu bezwizowego, a takowe pojęcie przy dopuszczonym ruchu bezwizowym już nie ma zastosowania.
Przeczytaj punkt 4. w dziale Wjazd i pobyt - te informacje Cię interesują.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#433 PostWysłany: 01 Lut 2025 05:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Fly2Sky napisał(a):
Pytam sie bo to nie takie oczywiste u nich, czynnikiem zmiennym sa jakie przejscie i do jakiej strefy skad sie dostajesz tak bylo kiedys HK-Shenzhen.

ale te przepisy o tranzytach, strefach ekonomicznych etc. są na ten moment już i tak nieaktualne dla Polaków - tzn. niezależnie od nich i tak mamy ruch bezwizowy na pobyt do 30 dni na całe Chiny :D strona MSZ po prostu podaje nieaktualne informacje

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 06 Cze 2025 10:35 

Cześć,

wybieram się niedługo do Chin - Pekin, I będąc w Pekinie będziemy lecieć do Hong Kongu na krótki wypad i powrót do Pekinu.

Dowiadywałem się w ambasadzie Chin w Polsce jak wygląda sytuacja z wizami. Czy potrzebna jest wiza wielokrotnego wjazdu na terytorium Chin.
W odpowiedzi uzyskałem, że nie ma takiej potrzeby, że wystarczy ten ruch bezwizowy, który obecnie obowiązuje.

Dowiadywałem się też u znajomego, który przebywa w Chinach i odpowiedź była podobna, że lecąc do Pekin - Hong Kong - Pekin. Wszystko mieści się w tym ruchu bezwizowym.

Jeśli ktoś był ostatnio i robił podobną eskapadę ;) super by było gdyby potwierdził, że tak jest w rzeczywistości.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 06 Cze 2025 10:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

2 osoby ci potwierdzili ze można
W tym temacie także jak i tu: 30-dniowa-darmowa-wiza-do-chin-dla-polakow,1135,177310
 Profil Relacje PM off
PedroSan lubi ten post.
PedroSan uważa post za pomocny.

#436 PostWysłany: 28 Sie 2025 14:33 

Rozważam podróż do Chin w kweitniu przyszłego roku. W teorii ruch bezwizowy jest do końca tego roku i nie znalazłam żadnej informacji, czy ruch bezwizowy zostanie przedłużony. Jak oceniacie, czy jeśli ruch bezwizowy nie zostanie przedłużony, to uzyskanie wizy w celach turystyczncyh powinno być formalnością? Nie podrożowałam w żadne podejrzane z chińskiej perspektywy miejsca (a tak przynajmniej mi sięwydaje :D). Zastanawiam się, czy "ryzykować" kupno lotu już teraz. Wiem, że możemy tylko zgadywać, ale może ktoś ma jakieś spostrzeżenia/rady
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 28 Sie 2025 20:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Osobiście uważam że ma sens kupno biletów.
Raz że jest szansa (od razu dodam, że nie wiem jak duża) że ruch bezwizowy zostanie.
Jeżeli tak nie będzie, zawsze można skorzystać z bezpłatnego wjazdu do 72 godzin na największych lotniskach Chin i przed upłynięciem tego czasu wylecieć gdzieś na dzień/dwa (Korea, Japonia, Tajlandia).
Bilety z/do Chin nie są drogie, a konkurencja na tym rynku jest spora.
I na koniec - jeżeli to z jakiś przyczyn nie wypali, zostaje ostateczność w postaci wizy.
 Profil Relacje PM off
milva_ lubi ten post.
milva_ uważa post za pomocny.

#438 PostWysłany: 28 Sie 2025 21:04 

złoty
Na niektórych lotniskach można było robić 144h przesiadki (6 dni), a obecnie zostało to przedłużone do 240h (10 dni). Dodatkowo czas zaczyna się liczyć od nastepnego dnia po przyjeździe, a więc jeśli wylądujecie w Chinach o 6 rano, to macie dodatkowe 18h. Należy jednak pamiętać, że trzeba się liczyć z ograniczeniami terytorialnymi i nie mozna na takiej przesiadce jeździć po całych Chinach jak w przypadku wizy.
 Profil Relacje PM off
milva_ lubi ten post.
milva_ uważa post za pomocny.

#439 PostWysłany: 10 Lis 2025 16:31 
Awatar użytkownika

platynowy
W innym wątku jest info, ale tutaj nie ma, że ruch bezwizowy dla Polaków został przedłużony do końca 2026 r.

https://www.gov.pl/web/chiny/idp

Załączniki:
info.png
info.png [ 35.16 KiB | Obejrzany 264 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 20 Lis 2025 20:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Od dzisiaj przed lotem do Chin trzeba wypełnić deklaracje online:

https://s.nia.gov.cn/ArrivalCardFillingPhone/
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości