Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Gru 2013 16:44 

Cześć,
Wybieram się w podróż do Nowej Zelandii. Mój lot obejmuje m.in. międzylądowanie na lotnisku w Delhi w Indiach. Międzylądowanie polega na tym, że nasz samolot ląduje, żeby zatankować. Pasażerowie nie opuszczają samolotu lub opuszczają jedynie w wyznaczone miejsce. Międzylądowanie trwa do 3h.
Tutaj mam wiele sprzecznych informacji co do tego, czy muszę składać podanie o wizę w Indiach ze względu na to międzylądowanie. Dlatego chciałem prosić o pomoc Was - doświadczonych podróżników. Może ktoś z Was już był w podobnej sytuacji i jest w stanie doradzić, czy są potrzebne starania o wizę?

Pozdrawiam serdecznie!
 Profil Relacje PM off  

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#42 PostWysłany: 10 Gru 2013 16:58 

Loty: 977
Kilometry: 1 783 132
<mod> bez zbędnych komentarzy - odpowiedź poniżej, temat wyczerpany - zamykam
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Gru 2013 17:41 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Nie potrzebujesz żadnej wizy
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Pytanie o wizę
#44 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:36 

niebieski
Hej,

Kilka prostych pytań:
- czy jedyny sposob otrzymania wizy to przez BLS czy mozna to zrobic osobiście pominąć dodatkową opłatę?
- czy wymagany jest bilet lotniczy ? Wiem kiedy chce byc w Indiach ale jeszcze nie kupiłem biletu, z racji ze na wizę czeka sie długo to chciałbym juz ją załatwić
- na ile dostaje sie standardowo wizę oraz czy jest jedno czy wielokrotna?

Dzięki za odpowiedzi,
Bartrk
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Pytanie o wizę
#45 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:38 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 445 274
srebrny
bartek. napisał(a):
Hej,

Kilka prostych pytań:
- czy jedyny sposob otrzymania wizy to przez BLS czy mozna to zrobic osobiście pominąć dodatkową opłatę?
- czy wymagany jest bilet lotniczy ? Wiem kiedy chce byc w Indiach ale jeszcze nie kupiłem biletu, z racji ze na wizę czeka sie długo to chciałbym juz ją załatwić
- na ile dostaje sie standardowo wizę oraz czy jest jedno czy wielokrotna?

Dzięki za odpowiedzi,
Bartrk

1. Można
2. Nie
3. Zależy o jaką aplikujesz

....
Taki temat na pewno jest na forum. Poszukaj. Nie ma sensu zakładac kolejnego.

#46 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:40 

niebieski
No wlasnie przeczytałem wszystkie z forum "Indie" i byłem zaskoczony ze go nie ma.

Chodzi o wizę turystyczna.
Ile sie czeka przy składaniu osobiście i ba jak długo można ją otrzymać?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:49 
Site Admin

A kolega DAD z własnego doświadczenia pisze i z kiedy to doświadczenie:P?

bo ja bym powiedział że:
1)nie da się (kiedyś było można, obecnie w pl nie, da się zagranicą)
2)trzeba (ale można fikcyjna)
3)różnie, ale raczej bez problemu na 5 miesięcy wielokrotnego

#48 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:53 

niebieski
No wlasnie pamietam sytuacje ze kolega jakos w 2009 chciał wizę, pojechał do ambasady i nie miał biletu i pani powiedziała ze "nie" i uparł sie na rozmowę z ambasadorem/konsulem czy kimś tam i rozmowa była krótka:
- nie wiem kiedy pojadę
- a zapłaci pan dzisiaj?
- zapłacę
- beda pieniążki - bedzie wiza, reszta sie nie liczy

;)
Ale chyba sie troche niestety pozmieniało :(

Bilet lewy to jak? Kupic drogi i anulować na drugi dzien czy sa jakies inne sprawdzone metody?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Sty 2014 18:01 
Site Admin

Ja np przedstawiłem rezerwacje z KLM, nie była opłacona, anulowali, ale w ambasadzie nie muszą o tym wiedzieć, papier był

btw by było prościej szukać scaliłem wszystkie wątki o wizach

#50 PostWysłany: 19 Sty 2014 14:46 

niebieski
Pytanie na bardzo szybko.

W formularzu online o wizę można wgrać zdjęcie, ale ta opcja nie ma gwiazdki więc nie jest wymagana. Czy zatem mogę to pominąć i dostarcząć jedną fotografię wraz z wnioskiem czy też mogą mi odrzucić wniosek z tego powodu?

Prośba o szybką odpowiedź, bo za 3 godziny wyjeżdzam i muszę ew. w tym czasie wymyślić jak to zdjęcie na komputerze zdobyć ;)

EDIT. Znalazłem odpowiedź na stronie BLS - nie trzeba załączać.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 08 Lut 2014 13:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Od jesieni 2014 - wizy do Indii będą tańsze i łatwiejsze do uzyskania

W tym tygodniu Indie podjęły decyzję o rozszerzeniu programu "visa on arrival" o 180 krajów. Do tej pory wizy na lotnisku po przylocie do Indii były dostępne jedynie dla obywateli 11 krajów (z europejskich krajów: tylko Finlandii i Luksemburga). Teraz m.in. turyści z Polski będą mogli uzyskać wizę po przylocie na jedno z 9 lotnisk w Indiach: Delhi, Mumbai, Kalkuta, Chennai, Cochin, Hyderabad, Goa, Trivandrum. Wprowadzenie nowych zasad może potrwać 5-6 miesięcy.

Zmiany oznaczają, że po pierwsze nie trzeba będzie odwiedzać indyjskiej ambasady aby uzyskać wizę, a po drugie samo uzyskanie wizy będzie nieco tańsze. Aktualnie "visa on arrival" to koszt USD 60, podczas gdy tradycyjna wiza turystyczna to w Warszawie koszt 232 zł.

Więcej szczegółów:
http://articles.timesofindia.indiatimes ... astructure
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 09 Lut 2014 10:34 

cześć, mam pytanie co do zdjęcia dołączanego do wniosku: wszystkie polskie stronki, w tym ambasady Indii w Warszawie podają wymagane wymiary 3,5 x 4,5 cm, natomiast na wniosku wizowym jak byk stoi <<photograph size 2" x 2">>. to jak z tym w końcu jest?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 09 Lut 2014 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja miałem zdjęcie 2"x2" i przeszło bez problemów. Powiedziałem fotografowi, że ma być to zdjęcie do wizy indyjskiej, to chciał robić 3,5x4,5cm, ale uparłem się na 2"x2". Było to zdjęcie do wizy biznesowej i miałem zrobić je takie, jak inne osoby z pracy, które były tam wcześniej. Jeśli chodzi o ważność wizy - aplikowałem o roczną wielokrotną, dostałem półroczną wielokrotną. Choć podobno ktoś z innego oddziału dostał od razu na rok.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 09 Lut 2014 12:09 
Awatar użytkownika

niebieski
cu86 napisał(a):
cześć, mam pytanie co do zdjęcia dołączanego do wniosku: wszystkie polskie stronki, w tym ambasady Indii w Warszawie podają wymagane wymiary 3,5 x 4,5 cm, natomiast na wniosku wizowym jak byk stoi <<photograph size 2" x 2">>. to jak z tym w końcu jest?

Ubiegałem się o wizę turystyczną do Indii w czerwcu 2013. Załączyłem zwykłe paszportowe zdjęcie o wymiarach prostokątnych i nie było problemów.
Słyszałem, że trochę bardziej rygorystycznie jest przy ubieganiu się o wizę np. do USA - tam zdjęcie musi być kwadratowe.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Wrz 2014 19:01 

nie wiecie jak jest teraz? Mozna juz dostac wize na lotnisku?
Wiem ze byly przymiarki do tego, ale nie wiem czy Poska juz jest w grupie, ktora w ten sposob moze wize uzyskac czy nie jeszcze.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 05 Wrz 2014 19:08 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Z tego co gdzieś mi mignęło wizę na lotnisku będzie można dostać od 1. października. Polska jest w puli tych państw. Sam za 2 tygodnie wybieram się do Indii i mam pytanie - jak aktualnie wygląda czas oczekiwania? Mam nadzieję że zdążę w 2 tygodnie dostać wizę :)

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Wrz 2014 20:40 

Pod koniec stycznia tego roku czekałam tydzień na wydanie wizy
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
eukaliptus napisał(a):
Pod koniec stycznia tego roku czekałam tydzień na wydanie wizy

W lipcu od złożenia wniosku jedna osoba po tygodniu druga po 10 dniach miała wizę.

#59 PostWysłany: 06 Wrz 2014 00:41 

niebieski
niobe7 napisał(a):
nie wiecie jak jest teraz? Mozna juz dostac wize na lotnisku?
Wiem ze byly przymiarki do tego, ale nie wiem czy Poska juz jest w grupie, ktora w ten sposob moze wize uzyskac czy nie jeszcze.

Nie można i nie wiadomo kiedy będzie można. Jest o tym oddzielny temat na forum.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Wrz 2014 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 145 385
Witam!

Szybkie pytanka:
1. Czy to prawda, że teraz wiza turystyczna jest na 6 m-cy i to wielokrotnego wjazdu? Robię tripa wzdłuż Azji i obowiązkowym miejscem jest dla mnie Nepal właśnie z Indii, chciałabym tam tylko wjechać na ok. tydzień i wrócić do Indii na lot do kolejnego kraju.
2. Jak długo obecnie czeka się na wizę? Rozumiem, że w zależności od ruchu, czyli pewnie 7-14 dni?
3. Czy jako dowód lotu mogę okazać lot z Turcji (tutaj pocinam stopem) i potem wylot z Indii do Malezji (AirAsia)? W końcu jest to dowód na opuszczenie kraju. :)
4. Czy konieczne jest podanie adresu zameldowania, czyt. czy mogę podać ten sam co zamieszkania? Mój chłopak od niedawna nie jest zameldowany w Polsce (właściwie to chwilowo nigdzie), siedzimy w UK i się zastanawiamy, czy jak wpisze adres rodziców, gdzie był zawsze zameldowany, to czy ktoś to sprawdzi?
5. Na wniosku wizowym widzę, że należy podać adres przebywania w Indiach - można wpisać N/A, jako że nie znam jeszcze? Albo wpisać losowy hostel? To backpackerska podróż i głównie będziemy spać w namiocie i od czasu do czasu w hostelach.

Chyba tyle na razie. :) Z góry dziękuję za odpowiedzi!

6 months hitch-hiking through India-Nepal & Southeast Asia
2 months volunteering on paradise island in Cambodia
6 months hitch-hiking through South America
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość