Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Paź 2024 16:36 

Może komuś się przyda:
Jeździłem metrem w Shenzhen, Shanghaju i Pekinie, wszędzie można było kupić bilet jednorazowy bezpośrednio na stacji, w automacie. Automaty mają język angielski, wskazuje się stacje docelową i automat oblicza kwotę do płatności. Nie udało nam się nigdy zapłacić gotówką (albo nie przyjmował, albo nie mieliśmy nominałów który dany automat akceptował).
Płaciliśmy albo Alipay albo WeChat Pay - Alipay czasem nie działało, raz też zażądali weryfikacji w Alipay (foto paszportu) która wymagała kilku godzin. Warto mieć obie aplikacje.

Przy ostatnim pobycie w Shanghaju korzystaliśmy z karty na metro wbudowanej w Alipay - działało super, na wejściu i wyjściu skanuje się QR kod i pobiera odpowiednią kwotę.
Metro tanie - przejazd od 1CNY, maks killkanascie za bardzo długie trasy. W Szanghaju też jest prom obsługiwany przez komunikację miejską za 2CNY z The Bund na drugą stronę - dobra alternatywa dla promów komercyjnych za 50-80CNY.

W Shenzhen i Szanghaju wszystkie stacje, tablice informacyjne etc są opisane zarówno w języku Chińskim jak i Angielskim. W Pekinie część była tylko po Chińsku. Wszystkie informacje są jasne i klarowne. Do planowania trasy dobrze sprawdzają się mapy Apple - jasna informacja gdzie wysiąść, gdzie się przesiąść etc, mapy Google nie działają.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN
Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
#2 PostWysłany: 20 Paź 2024 17:24 

srebrny
Potwierdzam, że mapy Apple sprawdzają się bardzo dobrze, ale należy pamiętać, że do wersji offline trzeba je pobrać dopiero w Chinach.
Ze względu na brak chińskich aplikacji do płatności, za przejazdy metrem zawsze płaciłem gotówką i nie było z tym problemu. We wszystkich miastach po za Pekinem automaty normalnie przyjmowały gotówkę, ale rzeczywiście chyba nie używałem jakiś wysokich nominałów. W Pekinie trzeba było kupić od człowieka w budce na stacji.
Szczerze mówiąc wydawało mi się, że wszędzie wszystko było opisywane po angielsku, ale mogę się mylić, bo kiedyś się uczyłem chińskiego i może dlatego nie miałem problemów.
Kolejną istotną rzeczą są różne temperatury w zależności od wagonu, do którego wsiadamy, zazwyczaj pół pociągu ma włączone klimatyzację na ful, a drugie pół, minimalnie.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Gru 2024 14:35 

Loty: 64
Kilometry: 151 947
W Chinach mapy Apple działają baaardzo dobrze, kwestie transportu publicznego są wyjątkowo przejrzyste. Dopóki nie połączysz się z chińskim operatorem to są ubogie w dane itd
Sam używałem jednak apki Metroman (offline, tylko trzeba wcześniej pobrać konkretne miasto) - zaplanuje trasę (czas + koszt), pokaże schemat metra na żywej mapie jak i w grafiku

Nie bawiłem się w żadne lokalne karty miejskie, za każdym razem kupowałem bilet jednorazowy (praktycznie wszędzie to koszt jakichś 3/4 CNY). Co do zasady płacone w maszynie poprzez AliPay, zdarzało się jednak, że szedłem do okienka, żeby płacić gotówką. W obu przypadkach trzeba wskazać jaka będzie stacja końcowa takiego przejazdu.

W przypadku Chongqing, Chengdu i Szanghaju takim biletem jest sztywna karta, którą skanuje się przy wejściu do metra a wychodząc wkłada się w bramkę i maszyna ją zjada. W Shenzhen z kolei jednorazowym biletem jest żeton, z którym postępujemy podobnie jak z w/w kartami.

Generalnie jako miłośnik "miejskiego stylu" przejazdy metrem były dla mnie normą, ale jak ktoś jest bardziej wygodowy, to przejazd DiDi taksówką wyjdzie niewiele więcej, sam byłem zaskoczony jakie to jest tanie
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Gru 2024 17:27 

Loty: 111
Kilometry: 191 036
niebieski
Jak masz AliPay to nie potrzebujesz kupować biletów jednorazowych, w aplikacji sobie po prostu aktywujesz metro na dane miasto i skanujesz QR kody wchodząc i wychodząc ze stacji, automatycznie pobiera hajs z podpiętej karty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Sty 2025 03:28 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
srebrny
A co jeśli podróżuję w kilka osób oraz dzieci to jak kupuję bilet całodzienny?

#6 PostWysłany: 07 Sty 2025 06:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Szanghaju kupujesz dla każdego bilet całodzienny - podchodzicie do bramki osobno i skanujecie każdy swój.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Sty 2025 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
srebrny
Odpowiem dla tych, co będą jechać w Kantonie (Guangzhou) - w automatach nie umiałem znaleźć biletów całodniowych za 20¥, więc poszedłem do kiosku obsługi i tam bez problemu kupiłem 3 karty dla 3 dorosłych.
Inna kwestia, że metro w tym mieście często nie ma wind, lub są one w dzikich miejscach, ale czego się spodziewać po Chinach :lol: :mrgreen:
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 29 Lip 2025 09:47 

złoty
Nie me ogólnej zasady. Na przykład w Kunming aby korzystać z komunikacji miejskiej przez AliPay, trzeba osobno zarejestrować się i uwierzytelnić SMS'em na chiński numer. Więc odpada.
W automatach w metrze w Kunming - automaty niby przyjmują AliPay, ale przy próbie zapłaty zonk - AliPay na te transakcje nie pozwala pobrać z zagranicznych kart płatniczych, tylko chińskich.
Więc w praktyce dla turystów zostaje tylko gotówka. A autobusy w ogóle bez opcji bo tam gotówka już nie funkcjonuje.

Zauważyłem też że na Klook sprzedają ogólnochińską kartę na transport publiczny, która niby ma działać w praktycznie każdym mieście w Chinach. Jest gigantyczna lista miast w których takowa karta niby jest przyjmowana. To chyba jedyny w miarę pewny sposób aby jako turysta móc korzystać z autobusów (które teraz chyba wszędzie są bezgotówkowe)
Korzystał ktoś może z taj karty? Nie ma tam jasnego info jak to doładować....
https://www.klook.com/activity/91195-bu ... and-china/

Cytuj:
You can use the NFC function of the "SILK PASS" App downloaded on your mobile phone to recharge online

Podejrzewam że jest to jakiś wariant karty "T-Union" ale nie jest to jasne
https://en.wikipedia.org/wiki/China_T-union
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#9 PostWysłany: 10 Wrz 2025 09:27 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
niebieski
W wiekszości miejscówek korzystałem z Alipay tylko trzeba pamiętać aby przełaczać miasta, dodatkowo moge polecić chińską apke do nawigacji Amap, która działa z dokładnością prawie co do 1m, zawsze do celu bezproblemu i świetnie prowadzi podczas przesiadek w metrze. Wystarczy wpisać cel podróży i sama dobiera najkrótszą i najszybszą drogę i nigdy się nie zamotałem nawet przy kilku przesiadkach, doddatkowo kieruje we właściwe wej/wyj na każdej stacji.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Potweirdzam Amap rzadzi i znacznie lepsze od Google map do roznych zastosowan. Np na 2 stacje przed koncem trasy przypomina aby wysiasc. Jak wezmiesz inna trase to mówi, ze zboczyles....
A platnosci w Xi'an smiesznie niskie od 1cny do 9cny na dojazd 30km do lotniska. Sprawne metro. Wszystko w 2 jezykach wlacznie z zapowiedziami glosowymi po angielsku. Latwo lekko i przyjemnie.
Mozca na kazdej stacji platnosc dokonac w automacie, ktory ma menu po ENG za pomoca wechat pay. Znaczniec sprawniej niz AliPay ktore sie narowilo. W autobusach tez albo skanuje sie kod i placi. Ali albo wechat. Albo wbija kwote 2cny i placi. Prosto sprawnie i wogole..... Europa... lata jeszcze bedzie nadrabiac....
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Gru 2025 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
Kri$ napisał(a):
Odpowiem dla tych, co będą jechać w Kantonie (Guangzhou) - w automatach nie umiałem znaleźć biletów całodniowych za 20¥, więc poszedłem do kiosku obsługi i tam bez problemu kupiłem 3 karty dla 3 dorosłych.
Inna kwestia, że metro w tym mieście często nie ma wind, lub są one w dzikich miejscach, ale czego się spodziewać po Chinach :lol: :mrgreen:

W Guangzhou w metrze można po prostu zbliżeniowo kartami płatniczymi się odbijać. Używałem Revoluta. Ceny moich przejazdów przez 3 dni: 3Y, 3Y, 3Y, 4Y, 2Y, 5Y. Podsumowując, jeśli nie jeździsz bardzo dużo i bardzo daleko, raczej nie ma się co bawić w bilet całodzienny (20Y).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Mar 2026 05:17 

złoty
NBE322 napisał(a):
Nie me ogólnej zasady. Na przykład w Kunming aby korzystać z komunikacji miejskiej przez AliPay, trzeba osobno zarejestrować się i uwierzytelnić SMS'em na chiński numer. Więc odpada.
W automatach w metrze w Kunming - automaty niby przyjmują AliPay, ale przy próbie zapłaty zonk - AliPay na te transakcje nie pozwala pobrać z zagranicznych kart płatniczych, tylko chińskich.
Więc w praktyce dla turystów zostaje tylko gotówka. A autobusy w ogóle bez opcji bo tam gotówka już nie funkcjonuje.

W Katonie / Guangzhou analogiczna sytuacja na autobusy. AliPay każe uploadować paszport, a potem error, bo nie da się płacić zagranicznymi środkami transportu. Gotówką płacić się nie da. Na szczęście metro działa na karty kredytowe (zbliżeniowo).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Mar 2026 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Uzywalam kart na metro w AliPay w Pekinie, Szanghaju, Hefei, Suzhou, Shenzhen, Guangzhou i Wuhan. Z autobusu korzystalam tylko w Wuhan i tam moglam aktywować kartę na autobusy bez problemu.

Moim największym problemem bylo znalezienie stacji metra, bo nie uzywam telefonu Apple i nie miałam żadnej chinskiej aplikacji. Google jest bezużyteczne, czasami pokazuje na mapie wejścia do metra, nawet jak nie pokazuje lini metra. Bing Maps pokazuje linie metra, ale np nie pokazuje nazw stacji, mimo zaznaczenia samej stacji i numerów wyjść na mapie.

Czasami wydaje się, że stacja metra jest rzut beretem, a mapa mi mowi, ze to będzie 30 minut na piechotę. W niektórych miejscach jeździłam Didi, bo nie chciało mi sie już chodzić.

#14 PostWysłany: 28 Mar 2026 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 401 055
złoty
@Aga_podrozniczka Maps.me pokazuje linie z nazwami i wejścia, oczywiście w trybie offline. Testowane w Pekinie i Szanghaju.

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 28 Mar 2026 10:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Mar 2026 10:49 

srebrny
Gaode / Amap jest chińską apką używaną powszechnie przez Chińczyków i od jakiegoś roku ma też wersję angielską. Działa bez zarzutu
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Mar 2026 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Ściągnęłam tę aplikację Maps.me raz, ale zaraz mi wyskoczyły jakies informacje o opłatach, więc wywalilam to. Przetestuje to Amap w takim razie.

Jak szukalam wcześniej info o mapach, to głównie znalazlam informacje, ze najlepsze są tylko po chińsku.

#17 PostWysłany: 29 Mar 2026 10:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Amap rulez.... lacznie z zamawianiem uslug "in the app".
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Mar 2026 12:05 

Loty: 111
Kilometry: 191 036
niebieski
W sumie to ludzie z Androidem mogą używać przeglądarkowej wersji apple map: maps.apple.com

Chyba powinna im normalnie działać :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Mar 2026 18:21 

srebrny
Ale AMap/Gaode i tak warto mieć, bo ma tańsze taksówki niż Didi :D
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 29 Mar 2026 18:50 

Mi Amap działało w pierwszych dniach dobrze, dopóki nie przestało. Zaczęło żądać weryfikacji z numerem telefonu, ale się zawieszało i nie udało mi się tego przeprowadzić. Ostatecznie w miastach mogłam bardziej polegać na Google maps.

Pierwsza aktywacja kodu QR na metro w Alipay była strasznie frustrująca, kilkakrotnie nie chciało zweryfikować paszportu, straciliśmy na to dużo czasu po przylocie. A automat biletowy nie przyjmował kart, tylko gotówkę (której dla tych 6 RMB nie chcieliśmy ogarniać).

Natomiast dla mnie najbardziej wybijającym się punktem podczas korzystania z metra (i nie tylko) jest absolutny brak przepuszczania ludzi i poszanowania kolejki. Niby w metrze wiszą czasem napisy, żeby najpierw dać wysiąść, ale wszyscy wsiadający wpychają się od razu po otwarciu drzwi. Na bramkach też wpychali się z boków, mocno irytujące doświadczenie.
Nikt nie ma też problemu z korzystaniem z telefonu lub rozmowami na pełnej głośności, na dłuższych przejazdach ciężko było wytrzymać hałas. Następnym razem wezmę słuchawki wyciszające.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość