Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2016 17:59 

Cześć! To mój pierwszy post, więc na początku witam wszystkich forumowiczów :) a dalej przechodzę do rzeczy:

Wybieramy się w 4 osoby do Indonezji na 3 tygodnie (18.02-11.03). Plan podróży mamy plus-minus wymyślony, ale chciałabym, aby ktoś to już był i ma większą wiedzę/doświadczenie na niego zerknął i wypowiedział się czy jest sensowny, czy może warto by było coś zmienić/dodać. Generalnie chcielibyśmy jak najwięcej zobaczyć, ale zachowując umiar i zdrowy rozsądek. Nie chcemy latać z językiem na brodzie, żeby tylko coś "zaliczyć", ale jednocześnie nie chcielibyśmy marnować bezsensownie czasu. Końcówka naszej podróży ma być zdecydowanie luźniejsza, chcemy trochę odpocząć na pięknych plażach i popływać.

Plan wstępnie wygląda tak:

19.02 przylot do Dżakarty
20.02 Dżakarta i wieczorem pociąg do Yogyakarty
21.02 Yogyakarta (Prambanan)
22.02 Yogyakarta (Borobudur), pociąg w nocy w okolice Bromo
23.02 Zachód na Bromo
24.02 Wschód na Bromo, przejazd w okolice Kawah Ijen
25.02 Kawah Ijen, przejazd na Bali
26.02 Bali
27.02 Bali
28.02 Nusa Lembogan
29.02 Nusa Lembogan
1.03 Lombok
2.03 Lombok
3.03 Lombok
4.03 Lombok
5.03 wyspy Gili
6.03 wyspy Gili
7.03 wyspy Gili
8.03 wyspy Gili
9.03 Dżakarta
10.03 Wylot do Polski

Co myślicie? Może uważacie, że gdzieś chcemy poświęcić za dużo czasu, a na coś z kolei za mało, więc proszę piszcie. Będę wdzięczna za każdą radę, wskazówkę czy uwagę.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

Tajlandia z Etihad Airwasy 🤩✈️ Sporo biletów w kwocie 2373 PLN 😍🤩 Tajlandia z Etihad Airwasy 🤩✈️ Sporo biletów w kwocie 2373 PLN 😍🤩
Odpoczynek na Teneryfie 🌤️⛱️🌋 7-dniowy wyjazd za 1629 PLN ✈️🛌 Odpoczynek na Teneryfie 🌤️⛱️🌋 7-dniowy wyjazd za 1629 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 23 Sty 2016 02:50 

Jeśli planujecie Gili, to dał bym sobie spokój z Lembonganem (chyba że nurkujecie, manta point robi jednak wrażenie). Na Lomboku Kuta jest fajną miejscówką. Można poszwędać się skuterem od plaży do plaży, gdzieś tam zboczyć i doświadczyć. Z Bali na Gili szybka łódka kosztowała na miejscu (Padangbai) 200Rp, nie ma sensu bukować prędzej bo miejsca zawsze są (w Ubud ludzie płacili 500Rp po negocjacjach i w super promocji z 800:-) ). Jawa, Bali, Lombok, tam byłem dwukrotnie, i jeśli macie pytnia konkretne to w miarę możliwości podpowiem i pomogę. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Sty 2016 03:32 

Loty: 70
Kilometry: 136 451
Nie myśleliście nad zobaczeniem waranów z Komodo? Co prawda nie jest to najtańsza sprawa (loty z Denpasar do Labuan Bajo to ok. 500 zł RT + oczywiście koszt rejsu z przewodnikiem na samo Komodo) ale myślę, że warto. Chyba, że nie jesteście fanami dzikiej fauny :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Sty 2016 16:20 

kwach77 napisał(a):
Jeśli planujecie Gili, to dał bym sobie spokój z Lembonganem (chyba że nurkujecie, manta point robi jednak wrażenie). Na Lomboku Kuta jest fajną miejscówką. Można poszwędać się skuterem od plaży do plaży, gdzieś tam zboczyć i doświadczyć.

Chyba faktycznie odpuścimy Lembogan, a te dwa dni rozłożymy pomiędzy Bali i Lombok. Wiadomo, że to i tak za mało, ale mamy 3 tygodnie i ani dnia dłużej, więc tyle musi nam wystarczyć (przynajmniej na ten wyjazd :)

fraflakes napisał(a):
Nie myśleliście nad zobaczeniem waranów z Komodo? Co prawda nie jest to najtańsza sprawa (loty z Denpasar do Labuan Bajo to ok. 500 zł RT + oczywiście koszt rejsu z przewodnikiem na samo Komodo) ale myślę, że warto. Chyba, że nie jesteście fanami dzikiej fauny :D

Mam nadzieję, że będziemy mieli jeszcze okazję wybrać się w inne rejony Indonezji, więc Komodo pozostanie w sferze planów na następne podróże, 4 wyspy na ten wypad myślę wystarczą, ale tak czy inaczej dzięki za radę :)

Jeżeli ktoś jeszcze może coś dorzucić od siebie, to będę wdzięczna!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Sty 2016 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Chwile dłużej poświęciłbym na Bali, jest co zobaczyć. W 2 dni ledwo odwiedzisz 2 świątynie i Ubud. A warto się poszwendać i poczuć klimat jak i wiatr we włosach pędząc na skuterku!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Sty 2016 10:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie, ja też bym więcej czasu poświęciła na Bali - 2 dni to bardzo mało, ja miałam po 4dniach niedosyt ;) te dwa dni na Nusa Lembongan zamieniłabym na więcej na Bali, na Lombok macie 4 dni więc starczy spokojnie.
Pamiętaj, że sporo schodzi z transportem, więc lepiej mieć zawsze pół dnia w zapasie.

PS. trochę nie kumam po co chcecie dwa razy odwiedzać Bromo na zachód i wschód słońca?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Sty 2016 12:17 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Prambanan i Borobudur można (nawet należy) jednego dnia.
Nie ma sensu spędzać 20.02 w Jakarcie. Jeśli dacie radę, to najlepiej jeszcze 19.02 wieczorem polecieć (lub pojechać pociągiem) do Yogyakarty. Jak nie, to 20.02 rano. Jeden dzień na zwiedzanie Yogyakarty (nie 2 świątyń poza miastem) ma sens.

#8 PostWysłany: 27 Sty 2016 17:24 

dj3500 napisał(a):
Prambanan i Borobudur można (nawet należy) jednego dnia.
Nie ma sensu spędzać 20.02 w Jakarcie. Jeśli dacie radę, to najlepiej jeszcze 19.02 wieczorem polecieć (lub pojechać pociągiem) do Yogyakarty.

Bilety na pociąg z Jakarty mamy już kupione na 20.02 wieczorem, więc ten punkt musi już zostać. Dotrzemy do Yogyakarty nad ranem 21ego, nie wiem czy damy radę ogarnąć obie świątynie w ten dzień, zwłaszcza, że planowaliśmy dostać się tam na własną rękę, transportem publicznym :)
olajaw napisał(a):
PS. trochę nie kumam po co chcecie dwa razy odwiedzać Bromo na zachód i wschód słońca?

Dlatego, że w okolice Bromo również dotrzemy nad ranem, za późno, żeby zdążyć tego dnia na wschód słońca, więc z braku lepszego zajęcia plan był taki, żeby pójść tego dnia na spacer na zachód słońca a następnego zaliczyć wschód. Choć tak naprawdę nie wiem, czy po tych ostatnich atrakcjach, jakie serwuje Bromo będzie tam co tyle czasu robić.. Może był ktoś w ostatnich dniach i ma super świeże info?

Mam jeszcze pytanie trochę poza tematem odnośnie butów - faktycznie nadają się jedynie do wywalenia po odwiedzeniu wulkanów? Jeśli tak, to czy jest szansa aby z Jakarcie albo Yogyakarcie kupić jakieś mega tanie 'trekkingi', których nie będzie żal wyrzucić? Trochę mi szkoda wydać w PL 150-200zł na buty, których właściwie użyję 3 razy i będą musiały zakończyć swój żywot, a starych niskich butów trekkingowyh niestety brak ;)

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
farciarz lubi ten post.

#9 PostWysłany: 27 Sty 2016 17:37 

niebieski
Transport publiczny do Borobudur i Prambanan to moim zdaniem strata czasu. Lepiej ogarnąć wycieczkę (koszt rzędu 25 zł / os.). Wtedy zdążycie jednego dnia lajtowo. Tylko musicie ją jakoś zdalnie wykupić, skoro nie będziecie w Yogyi poprzedniego dnia.

Sama Yogya też jest w porządku, można poczuć jakiś klimat. Ale wycieczki po świątyniach to raczej lepiej tego samego dnia.

Są też wycieczki z Yogyi na Bromo i Ijen i dalej na Bali. Jest to mega tanie, z tym że jedzie się nie pociągiem a autobusem (12h z Yogyi na Bromo). Zachód słońca brzmi fajnie, pewnie nie będzie takich tłumów jak na wschodzie. Tylko musicie jakoś ogarnąć dojazd tam (chyba trzeba mieć jeepa).

Co do butów, to na Bromo wystarczą adidasy czy nawet tenisówki czy cokolwiek (może lepiej nie sandały). Tam jest po prostu bardzo dużo pyłu. Możecie sobie pewnie nawet zawiązać worek foliowy wokół butów i przeżyją. A moje adidasy przeżyły i bez takich zabiegów, przetrzepałem je tylko :) Natomiast nie zapomnijcie o maseczkach na twarz, najlepiej coś w stylu N95. Inaczej się tego nawdychacie. I okulary też się przydadzą, żeby nie zapylić oczu.

#10 PostWysłany: 27 Sty 2016 18:04 

dj3500 napisał(a):
Są też wycieczki z Yogyi na Bromo i Ijen i dalej na Bali. Jest to mega tanie, z tym że jedzie się nie pociągiem a autobusem (12h z Yogyi na Bromo)

O zorganizowanych wycieczkach wiem, ale z tego co się orientuję, to podróż pociągiem z Yogyi do Probolinggo trwa jakieś 8h, więc choć ten kawałek trasy chcielibyśmy przebyć pociągiem. 12 godzinna podróż busem brzmi przerażająco, zwłaszcza, że korzystaliśmy z podobnych wycieczek będąc w Tajlandii i nie każdą wspominam dobrze (jazda 12 godzin z przysypiającym kierowcą jest naprawdę stresująca ;) Z tego co czytałam nie dość, że pociągiem szybciej to i bardziej komfortowo itd, więc myślimy o tym rozwiązaniu, na tyle, na ile będzie to możliwe. Pod Ijen i dalej na Bali pewnie będziemy zmuszeni wziąć wycieczkę, tylko właśnie wracam do mojego pytania z poprzedniego posta - czy taki plan jak pisałam jest realny?

dj3500 napisał(a):
Co do butów, to na Bromo wystarczą adidasy czy nawet tenisówki czy cokolwiek (może lepiej nie sandały)

Ok, na Bromo wystarczą adidasy, ale co z Ijen? Tam też obrócę w adidasach czy trampkach? Z tego co czytałam to zejście do krateru nie jest aż tak lajtowe, zwłaszcza, że chcemy schodzić tam nocą.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Sty 2016 18:12 

niebieski
No, ta 12h podróż to nic fajnego. Dużo bardziej niebezpieczna niż wszystkie loty jakie przebędziecie w życiu, razy 100 ;)

Zejście do krateru w Ijen jest trochę sypkie, ale tak ogólnie to to jest zwykła wycieczka górska i nie ma żadnego powodu żeby buty miały się od niej zniszczyć. I adidasy IMO wystarczą.

#12 PostWysłany: 27 Sty 2016 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
My pojechaliśmy do Borobudur transportem publicznym, w jedną stronę to jest ok. 2h (z czekaniem na autobusy itd, sama droga 1,5h), też chcieliśmy ogarnąć całość autobusami, ale na powrót było za późno autobusem, bo na pewno nie wyrobilibyśmy się na Prambanan tego samego dnia, więc naprawdę lepiej kupić wycieczkę- są nawet w hotelach do kupienia, kojarzę, ze niedrogo.

Co do Bromo i Ijen, ja po obu wywaliłam buty, ale były już wcześniej mocno zmęczone, więc taki był zamysł. Na pewno szkoda brać tam nowiutkich białych adidasów, bo.. zmienią kolor ;) Każde wygodne obuwie będzie ok, jeśli nie będą to japonki, klapki itp.
Nie wiem jak planujecie, ale na Bromo i Ijen dobrze mieć przewodnika, to nie są łatwe trasy -zwłaszcza zejście do krateru. Jak dla mnie to chyba najlepsza opcja to ogarnąć wycieczkę np. z Probolinggo na Bromo+Ijen i dojazd na Bali, bo też nie wiem czy dostaniecie się do Bromo (do miejscowości Cemoro Lawang) pociągiem, ja tam nie widziałam linii kolejowych, a to dość górzysty teren, ale może się mylę. Napiszcie np. do Peramy czy taka opcję byłaby w stanie Wam zrobić - dojazd z Probolinggo-Bromo-wschód na Bromo-dojazd do Ijen (to też hardkorowa trasa)-wejście na Ijen-dojazd do Bali. To są ok. 2,5dnia, my mieliśmy podobną wycieczkę tylko z dojazdem do Jogji (droga masakra, tak jak piszecie 12h w busie, który wyprzedza w każdej sytuacji) i w odwrotną stronę (z Bali do Jogji) i jedyne co bym zmieniła to właśnie te 12h w autobusie.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 27 Sty 2016 19:55 

niebieski
Aha, na zachód słońca powinniście pojechać na punkt widokowy w widokiem na Bromo, a nie na samo Bromo, raczej ;) Normalna wycieczka na Bromo najpierw zabiera Was na ten punkt widokowy, tam jest wschód słońca, a potem na sam wulkan.
azbywaz lubi ten post.

#14 PostWysłany: 27 Sty 2016 20:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie i to taka trasa no średnio na spacer :P Jedzie się tam jeepem nie bez powodu ;)

Jeśli chcecie wszystko robić na własną rękę to myślę, że ciężko będzie zrobić dokładny plan z każdym dniem, bo wszędzie może się coś obsunąć. Miejcie 1-1,5 dnia zapasu i będzie ok. U nas został jeden nadprogramowy dzień na Jogję i było super, to ciekawe, kolorowe miasto i warto po nim się poszwendać :)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 27 Sty 2016 20:28 

niebieski
Własna organizacja Bromo i Ijen nie wyjdzie taniej, niż zorganizowany wycieczka kupiona w Yogjakarty. Czytałem nawet kiedyś relacje kogoś na forum LP, ktoś testował i wyszło mu drożej. Wystarczy zobaczyć ceny noclegów w pobliżu Bromo (są mega drogie). Poza tym z Probollingo do okolic Bromo tez się jakoś trzeba dostać.

Co do Borobudur i Peambanan - spokojnie w jeden dzień może to zaliczyć. Tym bardziej, ze w Yogjakarcie innych rzeczy za dużo nie ma.

Za to dwa dni na Bali to troche mało. Warto pojechać i poszwędać się do Ubud aby poczuć ducha wyspy. Ponadto fajnie pojechać pooglądać trochę świątyń, z których nawet najważniejszych nie da się zaliczyć w jeden dzień.

O Lombok i Gili sie wypowiadam, bo zabrakło mi czasu. Jakarta jeden dzień w zupełności wystarczy.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 27 Sty 2016 21:00 

wercyngetoryx napisał(a):
Własna organizacja Bromo i Ijen nie wyjdzie taniej, niż zorganizowany wycieczka kupiona w Yogjakarty. Czytałem nawet kiedyś relacje kogoś na forum LP, ktoś testował i wyszło mu drożej. Wystarczy zobaczyć ceny noclegów w pobliżu Bromo (są mega drogie). Poza tym z Probollingo do okolic Bromo tez się jakoś trzeba dostać.

Nie chodzi o pieniądze, bardziej o to, że pociągiem jest szybciej i wygodniej, niż 12 długich godzin w busie, który jeszcze nie jedzie zbyt bezpiecznie ;)

wercyngetoryx napisał(a):
Za to dwa dni na Bali to troche mało. Warto pojechać i poszwędać się do Ubud aby poczuć ducha wyspy. Ponadto fajnie pojechać pooglądać trochę świątyń, z których nawet najważniejszych nie da się zaliczyć w jeden dzień.

Plan podróży ewoluował w trakcie istnienia tego wątku, aktualnie jest pomniejszony o przystanek na Lemboganie, więc na Bali mamy teraz 3,5 dnia :)

Trochę jestem teraz skołowana, bo nie wiem czy jechać na własną rękę Yogya - Prombolinggo - Cemoro Lawang (dojedziemy myślę koło południa) i szukać tam samemu noclegu i zorganizowanej wycieczki Bromo - Ijen - Bali na następny dzień, czy już Yogyakarcie kupić pełen pakiet aż do Bali i tłuc się tymi busami przez całą Jawę..
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Sty 2016 22:02 

niebieski
Niektóre z agencji oferowały też podróż częściowo pociągiem. Pewnie mogą Was zgarnąć z Probolinggo, dokąd zdaje się dojeżdza pociąg. Albo możecie pojechać do Surabayi i stamtąd wykupić wycieczkę.

#18 PostWysłany: 27 Sty 2016 23:41 

niebieski
Robiłem trasę Bali-Bromo-Yogja i wspominam to jako jedną z najgorszych przejazdów busami w życiu :? Wyszło dużo dłużej niż obiecywało biuro a i AC w busie było słabe. Ta trasa naprawdę może wymęczyć. Opcja z Proboliggno może być szybsza ale czy dużo zależy od tego jak uda się załatwić busy na miejscu a z tym może byc różnie. Sama trasa ok 1,5-2h plusz ew. czekanie. Możesz też zobaczyć loty Yogjy do Surabai i dalej też kombinowac.

Ja byłem na samym Bromo i z butami nie było problemów. Skórzane wystarczy przetrzeć szmatką i są jak nowe.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 27 Sty 2016 23:45 

Loty: 23
Kilometry: 76 062
W Ubud mógłbym siedzieć i tydzień, skuter wynająć i jeździć po wyspie za grosze. Dużo do zobaczenia- choćby tarasy Jatiluwih, które są kilkadziesiąt kilometrów od Ubud. Co do Borobudur i publicznego transportu w Yogyakarcie- to raczej sie nie opłaca. Trzeba się dostać na dworzec autobusowy, później zapłacić kilka razy więcej niż lokales za transport busem do Borobudur, więc suma sumarum cenowo wyszło nam tak samo jak naszym znajomym poznanym w Indo, którzy zamówili "wycieczkę" w lokalnym biurze podróży. A na dodatek wszystko trwało dłużej i nie zdążyliśmy zobaczyć Prambanan.
Na Bromo nie polecam wjazdu jeepami, chyba że chcecie być z hordą ludzi na wschodzie słońca (nie polecam również płacenia haraczu w "biurze podróży" w Probolinggo). Ja z moją poszedłem z buta spacerkiem z wioski, chyba około godzinę, na mniej uczęszczany punkt widokowy. Byliśmy w piątkę, ja, moja dziewczyna i trzech lokalsów od których kupiliśmy herbatę. Wrażenia oglądania wschodu słońca na Bromo praktycznie samemu- bezcenne.

A co do transportu busem z Yogyakarty na Bromo/Kawah Ijen i później Bali- najgorszy przejazd środkiem lokomocji w moim życiu. Miała być klimatyzacja- nie było, miało nas jechać 8- jechało chyba 13, więc ścisk, bus miał być komfortowy- a zawieszenie było tak wybite że do dzisiaj niedobrze mi się robi jak wspominam tamte dziury. Wyobraźcie sobie ponad 12h w takich warunkach, koszmar.

@edit
Co do Jakarty- jak macie możliwość to uciekajcie pociągiem nocnym do Yogjakarty tego samego dnia co przylatujecie, nie ma tam kompletnie nic do zobaczenia i szkoda czasu tylko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 28 Sty 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
tasiu napisał(a):
W Ubud mógłbym siedzieć i tydzień, skuter wynająć i jeździć po wyspie za grosze. Dużo do zobaczenia- choćby tarasy Jatiluwih, które są kilkadziesiąt kilometrów od Ubud.

@edit
Co do Jakarty- jak macie możliwość to uciekajcie pociągiem nocnym do Yogjakarty tego samego dnia co przylatujecie, nie ma tam kompletnie nic do zobaczenia i szkoda czasu tylko.

Zgadzam się w 100%.
Zamiast siedzenia w Jakarcie może warto rozważyć opcję skoku do Kuala Lumpur na 1 dzień! Loty Lion Air czy Airasia można wyrwać ok. 100 zł OW a na pewno lepiej zobaczyć i posmakować sobie Malezji niż brudnej Jakarty :) Mi tam starczyło parę godzin i już wracałem do hotelu bo kompletnie nie ma tam nic ciekawego poza "metropolią" bez metra.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość