Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Cze 2025 00:56 
Awatar użytkownika

Loty: 200
Kilometry: 402 524
złoty
Apką do wyszukiwania połączeń jest tapa. Niestety pokazuje połączenia tylko z UB (w jedną stronę). Z Dalanzadgad są dodatkowo dzielone taksówki.

Załącznik:
Screenshot_20250610_064945_Tapa.jpg
Screenshot_20250610_064945_Tapa.jpg [ 57.67 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
bepa22 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 11 Cze 2025 03:32 
Awatar użytkownika

złoty
Ogólnie aplikacja jest mało użyteczna dla obcokrajowców. Nie można zakupić biletu z powodu odrzucenia płatności kartą. Płatność przez chiński WeChat dostępna jest tylko dla osób z chińskim paszportem. Aplikacja pokazuje jedynie połączenia bezpośrednie i tylko w jedną stronę.

Według rozkładu jest tylko jedno połączenie dziennie do Karakorum (Kharkhorin) o godzinie 11:00, podczas gdy w rzeczywistości są trzy. Dwa pozostałe autobusy jadą do Chotont (Khotont) przez Karakorum o 14:00 i 19:00. Kasjerka poinformowała kierowcę, aby mnie wysadził, ponieważ według rozkładu autobus nie zatrzymuje się w Karakorum. Byli bardzo życzliwi dla mnie. Zarówno w aplikacji, jak i w kasie, bilet należy kupić do Chotont.
Sudoku lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Cze 2025 15:58 
Awatar użytkownika

złoty
Lokalni kupowali mi bilet na autobus z wioski do UB przez poniższą stronę:

https://eticket.transdep.mn

Trzeba podać mongolski numer (bez kierunkowego) w trakcie rezerwacji.
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Cze 2025 03:49 
Awatar użytkownika

złoty
Bezpośredni autobus z UB do Bat-Ulzii w dolinie Orkhon odjeżdża w poniedziałki, środy i niedziele o 12:00. W drogę powrotną rusza w te same dni i o tej samej godzinie. W okolicach są same drogi polne. Po drodze jest dłuższy postój na obiad. Autobusy są duże i wygodne.
ted07 lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 23 Cze 2025 13:49 

niebieski
Warto doprecyzować, że do Karakorum autobusy odjeżdżą z dworca Nomin, czyli tego: https://maps.app.goo.gl/pz6D7jQ2WSjsRyNQ9

bim-bam napisał(a):
Ogólnie aplikacja jest mało użyteczna dla obcokrajowców. Nie można zakupić biletu z powodu odrzucenia płatności kartą. Płatność przez chiński WeChat dostępna jest tylko dla osób z chińskim paszportem. Aplikacja pokazuje jedynie połączenia bezpośrednie i tylko w jedną stronę.

Według rozkładu jest tylko jedno połączenie dziennie do Karakorum (Kharkhorin) o godzinie 11:00, podczas gdy w rzeczywistości są trzy. Dwa pozostałe autobusy jadą do Chotont (Khotont) przez Karakorum o 14:00 i 19:00. Kasjerka poinformowała kierowcę, aby mnie wysadził, ponieważ według rozkładu autobus nie zatrzymuje się w Karakorum. Byli bardzo życzliwi dla mnie. Zarówno w aplikacji, jak i w kasie, bilet należy kupić do Chotont.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Cze 2025 04:24 

niebieski
Co by jeszcze dodać swoje doświadczenia (naprostować to co powyżej napisane): bez problemu wyszukałem przez webową wersję aplikacji TAPA połączenie z Karakorum do Ułan Bator i zakupiłem bilet płacąc kartą Revolut.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 23 Lip 2025 15:44 

Czy z waszych doświadczeń lub obserwacji można powiedzieć,że autobusy jeżdżą punktualnie? Zastanawiam się nad kupieniem biletów z około godzinną przesiadką w UB i nie wiem czy to wystarczający zapas na ewentualne opóźnienia. Wiadomo, nikt gwarancji nie da, ale zapewne jakiś wzorzec da się zaobserwować.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Lip 2025 15:53 
Awatar użytkownika

złoty
Nie wiem skąd przyjedziesz i dokąd bedziesz chciał pojechać ale z dworców wyjeżdżają punktualnie. Jak coś to są jeszcze taksówki dzielone.
Pim uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Wrz 2025 07:55 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
niebieski
Aplikacja tapa działa dobrze, tylko kupując bilet obojętnie w którą stronę trzeba najpierw wpisać region Mongolii i dopiero potem wybrać konkretne miasto z tego regionu. Wszystkie bilety tak kupowałem i ani razu nie miałem problemów z płatnością. Bilety lepiej kupować dzień lub kilka przed planowanym wyjazdem bo często w dniu wyjazdu są już wyprzedane. Często można dojechać gdzieś mimo iż wydaję się nam, że nie ma połączenia. Np do Karakorum jest codziennie jeden autobus w rozkładzie A okazuje się że jedzie drugi do Hotont, miejscowości 40 km za Karakorum, ale jego w rozkładzie już się nie znajdzie . Trzeba wtedy kupić bilet do Hotont, którego cena jest taka sama jak do Karakorum i po prostu wysiąść w Karakorum. Nam o tym powiedział kierowca autobusu, bo w kasie dowiedzieliśmy się, że musimy jechać następnego dnia. Warto więc pytać miejscowych a najlepiej kierowców autobusów na dworcu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Cze 2026 13:46 

złoty
@leinad a ktorą opcję wybierałeś do płatnosci ze ci revolut przeszedl?
Jak wybieram bank card (i ten lokalny bank) to nie przechodzi.
Alipay tez nie puszcza.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Cze 2026 01:34 

niebieski
To było już prawie rok temu, więc szczegółów nie pamiętam :) Ale jak tak wyklikuję sobie bilet i przechodzę do płatności, to kojarzę że pośrednikiem płatności był Khan Bank.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość