Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Budżet na Indonezję
#1 PostWysłany: 03 Lip 2015 02:13 

jak w temacie, kto był w tym roku niech podaje ceny noclegów, jedzenia, atrakcji itp. myślę że się wszystkim wybierającym do tego kraju taka informacja przyda, wiec...dzielcie się informacjami.

Ostatnio edytowany przez Zeus 02 Paź 2015 09:38, edytowano w sumie 2 razy
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.Poprawa tytułu
 Profil Relacje PM off  

Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN
Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
#2 PostWysłany: 03 Lip 2015 07:00 
Awatar użytkownika

srebrny
tam ceny nie zmieniają się co roku
wiec jak poczytasz watek o Indonezji to i ceny poznasz

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Lip 2015 23:58, edytowano w sumie 1 raz
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lip 2015 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do noclegów to tak na szybko moge odpowiedzieć,bo wróciliśmy ponad tydzień temu z Indonezji, najtańszy nasz nocleg to byl 15usd w Padang Bai,warunki mocno średnie,a najdroższy to 40usd w Labuan Bajo,ale wcale nie najlepszy,co prawda klima,ale najlepszy byl na Bali w Jiwa's House za 35usd z klima - polecam :) ogólnie to średnio noclegi 20-30usd za noc, normalny standard z klima, nie wypasione hotele ale czyste normalne pokoje;)
Wejściówki do świątyń to raczej drobne wydatki 1,5-3,5usd. Co do wycieczek organizowanych to wejdź na stronę Peramy i innych firm z Indonezji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2015 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
niebieski
Od 5$ na Sumatrze i Jawie, po ok 10-15$ na Bali(ze skromnym śniadaniem) i Nusa Lembongan.
W 2012.

#5 PostWysłany: 08 Lip 2015 00:08 

olajaw: "najlepszy był na Bali w Jiwa's House za 35usd z klima"
czyli ceny jednak się pozmieniały ( lub nie, bo każdy inaczej się targuje). w ubiegłym roku najdrożej płaciliśmy na Meno w Meno Smile Cottages 200k (250? nie pamiętam)k rupii, a reszta od Ubud do Kuta Lmbok max 150k. - fakt bez klimy, dla mnie rzecz zbędna.
bylem tylko na Bali i Lombok, czy ceny na Sumatrze się jakoś diametralnie różnią?

może podawajcie też nazwę miejscówki w jakiej spaliście, na bank się przyda.
i jeszcze jedna prośba, podawajcie ceny w rupiach indonezyjskich, bo chyba nikt dolarami nie płaci ? :)

-- 07 Lip 2015 23:36 --

becek napisał(a):
tam ceny nie zmieniają się co roku
wiec jak poczytasz watek o Indonezji to i ceny poznasz

:roll:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lip 2015 00:47 
Awatar użytkownika

niebieski
My nie szukaliśmy po całkowitej taniości, ale ogólnie ceny zaczynały się od 150 tys. idr (tańszych nie spotkałam), przy czym był to mocno średni standard. Na Gili również płaciliśmy 200tys. idr i to z klimą (stargowany z 250), która była całkiem miłym dodatkiem po upalnych dniach. Natomiast na Bali w Ubud, na początku wzięliśmy pokój z wiatrakiem, ale zupełnie nie było go czuć przez moskitierę (była z grubszego materiału), więc na 2noce przenieśliśmy się do pokoju z klimą (z 400 na 350tys. idr stargowany), bo było bardzo duszno i parno. W Labuan Bajo było tak, że po 2dniowym rejsie na łodzi chcieliśmy się po prostu po ludzku wykąpać, położyć w wygodnym łóżku i nie przejmować upałem.
W innym wątku już polecałam noclegi:
Gili Air - Toro Toro Bungalows
Ubud - Jiwa's house
Yogyakarta - Hotel Rengganis

PS. podawałam ceny w usd, bo wydawało mi się to prostsze do przeliczenia i ogólnej orientacji ;) a tak naprawdę wystarczy dodać 4zera i mamy rupie :)
 Profil Relacje PM off
kwach77 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 15 Lip 2015 13:42 

olajaw napisał(a):
PS. podawałam ceny w usd, bo wydawało mi się to prostsze do przeliczenia i ogólnej orientacji ;) a tak naprawdę wystarczy dodać 4zera i mamy rupie :)

Ja wiem tylko że np ja zarabiam w jurkach i take kalkulecje...leniwy jestem
:) czy byłas na Bromo i Ijen?
jak wyglada cenowo droga tam (czym i za ile sie poruszaliscie), noclegi itd?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lip 2015 16:19 

Loty: 63
Kilometry: 128 457
Jaką walutę lepiej zabrać ze sobą: euro czy dolary? Muszę popatrzeć jeszcze, czy coś się bardziej opłaca teraz kupić czy nie :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Lip 2015 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Tutaj opisałam jak wyglądała nasza wycieczka na Bromo i Ijen viewtopic.php?f=966&p=608923#p608923 wieczorem dorzucę koszty :)

@Amaire my mieliśmy dolary, znajomy trochę euro i nie było problemu z wymianą na rupie, kantory są w miastach dość popularne, no chyba że jedziesz na jakieś trekkingi po dżungli na Borneo albo Sumatrze to gorzej :D rupie raczej w Polsce ciężko kupić (znajomy miał jakieś drobne z kantoru w Arkadii w W-wie), no i zajmują dużo miejsca ;) 1usd = 10.000 idr ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Lip 2015 16:39 

'olajaw' dzieki za info (dorzuc te koszty :-) )
lądujemy w Yogyakarcie i stamtąd po swiatyniach ladem pod Bromo (niekoniecznie) i Iijen. ile kosztuje i jak, czym taka trase zrobic? najszybciej pewnie jakas agencje ogarnac ale...ile to powinno kosztowac?
za wszelkie info z gory dziekuje.
aha, ile placiliscie w tym roku za speedboat na Gili z Padangbay ?
mamy w planie wejscie na Rinjani, jesli ktos robil to na wlasna reke prosze o informacje praktyczne.

Ostatnio edytowany przez Abcn 18 Lip 2015 17:35, edytowano w sumie 4 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lip 2015 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
zorganizowana-wycieczka-bali-yogyakarta,966,75826&p=609249#p609249 - koszty na Bromo i Ijenie już są :)

My mieliśmy zorganizowaną wycieczkę z Peramy za 1.200.000 idr od osoby (bez wejściówek i noclegów, ceny oddzielnie wypisałam wyżej w linku), nasza trasa była od drugiej strony co prawda: Kuta-Ijen-Bromo-Jogjakarta. Ale na miejscu jest naprawdę sporo firm, które zorganizują Ci wszystko :)

Z Padang Bai na Gili Air płynęlismy za 250tys. idr za osobę przewoźnik Mahi Mahi Dewata.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 18 Lip 2015 19:10 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Co do wycieczek z Yogyakarty na Bromo i Ijen, patrz tu: viewtopic.php?p=426169#p426169

#13 PostWysłany: 18 Lip 2015 20:51 

olajaw napisał(a):
http://www.fly4free.pl/forum/zorganizowana-wycieczka-bali-yogyakarta,966,75826&p=609249#p609249 - koszty na Bromo i Ijenie już są :)

dzieki, na pewno sie przyda, jest opcja wyporzyczenia skutera na miejscu?

-- 18 Lip 2015 19:55 --

-- 18 Lip 2015 20:10 --

dj3500 napisał(a):
Co do wycieczek z Yogyakarty na Bromo i Ijen, patrz tu: viewtopic.php?p=426169#p426169

dzieki !
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lip 2015 01:25 

a jak wygląda sprawa wypożyczenia skutera w Yogyakarcie ?
a ile kosztuje przejazd z Yogyakarty do Bondowoso ?
a ile kosztuje przejazd z Yogyakarty do Banyuwangi ?
wszystko oczywiście w biurach podróży miejscowej, choć jeśli ktoś ma ciekawsze doświadczenia, i czasowo nieodbiegające, to też będzie miło.
a czy w w.w miejscowościach da się wypożyczyć skutery? no i za ile?

Ostatnio edytowany przez kwach77, 24 Lip 2015 01:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lip 2015 01:30 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Pewnie jakieś grosze (strzelałbym 70000 na dzień). Ale raczej bym nie wypożyczał - becaków wszędzie pełno i bardzo tanie. A znowu żeby jechać poza miasto (Borobudur / Prambanan) to raczej męczące i niebezpieczne, chociaż co kto lubi.

#16 PostWysłany: 24 Lip 2015 01:43 

70000 to duzo, placilismy 50000 w zeszlym roku na Bali i Lombok ,smigalismy, i poza pierwszym szokiem nie bylo zle. Jawa az tak sie rozni?

-- 24 Lip 2015 00:53 --

a i jeszcze jedno mi się przypomniało...dziękuję wszystkim którzy słyszeli, że ponoć...że powinno kosztować to tyle...a znajomy słyszał, że jego znajomi znaleźli. fakty, ceny, konkrety.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lip 2015 11:54 

Amaire napisał(a):
Jaką walutę lepiej zabrać ze sobą: euro czy dolary? Muszę popatrzeć jeszcze, czy coś się bardziej opłaca teraz kupić czy nie :D

Lepiej Euro, przynajmniej jeden kurs, a nie jak w przypadku $ 3 rózne (inny dla banknotów 100$, niższy dla 50$ i dla pozostałych jeszcze niższy)

Co do cen to akutalnie za skuter (przynajmniej na tych wyspach, na których byłem) cena to 50000 IDR/dzień, litr paliwa 7300 IDR na stacjach, a na przydrożnych stoiskach 9000-10000 IDR

#18 PostWysłany: 05 Sie 2015 12:35 

Na bieżąco aktualizowane ceny z Jawy: emiwdrodze.pl/koszty/indonezja-ceny/

Ceny wycieczek na Bromo/Ijen w oddzielnych postach o tych wulkanach, w razie potrzeby więcej info na prv, jestem tu na miejscu :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Sie 2015 19:52 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
@Amaire my mieliśmy dolary, znajomy trochę euro i nie było problemu z wymianą na rupie, kantory są w miastach dość popularne, no chyba że jedziesz na jakieś trekkingi po dżungli na Borneo albo Sumatrze to gorzej :D rupie raczej w Polsce ciężko kupić (znajomy miał jakieś drobne z kantoru w Arkadii w W-wie), no i zajmują dużo miejsca ;) 1usd = 10.000 idr ;)[/quote]

Przebywam aktualnie juz prawie miesiac w Indonezji wiec mam aktualne ceny...jak cos prosze pytac ;) Odnosne waluty ...nie ma żadnego problemu ze sprzedaża zarówno EUR jaki USD, bez roznicy w sumie co bierzesz. Jakies 3 tygodnie temu sprzedawalem w Pekanbaru na Sumatrze EUR po 14700 IDR, USD 13250 IDR, co ciekawe jakas 100-ka USD z roku 2006 w jednym kantorze okazala sie "zla seria" i mial pojsc taniej, w drugim poszla bez problemu po normalnym kursie. Kombinują jak mogą....

-- 13 Sie 2015 19:59 --

kwach77 napisał(a):
jak w temacie, kto był w tym roku niech podaje ceny noclegów, jedzenia, atrakcji itp. myślę że się wszystkim wybierającym do tego kraju taka informacja przyda, wiec...dzielcie się informacjami.

Jestem w Indo teraz - trasa Batam-Sumatra-Jawa-Bali-Lombok. Za noclegi placilem zwykle ok. 100-120 tys IDR (nadrozszy 190 w hotelu w Pekanbaru, najtanszy Vogel Hostel 60 tys kolo wulkanu Merapi ) Mowa o pokoju dwuosobowym , przewaznie z lazienka w pokoju i wiatrakiem (bez klimy)

#20 PostWysłany: 15 Sie 2015 01:25 

ATX...będę w indo za 3 tyg, lecę do Yogyakarty i lądem na Lombok. Nie wiem gdzie teraz jesteś, ale pytania mam takie...czy są jakieś ograniczenia (ze względu na erupcje wulkanu) z wejściem na Ijen, czy w Banyuwangi jest opcja wypożyczenia skutera? czy możesz polecić jakąś ciekawą miejscówkę na wschód od Yogyakarty ( cisza spokój ), ile kosztuje transport z Y do B...to na razie tyle, ale skoro jesteś na miejscu to będę molestował :-) do czego zachęcam pozostałych użytkowników forum.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość