Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 760 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 06 Wrz 2024 12:02 

niebieski
Lecimy Koreanem który ląduje 12.30 w Seulu. Domyślam się że formalności trochę zabiorą, bo rozważam od razu przelot na Jeju - z tym że widzę że trzeba też zmienić lotnisko

Ktoś może tak się decydował przetransportować ? Bo zastanawiam się o której komfortowo brać lot na wyspę
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#742 PostWysłany: 06 Wrz 2024 12:40 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Lot we wtorek lądowanie 12.12 kilkanascie minut jechał przez lotnisko ok 12.30 wysiadanie, kolejka do kontroli paszportowej trwała z 20 minut ale to dzięki szybkiemu spacerowi przez Terminal bo wylądował też inny duży samolot i za nami była już bardzo duża kolejka. Lotnisko duże sam przejazd z T2 do T1 to kilkanaście minut pociągiem. Więc jakiś większy zapas czasowy się przyda.
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#743 PostWysłany: 06 Wrz 2024 13:13 
Awatar użytkownika

złoty
Brałbym lot po 15, pociąg jedzie bezpośrednio na gimpo ok 40 minut może trochę więcej, tam trzeba przejść kawałek, jeśli przelot lcc to trzeba podejść do checkinu po bp, potem bezpieczeństwo, wszystko u mnie poszło bardzo sprawnie razem od wyjścia z metra do bramki może ze 20-25 minut
Jeśli chodzi o lotnisko to paszportowa poszła dość szybko, może 10 minut, potem spacer do pociągu, po drodze wymiana waluty i zakup biletów jednorazowych w automacie za gotówkę, razem mniej niż pół godziny
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#744 PostWysłany: 06 Wrz 2024 13:19 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Ja bym brał zdecydowanie później, na ICN trafiła mi się prawie godzina czekania do kontroli paszportowej, a rano na GMP było pół godziny czekania do kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#745 PostWysłany: 06 Wrz 2024 13:54 

HON fly4free
Za kilka dni przetestowany będzie wariant: przylot Korean 12:30 na ICN, wylot Korean 16:30 z GMP na CJU. Oczywiście wcześniejsze opcje też są, jak kto lubi.
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#746 PostWysłany: 06 Wrz 2024 14:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Ten temat dotyczy lotów VIE-ICN a nie dojazdu z lotniska albo lotów na Jeju, bardzo proszę trzymać się meritum wątku a inne pytania zadawać w stosownych tematach tak, żeby odpowiedzi posłużyły też innym w przyszłości
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#747 PostWysłany: 07 Wrz 2024 16:10 
Awatar użytkownika

złoty
Mimo tego posta powyżej napiszę co mi się dwukrotnie przydarzyło w Korei, nigdy nie wpisuję w rezerwację drugiego imienia, i nie było z tym żadnych problemów a tutaj jest potrzebne na bp, raz przy wydawaniu bp dopisali je długopisem, a drugi raz kiedy kartę pokładową miałem w telefonie przy wstępnej kontroli po porównaniu z paszportem musiałem się cofnąć do checkinu po nową kartę, gdzie też dopisali mi na niej moje drugie imię, więc jeśli ktoś jeszcze z tego dealu leci w Korei gdzieś dalej lub wraca niech podejdzie od razu do checkinu albo przyjedzie wcześniej na odprawę, bo może zostać cofnięty po nowy bp
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#748 PostWysłany: 07 Wrz 2024 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 463 009
niebieski
Ja kupując krajówki na stronie Korean Air podałem oba imiona, nie pamiętam już dokładnie dlaczego, chyba bardzo wyraźnie było zaznaczone by podać wszystkie imiona. Tyle, że system Korean najwyraźniej nie był na to gotowy i przy odprawie w automacie na lotnisku na kartach pokładowych wydrukowały się niepełne imiona, po prostu zabrakło znaków. W efekcie obsługa i tak długopisem dopisywała brakujące litery, chodzili też po pieczątki i ogólnie było z tym zamieszanie. Nie wiem co by było, gdybym podał po jednym imieniu ale na wylocie z Korei miałem jedno imię na rezerwacji i nie było z tym żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#749 PostWysłany: 11 Wrz 2024 23:40 

HON fly4free
Lot KE: VIE-ICN właśnie trwa :lol: - w tej chwili gdzieś nad Kazachstanem... (nie ja lecę, ale część rodziny 8-)) więc jutro szczegóły na temat realizacji przesiadki ICN/GMP... Ze spraw związanych, to była to okazja przetestować czy działa SAS EuroBonus Gold (od 1.09 w SkyTeam). I tak - działa - Korean dla SkyTeam ElitePlus ma w Wiedniu saloniki... Austrian, zarówno ten w strefie Schengen (bramki F), jaki i ten za odprawą paszportową (bramki G). Natomiast nie ma wejścia do saloniku SkyLounge (tego tuż obok Austrian), bo ten tylko dla lotów KLM/AF.

Edit: żeby nie zaśmiecać, uzupełniam tutaj. Kolejka do kontroli paszportowej 10 minut. Od wylądowania w ICN do pojawienia się na lotnisku GMP, 2 h 20 min, w tym 40 minut jazdy 8 stacji metrem. W tym czasie - odbiór bagaży, również "próba" odebrania należnego T-Money w punkcie LG U+, gdzie miało być gratis, a skończyło się na stwierdzeniu "sold out" (przegięli), potem zakupu i doładowania T-Money. W GMP można jeśli dalej się leci Koreanem, posiadacze SkyTeam ElitePlus mogą wbić do saloniku (dość słabo wyposażony, napoje, przekąski), pod warunkiem pokazania karty pokładowej z lotu międzynarodowego z tego samego dnia. Jeszcze jedno... samolot GMP-CJU było opóźniony o godzinę... ale tego bym nie brał w kalkulacjach :lol: Reasumując, 3 h minimum, a 4 h komfortowo. Wszystko zależy od kolejki do paszportów oraz tego, co się chce potem ogarnąć jeszcze na lotnisku ICN.

Ostatnio edytowany przez man4business 12 Wrz 2024 15:49, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.
Zjadacz uważa post za pomocny.

#750 PostWysłany: 11 Wrz 2024 23:53 
Awatar użytkownika

srebrny
@man4business , w sensie, że ta przesiadka na jednym bilecie, bo na infolinii ugadałeś Jeju jako docelową destynację?
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 11 Wrz 2024 23:56 

HON fly4free
Nie, nie, ktoś pytał tutaj (ale wyleciało chyba z powodów "nie na temat") jak długą przesiadkę zaplanować, jeśli przylatuje się tym Koreanem (czyli o 12:30) do ICN i chce się tego samego dnia dalej lecieć do CJU, z lotniska GMP. Całkowicie osobne bilety, choć (w moim przypadku) drugie połączenie też Korean.
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 12 Wrz 2024 00:06 

złoty
Mogę w sumie opisać na swoim przykładzie sprzed kilku dni, bo jechałem z ICN na GMP. Lądowanie 20 minut przed czasem, o 12:10. Do kontroli paszportowej bez żadnej kolejki, potem ok.15 minut czekania na bagaż, kupno karty T-Money i jakieś 40 minut jazdy. Na Gimpo, bez żadnego pośpiechu, byłem po dwóch godzinach od lądowania, o 14:10. Dało się z tego pewnie z 15 minut jeszcze urwać. Ale nie wiem czy zawsze o tej godzinie przejdzie się kontrolę paszportową bez żadnej kolejki, z drugiej strony wtedy odchodzi oczekiwanie na bagaż.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#753 PostWysłany: 12 Wrz 2024 00:09 
Awatar użytkownika

srebrny
@man4business , a, okej, rozumiem, test nie zaszkodzi.

Teoretycznie wydaje się to być dość proste, bo GMP jest na tej samej linii metra co ICN, kilka przystanków (40 minut), a sama odprawa jest bardzo sprawna i przyjemna, a lotnisko choć niemałe to dość kompaktowe (na swój sposób przypomina WAW). Nawet uwzględniając fakt, że wzięli moje walizki do wyrywkowej kontroli i kazali poczekać na paszport to i tak wszystko przebiegło z górki. A jeszcze kontrola bez wyciągania żadnych rzeczy i pozbywania się wody. Nie ma też sensu robienie wcześniejszych przerw na zakupy czy posiłki, bo na terenie lotniska jest wszystko w normalnych cenach (może po kontroli ceny są nieco wyższe, ale zupełnie akceptowalne, nie przypominają tego co u nas).

A jeśli chodzi o przylot z VIE to też na czas i bez kolejki do kontroli paszportowej (tylko tu już opinie są sprzeczne, bo widziałem, że ktoś pisał, że stał godzinę).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#754 PostWysłany: 12 Wrz 2024 05:22 

platynowy
Potwierdzam, staliśmy myślę, że z dobrą godzinkę po przylocie Koreanem z Wiednia.
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 12 Wrz 2024 09:43 
Awatar użytkownika

złoty
A u mnie bez problemu może z 5 minut ?, sezon powoli się kończy
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 13 Wrz 2024 08:34 

Loty: 82
Kilometry: 122 035
niebieski
U mnie lot TK na trasie VIE-IST-ICN: lot ze Stambułu opóźniony o ponad 4 godziny, docelowo na miejscu 4h po czasie i około 40-60 minut czekania przy odprawie paszportowej. Przylot 4.09.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#757 PostWysłany: 13 Wrz 2024 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 583 513
niebieski
U mnie też - lądowanie o czasie z VIE Koreanem około 12:20
A potem stałem około godzinkę może nawet ciut dłużej. Nie zdążyłem na autobus na 13:45 - nawet już nie próbowałem gonić.
pozdrawiam
man4business lubi ten post.

#758 PostWysłany: 19 Wrz 2024 08:57 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Informacyjnie dla tych którzy nie wylatali jeszcze lotów Koreanem żeby się nie stresowali ;) Lot VIE-ICN ustawiłem automatyczną odprawę na 24h przed lotem po wyborze miejsc, system ładnie odprawił dwie osoby i dostałem BP. Na powrocie ICN-VIE przyszedł mail że auto odprawa była nie możliwa z powodu błędu danych z paszportów, sprawdziłem, wszystko było ok, jeszcze raz próbuje sam zrobić odprawę, zarówno przez aplikację jak i stronę dostawałem błąd że należy potwierdzić podróż u wydawcy biletów lub agencji turystycznej. Po dotarciu rano na lotnisku do punktu Help desku obsługa prosiła o pokazanie maila od wystawcy biletów z ich numerami, po okazaniu dostaliśmy BP.
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 04 Paź 2024 15:44 

niebieski
Na powrocie do Wiednia przez Waw, już przy nadawaniu bagażu zaznaczamy ze bagaż do Way bo nie kontynuujemy podróży dalej? Czy w Waw dopiero takie info lepiej podać, zakładam że raczej bez znaczenia oprócz czasu poświęconego po przylocie ?
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 04 Paź 2024 18:13 
Awatar użytkownika

złoty
Oczywiście, że przy nadawaniu w Seulu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 760 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Anonim, jar188, MTalma oraz 20 gości