Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: EXPO Osaka 2025
#21 PostWysłany: 10 Maj 2025 14:57 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Kilka słów ode mnie po wizycie na EXPO.

Idąc na EXPO zrób zrzut ekranu, gdyż logowanie do konta wymaga dostępu do email. Przy bramkach jest WIFI, ale lepiej mieć zrzut ekranu. Kolejki do wejścia są duże zwłaszcza, gdy bilet jest na 17, ale można ominąć wchodząc bramkami z wcześniejszej godziny.

EXPO jest duże i przez 2,5 dnia nie zobaczyłem wielu pawilonów. Kolejki mogą odstraszać, ale w większości sprawnie to idzie, choć wiele zależy od pawilonu. Są bowiem pawilony przechodnie np. Hiszpania, albo pawilony gdzie jest tylko film np. Tadżykistan (po tadżycku lub japońsku). Niekiedy są też delegacje, co skutkuje zamknięciem pawilonu i wydłuża kolejkę. Niemniej trzeba stać choć trudno ustalić kiedy jest, a kiedy zniknie kolejka. Tradycyjnie koszy jest niewiele, sporo automatów z napojami i trochę punktów z jedzeniem także w pawilonach np. Kolumbia. Z praktycznych porad należy wziąć ciepłe ubrania, gdyż EXPO jest na wyspie i nawet, gdy jest słońce to niemiłosiernie wieje wiatr. Pawilony zamykają się od 20:30, dlatego pod koniec ciężko trafić otwarty pawilon. Dojazd metrem linią C, bezproblemowy.

Polski pawilony to obowiązkowy punkt. Obsługa zna angielski i japoński, co nie jest powszechne. Jest aktywna, opowiada i tłumaczy. Sam pawilon jak w soczewce przedstawia nasz kraj przy doskonałym wykorzystaniu tradycji.
5 ludzi uważa post za pomocny.

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#22 PostWysłany: 13 Maj 2025 16:20 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Które pawilony byś szczególnie polecił? Będę jeden dzień, więc czas mocno ograniczony :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Maj 2025 20:31 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Polska,
Litwa/Łotwa
Chorwacja -Common Zone
UAE
Niemcy

W wielu nie byłem, bo nie starczyło czasu.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 15 Maj 2025 12:26 

Loty: 156
Kilometry: 296 314
złoty
Ja natomiast mam mieszane odczucia co do expo, byłem 1 dzień od 10 do 22 w piątek. Wejście prawie bez kolejki, ale w środku masa ludzi, dużo też szkolnych wycieczek.
Zobaczyłem 26 samodzielnych pawilonów i jeden commons z wystawami wielu małych krajów. Jednak nie wszystkie były warte uwagi. Sporo jest takich gdzie jest tylko wielki ekran lub kilka i puszczony film, według mnie to trochę zmarnowany potencjał.

Kolejki są długie, na niektórych pawilonach były informacje o szacowanym czasie rzędu 0,5h - 1,5h. Nie zawsze też długość kolejki ma przełożenie na jakość pawilonu, czasami długo się czeka, bo wpuszczają małe grupy na film i dopiero jak się skończy to biorą kolejną. Generalnie starałem się nie stać w kolejce dłużej niż 15 min, więc do 18 zobaczyłem te mniej ciekawe (szukając krótszych kolejek) i te na które miałem rezerwację. Natomiast im później tym było mniej ludzi, dlatego myślę, że więcej sensu może mieć spędzić 2 dni na biletach od 17 niż 1 cały dzień. Rezerwacje są wymagane tylko do niektórych (objętych systemem rezerwacji), w wielu są dwie kolejki, z rezerwacją i bez.

Najlepsze które widziałem to: USA, Francja i Korea, w dzień mają bardzo długie kolejki, ale po 19.30 już wchodziłem prawie bez czekania.
Warto też: Arabia Saudyjska, Niemcy, Australia, Hiszpania, Indonezja, Japonia, Polska. Polski pawilon nie jest spektakularny, ale wyróżnia się na plus oryginalnym pomysłem na wystawę i zaangażowaniem obsługi.

Organizacja jest dosyć dobra biorąc pod uwagę liczbę odwiedzających. Jednak aplikacje są beznadziejne zarówno oficjalna do rezerwowania wejściówek i personal, w której jest interaktywna mapa. Dla mnie jeden dzień wystarczył i na pewno nie zdecydował bym się na odwiedzanie po kolei pawilonów i stanie w kolejkach przez kilka dni.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.
puhacz uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 15 Maj 2025 12:59 

@terrop gdy mam kupiony bilet wstępu, gdzie robi się rezerwację do pawilonów i na ile wprzód?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Maj 2025 13:11 

Loty: 156
Kilometry: 296 314
złoty
@pyra2 Wszystko jest na stronie i w aplikacji po zalogowaniu. Są losowania po jedynym pawilonie 2 miesiące i 7 dni przed datą biletu oraz na 3 dni przed wybiera się 1 który ma wolne miejsca. Po wejściu na teren expo można rezerwować po jednym pawilonie, a po wykorzystaniu wejściówki kolejny. Tylko tu aplikacja działa słabo i terminów jest mało, ja tak tylko 1 zarezerwowałem.
 Profil Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 07 Lip 2025 20:10 
Awatar użytkownika

Od kilku dni próbuję kupić bilety na EXPO2025 na ich oficjalnej stronie. Problem jest z płatnością kartą kredytową. Po wprowadzeniu danych karty kredytowej przenosi mnie do zaakceptowania transakcji (pozytywnym) w aplikacji banku lub kodem SMS (3Dsecure) i powracam do strony zakupu biletów gdzie pojawia się komunikat jak w zrzucie ekranu poniżej.
Próbowałem karty kredytowej z mBanku, z Pekao oraz Curve. Kontaktowałem się z obsługą tych wszystkich banków i wszyscy piszą to samo: że przychodzi zapytanie autoryzacyjne akceptuje je ale od merchanta (czyli EXPO2025) nie ma ostatecznej prośby o obciążenie karty. Nie wiedzą czemu. Mówią, że po ich stronie jest wszystko dobrze. Jesteście ostatnią deską ratunku. Macie jakieś pomysły? Jak to było u was?
PS napisałem do EXPO2025 z pytaniem o tą sytuację ale obawiam się znając japońską archaiczną infrastrukturę i podejście do obsługi klienta mogę dostać odpowiedź po zakończeniu już EXPO (a i tak nie będzie pomocna pewnie)

Załączniki:
IMG_8781.jpg
IMG_8781.jpg [ 182.02 KiB | Obejrzany 553 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Lip 2025 06:39 

niebieski
Cześć.
Miałem dokładnie ten sam problem z zakupem. Odpuściłem całkowicie zakup na ich stronie czy aplikacji.
Zakupiłem bilety przez pośrednika Kloock.com.
Poniżej bezpośredni link :
https://www.klook.com/en-US/activity/131691-expo-2025-osaka-admission-ticket/

Ps link w dolarach us bo przebywam obecnie w SFO , możesz kupić oczywiście w jenach ;)

Po zapłacie otrzymasz bilet z formacie pdf jako załącznik. Będziesz miał tam podany numer Ticket ID .Jeśli masz zarejestrowane konto w aplikacji Expo szukasz opcji zarejestrowania biletu z agencji. Po wklejeniu tego ID zarejestrujesz bilet i od razu będziesz miał go w aplikacji. Po kliknięciu wyskakuje kod QR i po przejściu security zostaje zczytany przez obsługę. Tyle. Byłem w zeszłym tygodniu bez problemu z biletem :)

Jak planujesz dojazd metrem to od razu info ja miałem dzienny bilet na metro ale on nie obejmuje dojazdu na samo expo ostatniej stacji czyli tej na której wysiadasz aby dojść do bram. Po wyjściu z metra przed bramkami po prawej stronie sa automaty wkładasz ten np dzienny bilet i 300jenow dokładasz do imprezy ;) to samo na powrocie.
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:37 
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję za pomoc! Jestem w szoku, że to nie działa i nikt nic z tym nie robi… Cała Japonia.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 19 Sie 2025 15:38 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Wielkie dzięki @tomaszl75 , nadal nie działa zakup przez stronę Expo, ale teraz zakup przez Klook opłaca się jeszcze bardziej, bo na oficjalnej stronie 7500 jenów, a na Klook 6000. Bez problemu zarejestrowałem kod z Klook na stronie Expo, więc myślę, że wszystko będzie ok (wizyta dopiero w październiku).
 Profil Relacje PM off
tomaszl75 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 19 Sie 2025 19:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Ktoś sprawdza dane na biletach kupionych na Kloocku?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 23 Sie 2025 17:16 
Awatar użytkownika

platynowy
Od siebie dodam wskazówkę, że na rejestrację na główne losowania 2 miesiące i 7 dni przed planowaną datą wizyty trzeba wziąć poprawkę wg mnie 3 dni (trzeba dodać).
Bo na przykład rejestracja na 09 dnia danego miesiaca jest możliwa do 01 dnia miesiąca max do godziny 17.00 czasu polskiego (ze względu na różnice czasowe).
Żeby nie myśleć o godzinie dodałbym 1 dzień zapasu i wychodzi 10 dni. Także lepiej nie zwlekać do samego końca.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 01 Wrz 2025 00:13 
Awatar użytkownika

platynowy
pawfazi napisał(a):
Ktoś sprawdza dane na biletach kupionych na Kloocku?
Odpowiem dla potomnych.
Nikt nie sprawdzał danych na biletach z dokumentem.
 Profil Relacje PM off
Digzy uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość