Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:08 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
postanowiłem trochę odświeżyć temat dojazdu do Siem Reap z Bangkoku. Dzień wcześniej planuję przyjechać pociągiem z północy i biorąc pod uwagę ich "punktualność" zastanawiam się,który samolot/pociąg wybrać. W Bangkoku według rozkładu jestem 0 7:00. samolot Air Asia mam o 10:20 niby 3 godziny ale obawiam się że jest trochę ciasno, dlatego zastanawiam się nad lotem późniejszym o 14:50 co o tym sądzicie?
PS tak na marginesie jest promocja -20% na loty http://www.airasia.com/ot/en/promotion/rr0340406.page?icid=iae214hpmba
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#82 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Ja bym nawet się nie zastanawiał i brał od razu ten 14:50, nawet jak pociąg przyjedzie punktualnie to jest ciasno - a zakładanie punktualności to skrajny optymizm :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:52 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
też tak myślałem będzie bezpieczniej :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 08 Mar 2015 02:37 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Zdecydowanie za ciasno :) Późniejszy lot, a i to z trzymanymi kciukami.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 08 Mar 2015 02:43 

niebieski
W Azji lepiej miec duzo duzo zapasu.Nigdy nic nie wiadomo.Ostatnio jechalem do Poipet i 10 min przed granica kierowca zrobil przystanek i nie zdazylem na pociag:D:D

#86 PostWysłany: 08 Mar 2015 03:23 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Tan naprawde to zalezy, czy bedziesz mial "fuksa" czy nie. My jechalismy pociagiem i wszystko odbylo sie planowo, ale z kolei moja znajoma miala kilkugodzinna obsuwe...Tak wiec ja goraco namawiam do tego pozniejszego lotu...Ale jesli bedziesz mial pecha to i na ten mozesz nie zdazyc...

#87 PostWysłany: 16 Wrz 2015 13:00 

Mały update, stan na wrzesień 2015

W związku z licznymi ostrzeżeniami dot wykupywania "bezpośrednich" przejazdów Bkk-Siem Reap busem/minivanem, postanowiliśmy wybrać się kombinacją pociągu, tuk-tuka i minivana z Poipet. Agencje turystyczne na Khao San oferowały bilety nawet za 300 baht, ale mimo wszystko wolelismy nie nadziać się na 12-godzinny scam.

Bkk-Aranyaprathet: pociąg za 48 baht od osoby, wyjazd 5:55, przyjazd 12:15

Aranyaprathet-Poipet: tuk-tuk za 100 baht, ok. 10 minut. Można targowac taniej. Kierowcy są na tyle bezczelni, że jak pociąg wolno sunie po peronie, aby się zatrzymać, to ci podbiegaja do otwartych okien i wypatrzywszyn białego, machają, gestykulują, po prostu 'zajmują' ciebie żeby żaden inny tuktukowiec cię nie przejął. Oczywiście gdy opuszczasz wagon, już stoi i czeka na ciebie, wręcz blokuje ci wyjście. Ważne: przy targowaniu każ się tuktukowi wieźć prosto do granicy. Nie przyznawaj się, gdy nie masz wizy, jeśli jej nie masz - będą cię próbowali zawieźć do "Official visa agency", czysty scam. Ładnie ubrani ludzie mogą cię poprosić o okazanie paszportu, za żadne skarby tego nie rób. Każ się wieźć prosto na granicę. Wizę do Kambodży należy kupić dopiero, gdy się dostanie pieczatke wyjazdową z Tajlandii. Nigdy wcześniej!

O tej wizie słów kilka. Byliśmy ostrzeżeni o chętce na łapówki przy wydawaniu wizy. Mieliśmy ładnie odmówić i wszystko miało być okej. Podchodzi się do okienka, bierze formularz, wypełnia, staje się w kolejce ze zdjęciem i przygotowanymi 30$? Kiedy była nasza kolej, pogranicznik namalował nam na kartce 30$ + 100baht. Zaprotestowalismy, prosilismy o wyjaśnienia, pokazywalismy oficjalny napis nad okienkiem " 30$". Oczywiście wciskal kit. Kiedy oznajmilismy, że zapłacimy tylko 30$, wyrzucił nad z kolejki... Po paru minutach wrocilismy, dalismy po te sto baht, nie było warto dalej się kłócić...

Zaraz za procedurą graniczną stoi darmowy shuttle bus na "dworzec międzynarodowy Poipet". Wzielismy go, bo chcieliśmy podzielić minivana do Siem Reap, nie szukalismy taksówki. Shuttle jest w rzeczywistości darmowy. Na dworcu ceny są ufiksowane, zebralismy się w 9 osób od razu, od każdego po 9$ i ruszylismy. Taxi stamtąd kosztuje po 12$ od osoby. Podróż trwała 2,5h z postojem w wyżej wspominanym sklepiku, gdzie próbują strasznie naciagac. Jedyne na co się wkurzylismy straszliwie, to to, że kierowcy obiecali zabrać nas wszystkich do Old Market w Siem Reap, a skonczylismy na tym dworcu pod miastem wśród hordy tuktukowcow. Trzeba to wyraźnie ustalić wcześniej. Tu się dalismy nieźle wrobic. Umowilismy się z tuktukowcem z tego dworca na 20$ w sumie za: dowóz do hotelu, wschód słońca w Angkor i objazd po Angkor przez 8h.

Podsumowując, scam i naciagactwo na każdym etapie. Naprawdę trzeba mieć głowę na karku i być przygotowanym do tego przejazdu ;)

Powrót Siem Reap - Bangkok: kombinowanym busem do granicy i minivanem od granicy za 10$, czas trwania 9h.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 04 Sty 2016 16:02 

Ja byłam w Tajlandii i Kambodży w 2014 roku i skusiłam się na "zorganizowany" przejazd Bangkok - Siem Reap z tego względu, że miałam nocleg przy Khao San. "Zorganizowany" to duże słowo, najpierw spod hotelu zabrał nas bus i dojechaliśmy pod granicę z Kambodżą. Bus wyjeżdżał ok 8 (dla porównania pociąg startował coś po 5, a byliśmy szybciej), pod granicą byliśmy ok 11. Najpierw kierowca wysadził nas w jakiejś knajpie (pewnie żebyśmy coś zamówili) i tłumaczył nam całą procedurę przejścia przez granicę. Większość ludzi nie miała wizy więc grzecznie słuchali, my mieliśmy i tylko denerwowało nas, że musimy czekać więc poszliśmy pieszo ok 20 min, a z psełdo organizatorem spotkaliśmy się już po drugiej stronie (nie musieliśmy czekać na wszystkich, bo spod granicy do Siem Reap jechaliśmy już taksówką). Podsumowując straciliśmy kilka razy więcej kasy za ten przejazd, ale czasowo wyszło o wiele szybciej. Niektórzy nasi towarzysze podróży dotarli późno wieczorem, a my jeszcze markety zdążyliśmy obskoczyć :)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 02 Lip 2016 12:22 

Witam,

chciałbym podpytać koleżeństwo o drogę Bangkok- Siem.

9 lutego o 12.30 ląduje rodziną 2+2 (dzieci 9 i 7 lat) w BKK. Plan na podróż jest taki by od razu uciekać do Kambodży. Tam 3 dni. Z Siem drogą lądową na koh chang- tam 10 dni odpoczynku i powrót na 3 dni do Bangkoku.

I teraz kilka pytań:
1. Czy dzieciaki ścierpią drogę lądową Bangkok- Siem. Pociąg, tuk tuk, bus itd.? Niby zaprawione w boju, ale z Waszych opisów jawi się ta podróż mocno męcząca. trzeba by 10 lutego o 5 nad ranem startować pociągiem.......
Alternatywą Air Asia (zaletą jest możliwość wylotu z Bangkoku również 9 lutego, czyli odpada nam jeden nocleg). Aktualna cena ok. 970 PLN za 2+2 za bilety w jedną stronę.
2. Czy ta cena jest ok na luty, czy może jeszcze spadnie?
3. Czy jest jakieś bezpośrednie połączenie/ transfer między lotniskami w Bangkoku, jeżeli mam np. bilety Air Asia?
4.Czy można się prywatnie taniej dogadać z jakimś właścicielem mikrobusa, na odbiór z lotniska z BKK i od razu jazdę do Siem?

Z góry dzięki za odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 02 Lip 2016 12:29 
Awatar użytkownika

srebrny
1-nie znam twoich dzieci
2-spadnie a pewnie wzrośnie
3-bilet airasia obowiązuje na pokładzie airasia
4-on cie nawet do Warszawy zabierze jak dobrze zapłacisz

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#91 PostWysłany: 02 Lip 2016 12:46 

becek napisał(a):
1-nie znam twoich dzieci
2-spadnie a pewnie wzrośnie
3-bilet airasia obowiązuje na pokładzie airasia
4-on cie nawet do Warszawy zabierze jak dobrze zapłacisz

Za wszelkie głupio mądre odpowiedzi serdecznie dziękuję, tym wszystkim, którzy nie potrafią sobie darować złośliwości i głoszą prawdy objawiony. Nie podróżowałeś ze swoimi dziećmi bądź nie byłeś świadkiem takiej podróży, nie orientujesz się, czy aktualna cena biletu na ten termin jest atrakcyjna, to nie nabijaj sobie postów.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 02 Lip 2016 13:16 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Mysle ze to bedzie wielka atrakcja dla dzieci. Pociag,bus.tuktuk.
Cena 1000zl to cena normalna. Mozna taniej zwlaszcza w ta strone. Powrot jest drozszy.JeszJak trafisz za okolo 100zl OW bierz-inaczej lepiej ladem sie wybrac.
Autobus miedzy BKK a DMK jest darmowy i calkiem sprawny. Poszukaj bylo o tym na forum.
Zawsze mozna dogadac sie z taxi ale po co???

w REP szarpnij sie na dobry hotel 5*- nigdzie tak tanio nie dostaniesz super hotelu jak w SR a dzieci poplywaja w basenie.

dzieciaki do lat 12 maja wstep do Ankor za darmo-wystarczy pokazac paszport.
Wez pod uwage ze dzieciaki po 3-4 godz beda znudzone swiatyniami,wiec 2 dni na Siem Reap wystraczy.

milej zabawy :D
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 02 Sie 2016 13:56 

Odświeżam temat i mam pytanie - czy (my z zoną i dwoje dzieci: 12 i 7) damy radę zobaczyć coś sensownego mając 3 h od lądowania do startu w Siem Reap (loty AirAsia z i do BKK)?
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 02 Sie 2016 13:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Lotnisko. Szkoda wizy na 3 godziny.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#95 PostWysłany: 02 Sie 2016 18:40 

A w takim razie który hotel w pobliżu polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 02 Sie 2016 22:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na 3 godziny? :O
 Profil Relacje PM off
Meduzy lubi ten post.

#97 PostWysłany: 03 Sie 2016 09:34 

No nie, oczywiście. :D
Skoro nici z krótkiego wypadu do Angkor Wat, to trzeba to zamienić na dwudniówkę z noclegiem.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 11 Wrz 2016 23:05 

Czy cena samolotu 424 + 60 zł (opł manip.) Bangkok - Siem Reap - Bangkok to dużo , czy czekac na tańsze?
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 11 Wrz 2016 23:31 

złoty
Ja bym w tej cenie nie kupił;) No chyba, że linią tradycyjną, z bagażem.
 Profil Relacje PM off
Rosa_ad uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 12 Wrz 2016 00:28 

Ja kupowałem Air Asia na lipiec 2016 za 2900 THB + opłaty, a więc niższe ceny na pewno się zdarzają.
 Profil Relacje PM off
Rosa_ad uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość