Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Granica Chiny - Makau
#1 PostWysłany: 17 Lis 2024 16:40 

Loty: 146
Kilometry: 356 602
niebieski
Wyszło mi, że będę w Makau w weekend a ponoć wtedy są najdroższe hotele. I owszem - tanio nie jest. Ale co by było gdyby, zanocować po stronie Chińskiej? 2 x taniej i to zaraz za granicą. Czy da się tą granicę pokonać jakimś środkiem transportu? A może na nogach? Tylko czy to ma sens i nie czy utknę na kilka godzin na przejściu granicznym?

No bo jeżeli pokonanie tej granicy rano w jedną stronę a wieczorem w drugą dwa dni z rzędu nie było by problematyczne to może ma to sens? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tej granicy?
 Profil Relacje PM off  

Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️ Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 17 Lis 2024 17:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie dość, że możesz skorzystać z przejścia, to nawet za darmo podrzucą Cię do któregoś z kasyn autobusem spod granicy.
Najpopularniejsze przejście to Portas do Cerco na północy Makau:
https://maps.app.goo.gl/FFwGzooG863sUAg76
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rafafi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Lis 2024 17:19 

złoty
Byłem tam dość dawno, w 2016. Pamiętam, że od chińskiej strony do przejścia Portas do Cerco wchodziło się pieszo, przez potężne centrum handlowe. Samo przejście to masówka, duży tłum, ale też bardzo dużo okienek, więc nie pamiętam jakiegoś szczególnie długiego czekania, ale chwilę to mogło zająć. W każdym razie jest pełna kontrola imigracyjna, więc już to jest jakąś uciążliwość.
Jeżeli będziesz w Chinach na podstawie wizy, to trzeba uwzględnić, że każdy wjazd do Macau traktowany jest jako wyjazd z Chin, więc to jest do zrobienia tylko przy wizie wielokrotnego wjazdu, w przeciwnym razie skasujesz sobie wjazdy do Chin.
Jeżeli na ruchu bezwizowym, to chyba powinno być OK.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 17 Lis 2024 17:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jest ok.
Obecnie nikt z pograniczników Polaków się nie czepia.
Nawet papierowych wiz nie wklejają, tylko pieczątki.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Lis 2024 18:58 

platynowy
Nie wiem czy to ma 1:1 zastosowanie z Makau, ale z doświadczeń ostatnich dni - przekraczanie granicy chińskiej "z Europy" (przylot CA z BUD) jak i ze strony Hongkongu (odprawa imigracyjna na dworcu kolejowym West Kowloon) jest kompletnie bezproblemowe. Paszport, wypełniony papierek wjazdowy (dostępny przed kolejką do odprawy imigracyjnej), popatrz do zdjęcia, sprawdzenie odcisków palców, pieczątka i witamy w Chinach.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 17 Lis 2024 21:49 

niebieski
No właśnie chyba puki mamy ruch bezwizowy do końca przyszłego roku to jakby ilość wjazdów i wyjazdów nie ma znaczenia. Tylko tych 15 dni trzeba się trzymać.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:12 

niebieski
Potwierdzam powyższe informacje stan na 15.11.2024. Przylot do Makau ( autobus na przejście i przekroczenie granicy lądowej do Chin . Przejście Makau - skan paszportu bez żadnych pieczątek idziemy dalej , przejście na stronę Chińską - wypełnienie karty wjazdowej z danymi paszportu i pobytu. Fotka , skan paszportu , odciski palców i pieczątka w paszport . Zero pytań. Po imigration są skanery bagaży . Przejście oblegane wydaje mi się że setki tys ludzi w jedną i w drugą stronę przemieszczają się.

#8 PostWysłany: 03 Gru 2024 20:26 

niebieski
Ta granica to będzie moje wejście do Chin właściwych. Na razie nie ogarnąłem aplikacji do płacenia w Chinach - trochę nie chce mi się z tego doktoryzować. Ale ponoć warto a nawet trzeba. Ale czy na tej granicy można wymienić/kupić Juany? A może gdzieś w Makau? A może bankomat na/za granicą? Czytałem, że jest problem z Visa/Mastercard? Chciałem mieć trochę kasy na rozbieg.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Gru 2024 21:17 

złoty
Nie wiem jak teraz, ale w 2016 w Macau było sporo kantorów, które działały na niskich marżach, więc wymiana jakieś kwoty na juany na rozbieg nawet za pośrednictwem miejscowej waluty (EUR/USD-->MOP-->CNY) nie powinna być specjalnie droga.
Przy czym kantory były w centrum Macau, nie odkładałbym tej operacji do okolic granicy.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 03 Gru 2024 21:27 

niebieski
Problem będzie polegał na tym że Hotel w którym nocuję pobiera 500MOP kaucji. No i oczywiście zwracają przy wymeldowaniu. Wymyśliłem, że wymienię tą kasę na Juany ale w okolicy hotelu nie ma kantoru. Wygodnie było by mi w okolicy przejścia.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Gru 2024 23:17 

srebrny
A jesteś pewny że pobierają kaucję w gotówce? Bo u mnie po prostu robili blokadę na karcoe, a potem ją zwalniali.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lip 2025 06:31 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
srebrny
Update - w sumie nic nowego. Przejście na Gongbei (Zhuhai) bezproblemowe. Około południa szybko i sprawnie, kolejki na kilka minut. Karteczka migracyjna, pytanie o wylot, odciski palców, fotka, dokładne przejrzenie paszportu i pieczątka, następnie skanowanie bagaży, a więc wszystko taki międzynarodowy standard. Ilość różnorakich kamer oczywiście oszałamiająca.
Do przejścia dojechałem shuttle busem spod Grand Lisboa. Tu jedynie drobna niedogodność, że trzeba się przejść po darmowy bilecik na dół do kasyna.
W ogóle w Makau wszędzie dostaniemy się tymi busami hotelowymi. Krążą między przystaniami, lotniskiem, centrum. Także te same grupy hotelowe wożą pomiędzy centrum a Taipą.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość